autobusy w centrum

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

masster

autobusy w centrum

Post autor: masster » 28 sierpnia 2006, o 11:00

w związku z zamknięciem centrum miasta dla ruchu samochodowego - prędzej czy później to nastąpi - chciałem zaproponować, by bardziej zmienić linie autobusowe w śródmieściu. słyszałem, że mają wjeżdżać w wesołą, jechać czerwonego krzyża i wracać jana pawła II. pewnie ten ruch będzie jednostronny, bo nie wiem, jak włączałyby się w ruch z wesołej w seminaryjską.
to co, chciałem zaproponować, wiąże się z planami budowy ulicy nowoleśnej, łączącej leśną z nowym światem i IX wieków kielc. do świetna okazja, żeby autobusy jeździły przez miasto nie tylko paderewskiego, ale również na linii jana pawła II-kapitulna-leśna-nowoleśna-IX wieków. to byłoby dla pasażerów bardzo wygodne, autobusy nie miałyby problemów z powracaniem do ruchu głównymi ulicami (skrzyżowania ze światłami po obu stronach).
jakie jest wasze zdanie? >>sceptycyzm z założenia<< niemile widziany.
lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 sierpnia 2006, o 19:54

Moje zdanie jest pozytywne, ale chcialbym, zeby ta komunikacja stala sie czyms charakterystycznym dla miasta... nie wiem? Moze jakies inne autobusy czy pojazdy. Mozna zrobic cos, co kursowaloby tylko w relacji głowna ulica-centrum-glowna ulica, zalozmy IX Wieków-Rynek-Ogrodowa. Da sie cos takiego zrobic, a z tego co mowi prezydent to szykuje sie jakas niespodzianka.

_masster

Post autor: _masster » 30 sierpnia 2006, o 13:12

miałem kontakt z lubawskim dzisiaj, mówił właśnie o czyms takim, myślałem wcześniej, że autobusy nie mogą jechać przez rynek, ale lubawski poddał taki właśnie pomysł, że jeździłyby i właśnie takie oryginalne - np. piętrowe jak w londynie. piękny pomysł!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 sierpnia 2006, o 18:00

No to znaczy, ze wyobraznia dziala! Troche tylko nie wyobrazam sobie kursowania pzrez Rynek, ale w sumie w innych miastach sa dorozki, wiec u nas tez sie to fajnie zorganizuje. A cos jeszcze mowil prezydent, np. kiedy sie zacznie przebudowa Rynku?

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 30 sierpnia 2006, o 18:40

autor pisze:Troche tylko nie wyobrazam sobie kursowania pzrez Rynek
Ja sobie to wyobrażam bo widziałem takie miasta (nie w Polsce) gdzie autobusy kursują po deptakach między ludźmi.

Mam nadzieję, że wypali pomysł autobusów w centrum z orygnalnymi pojazdami. Bardzo podoba mi się koncepcja autobusów piętrowych! :D

darek

Post autor: darek » 30 sierpnia 2006, o 18:48

W Paryżu po ciasnym Monmartrze jeżdżą niewielkie autobusy miejskie o napędzie elektrycznym/akumulatorowym/może to jest też jakieś wyjscie,dodam,że jeżdżą one po uliczce pełnej ludzi.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 3 września 2006, o 16:01

A co byście powiedzieli na takie pojazdy w centrum:

Obrazek
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... ost9830254

Na moje oko to jest tramwaj bezszynowy. To zdjęcie jest akurat z nowootwartej łódzkiej Manufaktury. Takie coś mogłoby jeździć u nas po centrum.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2006, o 17:36

Dobry pojazd nie jest zły :wink: tylko moze bardziej stonowane kolory albo najlepiej nowe barwy miejske?!

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 września 2006, o 21:12

Wolałbym jednak autobusy piętrowe :)
Ten tramwaj zalatuje mi trochę tandetą :)

ODPOWIEDZ