KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Adasiek CK
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Adasiek CK » 27 maja 2011, o 21:23

Autor pisze:Leonarda 15 (Choco Obsession) podwyzszenie kamienicy do wysokosci sasiedniego budynku.
Obrazek

Obrazek
Autor pisze:Zytnia 14?
Obrazek

Obrazek
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 28 maja 2011, o 21:55

Według mnie poprzednia wersja kolorystyczna elewacji kamienicy na rogu ulic Sienkiewicza/Paderewskiego była lepsza - stonowana, bardziej elegancka. Teraz wygląda to jak jakaś... kremówka. Tak czy inaczej bardzo dobrze, że jej nie nadbudowują, bo zapewne by ją mocno oszpecili.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 czerwca 2011, o 11:39

Rynek 9 - stoja rusztowania, obilo mi sie o uszy, ze narozna kamienica ze sklepem z farbami tez bedzie remontowana.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 9 czerwca 2011, o 13:09

Obrazek

To ta dwupiętrowa?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 czerwca 2011, o 13:14

Tak. Modernizowana przez miasto ma byc wzorem dla innych. Czy sie uda, zobaczymy.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 9 czerwca 2011, o 13:18

Trochę się boję efektu...Miejmy nadzieje, że ten reklamowy syf zniknie. Ciekaw jestem czy 9 miała kiedyś jakieś zdobienia na elewacji, czy zawsze taka łysa była...?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 czerwca 2011, o 13:26

Po modernizacji bedzie miala.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 czerwca 2011, o 15:30

Czekałem na ten remont.
Najbardziej szpetna kamienica na rynku.
BTW karygodne jest pozwalanie krycia kamienic przy rynku blachą.
O ile taki Kozubek wyglądał by ciekawiej z dachówką nie mówiąc już o kamienicy z delikatesami :evil:

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 9 czerwca 2011, o 15:58

Myślę, że sprawa oczywiście rozbija się o pieniądze - pod dachówkę musi być wymieniona więźba, a to kosztuje naprawdę sporo.

TomanoMo

Post autor: TomanoMo » 12 czerwca 2011, o 19:37

Autor pisze:Rynek 9 - stoja rusztowania
Obrazek

12.06.2011 r.

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 13 czerwca 2011, o 07:19

Brzydula da przykład. Ekspresowy remont kamienicy

Jeden z najbrzydszych budynków na kieleckim Rynku lada dzień zmieni wygląd. - To będzie przykład jak niewielkim nakładem pracy blask mogą odzyskiwać podobne budynki - mówi wojewódzki konserwator zabytków.
Kielce. Kamienica przy ul. Rynek 9

XIX-wieczna, dwupiętrowa kamienica mieści się pod adresem Rynek 9. To najwyższy, a zarazem najbrzydszy budynek we wschodniej pierzei reprezentacyjnego placu. - Problemem są nie tylko gabaryty tego budynku, ale brak jakiegokolwiek porządku na jego froncie. Okna bez obramień, kiepsko wyglądające gzymsy i balkony - wylicza Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego w kieleckim ratuszu.

Wtóruje mu Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków: - To efekt kolejnych nadbudów kiedyś parterowego budynku. Prace kompletnie zaburzyły jego podział i jakikolwiek porządek.

Teraz to się zmieni. - To pomysł prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego. Chodzi o pokazanie jak zaniedbanemu budynkowi można przywrócić blask stosunkowo niewielkim nakładem pracy. To powinna być zachęta i dobry przykład dla innych. Bo nie chodzi o prace konserwatorskie w pełnym tego słowa znaczeniu. Zresztą sam budynek nie jest wpisany do rejestru zabytków. Ochroną objęty jest natomiast układ Rynku i otaczających go budynków. Powinny mieć określony charakter - tłumacz konserwator.

Relacjonuje, że ledwie kilka dni temu zrobił pierwszy szkic, który w formie projektu dopracował Artur Hajdorowicz. A już w czwartek stanęły rusztowania. - Był telefon z ratusza, czy się zgodzimy na inwestycję. Miasto ma tylko część udziałów w kamienicy, ale reszta właścicieli była za. Zresztą, kto by się nie zgodził, skoro to miasto praktycznie pokrywa koszty. Poza tym malowanie ma się skończyć już za tydzień - mówi Grzegorz Żmuda, jeden z lokatorów kamienicy. Ale zastrzega. - Nie ma nic za darmo. Trzeba było się zobowiązać do utrzymania zieleni na wszystkich balkonach - dodaje.

Dyrektor Hajdorowicz tłumaczy, że zakres prac ma być niewielki - To przede wszystkim kwestia odpowiedniego malowania, choć kolorów nie mamy jeszcze do końca ustalonych. Na pewno nie mogą być zbyt intensywne. Poza tym kamienice w Kielcach mają bardzo mocno oddzielone kondygnacje. Dlatego będą też się nowe gzymsy - wylicza. Konserwator dodaje, że uporządkowane mają zostać być reklamy, a całość dopełnią ukwiecone balkony.

Dlaczego akurat remont tej kamienicy? - Chcemy poprawić wygląd przestrzeni publicznej, jaką jest Rynek, a jego wschodnia pierzeja wygląda najgorzej. W podobny sposób kiedyś miasto sfinansowało renowację sgraffito na placu przed kawiarnią "Cztery pory roku". I chyba nikt nie ma wątpliwości, że było to potrzebne - przypomina Hajdorowicz.

Kolejnym argumentem były miejskie udziały w kamienicy. Na razie jednak nie mówi się o kolejnych inwestycjach w budynkach, w których miasto nie jest jedynym właścicielem.

- Rzeczywiście, w innych miastach stosuje się nie tylko ulgi w podatku dla właścicieli remontujących kamienice, ale wręcz dotacje. Z drugiej strony gdy na wyremontowanej ulicy Sienkiewicza miasto zaczęło remontować swoje kamienice, pozostali właściciele też się tym zajęli. Ten budynek także może być takim dobrym przykładem - dodaje szef Biura Planowania Przestrzennego.

marcin.sztandera@kielce.agora.pl

:arrow: Gazeta Wyborcza Kielce

michau

Post autor: michau » 14 czerwca 2011, o 13:18

Rynek 9
Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 14 czerwca 2011, o 20:22

Zdjęcie z wczoraj - mam nadzieję, że chodzi o remont elewacji i że dzisiaj tych rusztowań jest już więcej:
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Boss

Post autor: Boss » 14 czerwca 2011, o 20:28

czy ja wiem czy ta kamienica potrzebowała już "nowych szat"... jej kolorystyka ala czerwona cegła bardzo mi odpowiadała i mam nadzieję że te odcienie będą na niej powtórzone. jedynie co mogliby poprawić to parter by był w takich samych kolorach jak reszta kamienicy :!:
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 14 czerwca 2011, o 20:30

Nie była malowana chyba od ćwierć wieku. A i klinkier przydałoby się odświeżyć :)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ODPOWIEDZ