MZD Kielce - Przebudowa ul. Grunwaldzkiej / Szajnowicza
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Nie kapuję. Jeśli chodzi o pasy tak jak jest jest dobrze, do jednych świateł dwa kroki, a w drugą stronę tylko Społem się ciągnie. Buspasy zmieszczą się spokojnie i nie widzę sensu dywagacji czy będzie trawa czy barierka. Najwęższym punktem pozostanie pas ze słupami wiaduktów, ale tam wiadomo mają być 3 pasy a piesi w tunele, natomiast w pozostałej części tego odcinka jest dość miejsca i na buspasy, i na zieleń. Ba szybkiego licząc - z Google Maps między skrajnymi krawężnikami (w środkowej części odcinka, gdzie szerokość jest stała) wynosi 25m, minus 2x3x3,5m zostaje 4m zieleni. Jak mi się będzie kiedy chciało to pójdę nocą z metrem zmierzyć.
A wracając do przejścia... to może być, ale piesi muszą liczyć na odstępy między pojazdami, bo tam mało kto będzie ustępował. Zwłaszcza jak już się wszyscy przyzwyczaili że przejścia tam nie ma.
A wracając do przejścia... to może być, ale piesi muszą liczyć na odstępy między pojazdami, bo tam mało kto będzie ustępował. Zwłaszcza jak już się wszyscy przyzwyczaili że przejścia tam nie ma.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
@Pietras: Tutaj masz linijkę: http://www.gis.kielce.eu/geoportal_tool ... p?link=593
@Autor: Czy rzeczywiście będzie o tyle krócej? Mnie wyszło mniej zwłaszcza, że przejście trzeba zrobić poza zatoką.
Mnie dłuższa droga od Opielińskiej wyniosła: 186,5m a nie 250 m

a droga krótsza: 112,5 a nie 20 m

Różnica wynosi zaledwie 74 metry i nie ma niebezpieczeństwa wbiegania na jezdnię.
@Autor: Czy rzeczywiście będzie o tyle krócej? Mnie wyszło mniej zwłaszcza, że przejście trzeba zrobić poza zatoką.
Mnie dłuższa droga od Opielińskiej wyniosła: 186,5m a nie 250 m

a droga krótsza: 112,5 a nie 20 m

Różnica wynosi zaledwie 74 metry i nie ma niebezpieczeństwa wbiegania na jezdnię.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
Linijka komfortu w tym przypadku nie zapewni. Moze byc nawet 100m roznicy, co nie zmienia faktu, ze trzeba nadrobic z jednej strony, z drugiej strony i przetoczyc sie przez 7 pasow ruchu i szeroki pas zieleni, oczywiscie na dwoch cyklach. Wszystko to sprawia, ze czas dojscia jest nieprzyjazny pieszym, a ludzi poruszajacych sie w tej relacji jest dostatecznie duzo.
No, no, no policja tez tak mowi! Oni w zakresie zwalania winy na pieszych sa na pierwszym miejscu ever! Zawsze wtargnie, wbiegnie, niespodziewanie wyjdzie zza winkla!Różnica wynosi zaledwie 74 metry i nie ma niebezpieczeństwa wbiegania na jezdnię.
- sueno
- Kontakt:
Ja na 1 cyklu przechodzę tamtędy i inni ludzie też. W tym miejscu nie ma sensu robienia dodatkowych pasów. Poza tym czymś mierzyć trzeba. Gdyby nie ta linijką to czytający Twojego posta pozostawaliby w błędzie, że to aż 230 metrów różnicy (250-20) a to 3x mniejsza odległość (74 metry).
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- sueno
- Kontakt:
v-prędkość
t-czas
s-odległość
(v) Średnia prędkość to 5 km/h tj. 5000m/3600s
(s) Przejście ma długość 55 metrów
t=s/v
t=55m/(5000m/3600s)
t=(55m*3600s)/5000m
t= 39,6 sek.
Tyle czasu potrzeba żeby przejść na 1 cyklu z prędkością 5km/h.
Tyle trwa tam cykl? Czy krócej?
EDYTKA: Zresztą długość cyklu ma znaczenie, jeśli akurat nadjeżdża nasz autobus bo czy poczekamy na przystanku czy na wysepce, to nie ma to znaczenia.
t-czas
s-odległość
(v) Średnia prędkość to 5 km/h tj. 5000m/3600s
(s) Przejście ma długość 55 metrów
t=s/v
t=55m/(5000m/3600s)
t=(55m*3600s)/5000m
t= 39,6 sek.
Tyle czasu potrzeba żeby przejść na 1 cyklu z prędkością 5km/h.
Tyle trwa tam cykl? Czy krócej?
EDYTKA: Zresztą długość cyklu ma znaczenie, jeśli akurat nadjeżdża nasz autobus bo czy poczekamy na przystanku czy na wysepce, to nie ma to znaczenia.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2012, o 21:14 przez sueno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
wielokrotnie tamtedy przechodziłem i jest dokładnie tak jak pisze tomasz. jeśli dawne przejście nie powróci na swoje miejsce to napewno powinien zostać wydłużony czas trwanie zielonego światła dla pieszych.tomasz2719 pisze:Żeby zdążyć w jednym cyklu, to zazwyczaj idę przyśpieszonym krokiem, a te drugie światła to już trochę na czerwonym przechodzę. Wiem, że starsze osoby nie dadzą rady.
CK|PL|EU
- sueno
- Kontakt:
Żeby czekać na przystanku a nie na wyspie na autobus? Bo do tego to się sprowadza. I o ile miałyby zostać wydłużone światła? Dla Ciebie który idziesz 1,5 m/s, dla staruszka który idzie 1,1 m/s czy dla rodzica z dzieckiem który idzie 0,9 m/s?
A może nauczyć kierowców autobusów, żeby patrzyli w lusterka wsteczne i nie zamykali pasażerom drzwi przed nosem? Żeby te 5 sek poczekali?
A może nauczyć kierowców autobusów, żeby patrzyli w lusterka wsteczne i nie zamykali pasażerom drzwi przed nosem? Żeby te 5 sek poczekali?
- sueno
- Kontakt:
mea culpa
Myślałem, że ludzie nie używają już monitorów mniejszych niż "19 
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
a to ludzie przechodzą tamtędy tylko do przystanku? nie wiem czemu zakładasz ze kierowca moze się spieszyć a pieszy nie. skoro ruch uliczny jest zakorkowany to niech chociaż ruch pieszy będzie drożny.sueno pisze:Żeby czekać na przystanku a nie na wyspie na autobus...
jako humanista uderzę w patetyczne tony
ps.
i nie pisze tego jako pieszy ale jako pieszy, kierowca i użytkownik komunikacji miejskiej w jednej osobie
CK|PL|EU