MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 5 czerwca 2010, o 21:21

Zdjęcia z 4.06.2010

Rynek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ul. Mała:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 8 czerwca 2010, o 17:35

Do końca czerwca ulica i szalet

Jeśli pogoda dopisze w końcu czerwca zakończą się prace remontowe na ulicy Małej i częściowo na placu Św. Tekli. – Byle deszcze nie pokrzyżowały nam planów – mówi Grażyna Świderska, współwłaścicielka Zakładu Instalacji Sanitarnych, który wykonuje remont kieleckiego Rynku.
Już widać jaki kształt będzie miał nowy szalet na placu. Św. Tekli
Na placu św. Tekli widać ściany nowego szaletu. Zgodnie z projektem ma on opływowy kształt a kiedy zostanie pokryty blachą będzie wyglądał jeszcze bardziej kosmicznie. Z ziemi wyrosły też fundamenty pięciu kiosków kwiatowych. – Z realizacją szóstego czekamy, bo okazało się, że korzenie drzewa sięgają daleko i wybudowanie kiosku mogłoby je uszkodzić – wyjaśnia Świderska. – Projektanci muszą ustalić w jaki sposób zabezpieczyć drzewo.

Wzniesieniem budek kwiatowych według wzoru zaakceptowanego przez konserwatora zabytków zajmą się same kwiaciarki. ZIS wkrótce przystąpi do układania nawierzchni na placu. – Wcześniej musimy zasypać piwnice na Warszawskiej od strony delikatesów. Zawiadomimy o tym właściciela kamienicy i przystępujemy do pracy – zapowiada właścicielka ZIS. Placyk powinien być gotowy do końca miesiąca jednak cześć pod delikatesami, ok. dwa miesiące później. Po jej oddaniu kierowcy podążający ulicą Małą na Rynek będą mogli zjechać tędy do Orlej, bo przejazd wzdłuż muzeum (północna pierzeja) jest zamknięty. W tej chwili przygotowywany jest tu teren pod położenie wodociągu i kanału deszczowego. Na piwnice, które sparaliżowały prace na południowej pierzei Rynku – wykonawca czeka na decyzję konserwatora co z nimi począć, do tej pory nie natrafiono. – One najprawdopodobniej nie wychodzą poza podcienia, a więc obszar chodnika i możemy pracować spokojnie – mówi Świderska..

Powoli dobiegają końca prace na ulicy Małej. Wkrótce położona zostanie nawierzchnia z kostki granitowej i od lipca ulica powinna być ponownie otwarta dla przechodniów.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/18424585
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

fazeusz

Post autor: fazeusz » 9 czerwca 2010, o 09:08

Mnie to już krew zalewa. Wszystko co pod ziemia zasypać, postawić na powierzchni. Jakos komuna mogla schować szalet pod ziemia, obecne władze muszą ta wspaniałą budowle wyeksponować tak jak parking w centrum, niedługo może kanalizacje ściekową będą stawiać na zewnątrz.

Awatar użytkownika
Sebastian
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Sebastian » 9 czerwca 2010, o 09:38

fazeusz pisze:Mnie to już krew zalewa. Wszystko co pod ziemia zasypać, postawić na powierzchni. Jakos komuna mogla schować szalet pod ziemia, obecne władze muszą ta wspaniałą budowle wyeksponować tak jak parking w centrum, niedługo może kanalizacje ściekową będą stawiać na zewnątrz.
W pełni popieram.Pamiętacie ile kabin było w poprzednim szalecie?Każdy mógł bez problemu skorzystać z toalety,a teraz?Podejrzewam,że będzie tworzyła się kolejka,co w niektórych sytuacjach może być niebezpieczne.A poza tym jak to się prezentuje?Czy naprawdę nie było możliwości pozostawienia świeżo odremontowanego szaletu?

Boss

Post autor: Boss » 9 czerwca 2010, o 10:06

Zgodnie z projektem ma on opływowy kształt a kiedy zostanie pokryty blachą będzie wyglądał jeszcze bardziej kosmicznie.
to jest najlepszy fragment. nie wiem tylko czy słowo "kosmicznie" nie pomyliło się autorowi ze słowem "komicznie"
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 9 czerwca 2010, o 10:50

ja bym dodał " żenująco "
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

jasiek

Post autor: jasiek » 9 czerwca 2010, o 23:03

nikt projektu czy wizualizacji nie widzial, a wy marudzicie jak stare baby.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 czerwca 2010, o 23:19

Był dostępny na stronie MZD. Oglądaliśmy go tutaj: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... &start=585
Niestety teraz dostępu do tego nie ma bo archiwizowali ogłoszenie
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Boss

Post autor: Boss » 9 czerwca 2010, o 23:22

jasiek pisze:nikt projektu czy wizualizacji nie widzial
kto nie widział to nie widział.
jasiek pisze:a wy marudzicie jak stare baby.
no no tylko nie stare.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 10 czerwca 2010, o 07:27

To "kosmiczny" szalet będzie niesamowicie pasował do stylizowanego na średniowieczny rynku ze studnią i pręgierzem ;)
Nie lepiej by go było postawić w niedoszłej "wiosce marsjańskiej" ??? :lol:

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 czerwca 2010, o 08:14

Co dalej w sprawie starych latarenek? Nikt nie porozmawia z kierownikiem budowy?
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Krzysiek Kielce

Post autor: Krzysiek Kielce » 17 czerwca 2010, o 11:08

Echo Dnia:
Toaleta na kieleckim Rynku. Smród będzie trafiał prosto do naszych okien - żalą się mieszkańcy
- Ta ubikacja została postawiona za blisko naszych okien, widok mamy prosto na mur – mówi mieszkająca w kamienicy przy placu św. Tekli Cecylia Piątek. – Obawiam się, że już do końca będziemy wąchać brzydkie zapachy. (A Piekarski)
Toaletę na placu zaprojektowano w związku z remontem całego Rynku. - Robimy z Rynku salon, więc nie możemy utrzymywać obecnego szaletu, wszyscy wiedzą, jak on wygląda – tłumaczyła, gdy decyzja o budowie zapadła Monika Czekaj, wicedyrektor Miejskiego Zarządu Dróg, który jest inwestorem. Znajdujący się pod ziemią szalet nie nadawał się do użytku, były problemy z odprowadzaniem ścieków. Projektanci zaproponowali postawienie go na ziemi, nadali budowli owalny kształt, pokryli ją rąbkowaną blachą. Toaletę zlokalizowano w rogu placu i obecnie widać już jej mury.
- Takie usytuowanie toalety spełnia wszystkie wymogi, jest w przepisowej odległości od budynków – tłumaczy Monika Czekaj, zaakceptował ją także konserwator zabytków.
Dyrektor dodaje, że mieszkańcy mogli swe obawy wyrażać wcześniej, na etapie projektowania, dokumentacja była wyłożona do wglądu i każdy mógł się z nią zapoznać, kiedy MZD starał się o decyzję środowiskową.
– Dzisiaj inwestycja jest w trakcie realizacji i nie ma mowy o żadnych zmianach – dodaje Czekaj i uspokaja, że z toalety z pewnością nie będą dolatywały nieprzyjemne zapachy, spełnia one wszystkie normy i o smrodku nie ma mowy.
A tym, którzy chcą zobaczyć jak wygląda bezpłatna miejska toaleta polecamy wizytę w szalecie w parku miejskim. Można tam iść bez obaw.

Kot

Post autor: Kot » 17 czerwca 2010, o 17:47

RZ pisze:Co dalej w sprawie starych latarenek? Nikt nie porozmawia z kierownikiem budowy?
Dwa tygodnie temu rozmawiałem telefonicznie z panią Grażyną Świderską (współwłaścicielką Zakładu Instalacji Sanitarnych remontującego Rynek) i zapytałem jaka jest możliwości odkupu latarni. Pani Świderska poinformowała mnie, że musi porozumieć się w tej sprawie z podwykonawcą w zakresie robót elektrycznych, po czym dwa dni póżniej uzyskałem informację, że mają już na rzeczone latarnie przeznaczenie (lub nabywcę). Pani Świderska nie chciała przy tym zdradzić jakie to przeznaczenie lub nabywca.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 czerwca 2010, o 19:00

:(
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 czerwca 2010, o 19:06

Być może te lampy kupił taki sam fascynat i je gdzieś w Kielcach zamontuje :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

ODPOWIEDZ