Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Arkadiusz92
- Kontakt:
Takie OT / komentarz do tej całej komunikacji w Kielcach:
Od kilku dobrych miesięcy zamiast samochodu prywatnego używam / właściwie używałem komunikacji miejskiej.
Ale po tym okresie testowym wracam do pierwszej metody.
Powód:
- niepunktualność autobusów (nie przeszkadza mi spóźnienie nawet o 10 min, ale notoryczne przyjazdy nawet 10min wcześniej, niż rozkład nakazuje i to w dobie GPS zamontowanego w kabinie autobusu - jest skandalem, w Warszawie kierowcy czekają na przystankach, aby wyrównać czas, a w Kielcach ? - nie da się)
- bród w autobusach - nawet nie chce mi się tego komentować, ręce opadają
- złe ułożenie rozkładów: na dwóch podobnych trasach (40 i 112) godziny odjazdów autobusów są tylko przesunięte o 2 min między sobą, zamiast logicznych 20-30 min i dodatkowo z przystanku, wokół, którego jest bardzo dużo biur, odjeżdżają one kilka min przed godz 16, "tak aby nikt czasem na nie zdążył" - a moje oficjalne interwencje w ZTM w tej sprawie to "jak grochem o ścianę"...
Podsumowując: wolę kisić się w korkach w moim czyściutkim i cieplutkim samochodzie niż notorycznie marznąć na przystanku jak idiota i później wybrudzić się w tym całym syfie
Od kilku dobrych miesięcy zamiast samochodu prywatnego używam / właściwie używałem komunikacji miejskiej.
Ale po tym okresie testowym wracam do pierwszej metody.
Powód:
- niepunktualność autobusów (nie przeszkadza mi spóźnienie nawet o 10 min, ale notoryczne przyjazdy nawet 10min wcześniej, niż rozkład nakazuje i to w dobie GPS zamontowanego w kabinie autobusu - jest skandalem, w Warszawie kierowcy czekają na przystankach, aby wyrównać czas, a w Kielcach ? - nie da się)
- bród w autobusach - nawet nie chce mi się tego komentować, ręce opadają
- złe ułożenie rozkładów: na dwóch podobnych trasach (40 i 112) godziny odjazdów autobusów są tylko przesunięte o 2 min między sobą, zamiast logicznych 20-30 min i dodatkowo z przystanku, wokół, którego jest bardzo dużo biur, odjeżdżają one kilka min przed godz 16, "tak aby nikt czasem na nie zdążył" - a moje oficjalne interwencje w ZTM w tej sprawie to "jak grochem o ścianę"...
Podsumowując: wolę kisić się w korkach w moim czyściutkim i cieplutkim samochodzie niż notorycznie marznąć na przystanku jak idiota i później wybrudzić się w tym całym syfie
Zmiany w komunikacji miejskiej w okresie od 29 października do 2 listopada 2011r.
29 października - sobota
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w soboty
- linie nr 103, 106, 107 i 108 kursować będą jak w dni robocze (wg poniżej zamieszczonych rozkładów)
- kursują wszystkie linie specjalne (A, B, C, D, E, F, H, S, Z)
30 października - niedziela
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w niedziele
- linie nr 103, 106, 107 i 108 kursować będą jak w dni robocze (wg poniżej zamieszczonych rozkładów)
31 października - poniedziałek
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w dni robocze
- kursują następujące linie specjalne: C, E, F, Z
1 listopada - wtorek, Wszystkich Świętych
- linie nr 23 i 31 kursować będą wg zamieszczonych poniżej rozkładów
2 listopada - środa, Święto Zmarłych
W dniach od 29 października (sobota) do 1 listopada (wtorek) autobusy nie będą wjeżdżać na ulicę Cmentarną na Cedzynie. Na ulicy Ściegiennego zmieni się organizacja ruchu: autobusy kursować będą ul. Barabasza i al. Legionów i dalej wg stałej trasy.
Informacja na stronie ZTM Kielce
Kursować będą następujące linie specjalne:
A - Os. Ślichowice - Ściegiennego stadion (rozkład)
B - Bukówka - Cedzyna zalew (rozkład)
C - Os. Ślichowice - Cedzyna zalew(rozkład)
D - Os. Dąbrowa - Zagnańska cmentarz - Ściegiennego stadion (rozkład)
E - Cedzyna zalew - Ściegiennego stadion (rozkład)
F - Os. Świętokrzyskie - Cedzyna zalew (rozkład)
H - Os. Świętokrzyskie - Ściegiennego stadion (rozkład)
S - Sikorskiego - Cedzyna zalew (rozkład)
Z - Podklasztorna - Cedzyna zalew (rozkład)
Według specjalnych rozkładów jazdy kursować będą też następujące linie:
23 - Zagnańska z. karny - Zagnańska cmentarz - Pawia - Jagielońska - Os. Ślichowice (rozkład)
31 - Żytnia - Chęciny rynek (rozkład)
103 - Witosa - Ściegiennego cmentarz - Al. Na Stadion (rozkład)
106 - Częstochowska - Cedzyna zalew (rozkład)
107 - Os. Świętokrzyskie - Ściegiennego cmentarz - Al. Na Stadion (rozkład)
108 - Bukówka - Ściegiennego cmentarz - Podklasztorna - Os. Ślichowice (rozkład)
---
Dziwi mnie nieco słaba częstotliwość linii Z, którą w ostatni weekend podróżowało bardzo dużo osób. Ikarus był dobrze zapełniony.
Poza tym trochę głupio, że szczegółowe informacje ZTM zamieścił w pliku pdf - niektórzy mogą mieć problemy z otwarciem.
29 października - sobota
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w soboty
30 października - niedziela
31 października - poniedziałek
1 listopada - wtorek, Wszystkich Świętych
- linie nr 23 i 31 kursować będą wg zamieszczonych poniżej rozkładów
2 listopada - środa, Święto Zmarłych
W dniach od 29 października (sobota) do 1 listopada (wtorek) autobusy nie będą wjeżdżać na ulicę Cmentarną na Cedzynie. Na ulicy Ściegiennego zmieni się organizacja ruchu: autobusy kursować będą ul. Barabasza i al. Legionów i dalej wg stałej trasy.
Kursować będą następujące linie specjalne:
Według specjalnych rozkładów jazdy kursować będą też następujące linie:
---
Dziwi mnie nieco słaba częstotliwość linii Z, którą w ostatni weekend podróżowało bardzo dużo osób. Ikarus był dobrze zapełniony.
Ostatnio zmieniony 28 października 2011, o 16:36 przez Patmeas, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Opoznienia z poprzednich kursow to jedno, ale niech mi ktos wytlumaczy, czemu znaczna czesc kieleckich kierowcow jezdzi jak ostatnie pokraki. Przykladowo w ostatni piatek trafilem na #240 z kierowca z duzym stazem (wczesniej jezdzil #200). Kurs linii 45 po dwudziestej ze Slichowic rozpoczal z minutowym opoznieniem, a na Tarnowskiej mial juz prawie 10 minut spoznienia, przy czym srednia predkosc jazdy wynosila moze 20km/h. To wszystko przy malym napelnieniu i pustych ulicach.. Kolejna rzecz jest taka, ze zamiast nadrabiac opoznienie, to robia sobie spacerki czy tez moze marsz oszczednosci paliwa. To jest dramat.
Masowo... Rownie dobrze chyba mozna kontrolowac to wszystko na podstawie danych GPS z internetu. Wiem, ze opoznienia moga wystepowac z powodu korkow, itd, ale niektore linie maja faktycznie opoznienia z nie wiadomo jakiego powodu - pewnie przez wolna jazde.
Swoja droga, ciekawy jestem, czy na stronie ZTM w zakladce "Autobusy online" pojawia sie linie cmentarne. Ciekaw jestem, jak olbrzymie beda opoznienia w realizacji kursow - skoro teraz np. linia 106 jest spozniona o 2 godziny 26 minut.
Swoja droga, ciekawy jestem, czy na stronie ZTM w zakladce "Autobusy online" pojawia sie linie cmentarne. Ciekaw jestem, jak olbrzymie beda opoznienia w realizacji kursow - skoro teraz np. linia 106 jest spozniona o 2 godziny 26 minut.
W trakcie przyspieszania zawsze jest dużo wyższe zużycie paliwa. Dlatego w tych autobusach zalecane jest w miarę szybkie rozpędzenie do danej prędkości i jej utrzymywanie. Oczywiście 20km/h nie jest prędkością optymalną, jednak niektórzy w MPK uważają, że czym wolniej i czym mniejsze obroty, tym lepiej. A później się dziwić, że tyle silników do remontu.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Na liniach specjalnych niestety jeżdżą solówki. To skandal, zwłaszcza że nawet w zwykły weekend na Z jeżdżą przeguby. Jeśli we wtorek nie wypuszczą dłuższych wozów na C,F,Z to znowu będą się dziać dantejskie sceny. Od 2 lat sobie oszczędzają kosztem mieszkańców, a nawet jak 3 lata temu przeguby jeździły, to ludzie nie mieścili się do środka.
Sorry, takiego mamy prezydenta...