Układ komunikacyjny Galerii Korona (Tysiąclecia PP, Radiowa)

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 15 maja 2012, o 18:21

Co by galeria miała więcej pieniędzy z opłat za parkowanie.
pletwa

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 15 maja 2012, o 20:04

Ma czas budowy się nie dało.., nic nie mogli zrobić :lol: trawy nie ma, przecież nie postawią tam cały dzień patrolu itp. itd, a tu zwykły znak wystarczy... Brawo :!: :wink:

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 15 maja 2012, o 21:56

ice pisze:A jaki wpływ mają dzieci na poruszanie się po ulicach? :)
Chodzi Ci zapewne o dowóz do przedszkola czy szkoły.
Następny, który nie ma dzieci i myśli, że przedszkole czy szkoła zawsze są za blokiem.

Poza tym czasem trzeba jechać do lekarza, do dziadków, na basen, na piłkę, na angielski, na lekcje gry na gitarze, do kolegów i w wiele innych miejsc. Każde z powyższych wymaga mniejszego czy większego plecaka, gitary, sprzętu. Jeśli uważasz, że ma to sens bez użycia auta to życzę powodzenia.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 15 maja 2012, o 22:06

Wiesz bender, prawdziwi postępowcy nawet z czwórką dzieci lub noworodkiem jeżdżą po mieście tylko komunikacją zbiorową lub rowerem. A już mieszkać na przedmieściach? Toż to wstyd i hańba dla prawdziwego mieszczanina!

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 15 maja 2012, o 22:30

Egoizm w czystej postaci. Nie potrzebują korzystać z auta więc cieszą się z korków. Mieszkają w centrum i nie mogą, bądź nie chcą, wyprowadzić poza miasto, więc powtarzają jak mantrę formułkę "chciałeś być paniskiem z przedmieścia to cierp!". Szkoda mi takich ludzi...
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 15 maja 2012, o 22:40

święta wojna samochodziarze vs transport zbiorowy w innym wątku. Posty na ten temat będę kasować.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 maja 2012, o 19:35

Jeśli już o samochodach i autobusach :) to z buspasa, odcinku pomiędzy IX W. a Polną, zrobił się teraz prawoskręt.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 16 maja 2012, o 20:00

Durnie z MZD oczywiście znowu nie pomyśleli o tym, żeby dać prawoskręt z prawej strony buspasa, żeby autobus nie stał w korku.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

grzebo

Post autor: grzebo » 17 maja 2012, o 22:10

Byłem dzisiaj w UM Kielce i zrobiłem (telefonem) fotografie planów rozbudowy al. 1000-lecia PP. Wrzucam na Imageshacka:
http://imageshack.us/g/12/imag0273q.jpg/

Zdjęcia są dość zmniejszone, jak ktoś chce pełne rozmiary to niech da znać, ale i tak wiele więcej tam nie widać.

Moje spostrzeżenia:

- bezczelny MZD planuje to zbudować bez DŚU: dzięki temu, że al. 1000-lecia PP liczą jako osobne zadanie niż Polna i okolice, to im wyszło, że się mieszczą poniżej 1 km, ale to jest strasznie naciągane,

- DDR jest z asfaltu!

- w części opisowej piszą tylko o DDR po północnej stronie al. 1000-lecia PP, ale ja na planach widzę też DDR po zachodniej stronie Radiowej - oby!

- są przejazdy rowerowe w ciągu DDR wzdłuż al. 1000-lecia PP! (smutne, że trzeba takie rzeczy w ogóle doceniać jako "highlight", ale może na przyszłość zawsze tak będzie),

- da się z DDR wjechać w Radiową (jest przejazd!),

- DDR jest za chodnikiem, ale w sumie wyszło to sensownie: chodnik i tak jest oddzielony od jezdni trawniczkiem, a dzięki temu nie trzeba odginać DDR przy przystankach,

- tor jazdy DDR nie jest odginany przed skrzyżowaniami (też pewnie konsekwencja tego, że chodnik jest bliżej jezdni) - super, zgodnie z dobrymi praktykami!

- DDR są tylko jednostronne,

- DDR kończą i zaczynają się bez włączeń w jezdnię - skandaliczne niedopatrzenie!

- na Radiowej (jeśli tam rzeczywiście będzie DDR) wjazdy na parkingi / posesje będą przerywać nawierzchnię DDR ordynarną kostką,

- są przewidziane zatoki przystankowe (wiem dokładnie, kto się ze mną zgadza lub nie zgadza w tym temacie, więc nie musicie pisać),

- wszystkie drzewa do wycięcia (lista jest w papierach).

Jeśli ktoś uważa, że SKI powinno coś robić w sprawie drzew, to dajcie znać co i jak. Możemy próbować domagać się zrobienia DŚU, ale nie wiem, czy to coś pomoże. Ogólnie rowerowo nie jest źle (tylko te zjazdy), ale drzew szkoda.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 maja 2012, o 22:24

Co z ekranami?

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 17 maja 2012, o 22:27

Czy na prawdę w Kielcach nie da się przebudować ulicy bez wyrzynania wszystkich drzew? :shock:

grzebo

Post autor: grzebo » 17 maja 2012, o 22:30

Autor pisze:Co z ekranami?
Chyba nie będzie? Nie wiem, w tej części opisowej i na tej mapce nie ma żadnej informacji o ekranach. Jakby miały być, to chyba by coś było?

Nie znam się na dokumentacji budowlanej. Ale jeśli rzeczywiście nie ma ekranów, to zdecydowanie nie chcemy ruszać DŚU (mimo oczywistego przekrętu), bo wtedy pewnie będą.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 maja 2012, o 22:34

Mimo wszystko drzew szkoda, nie wyobrazam sobie tej rzezni.

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 22 maja 2012, o 14:01

http://imageshack.us/photo/my-images/12/imag0273q.jpg/

Przepraszam, z tym wylotem do Solidarności to jakiś żart? Czy przeoczyłem planowaną przebudowę skrzyżowania? Jeśli nie, to przykry żart, bo wtedy nikomu niepotrzebna jest rozbudowa o drugą jezdnię, kiedy korki będą jak były. A przynajmniej nie wytną drzew. Aha, bo nie mogę tego znaleźć - czy w planach jest ponowne nasadzenie jesionów, lip, dębów, klonów i innych drzew, które to drzewa zostaną wykarczowane, w sumie 200 drzew !? (foto by grzebo)
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 maja 2012, o 14:10

Z tego co pamiętam, to za Tysiąclecia płaci Korona, a za skrzyżowanie miasto, dlatego skrzyżowanie będzie robione w następnej kolejności. Choć wg mnie to głupota i powinno być robione jednocześnie. Co do drzew, to głupota MZD nie zna granic, bo większość drzew bez problemu mogłyby pozostać, znajdując się między starą i nową jezdnią. Nie mówiąc już o drzewach na południowej stronie ulicy, które w niczym nie przeszkadzają
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ