Plac Artystów - Skwer przy ul. Kapitulnej
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Znana legenda wiąże powstanie Kielc z Mieszkiem, synem Bolesława Śmiałego.tricky pisze:z kielcKamilEm pisze:tricky? Skąd jesteś?tricky pisze:a tak wogole to skad pomysl na dzikaprzeciez to zaden symbol kielc(chyba
)
ale naprawde nie wiedzialem o tym dziku
slyszalem cos ale tak piate przez dziesiate
Przed ponad 900 laty w miejscu, gdzie dziś leży stolica województwa świętokrzyskiego, były nieprzebyte, pełne zwierzyny lasy, które przyciągały myśliwych. Polował tu także Mieszko. Kiedy w pogoni za zwierzyną zgubił swoich kompanów, wyjechał na nieznaną polanę i strudzony zasnął w trawie. Przyśniło mu się, iż został napadnięty przez zbójców, a ci usiłują wlać mu do ust truciznę. Gdy zaczął już tracić siły, nagle objawił mu się św. Wojciech, uniósł pastorał i na ziemi nakreślił kręty szlak, który przemienił się w strumień wody. Mieszko obudził się, nieopodal ujrzał źródło. Woda w nim była smaczna, przejrzysta, taka jak we śnie. Poczuł przypływ nowych sił i szybko odnalazł swój orszak. Odjeżdżając z polany Mieszko zauważył ogromne, białe kły nieznanego zwierza, być może dzika. Zapowiedział, że wybuduje tu gród z kościołem.
Niedługo potem zbudowano w sercu puszczy osadę. Na polanie postawiono kościół pw. św. Wojciecha, a strumień, z którego woda przywróciła księciu siły, mianowano Silnicą. Osadę zaś nazwano Kielce - na pamiątkę znalezionych tajemniczych kłów.
wstydz sie tricky
- cochi
podobno obok maja postawic takiego byczka rodem z Hiszpani... turysci beda mogli nie tylko na nim usiasc, a takze [ co moze byc dotakowa atrakcja] z niego spasc... Jak wiesc gminna niesie nazenie byczych wygibasow ma byc dotstowana do indywidualnych mozlwiosci kazdego turysty, jednak po uplywie 5 min ruchy mmoga byc bardzij nieskorydynowane tak aby ow gosc mogl efektownie z byczka spac...

Czy nie sadzice ze juz pora na dmuchany zamek z zamknieta w wiezy ksiezniczka?
Czy nie sadzice ze juz pora na dmuchany zamek z zamknieta w wiezy ksiezniczka?
cochi
Dzik- maskotką Kielc?
Pięciotonowy dzik stanie w przyszłym tygodniu między Placem Artystów, a ulicą Kapitulną w Kielcach. Rzeźbę wykonał Bolesław Michałem z Jaworzynki w Beskidzie Śląskim. Dzik zrobiony jest z szarografitowego piaskowca, ma ponad 2 metry wysokości. Dzieci z Jaworzynki nadały mu imię Kiełek.
Jeżeli warunki atmosferyczne pozwolą na przetransportowanie pomnika z Beskidów, zostanie on zamontowany w przyszłym tygodniu- powiedział Czesław Gruszewski, dyrektor wydziału gospodarki komunalnej w ratuszu.
Po co dzik w centrum Kielc? Jedna z legend głosi, że nazwa miasta wzięła się bowiem od jego kłów. Pojawił się już pomysł by Kiełek został także maskotką miasta.
http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... 559484.txt
Pięciotonowy dzik stanie w przyszłym tygodniu między Placem Artystów, a ulicą Kapitulną w Kielcach. Rzeźbę wykonał Bolesław Michałem z Jaworzynki w Beskidzie Śląskim. Dzik zrobiony jest z szarografitowego piaskowca, ma ponad 2 metry wysokości. Dzieci z Jaworzynki nadały mu imię Kiełek.
Jeżeli warunki atmosferyczne pozwolą na przetransportowanie pomnika z Beskidów, zostanie on zamontowany w przyszłym tygodniu- powiedział Czesław Gruszewski, dyrektor wydziału gospodarki komunalnej w ratuszu.
Po co dzik w centrum Kielc? Jedna z legend głosi, że nazwa miasta wzięła się bowiem od jego kłów. Pojawił się już pomysł by Kiełek został także maskotką miasta.
- Jarek
Śmiałem sie kilka minutSirek1 pisze: Pięciotonowy dzik stanie w przyszłym tygodniu między Placem Artystów, a ulicą Kapitulną w Kielcach. Rzeźbę wykonał Bolesław Michałem z Jaworzynki w Beskidzie Śląskim. Dzik zrobiony jest z szarografitowego piaskowca, ma ponad 2 metry wysokości. Dzieci z Jaworzynki nadały mu imię Kiełek.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.