Plac Artystów - Skwer przy ul. Kapitulnej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 29 października 2006, o 18:40

Bardzo mi się podoba :) Całkiem sympatyczny zwierzak wyszedł :wink:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 29 października 2006, o 18:45

Czyżby dzik miał wyprzeć Babę Jage? :D
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 1 listopada 2006, o 00:15

Dokładnie - plastikowa wytłoczka... Narazę się Wam, ale dla mnie to kicz, mający więcej związku z ogrodowymi krasnalami niż miejskimi rzeźbami :shock:

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 1 listopada 2006, o 09:27

a tak w ogole to skad pomysl na dzika :?: przeciez to zaden symbol kielc(chyba :) )

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 1 listopada 2006, o 09:39

tricky pisze:a tak wogole to skad pomysl na dzika :?: przeciez to zaden symbol kielc(chyba :) )
tricky :shock: Nie wstyd Ci? :shock: Obowiązkowo na dziś legenda o powstaniu Kielc i skąd nazwa Kielce! :shock:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 1 listopada 2006, o 09:46

Oj wolałbym, żeby były takie jak to napisałeś "kiczowate" rzeźby w Kielcach niż takie jak np. przy kinie Moskwa, czy na wzgórzu, niedaleko terenu, gdzie ma stanąć ten pomnik...

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 1 listopada 2006, o 11:20

tricky pisze:a tak wogole to skad pomysl na dzika :?: przeciez to zaden symbol kielc(chyba :) )
tricky? Skąd jesteś?

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 1 listopada 2006, o 12:11

KamilEm pisze:
tricky? Skąd jesteś?
z kielc :) ale naprawde nie wiedzialem o tym dziku :oops: slyszalem cos ale tak piate przez dziesiate :oops:

Boss

Post autor: Boss » 1 listopada 2006, o 18:42

tricky pisze:
KamilEm pisze:
tricky? Skąd jesteś?
z kielc :) ale naprawde nie wiedzialem o tym dziku :oops: slyszalem cos ale tak piate przez dziesiate :oops:
Znana legenda wiąże powstanie Kielc z Mieszkiem, synem Bolesława Śmiałego.
Przed ponad 900 laty w miejscu, gdzie dziś leży stolica województwa świętokrzyskiego, były nieprzebyte, pełne zwierzyny lasy, które przyciągały myśliwych. Polował tu także Mieszko. Kiedy w pogoni za zwierzyną zgubił swoich kompanów, wyjechał na nieznaną polanę i strudzony zasnął w trawie. Przyśniło mu się, iż został napadnięty przez zbójców, a ci usiłują wlać mu do ust truciznę. Gdy zaczął już tracić siły, nagle objawił mu się św. Wojciech, uniósł pastorał i na ziemi nakreślił kręty szlak, który przemienił się w strumień wody. Mieszko obudził się, nieopodal ujrzał źródło. Woda w nim była smaczna, przejrzysta, taka jak we śnie. Poczuł przypływ nowych sił i szybko odnalazł swój orszak. Odjeżdżając z polany Mieszko zauważył ogromne, białe kły nieznanego zwierza, być może dzika. Zapowiedział, że wybuduje tu gród z kościołem.
Niedługo potem zbudowano w sercu puszczy osadę. Na polanie postawiono kościół pw. św. Wojciecha, a strumień, z którego woda przywróciła księciu siły, mianowano Silnicą. Osadę zaś nazwano Kielce - na pamiątkę znalezionych tajemniczych kłów.

wstydz sie tricky :!:

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 1 listopada 2006, o 18:47

Boss pisze: Osadę zaś nazwano Kielce - na pamiątkę znalezionych tajemniczych kłów.
Uzupelniajac: poczatkowo figurowala nazwa Kiełce, potem zmieniono na Kielce :D
cochi

halny

Post autor: halny » 1 listopada 2006, o 18:51

Czy turyści będą mogli robić sobie foty na dziku? :lol:

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 1 listopada 2006, o 18:56

podobno obok maja postawic takiego byczka rodem z Hiszpani... turysci beda mogli nie tylko na nim usiasc, a takze [ co moze byc dotakowa atrakcja] z niego spasc... Jak wiesc gminna niesie nazenie byczych wygibasow ma byc dotstowana do indywidualnych mozlwiosci kazdego turysty, jednak po uplywie 5 min ruchy mmoga byc bardzij nieskorydynowane tak aby ow gosc mogl efektownie z byczka spac...

:wink:

Czy nie sadzice ze juz pora na dmuchany zamek z zamknieta w wiezy ksiezniczka?
cochi

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 3 listopada 2006, o 21:59

Dzik- maskotką Kielc?

Pięciotonowy dzik stanie w przyszłym tygodniu między Placem Artystów, a ulicą Kapitulną w Kielcach. Rzeźbę wykonał Bolesław Michałem z Jaworzynki w Beskidzie Śląskim. Dzik zrobiony jest z szarografitowego piaskowca, ma ponad 2 metry wysokości. Dzieci z Jaworzynki nadały mu imię Kiełek.
Jeżeli warunki atmosferyczne pozwolą na przetransportowanie pomnika z Beskidów, zostanie on zamontowany w przyszłym tygodniu- powiedział Czesław Gruszewski, dyrektor wydziału gospodarki komunalnej w ratuszu.
Po co dzik w centrum Kielc? Jedna z legend głosi, że nazwa miasta wzięła się bowiem od jego kłów. Pojawił się już pomysł by Kiełek został także maskotką miasta.
:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... 559484.txt

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 3 listopada 2006, o 22:08

Sirek1 pisze: Pięciotonowy dzik stanie w przyszłym tygodniu między Placem Artystów, a ulicą Kapitulną w Kielcach. Rzeźbę wykonał Bolesław Michałem z Jaworzynki w Beskidzie Śląskim. Dzik zrobiony jest z szarografitowego piaskowca, ma ponad 2 metry wysokości. Dzieci z Jaworzynki nadały mu imię Kiełek.
Śmiałem sie kilka minut :D Przez ok. 2 lata miałem nicka kiełek <lol><hahaha>

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 listopada 2006, o 09:13

Deo pisze:Oj wolałbym, żeby były takie jak to napisałeś "kiczowate" rzeźby w Kielcach niż takie jak np. przy kinie Moskwa, czy na wzgórzu, niedaleko terenu, gdzie ma stanąć ten pomnik...
Kwestia gustu :D

ODPOWIEDZ