Stadion piłkarski - ul. Ściegiennego

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 26 maja 2011, o 20:32

Kamery na stadionie do wymiany. Minister zaostrzył klatki i piksele

Częstotliwość nie mniejsza niż 12 klatek na sekundę, nie mniej niż 950 pikseli. A czas migawki do zarejestrowania jednej klatki nie dłuższy niż 1/125 sekundy. Zaostrzone przed Euro 2012 przepisy sprawiają, że na stadionach trzeba wymienić monitoring.

Stadion piłkarski przy ul. Ściegiennego w Kielcach zbudowano zaledwie pięć lat temu. Dla miasta dostosowanie się do nowego prawa będzie dosyć kosztowne. Radni już przekazali na ten cel 750 tys. zł, ale ile pieniędzy tak naprawdę potrzeba, trudno jeszcze dziś oszacować. - Dopiero kiedy gotowy będzie projekt modyfikacji istniejącego monitoringu, poznamy koszty przedsięwzięcia. W tej chwili opracowujemy już specyfikację do przetargu, bo czas nas goni. Jeśli chodzi o widownię oraz płytę boiska na stadionie, to kamery spełniające wymogi określone w nowych przepisach powinny zostać zainstalowane już do 10 lipca - mówi Wojciech Dębski, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kielcach.

Do 10 lipca dał czas na zmiany zarządcom stadionów minister spraw wewnętrznych i administracji w rozporządzeniu zaostrzającym wymagania dotyczące bezpieczeństwa podczas imprez masowych. Według nowych przepisów kamery zamontowane na stadionach mają zapewnić jak najlepszą jakość obrazu. Wymagania są mocno doprecyzowane - na przykład obraz na trybunach i na płycie boiska ma być zarejestrowany z częstotliwością nie mniejszą niż 12 klatek na sekundę przy wysokości nie mniejszej niż 950 pikseli. W dodatku czas migawki do zarejestrowania jednej klatki nie może być dłuższy niż 1/125 sekundy. - Ma być to system ciągłego monitorowania widowni z możliwością natychmiastowego zbliżenia i identyfikacji twarzy danej osoby - wyjaśnia dyrektor Dębski. Ale to nie koniec. Rozporządzenie mówi też o obowiązkowym zamontowaniu kamer przy kasach biletowych, bramach i furtkach, drogach ewakuacyjnych i ciągach komunikacyjnych oraz parkingach.

Ile kamer trzeba będzie wymienić na nowym, bo oddanym zaledwie pięć lat temu, stadionie przy Ściegiennego? Ile zamontować dodatkowych? W tej chwili cały stadion obserwuje 48 kamer. W pierwszym projekcie zakładano montaż aż 196, ale nie starczyło pieniędzy - budowa całego obiektu kosztowała bowiem 48 mln zł, a miała kosztować 25.

- Obowiązujący system z naszego punktu widzenia sprawdził się doskonale, bo przecież przez te pięć lat na naszym stadionie nie doszło do żadnych poważnych chuligańskich wybryków. Jednak w tej chwili, po słynnych awanturach z udziałem polskich kibiców na Litwie i przed Euro 2012, rząd postanowił dmuchać na zimne i podniósł standardy monitoringu na obiektach, gdzie odbywają się imprezy masowe - mówi Dębski. Według jego szacunków nowych kamer na widowni stadionu, które trzeba kupić i zamontować w pierwszej kolejności, potrzeba około 30. - Ale to wstępne szacunki, ich liczbę określi nam projektant - zastrzega.

Dużo mniej kosztowna będzie modernizacja monitoringu oddanej w sierpniu 2006 roku hali przy Bocznej. - Tam zamontowane są kamery bardzo dobrej jakości, więc do wymiany będzie tylko kilka - zapowiada dyrektor MOSiR-u.

Co się stanie ze "starymi" kamerami zdemontowanymi ze Ściegiennego? MOSiR chce je wykorzystać na innych swoich obiektach. - Myślimy o hali przy Żytniej, o tym, aby zamontować je na zewnątrz budynku, ponieważ zdarzają się przypadki niszczenia elewacji - informuje dyrektor Dębski

:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... trzyl.html

P.S.

48 kamer na elewacji Hali przy Żytniej :shock:

agaga

Post autor: agaga » 27 maja 2011, o 08:27

Sirek1 pisze: Jeśli chodzi o widownię oraz płytę boiska na stadionie, to kamery spełniające wymogi określone w nowych przepisach powinny zostać zainstalowane już do 10 lipca - mówi Wojciech Dębski, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kielcach.

Do 10 lipca dał czas na zmiany zarządcom stadionów minister spraw wewnętrznych i administracji w rozporządzeniu zaostrzającym wymagania dotyczące bezpieczeństwa podczas imprez masowych. Według nowych przepisów kamery zamontowane na stadionach mają zapewnić jak najlepszą jakość obrazu.
Do 10 lipca. :lol:
Czy pan minister ma jakieś pojęcie chociażby o pzp? Nie mówiąc o zaprojektowaniu i wykonaniu całej instalacji...
Jak zwykle szybko, jak zwykle będzie byle jak...

Gajtek

Post autor: Gajtek » 2 kwietnia 2012, o 22:16

Puchar Polski w piłce nożnej. Finał odbędzie się w Kielcach

Na stadionie Korony Kielce 24 kwietnia (godz. 18 ) zostanie rozegrany finałowy mecz Pucharu Polski - poinformowała rzeczniczka Polskiego Związku Piłki Nożnej Agnieszka Olejkowska.

- Komisja do spraw nagłych decyzję podjęła po długich negocjacjach z przedstawicielami kilku miast. Na wybór Kielc złożyło się wiele czynników m.in. fakt, że na pewno będzie to arena neutralna, gdyż w gronie drużyn, które pozostały w rywalizacji nie ma Korony - powiedziała Olejkowska.

Finał PP początkowo zaplanowany był na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Jednak PZPN nie doszedł do porozumienia z Narodowym Centrum Sportu, które zarządza główną polską areną tegorocznych mistrzostw Europy. Wówczas piłkarska centrala poinformowała, że spotkanie odbędzie się w Gdańsku lub Kielcach. Według nieoficjalnych informacji, brane były również pod uwagę kandydatury Wrocławia, Lubina i stadionu Legii Warszawa.

W półfinałach broniąca trofeum Legia zmierzy się z pierwszoligową Arką Gdynia, a Ruch Chorzów z Wisłą Kraków.

http://www.sport.pl/pilka/1,65045,11470 ... sie_w.html
Kielce - tu jest moje miejsce

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 2 kwietnia 2012, o 23:16

Szokująca decyzja. Myślałem, że to żart na Prima Aprilis, ale artykuł jest z 2 kwietnia. Oby tylko zbytnio nie zniszczyli Areny Kielc...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 2 kwietnia 2012, o 23:42

Dziennikarze podjudzali Lubawskiego i mamy efekt
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 3 kwietnia 2012, o 00:08

już Bydgoszcz rok temu zorganizowała "finał pucharu" i zrobiła sobie tym taka reklamę że hoho
wklejam link jakby ktoś nie pamiętał:
http://www.sport.pl/pilka/1,65045,95349 ... uchar.html
powyżej widać że dzicz ciagnie na zieloną murawe więc należy ich wysłać np na mickiewiczowskie stepy akermańskie nich sobie pohasają bo nie nadają się do cywilizowanych warunków

dla mnie sprawa jest prosta po 700-800 wejściówek dla każdego z finalistów a resztę rozdysponować dla chętnych z innych województw niż finaliści i ich zaprzyjaźnione kluby. to jedyna metoda by stadion "uszedł z życiem"
ale...
stadion stadionem, gorzej jak ktoś znów zostanie zadźgany - ciekawe czy wtedy Lubawski i jego świta poniosą odpowiedzialność za tą decyzje.
Ostatnio zmieniony 3 kwietnia 2012, o 00:12 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
CK|PL|EU

grzebo

Post autor: grzebo » 3 kwietnia 2012, o 00:11

A ja jestem dobrej myśli. Jeśli kielecka policja dalej ma takie ostre podejście do przekleństw, to i dla adwokatów będzie więcej roboty i zakazy stadionowe się posypią. Moim zdaniem to jest dobry model biznesowy - tak jak gminy po drodze nad morze dorabiają się na fotoradarach, tak Kielce mogą się dorobić na mandatach za przeklinanie (tylko by trzeba SM nasłać, bo Policja do budżetu centralnego odda).

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 3 kwietnia 2012, o 06:47

Może w końcu kibice takiej np. Legii zapewnią nam wymianę tych okropnych szarych krzesełek :)
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 3 kwietnia 2012, o 10:21

Ile miasto dostanie za organizację? Bo chyba to jest jakieś konkretne honorarium?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 kwietnia 2012, o 10:23

A może miasto zapłaci za ten "przywilej" z budżetu na promocję?
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 3 kwietnia 2012, o 10:55

MeehoweCK pisze:Ile miasto dostanie za organizację? Bo chyba to jest jakieś konkretne honorarium?
Czytałem gdzieś wczoraj, że nieoficjalnie w pierwszej wersji chcieli 400k zł, ale na jakiej kwocie stanęło ostatecznie nie wiem i pewnie się nie dowiemy ;)
Mam tylko nadzieję, że w umowie jest zapis, że w przypadku zniszczeń to PZPN pokrywa straty.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 3 kwietnia 2012, o 11:01

Wydaje mi się, że to powinna być kwota jawna.

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 3 kwietnia 2012, o 11:11

Media podają, iż miasto zażądało 400 tys. zł i tyle od pzpn dostanie
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 3 kwietnia 2012, o 13:24

Ile ostrej amunicji można kupić za 400kpln?
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 3 kwietnia 2012, o 13:39

Oj myślę, ze grubo przesadzacie. Jakie realia kibiców są u nas każdy wie ale nie musi się dziać nic złego. Myślę że to dobra promocja dla miasta, zarobek, i trzymajmy kciuki by nie było żadnych przykrych incydentów.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

ODPOWIEDZ