Pożar....
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Groźny pożar lasu na peryferiach miasta
Strażacy dogaszają pożar, który w sobotę po południu wybuchł na peryferiach Kielc w dzielnicy Białogon. Spłonęło ponad 20 hektarów lasu, łąk i nieużytków.
Z żywiołem walczyło 150 strażaków z Kielc i kilku powiatów. W akcji gaśniczej, którą utrudniał wiatr, uczestniczył samolot. Zagrożone były cztery gospodarstwa, ale na szczęście spłonęła tylko jedna szopa. Zapach spalenizny był wyczuwalny w odległych częściach Kielc.
- Strażacy będą dogaszać pożar do rana. W pobliżu znajdują się torfowiska, więc istnieje obawa, że mogą się zapalić - powiedziała rzeczniczka świętokrzyskiej straży pożarnej Magdalena Porwet.
Dodała, że według wstępnych ustaleń pożar zaczął się od traw. Przypuszczalną przyczyną mogło być podpalenie - wcześniej w tym miejscu świadkowie widzieli młodych ludzi.
W całym województwie świętokrzyskim, ze względu na katastrofalną suszę, od kilku tygodni obowiązuje zakaz wstępu do lasu. Za złamanie zakazu grozi grzywna do 500 zł.
Źródło informacji: PAP
Strażacy dogaszają pożar, który w sobotę po południu wybuchł na peryferiach Kielc w dzielnicy Białogon. Spłonęło ponad 20 hektarów lasu, łąk i nieużytków.
Z żywiołem walczyło 150 strażaków z Kielc i kilku powiatów. W akcji gaśniczej, którą utrudniał wiatr, uczestniczył samolot. Zagrożone były cztery gospodarstwa, ale na szczęście spłonęła tylko jedna szopa. Zapach spalenizny był wyczuwalny w odległych częściach Kielc.
- Strażacy będą dogaszać pożar do rana. W pobliżu znajdują się torfowiska, więc istnieje obawa, że mogą się zapalić - powiedziała rzeczniczka świętokrzyskiej straży pożarnej Magdalena Porwet.
Dodała, że według wstępnych ustaleń pożar zaczął się od traw. Przypuszczalną przyczyną mogło być podpalenie - wcześniej w tym miejscu świadkowie widzieli młodych ludzi.
W całym województwie świętokrzyskim, ze względu na katastrofalną suszę, od kilku tygodni obowiązuje zakaz wstępu do lasu. Za złamanie zakazu grozi grzywna do 500 zł.
Źródło informacji: PAP
-
Oskar
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Groźny pożar w centrum Kielc opanowany
Dwie godziny trwała akcja gaszenia pożaru, który wieczorem wybuchł w centrum Kielc. po godzinie 22-ej strażacy zostali wezwani do płonącego budynku w pobliżu dworca PKP. Okazało się, że pali się dawna świetlica kolejowa. W akcji wzięło udział aż szesnaście zastępów ratowników- poinformowała Radio Kielce rzecznik prasowy świętokrzyskiej straży pozarnej Magdalena Porwet. Strażakom udało się uratować jedną trzecią budynku. W pożarze nikt nie ucierpiał. Przyczyna powstania ognia nie jest na razie znana. Dyspozytor PKP informuje, że akcja gaśnicza nie spowodowała żadnych zmian w kursowaniu pociągów. Wszystkie składy odprawiane były na bieżąco
radio.kielce.pl
I kilka fot, które zrobiłem:

Dwie godziny trwała akcja gaszenia pożaru, który wieczorem wybuchł w centrum Kielc. po godzinie 22-ej strażacy zostali wezwani do płonącego budynku w pobliżu dworca PKP. Okazało się, że pali się dawna świetlica kolejowa. W akcji wzięło udział aż szesnaście zastępów ratowników- poinformowała Radio Kielce rzecznik prasowy świętokrzyskiej straży pozarnej Magdalena Porwet. Strażakom udało się uratować jedną trzecią budynku. W pożarze nikt nie ucierpiał. Przyczyna powstania ognia nie jest na razie znana. Dyspozytor PKP informuje, że akcja gaśnicza nie spowodowała żadnych zmian w kursowaniu pociągów. Wszystkie składy odprawiane były na bieżąco
radio.kielce.pl
I kilka fot, które zrobiłem:

Groźny pożar w centrum
anar2007-06-10, ostatnia aktualizacja 2007-06-10 18:18
Strażacy gasili i ratowali
Przez ponad pięć godzin kieleccy strażacy zmagali się z pożarem świetlicy kolejowej przy ulicy Żelaznej. Wybuchł około godz. 22 w sobotę. Strażacy, którzy przybyli na miejsce, mieli problem ze znalezieniem sprawnych hydrantów. Dlatego na miejsce została ściągnięta cysterna z wodą. Jak się okazało, przydali się na miejscu nie tylko ze względu na pożar. - W pobliżu dworca PKP doszło do bójki. Strażacy, którzy brali udział w akcji, ruszyli na pomoc poszkodowanym, zatrzymali jednego z chuliganów - informuje Magdalena Porwet, rzeczniczka świętokrzyskich strażaków.
-
Boss
w momencie pożaru szedłem sobie ze znajomym od strony czarnowa do centrum, zadymienie było tak duże że praktycznie nie było widac dworca
nawet tunel był cały w dymie i częśc ludzi o "słabych płucach" biegła jak najszybciej do wyjścia. a smród spalenizny było czuc nawet jak wracaliśmy, czyli około godz. 2:30
od taka moja krótka relacja.
od taka moja krótka relacja.
CK|PL|EU
-
Boss
znowu miałem szczęście lub też nie że byłem w pobliżu. akurat przejeżdzałem obok jak przyjechały 2 straże. paliło sie gdzieś przy ulicy głowackiego/żeromskiego - gdzieś od strony podwórka.Naos pisze:Co sie pali w centrum, moze Wojska Polskiego ?? Z Barwinka niezly dym widać..
ps. nie mam nic wspólnego z podpaleniami to poprostu czysty zbieg okoliczności że znów byłem w tym rejonie
CK|PL|EU
Za echem dnia:
Pożar wybuch w kamienicy przy ulicy Głowackiego w Kielcach. Nie wiadomo czy w środku są ludzie.
W akcji gaszenia
W akcji gaszenia pożaru bierze udział sześć strażackich zastępów. (D. Kosiorski)
PRZECZYTAJ WIĘCEJ
Strażacy uratowali 17-latkę (zdjęcia)
10-05-2008
ZOBACZ ZDJĘCIA
Pożar w centrum Kielc
W akcji ratunkowej bierze udział sześć strażackich zastępów oraz policja. Wszystkiemu przygląda się tłum gapiów.
[/img]
Pożar wybuch w kamienicy przy ulicy Głowackiego w Kielcach. Nie wiadomo czy w środku są ludzie.
W akcji gaszenia
W akcji gaszenia pożaru bierze udział sześć strażackich zastępów. (D. Kosiorski)
PRZECZYTAJ WIĘCEJ
Strażacy uratowali 17-latkę (zdjęcia)
10-05-2008
ZOBACZ ZDJĘCIA
Pożar w centrum Kielc
W akcji ratunkowej bierze udział sześć strażackich zastępów oraz policja. Wszystkiemu przygląda się tłum gapiów.
[/img]
AKTUALNOŚCI
17 stycznia 2009
Płonie pustostan
Trzy strażackie zastępy Gasza pożar, jaki wybuchł przy al. Na Stadion w Kielcach. Pali się opuszczony budynek. Na razie nie wiadomo, co było przyczyną pożaru.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /659843911
17 stycznia 2009
Płonie pustostan
Trzy strażackie zastępy Gasza pożar, jaki wybuchł przy al. Na Stadion w Kielcach. Pali się opuszczony budynek. Na razie nie wiadomo, co było przyczyną pożaru.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /659843911