Noo można pomyśleć, jeśli będzie chwila czasuAutor pisze:Moze jakas wycieczka jutro?
Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- GooDek_238
- kacper
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Są lepsi, bo puszczają NL-ki.andrzeej pisze:"Profesjonalnie" wyglądają te tabliczki za szybąmieli być lepsi od busiarzy, a biorą z nich wzór...
Pierwszego dnia #350 miał problemy ze skrzynią biegów (4-biegowy Voith, jedyny taki w MANach będących na stanie MPK): nie wskakiwała 4-ka i silnik mało przez klapę nie wyskoczył, poza tym świetnie. Całkiem niezła frekwencja, denerwuje mnie tylko niedoinformowanie ludzi.
@B@rtek: wydaje mi się, że gdyby puścili te małe Jelcze, to ludzie gorzej by to odebrali.
Skompletowałem parę pomysłów co do linii komercyjnych:
1. Na drugiej i trzeciej parze drzwi powinny być nalepki z zakazem wjazdu i napisem WYJŚCIE, a poniżej napis WSIADANIE PRZEDNIMI DRZWIAMI. (pomysł autorstwa Loginera). Ludzie próbowali "na chama" wejść środkowymi bądź tylnymi.
2. Numery linii mogliby zlikwidować, a zostawić tylko trasę, ludzie są zdezorientowani i próbują jeździć na biletach ZTM (przy mnie facet wsiadł i poszedł do biletomatu, zamiast kupić u kierowcy, kapnął się dopiero po chwili). Gdyby były same kierunki na tablicach, ludzie od razu by się kierowali do kiermana.
3. MPK mogłoby odkupić skądś parę dwudrzwiowych MANów bądź Merców O405N (mogą być także średniopodłogowe O405, tylko zadbane) i puszczać je na te linie - więcej miejsc siedzących.
4. Większa częstotliwość kursów - jak to ma być alternatywa, to niech będzie to dostępna alternatywa, a nie "albo się uda wyrobić na pełną godzinę, albo nie". Linie komercyjne MPK są niezależne od ZTMu, więc w soboty mogą puścić parę Jelczy 120M (bo są bardziej przewiewne, a i Vmax jest taki sam jak u MANów - ok. 90 km/h), które stoją bezczynnie na zajezdni.
5. Jeśli będzie większa frekwencja i nagromadzi się parę wycofanych Ikarusów, można pomyśleć o puszczeniu przegubowców, szczególnie w kierunku Mniowa bądź Strawczyna.
6. Ulgi dla uczniów/seniorów także na jednorazowych przejazdach.
7. Możliwość jazdy w granicach miasta na biletach ZTM - czasami by się przydało.
8. Jakaś reklama tych linii, np. w formie plakatów umieszczanych w pobliżu przystanków, na dworcu marszrutek na Żelaznej, na PKS-ie, w prasie, radiu i w telewizjach lokalnych.
Precz z busiarstwem!

- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
BTW
W GB, IRL, kierowca nie wydaje w autobusie reszty po zakupie biletu.
Płaci się monetami wrzucając je do specjalnego pojemnika, który posiada przezroczystą ściankę.
Pojemnik ma wnętrze grubości najgrubszej monety więc monety ustawiają się albo awersem albo rewersem i kierowca szybko może policzyc nominały, nie zajmując sobie rąk.
Po przeliczeniu, kierowca przepuszcza monety do skarbonki.
Resztę, jeśli się należy, można odebrac w punkcie przewoźnika, w centrum miasta, na podstawie paragonu.
W GB, IRL, kierowca nie wydaje w autobusie reszty po zakupie biletu.
Płaci się monetami wrzucając je do specjalnego pojemnika, który posiada przezroczystą ściankę.
Pojemnik ma wnętrze grubości najgrubszej monety więc monety ustawiają się albo awersem albo rewersem i kierowca szybko może policzyc nominały, nie zajmując sobie rąk.
Po przeliczeniu, kierowca przepuszcza monety do skarbonki.
Resztę, jeśli się należy, można odebrac w punkcie przewoźnika, w centrum miasta, na podstawie paragonu.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Wydaje mi się, że numeracja 2xx właśnie jest po to aby nie mylić.michal_ck pisze:Żeby nie mylić z miejskimi MPK-ami.
Czy jak czekasz na autobus lini 31 to mylisz go z linią 102?
Jesli wiem gdzie jedzie linia 201 to wsiadam i jadę do Chmielnika.
Moim zdaniem nic by to nie zmieniło czy linie były by osznakowane P1, P2. Równie dobrze mogły by się nazywać krowa czy kurczak.
Jeszcze większy chaos.