MZD Kielce - Węzeł Grunwaldzka-Żytnia/Żelazna-Armii Krajowej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 30 sierpnia 2011, o 21:13

Marcinus pisze:A co do Sandomierskiej, to powinni rozpocząć remont na początku lipca, a teraz już kończyć.
W sobotę późnym popołudniem korek w kierunku Kielc zaczynał się przy Wikaryjskiej. Po brawurowej ucieczce pod prąd skręciłem w Napękowską, która, podobnie jak Zagórska, okazała się jedną wielką piaskownicą. :mrgreen: Ale przynajmniej jechałem. :mrgreen:

Boję się pomyśleć co tam dzieje się rano...
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 30 sierpnia 2011, o 21:38

Marcinus pisze:niektórzy już dzisiaj jechali tak, jakby bus-pasa nie było...
Nie tylko dzisiaj. Ilekroć idę Żelazną, to buspas wygląda jak zwykły prawoskręt.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 31 sierpnia 2011, o 07:05

Rano na Żelaznej (od dworca), w kierunku tego "ronda" był już tylko jeden pas. Efekt - kwadrans po 7 korek zaczynał się od Herlinga-Grudzińskiego.

Wyjątkowo musiałem jechać do pracy autem. Wrócę do domu piechotą a samochód z firmowego parkingu odbiorę późnym wieczorem bo o 16 będzie dramat.

A co będzie jutro to boję się pomyśleć...

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 31 sierpnia 2011, o 07:15

bender pisze:Po brawurowej ucieczce pod prąd skręciłem w Napękowską, która, podobnie jak Zagórska, okazała się jedną wielką piaskownicą. :mrgreen: Ale przynajmniej jechałem. :mrgreen:
...a wszyscy śmieją się z filmików nakręconych w Rosji...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

lukaszek92
Kontakt:

Post autor: lukaszek92 » 31 sierpnia 2011, o 10:13

Tylko kielce.

agaga

Post autor: agaga » 31 sierpnia 2011, o 10:22

Marcinus pisze:To może w przetargach oprócz kar za przekroczenie terminu (tylko trzeba ich przestrzegać i nie przedłużać terminu oddania inwestycji...) należałoby umieścić jeszcze "nagrody" za wcześniejsze oddanie inwestycji, o ile nie ma żadnych odstępstw od technologii wykonania?
Nie ma złotego środka.
Jak wykonanie zadania jest rozłożone w czasie, to inwestor często nie może wcześniej kasy wypuścić.
A z jakiej racji miałyby być te "nagrody"? Umowa jest podpisana na daną kwotę zgodnie z najkorzystniejszą wybraną w przetargu ofertą i niby czemu mieliby płacić więcej?
Szybciej często znaczy gorzej.

Jest teraz przetarg na wykonanie monitoringu w Końskich gdzie 10% to termin wykonania prac (im krócej tym lepiej). Ale czy to się przełoży na jakość wykonania...
UMiG Końskie życzy sobie max. 84 dni na wykonanie 18 punktów kamerowych. Wykonawca może dać 30 dni, albo i mniej jak uzna za słuszne. Tylko czy się wyrobi? Wątpię.
A Urząd nie narzuca terminu minimalnego. Bessęsu.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 7 września 2011, o 16:12

Ciekawie wyglądają konsekwencje tej inwestycji dla ruchu samochodowego w centrum. W zasadzie efektem jest brak jakiegokolwiek ruchu.

Rano stoją Żytnia i Ogrodowa. Ta druga w obie strony.

Po południu robi się jeszcze ciekawiej. Blokady Czarnowskiej i Żelaznej od ronda Herlinga-Grudzińskiego można się było spodziewać i obawy się potwierdziły. Ale tragicznie wygląda Paderewskiego. W okolicach 16 staje się jednym, wielkim parkingiem. Pas od Sienkiewicza w kierunku Żytniej w zasadzie nie jedzie. Samochody zawracające przed Sienkiewicza blokują przejazd w kierunku IX Wieków, przez co autobusy jadące z tego kierunku czekają grzecznie przed przejazdem. Do tego z Solnej wyjeżdża co chwil auto blokując skutecznie czekających w korku.

Przed 17 ztm pokazywał opóźnienia 35, 111 czy 102 rzędu 30-40 minut.

To wyraźnie potwierdza, że otworzenie Paderewskiego na czas realizowania tytułowej inwestycji to byłby bardzo głupi pomysł.

Po co Ci głupi ludzie pchają się samochodami do centrum?Obrazek

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 7 września 2011, o 16:26

Wczoraj wymyśliłem sobie pojechać autobusem linii 15 (nie chciało mi się czekać 10 minut na linię 46). Wsiadłem na al. IX W. Kielc. Do przystanka na Paderewskiego było ok. Natomiast tuż za nim katastrofa. Myślałem, że może jakiś wypadek, ale nie. Po prostu taki wolny ruch. W rezultacie na przystanku Grunwaldzka/Mielczarskiego (czyli zaledwie po dwóch przystankach) byłem po 40 minutach.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 10 września 2011, o 21:47

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

rafick

Post autor: rafick » 11 września 2011, o 08:41

i gdyby tak jeszcze ten rurociąg obok kładki schowali w ziemie.. taka niedzielna refleksja :wink:

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 11 września 2011, o 08:55

Dopiero co go postawili, więc raczej nie ma szans na schowanie go w ziemię, tym bardziej że został dofinansowany z UE.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 11 września 2011, o 12:48

Szkoda, że komisja europejska zablokowała dofinansowanie dla lotniska w Obicach, a przymyka oko na taką pokrakę wystającą nad drogą i inne nogami pisane projekty.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 17 września 2011, o 08:43

Nie wiem czy już ktoś o tym mówił , ale kolejna ulica traci drzewa - Grunwaldzka :evil: Pewnie tylko patrzeć jak ps zieleni też zlikwidują i będzie jeden wielki beton :evil:
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 17 września 2011, o 09:13

W którym miejscu wycinają?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 września 2011, o 12:32

W pobliżu Mielczarskiego. Szkoda, że mnie nie wytną drzewa sprzed okna. Bo w znacznym stopniu ogranicza mi światło dzienne, przez co już wczesnym popołudniem mam ciemno. Ale jak widać, wolą wycinać, tam gdzie mieszkańcom nie przeszkadzają.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ