PKS

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 9 marca 2010, o 19:52

Kielce: MPK zainteresowane PKS-em

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach jest zainteresowane przejęciem PKS, ale jak się okazuje nie wiadomo jeszcze, czy złoży ofertę. Prezes spółki Elżbieta Śreniawska poinformowała, że na przeszkodzie stanął brak dostatecznie precyzyjnych informacji na temat finansów PKS.
Elżbieta Śreniawska poinformowała, że MPK zgłosiło się do Ministerstwa Skarbu Państwa z prośbą o przekazanie memorandum czyli dokumentu o stanie finansów spółki. Dokument otrzymało, ale jest to analiza na 31 października ubiegłego roku. Elżbieta Śreniawska stwierdziła, że spółce potrzebne są aktualne dane, żeby przygotować właściwy biznesplan.
Taki dokument MPK ma przedstawić bankowi oraz prezydentowi Kielc Wojciechowi Lubawskiemu.

Jak dodała prezes MPK -w ministerstwie poradzono kieleckiemu przewoźnikowi, żeby takie dane zdobył od zarządu PKS. Prezes tej spółki Marek Wołoch powiedział, że takich informacji nie może przekazać. Podkreślił, że w procesie prywatyzacji ci, którzy pobiorą memorandum mogą złożyć ofertę wstępną. Jeśli zostanie ona zaakceptowana przez ministerstwo, to wówczas potencjalni inwestorzy będą mogli zapoznać się z dokładnymi informacjami na temat spółki.
Po tym dopiero składać będą oferty wiążące.

Te informację potwierdził rzecznik ministerstwa skarbu państwa Maciej Wewiór. Jednocześnie dodał, że sytuacja w PKS nie powinna się w ciągu kilku miesięcy diametralnie zmienić. Innego zdania jest Elżbieta Śreniawska, która uważa, że docierające z PKS -u informacje są bardzo niepokojące.

Prezes MPK dodaje, że procedury o których mówi Marek Wołoch można stosować wobec zakładów, które są w dobrej sytuacji finansowej a nie tak, jak w przypadku PKS – u gdzie spółce może grozić upadłość. Dlatego przedstawiciele MPK wybierają się w tej sprawie do Ministerstwa Skarbu Państwa.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kielce ... 937c5.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 marca 2010, o 10:44

Ooo, MPK zamiast powiedziec, ze prawdopodobnie ich nie stac na zakup PKS, bo maja mniejsze mozliwosci finansowe, m.in. przez zbyt niska stawke za wozokm w kontrakcie z ZTM, to mowi, ze to wina PKS :lol: Ale wszystko mozna sobie i mediom ladnie wyjasnic 8)

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 17 marca 2010, o 13:23

Wojciech Lubawski: MPK nie powinno angażować się w prywatyzację PKS Kielce

Prezydent Kielc Wojciech Lubawski uważa, że Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach nie powinno się angażować w prywatyzację PKS.
Jak dodaje miasto jest mniejszościowym udziałowcem tej spółki i nie będzie miało decydującego zdania w tej sprawie. Prezydent przypomniał, że półtora roku temu chciał przejąć dworzec, bo uważał, że powinno się ten obiekt wyremontować. Wówczas mógłby się stać wizytówką miasta. Na ten cel trzeba jednak wyłożyć kilkanaście milionów złotych.

Jak powiedział prezydent z danych przekazywanych przez media wynika, że PKS jest w bardzo trudnej sytuacji finansowej i nie wiadomo, czy MPK uniosłoby ten ciężar.

Tymczasem prezes MPK Elżbieta Śreniawska zapowiedziała, że kierowana przez nią spółka złoży ofertę prywatyzacyjną. Ministerstwo Skarbu Państwa czeka na zgłoszenia inwestorów do 9 kwietnia.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Wojcie ... c73a4.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 17 marca 2010, o 14:55

...i wtedy MPK będzie ledwo dyszało i PKS będzie ledwo ciągnął aż zakończą życie...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 marca 2010, o 15:20

Ale prezes będzie tylko jeden 8)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 17 marca 2010, o 18:07

Latosiński czy Zwierzyński?

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 marca 2010, o 18:08

there can be only one :twisted:
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 9 kwietnia 2010, o 17:49

Trzy firmy zainteresowane prywatyzacją PKS Kielce

Trzy firmy są zainteresowane prywatyzacją Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach - dowiedziało się Radio Kielce. Jedną z nich jest kielecka spółka Echo Investment. Oferty złożyło też - zgodnie z zapowiedziami - Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach oraz zakopiańska spółka Polskie Tatry SA.
- Trzy firmy są zainteresowane prywatyzacją Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach - potwierdza rzecznik Ministerstwa Skarbu Państwa Maciej Wewiór.
Jednocześnie, jak poinformował Radio Kielce senator Grzegorz Banaś, który rozmawiał w piątek z wiceministrem skarbu Mikołajem Budzanowskim, resort zamierza rozmawiać z samorządem województwa o komunalizacji spółki.

Tymczasem w spółce rozpoczął się proces restrukturyzacji. Zarząd planuje likwidację kilkudziesięciu kursów i zwolnienie ok. 70 osób.

Największym zaskoczeniem jest zainteresowanie PKS Kielce firmy Echo Investment. Przedstawiciele tej spółki nie ukrywają, że najbardziej atrakcyjny dla nich jest teren, na którym znajduje się to przedsiębiorstwo. Reprezentujący spółkę Krzysztof Kwapisz mówi, że Echo Investment chciałoby atrakcyjnie zagospodarować ten teren.
Jak dodaje Krzysztof Kwapisz już wiadomo, że PKS nie jest liderem rynku komunikacyjnego i wiele wskazuje na to, że trudno byłoby to zmienić.

Przewodniczący Solidarności w PKS Zbigniew Zwierzyński cieszy się, że złożono trzy oferty. Jak podkreśla na razie trudno je oceniać. Pracownicy mają jednak nadzieję, że ministerstwo wybierze inwestora, który umożliwi właściwe funkcjonowanie przedsiębiorstwa.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Trzy-f ... c168e.html
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 kwietnia 2010, o 18:00

Najbardziej interesująca jest wg mnie oferta Echa. Pod warunkiem, że nie wiązałoby się to z wyburzeniem dworca...

Ciekawi mnie co się kryje pod nazwą "Polskie Tatry". Jak widać, żadna poważna firma komunikacyjna nie odważyła się już wchodzić w kieleckie bagienko.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

pk5

Post autor: pk5 » 9 kwietnia 2010, o 20:11

B@rteK pisze:Najbardziej interesująca jest wg mnie oferta Echa. Pod warunkiem, że nie wiązałoby się to z wyburzeniem dworca...
Masz dostęp do ofert? Podzieliłbyś się?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 kwietnia 2010, o 20:15

Nie posiadam takich informacji... Biorę jednak pod uwagę możliwości i obecną działalność potencjalnych inwestorów.

pk5

Post autor: pk5 » 9 kwietnia 2010, o 20:23

AA, sorki, myślałem, że znasz oferty - wywnioskowałem to z twojego wpisu. Nie jestem pewien czy Echo ma doświadczenie w dziedzinie komunikacyjnej, ale na pewno maja kapitał. Z drugiej jednak strony, po tej firmie spodziewałbym się "parcia" na zysk. Czyli możemy się spodziewać, że mniej popularne trasy zostaną bez obsługi, czyt. ludzie mogą mieć problemy z dojazdem - zostaną najpewniej zmuszeni albo skorzystać z samochodu. Cóż, może dobrą opcją było skomunalizowanie? Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 kwietnia 2010, o 20:42

Bardziej mi chodzi o możliwości zainwestowania w nieruchomości należące do PKS, bo jeśli chodzi o działalność transportową, nie ma zbyt wielkiego pola manewru. MPK bardziej poniesie tą firmę na dno, niż jej pomoże. Google piszą, że Polskie Tatry, to firma hotelowa, jest też właścicielem Aquaparku w Zakopanem. Jednak Echu najbardziej bym zaufał, mimo że aquapark by się przydał, nie ma jednak gwarancji czy on by powstał.

pk5

Post autor: pk5 » 9 kwietnia 2010, o 20:50

wg mnie dworzec mógłby należeć do miasta.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 kwietnia 2010, o 21:03

Powinien i tak byłoby najlepiej dla jego przyszłości... ale związkowcom zawdzięczamy to, że nie będzie komunalizacji firmy i nie będzie dworca w miejskich rękach...

ODPOWIEDZ