PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 2 marca 2010, o 23:10

W świetle wypowiedzi pana Łysaka wnioskuję, że teraz do parkingu miasto jeszcze dopłaca, bo nawet się nie zwracają koszty utrzymania (płace, media itp koszty stałe). A gdzie obiecywany dochód dla miasta? Nie to żebym był za dochodowością każdej miejskiej inwestycji. Ale "non profit" nie oznacza konieczności dopłacania.
W tym przypadku lepiej byłoby podnieść szlabany, rozpuścić załogę, a strażnicy miejscy lub "kasowacze" z MZD łazili by jeszcze po tym parkingu i sprawdzali bilety. Byłoby taniej, a efekty byłyby lepsze.
Jeżpir

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 4 marca 2010, o 10:45

Bez sensu. Problem leży w tym, że parking jest droższy niż strefa, a po drugie dopóki będzie w pobliżu istniała strefa, parking będzie świecił pustkami.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Sebastian
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Sebastian » 4 marca 2010, o 10:49

A mnie się wydaje,że gdyby "odpuścić" strefę to dopiero by się działo :D Ludzie stawiali by samochody gdzie popadnie (bo postój byłby gratis) nie myśląc nawet o parkingu poziomowym

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 4 marca 2010, o 10:56

Chodziło mi o to, żeby wprowadzić zakazy parkowania w pobliżu parkingu (Rynek, Planty, Leśna, Mała, Kozia, Silniczna, itd.) Może nie precyzyjnie się wyraziłem
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

reed

Post autor: reed » 10 marca 2010, o 00:06

Miałem niedawno okazję korzystać z parkingu i muszę powiedzieć, że wrażenia bardzo pozytywne.
Jestem przekonany, że parking się przyjmie i jest tylko kwestią czasu, a będziemy mieli trudności ze znalezieniem wolnego miejsca.
Natomiast osobną sprawą jest sposób naliczania opłat, i to należy zmienić.

fazeusz

Post autor: fazeusz » 10 marca 2010, o 09:45

Wczoraj ok godziny 17 bylem w centrum zjeść sobie pizze po pracy, na szczęście udało mi się znaleźć miejsce na rynku zaparkowałem całkowicie za darmo, zjadłem pizze zostawiłem 5 zl napiwku sympatycznej kelnerce. Myślę ze większość postępuje podobnie bo stojąc godzinę i 5 min na wspaniałym bublu, piętrowym parkingu te 5 zl bym musiał zapłacić za ciepły stołek kierownika parkingu. Nawet jak zlikwidują strefę to i tak będę parkował tam gdzie jest za darmo, wole się przespacerować, w końcu spora cześć osób tutaj nawołuje do tego żeby jak najbardziej ograniczać ruch samochodowy w centrum. Tylko ja sie pytam czemu takie "zabawy" z parkingiem piętrowym sa robione kosztem nas podatników. Mogliby w ogolę nie budować tego, był by ładny plac. Wydaje mi się ze ktoś musiał na tym zarobić...

michau

Post autor: michau » 10 marca 2010, o 14:01

Ja jeszcze nigdy nie zaparkowałem na płatnym miejscu w centrum, chyba że po 17 albo w weekendy, i nigdy nie zapłaciłem za parking, też sobie wole zaparkować dalej i się przejść. Mam na co pieniądze wydawać i na pewno nie jest to parkowanie. Po co płacić za parking np: na nowym parkingu, bądz kilku innych w centrum skoro moge sobie zostawić samochod za darmo np: na radiowej, wzgórzu apaczy i kilku innych miejscach i przejść te kilkaset metrów wiecej.

jasiek

Post autor: jasiek » 10 marca 2010, o 14:24

czy to, ze wy parkujecie za darmo poza centrum to znaczy, ze wszyscy inni beda to samo robic? Co maja zrobic mieszkancy, ktorym sie zamyka kolejne ulice? Gdzie maja parkowac? Dla mnie najwazniejsze akurat jest to, ze w koncu mozna zaparkowac po ludzku, bez stresu i bez korkow.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 marca 2010, o 14:40

Fazeusz, na szczęście już niedługo nie zaparkujesz sobie na Rynku i do tego będziesz zmuszony do parkowania na nowym parkingu (lub innych obecnie planowanych) a jeśli postąpisz inaczej to napiwek zostawisz, ale sympatycznemu strażnikowi miejskiemu. :)

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 10 marca 2010, o 16:10

Grzegorz pisze:Fazeusz, na szczęście już niedługo nie zaparkujesz sobie na Rynku
ja w tym żadnego szczęścia nie widzę
do tego będziesz zmuszony do parkowania na nowym parkingu
nikt nikogo nie zmusi do parkowania na tym czy na innym parkingu, jeśli będzie chciał to uwierz mi, na pewno znajdzie gdzieś miejsce żeby zostawić samochód

Awatar użytkownika
Wojtekv.2

Post autor: Wojtekv.2 » 10 marca 2010, o 17:10

Nawet jak się chce korzystać z parkingu nie jest łatwo. Ponieważ pracuję praktycznie po sąsiedzku na ul.Paderewskiego to wymyśliłem że zamiast kupować kolejny abonament parkingowy szukać 15 minut wolnej miejscówki spróbuję przestawić się na cywilizację i parkować na wielopoziomowym. Po trzech telefonach do PUKu udało mi się ustalić że;
1.abonament miesięczny za 100zł przysługuje tylko mieszkańcom i "kupcom" z ulicy Piotrkowskiej i Leśnej,ewentualnie z Sienkiewicza
2.abonamenty będą sprzedawane jeszcze tylko na 2 miesiące,ponieważ na koniec kwietnia planowane jest zamknięcie Rynku i Małej/Dużej i w związku z tym wielopoziomowy się zapełni i z dobroci :lol: Miasta w postaci abonamentu na PW już nie będzie można korzystać...
3.a mnie się abonament raczej nie należy,gdyż cyt. "Paderewskiego nie jest objęta promocją" i ewentualnie mogę złożyć podanie do kierownika parkingu,ale szanse marne :shock:
Kierownika nie udało mi się namierzyć pod podanym numerem telefonu i trochę się do całej imprezy zniechęciłem.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 13 marca 2010, o 21:57

Obrazek

Onio

Post autor: Onio » 17 kwietnia 2010, o 23:50

Wiosna już dawno nastała, temperatury są praktycznie stałe powyzej zera, a kurtyny nie działają. Czy wiadomo kiedy je uruchomią ?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 18 kwietnia 2010, o 19:37

...a czy bariery przy wyjeździe to rozwiązanie docelowe?
W tej chwili wygląda to fatalnie.
Przy wyjeździe straszą również śruby, które pozostały po przeniesieniu automatów niżej.

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 20 kwietnia 2010, o 08:49

Obrazek
Zapłacisz za postój na wielopoziomowym parkingu a... nie wyjedziesz

- Nie jest łatwo opuścić parking wielopoziomowy przy placu Konstytucji 3 Maja - żalą się mieszkańcy Kielc.

Pan Jarosław z Kielc nie mógł opuścić piętrowego parkingu w Kielcach, mimo że zapłacił za postój. Szlaban nie chciał się podnieś, a obsługa nie kwapiła się do pomocy.

- Często korzystam z nowego parkingu przed ratuszem, w piątek przed świętami zostawiłem auto na pół godziny. Miałem załatwić tylko jedną sprawę i wracać szybko do domu, bo dzieci zostały same, w tym jedno chore, po wypadku. Bilet parkingowy jak zwykle włożyłem do kasy, wrzuciłem 2 złote i ukazał się napis "zapłacone”. Szybko wróciłem po auto, podjechałem pod szlaban, bilet włożyłem do urządzenia otwierającego wjazd i wyskoczył napis "bilet nieznany”. Kilka razy go wpychałem pod różnym kątem, ale niestety za każdym razem efekt był taki sam. Maszyna jest źle zamontowana i trudno się z niej korzysta - opowiada pan Jarosław.

NIEODOSOBNIONY PRZYPADEK

Dodaje, że wcześniej był świadkiem podobnych kłopotów innych kierowców, ale nie podejrzewał, że spotkają jego.

- Zostawiłem auto i poszedłem do obsługi parkingu. Jeden z ochroniarzy powiedział, że zgłosi to natychmiast serwisantowi, bo akurat jest na miejscu. Przyszedł jednak inny, taki wysoko barczysty i zaatakował mnie krzykiem, że na ten bilet już ktoś wyjechał. Było to niemożliwe, mimo że się bardzo spieszyłem poprosiłem o sprawdzenie monitoringu. Pan był bardzo nieuprzejmy, nie chciał tego zrobić, ale w końcu inny ochroniarz mnie wypuścił. Gdy wychodziłem z pokoju obsługi podobny przypadek zgłosił kolejny kierowca.

WIEDZĄ, ŻE ŹLE DZIAŁA

Obsługa parkingu przyznaje, że system elektroniczny nie funkcjonuje jak należy. - Zdarza się, że kasy nie czytają biletów, kierowcy muszą biegać między urządzeniami, aby zapłacić za postój. Mamy uwagi do pracy systemu i serwisu, który odbywa się głównie przez Internet. Niestety dzisiaj w pracy nie ma nikogo z obsługi z tamtego dnia, ale z notatek, które zostały wynika, że kierowca po włożeniu biletu cofnął auto i system uznał, że auto już wyjechało - tłumaczy Zdzisław Łyska z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach.

CHCĄ OSZUKAĆ?

Twierdzi, że obsługa wszelkie niejasności tłumaczy zawsze na korzyść klientów. - Nie wiem jednak, czy to nie jest nasza naiwność, bo wykryliśmy już kilka prób oszustw. Na przykład kierowcy nie płacą za postój, tylko biorą z kasy paragon zostawiony przez inną osobę. On nie jest potwierdzeniem zapłaty i nie uwolni szlabanu, a kierowcy, którzy pierwszy raz korzystają z parkingu nie wiedzą tego i próbują oszukać - przyznaje.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /942017627
pletwa

ODPOWIEDZ