Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Arkadiusz92
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 19 października 2011, o 11:06

No i co nie mówiłem !!!!! Wszystko się da zrobić :)

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 24 października 2011, o 09:50

Takie OT / komentarz do tej całej komunikacji w Kielcach:
Od kilku dobrych miesięcy zamiast samochodu prywatnego używam / właściwie używałem komunikacji miejskiej.
Ale po tym okresie testowym wracam do pierwszej metody.
Powód:
- niepunktualność autobusów (nie przeszkadza mi spóźnienie nawet o 10 min, ale notoryczne przyjazdy nawet 10min wcześniej, niż rozkład nakazuje i to w dobie GPS zamontowanego w kabinie autobusu - jest skandalem, w Warszawie kierowcy czekają na przystankach, aby wyrównać czas, a w Kielcach ? - nie da się)
- bród w autobusach - nawet nie chce mi się tego komentować, ręce opadają
- złe ułożenie rozkładów: na dwóch podobnych trasach (40 i 112) godziny odjazdów autobusów są tylko przesunięte o 2 min między sobą, zamiast logicznych 20-30 min i dodatkowo z przystanku, wokół, którego jest bardzo dużo biur, odjeżdżają one kilka min przed godz 16, "tak aby nikt czasem na nie zdążył" - a moje oficjalne interwencje w ZTM w tej sprawie to "jak grochem o ścianę"...

Podsumowując: wolę kisić się w korkach w moim czyściutkim i cieplutkim samochodzie niż notorycznie marznąć na przystanku jak idiota i później wybrudzić się w tym całym syfie

Awatar użytkownika
Patmeas

Post autor: Patmeas » 25 października 2011, o 13:46

Zmiany w komunikacji miejskiej w okresie od 29 października do 2 listopada 2011r.

29 października - sobota
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w soboty
- linie nr 103, 106, 107 i 108 kursować będą jak w dni robocze (wg poniżej zamieszczonych rozkładów)
- kursują wszystkie linie specjalne (A, B, C, D, E, F, H, S, Z)

30 października - niedziela
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w niedziele
- linie nr 103, 106, 107 i 108 kursować będą jak w dni robocze (wg poniżej zamieszczonych rozkładów)

31 października - poniedziałek
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w dni robocze
- kursują następujące linie specjalne: C, E, F, Z

1 listopada - wtorek, Wszystkich Świętych
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w niedziele
- linie nr 23 i 31 kursować będą wg zamieszczonych poniżej rozkładów

2 listopada - środa, Święto Zmarłych
- autobusy komunikacji miejskiej kursować będą jak w dni robocze
- kursują następujące linie specjalne: C, E, F, Z

W dniach od 29 października (sobota) do 1 listopada (wtorek) autobusy nie będą wjeżdżać na ulicę Cmentarną na Cedzynie. Na ulicy Ściegiennego zmieni się organizacja ruchu: autobusy kursować będą ul. Barabasza i al. Legionów i dalej wg stałej trasy.
:arrow: Informacja na stronie ZTM Kielce

Kursować będą następujące linie specjalne:
:arrow: A - Os. Ślichowice - Ściegiennego stadion (rozkład)
:arrow: B - Bukówka - Cedzyna zalew (rozkład)
:arrow: C - Os. Ślichowice - Cedzyna zalew(rozkład)
:arrow: D - Os. Dąbrowa - Zagnańska cmentarz - Ściegiennego stadion (rozkład)
:arrow: E - Cedzyna zalew - Ściegiennego stadion (rozkład)
:arrow: F - Os. Świętokrzyskie - Cedzyna zalew (rozkład)
:arrow: H - Os. Świętokrzyskie - Ściegiennego stadion (rozkład)
:arrow: S - Sikorskiego - Cedzyna zalew (rozkład)
:arrow: Z - Podklasztorna - Cedzyna zalew (rozkład)

Według specjalnych rozkładów jazdy kursować będą też następujące linie:
:arrow: 23 - Zagnańska z. karny - Zagnańska cmentarz - Pawia - Jagielońska - Os. Ślichowice (rozkład)
:arrow: 31 - Żytnia - Chęciny rynek (rozkład)
:arrow: 103 - Witosa - Ściegiennego cmentarz - Al. Na Stadion (rozkład)
:arrow: 106 - Częstochowska - Cedzyna zalew (rozkład)
:arrow: 107 - Os. Świętokrzyskie - Ściegiennego cmentarz - Al. Na Stadion (rozkład)
:arrow: 108 - Bukówka - Ściegiennego cmentarz - Podklasztorna - Os. Ślichowice (rozkład)

---
Dziwi mnie nieco słaba częstotliwość linii Z, którą w ostatni weekend podróżowało bardzo dużo osób. Ikarus był dobrze zapełniony. ;) Poza tym trochę głupio, że szczegółowe informacje ZTM zamieścił w pliku pdf - niektórzy mogą mieć problemy z otwarciem.
Ostatnio zmieniony 28 października 2011, o 16:36 przez Patmeas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 27 października 2011, o 22:01

Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć w jaki sposób 103 jadące na Sieje o godzinie 20:36 może mieć na Paderewskiego 8 minut spóźnienia?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 27 października 2011, o 22:03

Może jeszcze nie nadrobił tego co miał w godzinach szczytu, lub kierowcy się nie spieszyło...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 27 października 2011, o 23:12

Opoznienia z poprzednich kursow to jedno, ale niech mi ktos wytlumaczy, czemu znaczna czesc kieleckich kierowcow jezdzi jak ostatnie pokraki. Przykladowo w ostatni piatek trafilem na #240 z kierowca z duzym stazem (wczesniej jezdzil #200). Kurs linii 45 po dwudziestej ze Slichowic rozpoczal z minutowym opoznieniem, a na Tarnowskiej mial juz prawie 10 minut spoznienia, przy czym srednia predkosc jazdy wynosila moze 20km/h. To wszystko przy malym napelnieniu i pustych ulicach.. Kolejna rzecz jest taka, ze zamiast nadrabiac opoznienie, to robia sobie spacerki czy tez moze marsz oszczednosci paliwa. To jest dramat.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 28 października 2011, o 10:06

Wynika to z tego, że w MPK ciągle obcinane są normy i kierowcy przestają już patrzeć w rozkład, tylko żeby jak najmniej spalił. Niektórzy (jak np z #240) lubią podlizać się Latosińskiemu, a później takie są właśnie skutki.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 października 2011, o 10:22

Ja zgłaszam do dyspozytora i potem do ZTM z prosba o nalozenie kary, bo chyba nic mnie bardziej nie irytuje niz ta slamazarna jazda.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 28 października 2011, o 10:25

A wierz mi, że na MPK wywiera duże wrażenie kontrola punktualności (taka, jaka kiedyś była). :lol:
Uważam, że jednostkowe zgłoszenie niepunktualności niewiele da. Za to masowa kontrola wywołuje w MPK duże poruszenie i moim zdaniem systematyczne sprawdzanie może odnieść skutek.

Awatar użytkownika
Patmeas

Post autor: Patmeas » 28 października 2011, o 16:50

Masowo... Rownie dobrze chyba mozna kontrolowac to wszystko na podstawie danych GPS z internetu. Wiem, ze opoznienia moga wystepowac z powodu korkow, itd, ale niektore linie maja faktycznie opoznienia z nie wiadomo jakiego powodu - pewnie przez wolna jazde.

Swoja droga, ciekawy jestem, czy na stronie ZTM w zakladce "Autobusy online" pojawia sie linie cmentarne. Ciekaw jestem, jak olbrzymie beda opoznienia w realizacji kursow - skoro teraz np. linia 106 jest spozniona o 2 godziny 26 minut. ;)

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 28 października 2011, o 17:10

kielcekm pisze:Wynika to z tego, że w MPK ciągle obcinane są normy i kierowcy przestają już patrzeć w rozkład, tylko żeby jak najmniej spalił.
Nie sądzę, żeby autobus palił najmniej przy prędkości 20 km/h.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 28 października 2011, o 17:43

Przy skrzyniach biegów, jakie znajdują się w SU18, jazda przy odpowiedniej prędkości obrotowej powoduje sporo niższe zużycie paliwa.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 28 października 2011, o 18:31

Akurat w EcoLife, które są m.in. w U18 nie ma znaczenia prędkość. Są tak skonstruowane, by pracowały na jak najniższych obrotach dlatego wszystkie unijne i U12 #372 - #374 i U18 są zamulone, nie takie żwawe jak #361 - #371.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 28 października 2011, o 18:51

W trakcie przyspieszania zawsze jest dużo wyższe zużycie paliwa. Dlatego w tych autobusach zalecane jest w miarę szybkie rozpędzenie do danej prędkości i jej utrzymywanie. Oczywiście 20km/h nie jest prędkością optymalną, jednak niektórzy w MPK uważają, że czym wolniej i czym mniejsze obroty, tym lepiej. A później się dziwić, że tyle silników do remontu.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 30 października 2011, o 13:46

Na liniach specjalnych niestety jeżdżą solówki. To skandal, zwłaszcza że nawet w zwykły weekend na Z jeżdżą przeguby. Jeśli we wtorek nie wypuszczą dłuższych wozów na C,F,Z to znowu będą się dziać dantejskie sceny. Od 2 lat sobie oszczędzają kosztem mieszkańców, a nawet jak 3 lata temu przeguby jeździły, to ludzie nie mieścili się do środka.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ