Dworzec PKS

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 15 kwietnia 2013, o 14:41

Widzę, że zaszły poważne zmiany, to był nie lada wyczyn dla architekta :twisted:
Dla mnie mutant. Jakoś to mi nie współgra ze sobą.
Albo można jeszcze cisnąć inwestora albo pogodzić się z tym co on proponuje bo jak się wycofa to nic lepszego tam nie powstanie.
Niestety według inwestora ma to być galeria i koniec.

Awatar użytkownika
kolo

Post autor: kolo » 15 kwietnia 2013, o 14:54

Jak dla mnie to jest od samego początku manipulacja/maskarada - gdyby obecna wersja została zaprezentowana na początku - pewnie nie zostałaby przyjęta, a tak na zasadzie kontrastu wszyscy przyklaskują, bo jest lepiej. I zapominają o rozwiązaniach logistycznych, kopuła pewnie nie będzie widoczna dla jadących w kierunku południowym. Do tego plac-patelnia i o dziwo ta sama powierzchnia komercyjna.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 15 kwietnia 2013, o 14:57

No bo nic się nie zmieniło tylko daszek nad wejściem, wieloryb już nie jest biały co się nie podobało miastu no i pojawiły się wizualizacje z poziomu chodnika.
Inwestor się stara :P

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 15 kwietnia 2013, o 16:24

Może krok po kroku da się jeszcze "ukierunkować" inwestora na lepsze rozwiązania. Przy okazji Korony przebrnęliśmy przez 3 "średniawe" rozwiązania aby w końcu doczekać się naprawdę ładnego budynku - może tym razem też da radę. Tym bardziej, że miejsce jest jeszcze bardziej reprezentacyjne.

A już zupełnie byłoby fantastycznie gdyby inwestor wykupił, wyburzył i powtórnie zagospodarował potworka nazywanego Galerią Czarnowską.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 15 kwietnia 2013, o 21:29

bez sensu te prostokątne (z ostrymi krawędziami) świetliki na dachu. Powinny być okrągłe, nawiązujące do kopuły dworca. Poza tym, jak rozumiem, na dachu galerii będzie parking? Bo na wizualkach nie widać samochodów... Za dużo betonu za mało zieleni.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 15 kwietnia 2013, o 21:41

Zaczyna mnie bawić cała ta sytuacja.

Po pierwsze, pamiętajcie, że deweloper sam przyznał, że na razie zależy mu tylko na podważeniu MPZP, a budować to będzie dopiero za 5 lat. Jak w jeden tydzień zaprojektował wieloryba, a w drugi tydzień go przerobił, to pomyślcie, co wymyśli przez pięć lat.

Po drugie, zwróćcie uwagę na to, kto prezentuje te wizje. Jakaś spółka o śmiesznej nazwie (kto to wymyśla!?), która jako swoje dokonania na stronie internetowej prezentuje PR, podkręcone wizualizacje (te QR kody na dachach, te napisy na asfalcie), dodatkowy PR i jeszcze kilka wizualizacji. No więc weszli do Kielc i też robią PR i wizualizacje. Jak się to przekłada na faktyczne realizacje - nie wiadomo. Jak widzę niby poważnego inwestora, który nawet nie doczytał art. 206 ksh, to od razu mi się zapala czerwona lampka. Lampka z podpisem "amator".

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 15 kwietnia 2013, o 22:00

Nazwa nie jest przypadkowa - http://katharsis2.com/ - to jej geneza :)

grzebo

Post autor: grzebo » 15 kwietnia 2013, o 22:04

Nie bardzo widzę powiązanie między tymi inicjatywami. Szukanie dna? Wizyta w trzecim świecie? Z kamerą wśród zwierząt?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 15 kwietnia 2013, o 22:13

Jeden właściciel.

grzebo

Post autor: grzebo » 15 kwietnia 2013, o 22:17

W takim razie nazwa tego bloga - "Nie sprzedawajcie swych marzeń" nabiera pewnej ironii.

gladiatoreCK

Post autor: gladiatoreCK » 16 kwietnia 2013, o 13:46

1. http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... t1001.jpg/
2. http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... t2001.jpg/
3. http://imageshack.us/photo/my-images/18 ... t3001.jpg/
4. http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... t4001.jpg/
5. http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... t5001.jpg/

Z góry przepraszam, ale pierwszy raz załączam tu zdjęcia.
Przerazony jestem próba przebudowy dworca. Pozwoliłem sobie na skan paru stron z anglojęzycznego przewodnika Lonely Planet "Poland" 2012, co też oni pisza o Kielcach. I jak się okazuje jako najbardziej polecaną budowlą z ery komunizmu jest nasz dworzec PKS.
Ciężko jest mi się pogodzić z myślą zniszczenia naszego dworca. Od siebie dodam,że nigdy i nigdzie nie widziałem ciekawiej rozwiązanego dworca. W żadnym z ponad 50 krajów , w których byłem żadna tego typu budowla nie powaliła mnie, a tym bardziej nie mogła się równać z naszym dworcem.

Gdyby się ze skanów nie dało przeczytać to sam napiszę co tam jest:
na skanie nr 2. o budowlach komunistycznych:
"Check out this flash, Jetsons-style bus station in a country where a handsome busstation is, admittedly, hard to find(page158)."

i na tejże page 158(skan nr 5):
"BUS Kielce's very cool UFO-shaped bus terminal is well organised and conveniently closed to the train station".
gladiatoreCK

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 16 kwietnia 2013, o 14:35

Napisz o tym proszę na forum GW! Tam pod poszczególnymi artykułami jest ostra dyskusja.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

grzebo

Post autor: grzebo » 16 kwietnia 2013, o 15:31

Do zestawu jeszcze wzmianka w głównym konkurencie Lonely Planet - The Rough Guide (nie tak imponująca, ale zawsze):

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 16 kwietnia 2013, o 15:44

town Kielce? :roll:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

grzebo

Post autor: grzebo » 16 kwietnia 2013, o 15:46

Najwyraźniej nie doczytali o Kieleckim Obszarze Metropolitalnym.

ODPOWIEDZ