Układ komunikacyjny Galerii Korona (Tysiąclecia PP, Radiowa)
- bender
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Następny, który nie ma dzieci i myśli, że przedszkole czy szkoła zawsze są za blokiem.ice pisze:A jaki wpływ mają dzieci na poruszanie się po ulicach?
Chodzi Ci zapewne o dowóz do przedszkola czy szkoły.
Poza tym czasem trzeba jechać do lekarza, do dziadków, na basen, na piłkę, na angielski, na lekcje gry na gitarze, do kolegów i w wiele innych miejsc. Każde z powyższych wymaga mniejszego czy większego plecaka, gitary, sprzętu. Jeśli uważasz, że ma to sens bez użycia auta to życzę powodzenia.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
- bender
Egoizm w czystej postaci. Nie potrzebują korzystać z auta więc cieszą się z korków. Mieszkają w centrum i nie mogą, bądź nie chcą, wyprowadzić poza miasto, więc powtarzają jak mantrę formułkę "chciałeś być paniskiem z przedmieścia to cierp!". Szkoda mi takich ludzi...
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
święta wojna samochodziarze vs transport zbiorowy w innym wątku. Posty na ten temat będę kasować.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Byłem dzisiaj w UM Kielce i zrobiłem (telefonem) fotografie planów rozbudowy al. 1000-lecia PP. Wrzucam na Imageshacka:
http://imageshack.us/g/12/imag0273q.jpg/
Zdjęcia są dość zmniejszone, jak ktoś chce pełne rozmiary to niech da znać, ale i tak wiele więcej tam nie widać.
Moje spostrzeżenia:
- bezczelny MZD planuje to zbudować bez DŚU: dzięki temu, że al. 1000-lecia PP liczą jako osobne zadanie niż Polna i okolice, to im wyszło, że się mieszczą poniżej 1 km, ale to jest strasznie naciągane,
- DDR jest z asfaltu!
- w części opisowej piszą tylko o DDR po północnej stronie al. 1000-lecia PP, ale ja na planach widzę też DDR po zachodniej stronie Radiowej - oby!
- są przejazdy rowerowe w ciągu DDR wzdłuż al. 1000-lecia PP! (smutne, że trzeba takie rzeczy w ogóle doceniać jako "highlight", ale może na przyszłość zawsze tak będzie),
- da się z DDR wjechać w Radiową (jest przejazd!),
- DDR jest za chodnikiem, ale w sumie wyszło to sensownie: chodnik i tak jest oddzielony od jezdni trawniczkiem, a dzięki temu nie trzeba odginać DDR przy przystankach,
- tor jazdy DDR nie jest odginany przed skrzyżowaniami (też pewnie konsekwencja tego, że chodnik jest bliżej jezdni) - super, zgodnie z dobrymi praktykami!
- DDR są tylko jednostronne,
- DDR kończą i zaczynają się bez włączeń w jezdnię - skandaliczne niedopatrzenie!
- na Radiowej (jeśli tam rzeczywiście będzie DDR) wjazdy na parkingi / posesje będą przerywać nawierzchnię DDR ordynarną kostką,
- są przewidziane zatoki przystankowe (wiem dokładnie, kto się ze mną zgadza lub nie zgadza w tym temacie, więc nie musicie pisać),
- wszystkie drzewa do wycięcia (lista jest w papierach).
Jeśli ktoś uważa, że SKI powinno coś robić w sprawie drzew, to dajcie znać co i jak. Możemy próbować domagać się zrobienia DŚU, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Ogólnie rowerowo nie jest źle (tylko te zjazdy), ale drzew szkoda.
http://imageshack.us/g/12/imag0273q.jpg/
Zdjęcia są dość zmniejszone, jak ktoś chce pełne rozmiary to niech da znać, ale i tak wiele więcej tam nie widać.
Moje spostrzeżenia:
- bezczelny MZD planuje to zbudować bez DŚU: dzięki temu, że al. 1000-lecia PP liczą jako osobne zadanie niż Polna i okolice, to im wyszło, że się mieszczą poniżej 1 km, ale to jest strasznie naciągane,
- DDR jest z asfaltu!
- w części opisowej piszą tylko o DDR po północnej stronie al. 1000-lecia PP, ale ja na planach widzę też DDR po zachodniej stronie Radiowej - oby!
- są przejazdy rowerowe w ciągu DDR wzdłuż al. 1000-lecia PP! (smutne, że trzeba takie rzeczy w ogóle doceniać jako "highlight", ale może na przyszłość zawsze tak będzie),
- da się z DDR wjechać w Radiową (jest przejazd!),
- DDR jest za chodnikiem, ale w sumie wyszło to sensownie: chodnik i tak jest oddzielony od jezdni trawniczkiem, a dzięki temu nie trzeba odginać DDR przy przystankach,
- tor jazdy DDR nie jest odginany przed skrzyżowaniami (też pewnie konsekwencja tego, że chodnik jest bliżej jezdni) - super, zgodnie z dobrymi praktykami!
- DDR są tylko jednostronne,
- DDR kończą i zaczynają się bez włączeń w jezdnię - skandaliczne niedopatrzenie!
- na Radiowej (jeśli tam rzeczywiście będzie DDR) wjazdy na parkingi / posesje będą przerywać nawierzchnię DDR ordynarną kostką,
- są przewidziane zatoki przystankowe (wiem dokładnie, kto się ze mną zgadza lub nie zgadza w tym temacie, więc nie musicie pisać),
- wszystkie drzewa do wycięcia (lista jest w papierach).
Jeśli ktoś uważa, że SKI powinno coś robić w sprawie drzew, to dajcie znać co i jak. Możemy próbować domagać się zrobienia DŚU, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Ogólnie rowerowo nie jest źle (tylko te zjazdy), ale drzew szkoda.
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Chyba nie będzie? Nie wiem, w tej części opisowej i na tej mapce nie ma żadnej informacji o ekranach. Jakby miały być, to chyba by coś było?Autor pisze:Co z ekranami?
Nie znam się na dokumentacji budowlanej. Ale jeśli rzeczywiście nie ma ekranów, to zdecydowanie nie chcemy ruszać DŚU (mimo oczywistego przekrętu), bo wtedy pewnie będą.
- Petras
http://imageshack.us/photo/my-images/12/imag0273q.jpg/
Przepraszam, z tym wylotem do Solidarności to jakiś żart? Czy przeoczyłem planowaną przebudowę skrzyżowania? Jeśli nie, to przykry żart, bo wtedy nikomu niepotrzebna jest rozbudowa o drugą jezdnię, kiedy korki będą jak były. A przynajmniej nie wytną drzew. Aha, bo nie mogę tego znaleźć - czy w planach jest ponowne nasadzenie jesionów, lip, dębów, klonów i innych drzew, które to drzewa zostaną wykarczowane, w sumie 200 drzew !? (foto by grzebo)
Przepraszam, z tym wylotem do Solidarności to jakiś żart? Czy przeoczyłem planowaną przebudowę skrzyżowania? Jeśli nie, to przykry żart, bo wtedy nikomu niepotrzebna jest rozbudowa o drugą jezdnię, kiedy korki będą jak były. A przynajmniej nie wytną drzew. Aha, bo nie mogę tego znaleźć - czy w planach jest ponowne nasadzenie jesionów, lip, dębów, klonów i innych drzew, które to drzewa zostaną wykarczowane, w sumie 200 drzew !? (foto by grzebo)
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Z tego co pamiętam, to za Tysiąclecia płaci Korona, a za skrzyżowanie miasto, dlatego skrzyżowanie będzie robione w następnej kolejności. Choć wg mnie to głupota i powinno być robione jednocześnie. Co do drzew, to głupota MZD nie zna granic, bo większość drzew bez problemu mogłyby pozostać, znajdując się między starą i nową jezdnią. Nie mówiąc już o drzewach na południowej stronie ulicy, które w niczym nie przeszkadzają
Sorry, takiego mamy prezydenta...