MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 4 marca 2010, o 16:19

Nie martw się... Kibel będzie w formie blaszaka za kioskami kwiaciarek, które zostaną przesunięte trochę bardziej wgłąb pl. Św Tekli.

maklog

Post autor: maklog » 4 marca 2010, o 17:12

Byłem dzisiaj na rynku i jak tak sobie wizualizowalem jak to wszystko moze wygladac doszedlem do wniosku ze jak wszystko powstanie zostana wyremontowane ulica Mala i Duza oraz mam nadzieje w przyszlosci sw Leonarda oraz przebudowane kamienice naprzeciwko urzedu miasta to rynek bedzie piekny :D do tego ten kawaleczek warszawskiej i zagospodarowanie a najlepiej wyburzenie i postawienie od nowa kamieniczek kolo kosciola sw Wojciecha. Co do szaletu musi byc ale moze daloby sie go schowac w jakims podworzu:) Pozatym uwazam ze nasz rynek ma fajny potencjal:D

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 4 marca 2010, o 18:25

Wie ktoś, które kamienice przy runku należą do miasta?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 marca 2010, o 03:13

Możecie rzucać we mnie kamieniami za to co powiem, ale moim zdaniem nasz Rynek nigdy piękny nie będzie, niezależnie od tego jaka nawierzchnia na nim będzie, jak piękna roślinność, iluminacje itp. Nasz Rynek ma zabudowę na miarę miasteczka 20-tysięcznego, która pokazuje jak nasze miasto wyglądało jeszcze dwa wieki temu.

Kielce tak naprawdę zaczęły być miastem przez duże "M" w II połowie XIX wieku gdy powstała tzw. Dzielnica Gubernialna. Prawdziwym rynkiem Kielc jest zaniedbany Plac Wolności.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 marca 2010, o 09:22

michal_ck pisze:Wie ktoś, które kamienice przy runku należą do miasta?
najbardziej zaniedbane :) - na pewno jedyna dwupiętrowa na pierzei między Bodzentyńską a Św. Leonarda
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 5 marca 2010, o 10:30

MeehoweCK pisze: Prawdziwym rynkiem Kielc jest zaniedbany Plac Wolności.
Ten plac nie jest rynkiem ponieważ nie ma cech rynku to primo (wynika to chociażby z układu komunikacyjnego ulic)

Poczekajmy na efekt końcowy, ledwo inwestycja ruszyła, a juz be! ręce opadają jak widzę takie komentarze. Kielce nie były metropolią patrząc dwa wieki wstecz, więc o co Ci chodzi? To było małe prowincionalne miasteczko i taki jego charakter (mówię tu oczywiście o części starej) trzeba pokazać.

Masz jakieś kompleksy spowodowane tym, ze Kielce były kiedyś miasteczkiem przez baaardzo małe "m"?
<klawy tekścik w tym miejscu>

Nowy

Post autor: Nowy » 5 marca 2010, o 10:55

no i bardzo często poziom komentarzy przystaje do charakteru miasteczka, generalną zasadą jes punkt startu z miejsca oznaczonego jako: niezadowolenie :D , w każdym temacie dominuje narzekanie

a to że nareszcie zaczeli remont to doskonała wiadomość , "centrum" bardzo się powiększy dzieki temu, miasto zyska oddech bo Sienkiewicza owszem na poziomie ( adekwatnym) ale jednak wrażenie duszności stwarza a tak stanie się "tylko " bardzo atrakcyjną osią czegos więcej

czekamy z niecierpliwościa na promenade przysilniczną czyli otwarcie na park itd itd

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 marca 2010, o 11:23

Adasiek CK pisze:Masz jakieś kompleksy spowodowane tym, ze Kielce były kiedyś miasteczkiem przez baaardzo małe "m"?
Kompleksy to może złe słowo. Ale na pewno nie podoba mi się urbanistyka Kielc, która w znacznym stopniu jest konsekwencją tego, jak Kielce wyglądały gdy były miastem znacznie mniejszym. Teraz niektóre rzeczy bardzo trudno jest naprawić. Dla mnie najładniejsze ulice w Kielcach (poza Sienkiewicza) to Żeromskiego i Seminaryjska, ew. zachodnia pierzeja Paderewskiego. Te ulice mają fajny klimat.
Adasiek CK pisze:Poczekajmy na efekt końcowy, ledwo inwestycja ruszyła, a juz be!
Nie do końca mnie zrozumiałeś. Może nie wyraziłem się jasno... Jak najbardziej jestem zwolennikiem modernizacji Rynku i podejrzewam, że będzie on wyglądał znacznie lepiej niż teraz. Ale moje indywidualne odczucie jest takie, że zawsze w ocenianiu estetyki placów ważniejsza jest dla mnie jego zabudowa (najwyżej "punktuję" gęstą i co najmniej kilkupiętrową zabudowę w pierzei dlatego Plac Wolności tak mi się podoba), a w tym aspekcie nasz Rynek zawsze będzie wypadał blado.

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 5 marca 2010, o 17:29

Ja rozumiem MeehoweCK'a. Również nigdy nie przepadałem za naszym Rynkiem i zawsze znosiło mnie, w sensie dosłownym i w przenośni, w kierunku Placu Wolności. I nawet nie chodzi tu o te wiejsko-lumperskie klimaty pod oknami Magistratu miasta wojewódzkiego ale właśnie o ten architektoniczny bałagan, ultra róże, fiolety i seledyny.

Tak na marginesie - mam koleżankę, która przyjechała na studia do Kielc z Poznania. Bywa i tak. Wyjątkowa i sympatyczna z niej Pyra i wcale nie uważa, że "od Konina Azja się zaczyna". Jak ją pytam o zdziwienia jej kieleckie in plus oraz in minus, to w minusach zawsze lądują te jagódki, twarożki i grzybki ustawione na rozłożonych gazetach. Egzotyka. Dla porządku dodam tylko, że w plusach zawsze była nasza polszczyzna, ponoć bardzo czysta i miła dla ucha :)

Zawsze myślałem, że powinni zacząć w pierwszej kolejności z Placem Wolności ale teraz dochodzę do wniosku, również z powodów powyższych, że jednak Rynek jest potrzebą pilniejszą...

I z tego powodu nie mogłem się doczekać tego remontu, cieszę się, że wreszcie rusza i zmieni ogólny odbiór tego miejsca.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 5 marca 2010, o 20:59

Lubię i Rynek i pl. Wolności , jednak remont tego pierwszego jest pilniejszy. Marzy mi się jeszcze odbudowa starego ratusza...

Rynek może stać się piękną częścią centrum, ale obawiam się, że sama zmiana nawierzchni nie wystarczy.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 marca 2010, o 23:13

Adasiek CK pisze:Rynek może stać się piękną częścią centrum, ale obawiam się, że sama zmiana nawierzchni nie wystarczy.
Właśnie o to mi chodziło w moich dwóch powyższych postach :) Tylko nie napisałem tego wprost.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 5 marca 2010, o 23:37

Co jeszcze trzeba zrobić:

+ remont fasad kamienic
+ odpowiednie oświetlenie (kamienic, jak i samego placu)
+ uporządkować reklamy (!!!)
+ może jakaś informacja historyczna? Gdzie co się kiedys znajdowało itp itd.

A co do układu urbanistycznego... Myślę, że nie bedzie nadużyciem jezeli powiem, że stan obecny to "zasługa" wielowiekowej pieczy biskupów nad miastem.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 marca 2010, o 00:24

Wszystkie budynki przy Rynku beda iluminowane, obejmuje to realizacja projektu.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 7 marca 2010, o 15:17

Zdecydowanie Plac Wolności zasługuje na remont ale jednak po Rynku.
Czy myślicie, że babcie z grzybami i jagodami znikną po wyremontowaniu Rynku?

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 marca 2010, o 20:09

Zgadzam się z MeechoweCK co do tego, że kielecki rynek jest na skalę miasta małego, ale uważam to na plus. To nasza historia tak go ukształtowała. Moi znajomi zwiedzając CK bardzo chwalą sobie zabudowę i układ urbanistyczny rynku.
Adasiek CK pisze:A co do układu urbanistycznego... Myślę, że nie bedzie nadużyciem jezeli powiem, że stan obecny to "zasługa" wielowiekowej pieczy biskupów nad miastem.
Gdyby nie ta "wielowiekowa piecza biskupów nad miastem" Kielce mogły by się nigdy nie rozwinąć (choć mogło by być także odwrotnie), a na pewno nie były by drugim Watykanem w zn. historycznym i urbanistycznym)- a to powód do dumy, bo tylko Kielce w całej Europie mogą się tym chwalić, z wyjątkiem samego Watykanu oczywiście... (choć CK tego nie wykorzystują, na co wielu ekspertów z dziedziny kultury, sztuki, promocji, historii, architektury i urbanistyki wiele razy zwracało uwagę).
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

ODPOWIEDZ