Malowanie autobusów MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 29 sierpnia 2006, o 20:54

Daniel pisze:Spróbujmy ustalić który byl pomalowany jako pierwszy.
Zdjęcie zrobiles dzisiaj, w którym miejscu? Od ktorej ulicy robileś?
Zdjecie robione dzisiaj ok godz 11 am, od strony ul Krakowskiej, tuz obok bramy wjazdowej, ktora teraz jest zagrodzona druciana siatka. Bodajze srodkowy garaz.
Ale dlaczego nie maluja jednakowo?????? :?

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 29 sierpnia 2006, o 22:57

Jakąś mam ostatnio chęć destrukcyjną :oops: Ale MPK 2/3 taboru powinna odesłać na złom :/ Dziś rano jadąć przegubowcem na wysokości Politechniki zostałem wywalony bo się zepsuł. Ledwo na PKP zdążyłem, ale czy MPK to obchodzi, że nie potrafią zapewnić normalnych warunków podróżowania? :/
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 30 sierpnia 2006, o 07:52

Mnit ten kolor z #587 wygląda na odcień różu :oops: Ale mogę się mylić sprostujcie mnie, natomiast nie widzę danielowego zdjęcia :cry:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 sierpnia 2006, o 08:13

autor pisze:Niestety, ale malowanie na 587 jest brzydsze! 587 malowany byl po 677, mam jednak nadzieje, ze standardowym malowaniem bedzie to z 677, bo jest ladne. Myslicie, ze pora juz pisac do Wyborczej, wczesniejsze apele niestety zostaly odnotowane, ale art nie bylo, bo nie mial kto pisac.
Ja też mam nadzieję, że malowanie 677 będzie standardem i myślę, że może czas napisać do Wyborczej.
Nie mogę patrzeć znów na to, że każdy autobus jest inaczej pomalowany bo jak tak dalej pójdzie to będziemy mieć 200 różnych malowań :!: :evil:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 sierpnia 2006, o 18:02

Marc pisze:Mnit ten kolor z #587 wygląda na odcień różu :oops:
Mnie rowniez :) ale na 677 juz widze piekna czerwien!

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 sierpnia 2006, o 19:19

Malowanie z #677. Gdyby ujednolicono kolorystycznie cały tabor, wyglądałoby to całkiem nieźle :)

http://img178.imageshack.us/img178/6581/ikarpg2.jpg
http://img239.imageshack.us/img239/7950 ... ne1ay8.jpg

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 sierpnia 2006, o 19:40

No,no Ikarusik pierwsza klasa :)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 31 sierpnia 2006, o 17:54

Oprócz tego co już widzielliśmy na forum dodam, że 677 ma żółte panele dokola przednich reflektorów, natomiast 587 ma z przodu żółty cały panel dookoła przenich lamp i między nimi. Kolory są na tyle intensywne, że 587 wygląda zbyt cukierkowo, ale nie brzydko, natmiast 677 bardzo ładnie. Myślę że jutro zobaczymy już oba wozy na trasie. Jeśli ktos je zobaczy dawać znać na forum i wyruszam z aparatem za nimi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 sierpnia 2006, o 18:21

A ja dodam, ze dzis miala miejsce prezentacja pojazdow, na ktora zaproszeni zostali dziennikarze kieleckich mediow. Mysle, ze jutro beda artykuly na ten temat.

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 31 sierpnia 2006, o 18:42

na stronie kieleckiej GW po prawej stronie pojawiła się sonda nt. malowania miejskich autobusów, do wyboru:
  • na zielono-biało (tak jak teraz)
    na ciemnoczerwono i kremowo
    na czerwono z dwoma żółtymi pasami
    na czerwono z jednym żółtym pasem

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 sierpnia 2006, o 18:46

na czerwono z jednym żółtym pasem - najladniejsza wersja :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 sierpnia 2006, o 19:31

Obrazek
Nowe malowania miejskich autobusów

Obrazek Marcin Sztandera, 2006-09-01

Dziesięć litrów farby żółtej, drugie tyle czerwonej i ekipa lakierników - to najprostszy przepis na nowy image autobusów komunikacji miejskiej. Czy efekt spodoba się pasażerom? - Czekamy na opinie - mówi prezes kieleckiego MPK.

Wczoraj po raz pierwszy oficjalnie zaprezentowano dwa jelcze, które po zakończonym remoncie zmieniły swój wygląd. Zamiast dotychczasowych zielonych barw, są pomalowane na żółto i czerwono. - Chcemy nawiązać do barw herbu miasta. Kolor czerwony zaczyna wracać do łask na autobusach w wielu miastach - wyjaśnia Grzegorz Słoń, prezes kieleckiego MPK.

To kolejne propozycja zmiany kolorystyki miejskich autobusów. Kilka tygodni temu na kieleckie ulice wyjechał jelcz w kolorach, jakie obowiązywały przed laty: ciemnoczerwonym i kremowym. Ta propozycja wywołała wiele kontrowersji, więc MPK zapowiedziało, że przedstawi kolejne. Zaprezentowane wczoraj autobusu niewiele się różnią - jelcz M120 numer boczny 677 z 1996 roku ma czerwony bok z jednym żółtym pasem, a starszy jelcz PR 110 z 1990 roku ma bok z dwoma żółtymi pasami. - Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem jest wersja z dwoma żółtymi pasami. Ale jeżeli będą głosy na korzyść tego drugiego, to nie wykluczamy, że ono wejdzie na stałe - zapowiada prezes Słoń.

Na razie nie wiadomo, jak będą wyglądały inne typy autobusów, np. niskopodłogowe. - Mamy projekty, ale nie ulega wątpliwości, że zanim się na coś zdecydujemy, to trzeba jeden pomalować na próbę - mówi Słoń.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 sierpnia 2006, o 20:05

Od kiedy to prezes Słoń czeka na opinie w sprawie malowania? Czy nastąpiła jakaś tajemnicza metamorfoza?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 1 września 2006, o 01:28

autor pisze:Obrazek
Nowe malowania miejskich autobusów

Obrazek Marcin Sztandera, 2006-09-01

To kolejne propozycja zmiany kolorystyki miejskich autobusów.
Ciekawe czy wiele tych propozycji jeszcze będzie, bo póki co ostatnie 3 wozy są tylko propozycjami; kiedy wreszcie poznamy nowe firmowe malowanie?
autor pisze:Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem jest wersja z dwoma żółtymi pasami. Ale jeżeli będą głosy na korzyść tego drugiego, to nie wykluczamy, że ono wejdzie na stałe - zapowiada prezes Słoń.
Nie wykluczmy, ale równiez nie obiecujemy, że jeśli więszkość wybierze malowanie z jednym żółtym pasem to takie wprowadzimy.

Wiem, że łapę za słówka, ale dalsze przeciąganie sprawy mnie dobija. Liczyłem że wszystko wyjaśni się podczas tej prezentacji, ale się nie wyjaśniło, ciężko być miłosnikiem zbiorkomu w tym mieście.
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 1 września 2006, o 07:44

autor pisze:Na razie nie wiadomo, jak będą wyglądały inne typy autobusów, np. niskopodłogowe. - Mamy projekty, ale nie ulega wątpliwości, że zanim się na coś zdecydujemy, to trzeba jeden pomalować na próbę - mówi Słoń.
O moj Boze :!: :!: :!:
To ja glosuje na zielone barwy, przynajmniej wiem na co glosuje.
Jak tak beda malowali kazdy autobus na probe to kazdy bedzie z innej parafii :?
DNO :!:

ODPOWIEDZ