Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
-
Ziarek
autor: Ziarek » 27 września 2011, o 17:21
tester19 pisze:I bardzo dobrze, że mają powodzenie te linie

MPK powinno też mysleć o kolejnych liniach

Słyszałem, ze myślą o kolejnych. Podobno tablice wyklejone, ale co to za kierunki to nie powiem, bo zapomniałem
kacper pisze:I puszczać większe autobusy.

To 12 metrowe NL-ki to dla Ciebie za mały autobus? Cygara nie można liczyć, bo on tylko na tygodniowym teście jest więc za niedługo będzie znowu 12 metrów zamiast 10,5 na (201).
-
seba
-
kacper
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Kontakt:
autor: kacper » 29 września 2011, o 20:15
Ziarek pisze:
To 12 metrowe NL-ki to dla Ciebie za mały autobus? Cygara nie można liczyć, bo on tylko na tygodniowym teście jest więc za niedługo będzie znowu 12 metrów zamiast 10,5 na (201).
Jestem zdania, że przydałyby się wozy z nieco większą ilością miejsc siedzących, ale i tak lepszy NL niż marszruta.

Precz z busiarstwem!

-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
Ja tam wolę stac w niskopodłogowym autobusie niż, nazwijmy to "siedziec", w przerobionym z blaszaka i brudnym Sprinterze.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
seba
AR pisze:Ja tam wolę stac w niskopodłogowym autobusie niż, nazwijmy to "siedziec", w przerobionym z blaszaka i brudnym Sprinterze.
ponad 30 km wolisz stać?? Ale z jednej strony wole mniej siedzeń niż żeby był ścisk

zresztą to co jest jest dobre

-
tester19
autor: tester19 » 30 września 2011, o 09:15
W PKS Kielce na relacji Kielce - Warszawa ludzie potrafili stać w przejściu do Radomia bądz dalej

W busach też się stoi i to czasem na wpół zgiętym jak ktoś jest wysoki

KIELCE - miasto betonu
-
AR
-
Kontakt:
Przestrzenie między siedzeniami w busie są trzy razy mniejsze niż w Boeingu Ryanair

Poza tym często fotele są tak zasyfione, że strach siadac.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
kacper
-
Kontakt:
autor: kacper » 30 września 2011, o 14:26
Do busa to strach czasami wsiąść w obawie, że się rozsypie, już nie mówiąc o jeździe, która nie dość, że skrajnie niekomfortowa, jest także niebezpieczna. No i dla mnie jako miłośnika komunikacji busy nie przedstawiają żadnej wartości - nie ma klimatu, już nie mówiąc o choć odrobinie przyjemności/satysfakcji z podróży. A punktualność busów jest mitem - jeżdżą często gorzej niż najbardziej rozpanoszone PKSy.
Do tego są za drogie w stosunku do jakości oferowanej usługi (jeśli w ogóle można tu mówić o jakiejkolwiek jakości) i wyjątkowo nieprzyjazne pasażerom, szczególnie niepełnosprawnym. PKS przynajmniej posiada w Setrach (a MPK w MANach) miejsce dla inwalidy poruszającego się na wózku.
Precz z busiarstwem!

-
seba
kacper pisze:Do busa to strach czasami wsiąść w obawie, że się rozsypie, już nie mówiąc o jeździe, która nie dość, że skrajnie niekomfortowa, jest także niebezpieczna. No i dla mnie jako miłośnika komunikacji busy nie przedstawiają żadnej wartości - nie ma klimatu, już nie mówiąc o choć odrobinie przyjemności/satysfakcji z podróży. A punktualność busów jest mitem - jeżdżą często gorzej niż najbardziej rozpanoszone PKSy.
Do tego są za drogie w stosunku do jakości oferowanej usługi (jeśli w ogóle można tu mówić o jakiejkolwiek jakości) i wyjątkowo nieprzyjazne pasażerom, szczególnie niepełnosprawnym. PKS przynajmniej posiada w Setrach (a MPK w MANach) miejsce dla inwalidy poruszającego się na wózku.
I tu kolega powyżej zawarł wszystkie argumenty ,które sam chciałem kiedyś napisać

Popieram w 100% . Szczerze wolę poczekać teraz nawet godzinę dużej na autobus miejski niż jechać busem . A wracając do miejsc stojących to dziś o 9.50 z Chmielnika do Kielc 201 już była cała zapchana że ludzie stali

a to dopiero początkowy przystanek . Widać ,że ludzie już poznali się co dobre

a i nie ma już muszkietera który minutę wcześniej jechał prze4d 201 praqwie zawsze pusty

chyba im się to nie opłacało

-
Ziarek
autor: Ziarek » 30 września 2011, o 19:30
seba pisze:AR pisze:Ja tam wolę stac w niskopodłogowym autobusie niż, nazwijmy to "siedziec", w przerobionym z blaszaka i brudnym Sprinterze.
ponad 30 km wolisz stać?? Ale z jednej strony wole mniej siedzeń niż żeby był ścisk

zresztą to co jest jest dobre

Takie lamentowanie jest na miejscu wiedząc ze PKS Kielce zazwyczaj puszcza busiaki na relację Kielce - Warszawa i jak się "dobrze" trafi to stoisz całą drogę, jak wspomniał tester19 (miałem takie szczęście i stałem całą trasę). Jeśli ja wytrzymałem ponad 170 km w ciasnym busie, w ciasnym przejściu to na pewno korzystający ludzie z komercyjnych linii wytrzymają 30 km w dużej "rzeźni" i z szerokim przejściem między siedzeniami. Ale takie obawy o staniu są na zapas, bo w Citaro K w szycie wszyscy siedzieli.
-
CKfan
W GOP-ie w 8-setkach często trzeba stać dłużej niż pół godziny

Kto sprytniejszy, ten na chama wepcha się na początkowym przystanku w Katowicach, na jakieś miejsce siedzące, a kto mniej sprytny ten stoi

Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
seba
autor: seba » 6 października 2011, o 20:31
wie może ktoś o planowanych nowych liniach komercyjnych?? i jak się spisują te obecne? Są opłacalne wszystkie?
-
Ziarek
autor: Ziarek » 7 października 2011, o 16:10
Ile razy się będziesz pytał o to samo? Idź do MPK i zapytaj się.
-
seba
autor: seba » 7 października 2011, o 16:43
Nie mieszkam w Kielcach a nawet wojewodztwie swietokrzyskim . nie mam takiej możliwości żeby sie zaptać . a podejrzewam że ktoś może wlasnie tu na forum wiedzieć , i jak odświerze pytanie swoje to dostane odpowiedź . WYLUZUJ