Historyczna Galeria Kielc

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

rowerzysta

Post autor: rowerzysta » 17 lutego 2010, o 19:05

owszem fajne inicjatywy, zwłaszcza jeśli spojrzeć na to z przymrużeniem oka.Była to propaganda ale ma swój klimat :lol:

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 lutego 2010, o 19:54

MAŁY pisze:Mnie sie wydaje że tu nie chodzi o konkretne osoby ile o zaangażowanie i pracę społeczną mieszkańców, dawne i bardzo fajne inicjatywy, drugi wieżowiec od Ślichowić na Grunwaldzkiej też ma takową tablicę.
Właśnie sobie nie mogłem przypomnieć gdzie coś takiego już widziałem ;) W 95 czy 96 byłem w tamtym bloku i wyglądał jak po przemarszu wojsk :D Ten chłopak tam mieszkał: http://www.youtube.com/watch?v=NS-Zq180 ... re=related ;)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
agar28
Kontakt:

Post autor: agar28 » 20 lutego 2010, o 11:58

Może nie za bardzo pasuje do tematu,ale z "podkłądem muzycznym" - fajnie sie to ogląda:-)))))))))))))
http://www.youtube.com/watch?v=SOp-4EQ40FM
A nie które zdjecia - malina:-) Czerwony jelcz:-)
Ni ma jak Lwów:-)

Awatar użytkownika
Adasiek CK
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Adasiek CK » 21 lutego 2010, o 00:49

A tak a propos tego filmu, czy są w Kielcach jakieś budowle socrealistyczne? Chyba UJK na Żeromskiego, ale czy coś jeszcze jest poza tym?
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 21 lutego 2010, o 11:34

Jest jeszcze chyba budynek sądu przy Seminaryjskiej.

Boss

Post autor: Boss » 21 lutego 2010, o 13:40

nie wiem w jakich latach powstała ale jest świetna - kamienica na rogu paderewskiego/żytnia. winnica wraz z całym rejonem źródlowej/astronautów/winnicka/zagórska (zwłaszcza te od strony winnickiej i źródłowej mi się podobają), cały plac SDM na sienkiewicza z przylegającymi doń kamienicami

i pojedyncze "zwykłe" kamienice/budynki na seminaryjska/żeromskiego(obecnie jedna niszczona tzn oklejana styropianem) na wspólnej na równej też się coś znajdzie, na kościuszki chyba też. na sienkiewicza/paderewskiego(tam gdzie na parterze mieści się księgarnia)
jest ich trochę:) i napewno nie wymieniłem wszystkich

nie wiem jak sklasyfikować budynek NOTu i KCK - socrealizm chyba nie, prędzej modernizm. ale że znawcą nie jestem to pozostawiam ocenę specom w tym temacie:P
CK|PL|EU

rowerzysta

Post autor: rowerzysta » 1 marca 2010, o 08:56

Legioniści w Kielcach w 1914:
[img] :lol:
Znane?...to ok, już go ni ma :D :D
Ostatnio zmieniony 2 marca 2010, o 08:15 przez rowerzysta, łącznie zmieniany 3 razy.
...kiedy stoję, patrzę w okno, krótka chwila
idą ludzie tam za bramą jeszcze senni
na ulicy mały płomień porzucony
nasze domy pośród nocy
nasze domy obok fabryk...

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 1 marca 2010, o 21:14

to baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo znane zdjęcie...

Awatar użytkownika
piter84

Post autor: piter84 » 2 marca 2010, o 13:31

Co do socrealizmu to jeszcze budynek UJK na Krakowskiej oraz budynek LO im. Piłsudskiego. Oba obiekty projektowała ta sama osoba co dawną siedzibę KW PZPR na Żeromskiego.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 2 marca 2010, o 22:33

Zapraszamy do skorzystania z katalogu on-line Fotografie Dawnej Kielecczyzny (1908 - 1939)
http://mnki.mdkkielce.pl/

sailor_ck

Post autor: sailor_ck » 3 marca 2010, o 18:23

Szkoda, że zdjęcia są takie malutkie. Są tam np. dwie panoramy Kielc "od strony Szydłówka", które mnie bardzo interesują ...ale nic na nich nie widzę :(

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 3 kwietnia 2010, o 12:05

Kielce na pocztówkach. Unikatowy album kolekcjonerów

Ziemowit Nowak
2010-04-03, ostatnia aktualizacja 2010-04-02 18:33

Unikatowy album kieleckich kolekcjonerów. Wieża przy Browarze Karscha, cerkiew Wniebowstąpienia, most na Trupieńcy w Słowiku, Grób Nieznanego Żołnierza na Rynku - to tylko niektóre nieistniejące już miejsca, które przypomni album "Kielce na pocztówkach do 1945 roku". Premiera w maju.

Na 240 stronach znajdą się reprodukcje 350 pocztówek, a opisy aż 1700. Album przygotowali księgarz i regionalista Krzysztof Lorek oraz lekarz okulista Michał Biskup. Praca zajęła im dwa lata. Od maja będzie można kupić go w księgarniach.

Autorzy podkreślają, że wydawnictwo to zasługa prawie wszystkich kieleckich kolekcjonerów, którzy zgodzili się za darmo udostępnić do skopiowania swoje zbiory. - Nie ma tu żadnej pocztówki, którą ściągnęlibyśmy z internetu czy innego wydawnictwa. Wszystkie oryginały mieliśmy w rękach - zaznacza Lorek.

Tak poważnego dzieła o kieleckich pocztówkach jeszcze nie było. W dotychczasowych znalazło się znacznie mniej kartek, nie było też tak dokładnego opisu. Teraz zobaczymy m.in. jak wyglądała synagoga zaraz po wybudowaniu, Grób Nieznanego Żołnierza na Rynku, wieża przy Browarze Karscha, cerkiew Wniebowstąpienia czy most na Trupieńcy w Słowiku.

Z pracą nad albumem wiąże się wiele ciekawych historii. - Niektórzy uważają, że aby kolekcjonować kieleckie pocztówki wystarczy odwiedzić jakąś giełdę staroci. Nic bardziej mylnego. Tych pocztówek trzeba szukać nie u nas, ale po całym świecie. Bo przecież one były stąd wysyłane - podkreśla Biskup.

Dlatego w albumie obejrzymy kartki, które wróciły do Kielc z Argentyny, Niemiec, Serbii, Bośni czy Anglii.

Twórcy albumu musieli sobie też odpowiedzieć na pytanie, jaka kartka zasługuje na miano "kieleckiej". Do kolekcji włączyli nie tylko te ze zdjęciami z samego miasta, ale i miejsc uważanych za "kieleckie", choć nie będących w granicach administracyjnych miasta jak Słowik czy Karczówka, w końcu te, na których w tytule pojawiały się "Kielce".

Nad kolekcjonerami czuwał też los. Lorek pokazuje dwie kartki ze stemplem z okazji odsłonięcia pomnika Czwórki Legionowej, jedna w ujęciu pionowym, druga poziomym. - To bardzo rzadkie pocztówki. Kupiłem je od dwóch różnych osób, na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że obie wysłała jedna osoba 2 października 1938 roku, a ja znalazłem je dokładnie 60 lat później - opowiada.

Kolekcja pokazuje też, jak zmieniała się technika wydawnicza. Co może dziwić, im nowsze kartki, tym gorszej jakości. - Mimo że technika fotografii i technologia druku się na świecie poprawiały, to są coraz gorsze. Pewnie dlatego, że ich wydawcy szli na masówkę, liczyła się cena, a nie jakość - podejrzewa Lorek.

Autorzy albumu myślą już o kolejnej części, pocztówkach wydanych po 1945 r.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... nerow.html

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 24 kwietnia 2010, o 19:49

Z cyklu: "A kogo to obchodzi..." - czyli było minęło.

Ul Leśna, vis a vis ratusza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziwne napisy na ścianie: Miłków i Poniatowa. Ktoś wie może co to oznacza?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawe co mogło się tu mieścić kiedyś...

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 24 kwietnia 2010, o 22:25

Adasiek, wyprzedziłeś moje pytanie.
Niedawno stałem w tej bramie i też się zastanawiałem co to mogł być za budynek?
Jakiś kościół, kaplica? :roll:

Johny

Post autor: Johny » 24 kwietnia 2010, o 23:10

Dokładnie, dokładnie. Ostatnio też się tam przez przypadek znalazłem i zastanawiałem nad funkcją użytkową tego budynku. Jako że było już całkowicie ciemno to odpuściłem sobie większą penetrację. Co mnie jeszcze zdziwiło to fakt ,że zabudowa dookoła średnio pasuje do tej budowli. No, ale to w końcu najstarsza część miasta ...

ODPOWIEDZ