MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 25 lipca 2010, o 19:20

Co innego gdyby projekt zakładał płyty w dwóch odcieniach ,to ok. Ale tutaj są już ułożone płyty wycięte z kamienia z przerostami. Nikt prywatnie mając zakupione takie niejednorodne płyty nie byłby zadowolony i napewno te kilka sztuk by reklamował. No chyba że kupuje poza okreslonym gatunkiem. Najlepiej osobiście zobaczcie ułozone płyty o których piszę a nie ze zdjęć. Te najgorsze są w/w restauracji Wileńskiej.

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 29 lipca 2010, o 17:59

Dzisiaj przyglądałem się układaniu płyt i wydaje mi się, że one nie są brudne, tylko mają różne kolory/odcienie. Różnica jest jednak spora.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 30 lipca 2010, o 07:23

Na Sienkiewicza też mają różne odcienie - taka ich uroda.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 30 lipca 2010, o 07:24

Ale zauważcie że cała Sienkiewka jest z takich płyt z rudymi odcieniami i jakoś się to zlewa i nie rzuca w oczy.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 lipca 2010, o 07:26

Może Sienkiewicza jest już brudna?
Swoją drogą, dlaczego nikt nie myje deptaka i chodników chciażby tylko w centrum?
We Francji, Niemczech itp. myją myjką ciśnieniową.

michau

Post autor: michau » 30 lipca 2010, o 08:10

Bo to Polska, poprostu.

maklog

Post autor: maklog » 30 lipca 2010, o 09:43

Smutna rzeczywistość jest taka że rynek będzie śliczny a kamienice wokół porostu ohydne. Każda w inna stronę, obdrapane, rozpadające się, w niektórych bramach strasznie śmierdzi itp. Ciekawe czy wraz z remontem rynku zrobią właściciele i wyremontują te ruiny. Zwłaszcza te małe budki naprzeciwko Urzędu miasta.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 lipca 2010, o 09:50

Coś trzeba z tym zrobic.
Fajnie byłoby, gdyby udało się pokryc wszystkie dachy dachówką - choc teraz to pewnie odleciałem ;)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 30 lipca 2010, o 10:28

Bez przesady - przecież większość zewnętrznych elewacji jest wyremontowana!
Cała pierzeja południowa:
Obrazek
zachodnia (ratusz) i prawie cała północna (Kosterski kończy kamienicę z delikatesami)
Na pierzei wschodniej porządnie wyremontowane są kamienica ze sklepem Kozubka i kamieniczka z piekarnią Paci. Pomalowane zostały również kamieniczka z kręgielnią i kamieniczka z pizzerią Dominium (ta ostatnia bardzo nieudolnie). Tak naprawdę źle wyglądają tylko: komunalna dwupiętrowa kamienica obok Kozubka i kamienice przy placyku Św. Tekli.
Co innego podwórka - tu się zgodzę.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

maklog

Post autor: maklog » 30 lipca 2010, o 18:44

Wiem że niektóre kamienice są wyremontowane ale większość wygląda strasznie. Do tego reklamy obwieszone wszędzie byle jak, zero zjednoliconego koloru czegokolwiek. Śmierdzące podwórka, lumpy, pijaki. Oraz kamienice każda o różnej wielkości, jedna ma 2 piętra druga 3. Najgorzej jest naprzeciwko Urzędu Miasta strona wschodnia. Oraz ludzie którzy tam coś sprzedają. Nic do nich nie mam ale to nie miejsce na taki handel. Aha elewacje każda w innym kolorze. Przydałoby się to jakoś ujednolicić, kolory, wysokości budynków. Do tego mają być one podświetlone te kamienice, jak będą podświetlać takie strupy (strona wschodnia i kilka od strony Sienkiewicza) to wystraszą turystów :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 30 lipca 2010, o 20:04

Hm, wiesz co, wygląda na to, że jesteśmy z dwóch różnych światów :) , mamy kompletnie odmienne poczucie estetyki, ale to wiadomo - kwestia względna (choć kolory kamienic w większości dobierał konserwator zabytków). Z wyrównywaniem wysokości kamienic przy Rynku jednak przesadziłeś 8) :D
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 30 lipca 2010, o 21:14

Nie "bo to Polska", tylko jak już to "bo to Kielce". W Warszawie np. Trakt Królewski jest regularnie myty wodą pod ciśnieniem. Nasz kraj wciąż podpatruje dobre wzorce z bardziej rozwiniętych krajów i z miesiąca na miesiąc zmienia się na lepsze. Jeżeli ktoś tego nie widzi to chyba nie chce patrzeć. Miejmy nadzieję, że do Kielc prędzej czy później dotrze również dbałość o zachowanie dobrej kondycji miejskich przestrzeni, bo to również jest bardzo ważne. Nie wystarczy coś zrobić. Trzeba również potrafić to utrzymać w jakimś ładzie - niestety np. w nawierzchni ulicy Sienkiewicza z roku na rok brakuje coraz więcej kostki granitowej, ale to już temat nadający się do rozmowy w innym wątku.

Co do różnicy kolorystycznej płyt to według mnie bardzo dobrze, że wszystkie nie są jednolite kolorystycznie. Dzięki temu widać ich szlachetność. Jakbyśmy chcieli jednolicie szarej nawierzchni to można by było ułożyć kostkę betonową... Według mnie im więcej tych odcieni (oczywiście połączonych z głową) tym jest ładniej - szczególnie jak wokół jest piękna zabytkowa architektura. Przykład - nowa nawierzchnia na Wawelu W Krakowie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 8&page=421

maklog

Post autor: maklog » 30 lipca 2010, o 22:45

RZ pisze:Hm, wiesz co, wygląda na to, że jesteśmy z dwóch różnych światów :) , mamy kompletnie odmienne poczucie estetyki, ale to wiadomo - kwestia względna (choć kolory kamienic w większości dobierał konserwator zabytków). Z wyrównywaniem wysokości kamienic przy Rynku jednak przesadziłeś 8) :D
Nie mów że podoba Ci się kolor tych elewacji? Niektóre są znośne ale większość po prostu straszy :( Co do wyrównywania wysokości to na rynkach we Wrocławiu albo Warszawie wszystkie są takiej samej wysokości z tego co pamiętam. W innych miastach na zachodzie też są w miarę takie same. Co do estetyki masz rację każdy ma inną ale ta co teraz dominuje na rynku jest co najmniej odpychająca. Nawet takie kamienice Gazety czy Muzeum które podnoszą poziom są niewidoczne i po prostu ukryte w tym kolorystycznym chaosie. Mi się nie podoba... ale szanuję zdanie innych :) Pan co remontuje kamienicę z delikatesami mógłby wkońcu skońćzyć remont i schować te ochydne rusztowania. Niektórym kameinicom przydałoby się nowe malowanie, innym generalny remont a niektóre nadają się tylko do wyburzenia. Może jak Warszawska zostanie ładnie wg. planu wyremontowana oraz znikną te tabuny samochodów, pojawi się zieleń, tamte kamienice zostaną wyremontowane, i powstanie to cacko w dawnej synagodze ta część miasta będzie jakoś wyglądać. Bo w poruwnaniu z Sienkiewka ulicami JanaPawla to wygląda narazie źle. Była ustawa znosząca podatek oraz dodatkowe ulgi w przypadku remontów elewacji, czy ktokolwiek z tego w tamtym rejonie korzystał ? Na rynku powinna być ustawiana scena z okolicznych knajp wystawiane parasole i byłoby to bardzo kuszące miejsce do spędzania czasu. A narazie jest jak jest. Co do czystości Kielc to nie mam NIC do zarzucenia, widziałem kilka o wiele większych i mniejszych miast w kilku mieszkałem i Kielce na ich tle wypadają na podium :) Z kostką na Sienkiewce też jest problem, poprostu woda wypłukuje spoiwo i chyba nic się na to nie da zrobić... choć w dawnych czasach drogi układano z polnych kamieni i niektóre są w lepszym stanie niż niejedna nowoczesna droga zbudowana z asfaltu :D 8)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 31 lipca 2010, o 13:24

Dowiedziałem się, że ul. św. Leonarda na odc. od Rynku do Wesołej ma zostać wyłączony z ruchu kołowego.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 1 sierpnia 2010, o 14:31

01.08.2010
Obrazek

ODPOWIEDZ