Hala sportowa - ul. Boczna 15

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 8 lutego 2010, o 18:29

Przykłady Niemiec i Norwegii są ok. Tylko że my mieszkamy w kraju który nazywa się Polska i tu liczą się wyłącznie układy kolesiowskie. Dlatego też na szanse nasze jako miasta w którym mogłyby odbywać się ewentualne mecze ręcznej rangi mistrzowskiej są raczej marne. A zasługi.. no cóż dla warszawki to nic nie znaczy, jeśli można zarobić na czyjejś popularności.
Wystarczy spojrzeć jak wyglądał wybór miast na Euro 2012 i jakie miasta są rekomendowane na bazy dla drużyn które będą grały w naszym turnieju.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Gajtek

Post autor: Gajtek » 8 lutego 2010, o 19:40

Chcę wtrącić swoje zdanie. W poprzednich postach ktoś napisał, że Kielce są za małe na taką imprezę, że większe miasta typu Łódź, Kraków, Wrocław mają większą szansę na organizację mistrzostw. Najlepszym przykładem są Mistrzostwa Świata w piłce nożnej, które będą się odbywać na boiskach RPA w 2010 roku. Miasta-Organizatorzy to:

1. Johannesburg - 6,2 mln -7,9 mln (liczba mieszkańców)
2. Kapsztad - 3,5 mln
3. Port Elizabeth - ponad milion
4. Durban - 3,4 mln
5. Pretoria - 1,3 mln
6. Bloemfontein - 300 tys.
7. Rustenburg -125 tys.

Jak widać przy przytłaczającej ilości miast ponad milionowych znalazły się 2 orzeszki wielkości naszych Kielc.

Podobnie jest z Mistrzostwami świata w piłce ręcznej, które odbyły się w tym roku w Austrii. Miasto Linz: Liczba ludności: 188 968
Kielce - tu jest moje miejsce

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 9 lutego 2010, o 16:16

MadMike nie masz racji z tą "gospodarnością miasta", a się odzywasz i na siłę próbujesz znaleźć kontrargument. Nie wmawiaj nam, że budowa nowej hali przy istniejącej- też nowej- to gospodarność, bo albo nie wiesz co to jest niegospodarność, albo masz nas za głupich.

Natomiast co do samej piłki ręcznej się nie wypowiadam, bo to nie moja sportowa działka.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 9 lutego 2010, o 17:03

W tej chwili MOSiR zarządza kilkoma halami i w przyszłości by się to nie zmieniło... Jak dla mnie mogłyby to być nawet tylko dwie... Ta na Bocznej i ewentualnie nowa większa. Stare Hale można by wtedy sprzedać, bo nie byłyby już tak potrzebne jak dzisiaj...

Innym wyjściem, jak dla mnie bardziej racjonalnym, jest znalezienie strategicznego sponsora (sponsorów). Takie firmy jak Vive, czy Fart mogłyby dorzucić swoją cegiełkę. Albo też kompletnie inna, niezależna firma.

Dobrze wiem czym jest niegospodarność... Wiem też że ta sytuacja nie miałaby z nią nic wspólnego... Jeżeli hala na Bocznej (która została wybudowana za grosze) się jeszcze nie zwróciła, to zdąży się zwrócić nawet jeśli zostanie wybudowana nowa hala...

Jeżeli kiedykolwiek dojdzie do budowania nowej hali to ważne, aby była projektowana także pod kątem akustyki i dużych wydarzeń muzycznych, do których hala na Bocznej się nie nadaje.

Jak już pisałem... W Łodzi powstała miejska Atlas Arena- największa w kraju hala sportowa, mimo że tam nie ma żadnych klubów uprawiających sporty halowe na wysokim poziomie i pomimo faktu, że tamtejszy MOSiR posiada halę prawie 10-tysięczną... Dlaczego wtedy nikt nie krzyczał o niegospodarności :?: :!: Odpowiem krótko... Bo to nie była niegospodarność, mimo większych niż w naszym przypadku ku temu przesłanek...

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 9 lutego 2010, o 20:29

Jeżeli chodzi o sport to

Mamy stadion piłkarski do którego i tak trzeba dokładać ale EURO212 nawet na rezerwe nie ma mowy bo jest za mały. (kasa wydana)

Hala jest też nie taka jak powinna a chętnych na najbliższe spotkanie z Loewen podobno grubo ponad 25tys nie wspominając że pół reprezentacji to ''kielczanie'', do tego rosnąca popularność siatkówki Gortata itd. mecze miedzynarodowe to kasa dla miasta niestety hala jest kiepska do tego na którymś z ważnych eventów zgasło światło ponoś się przegrzało (kasa wydana)

Basen- była kiedyś mowa że basen olimpijski byłby świetnym uzupełnieniem bazy sportowej zamiast tego remont starocia na krakowskiej (gruba kasa)

Tak właściwie to mamy wszystko ale nie takie jak potrzeba napewno dobrze że coś zrobiono bo zbudować nie jest łatwo ale żeby być miastem sportu ( położenie geograficzne i potencjał mamy) to wszystko będzie trzeba robić od nowa tylko niewiadomo czy będzie za co?

bobek

Post autor: bobek » 9 lutego 2010, o 22:40

Stawianie nowej hali sportowej to dla mnie jakieś since fiction. Dyskusja na ten temat jest daremna, hala przy bocznej stoi, teraz jedyne co można zrobić to wycisnąć z niej ten tysiąc dodatkowych miejsc i będzie dobrze.
Jeden z moich przedmówców poruszył temat zbyt małego stdionu piłkarskiego tutaj troche statystyk:
runda jesienna: "Korona Kielce - 11.277 (8 meczów, łącznie 90.216)"
sezon 2008/09 (I liga) - 8243
sezon 2007/08 (OE) - 9 231
Frekwencja oscyluje wokół 10 tys co moim zdaniem jest tylko i wyłącznie potwierdzeniem ze stadion prawidłowej wielkości.
A co do basenu o wymiarach olimpijskich to w Kielcach nadal jest na nie miejsce. 4 baseny przyszkolne plus ten na krakowskiej to jeszcze nie jest szczyt możliwości naszego miasta

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 9 lutego 2010, o 23:01

jasne że są miejsca. tylko czy kasa się znajdzie i polityka odpowiednia?

Ogólnie chodziło mi o to że mamy niesamowity potencjał na bycie ośrodkiem sportu mam namyśli:

lokalizacja: wszyscy mają do nas blisko, stosunkowo łatwy dojazd
góry, lasy w obrębie miasta
hoteli jest już sporo, klubów, z restauracjami troche gorzej ale też pojawiają się nowe
jako społeczność potrafimy pokazać że kiebicujemy na maxa, kolporter, vive
Wyciągi narciarskie
mocne kluby sportowe mniej popularnych sportów jak boks, kickboxing, łucznictwo, motocykle, tor w miedzianej górze, sporo fitness klubów, jest naprawde niezła baza dla zgrupowań wydarzeń sportowych itp

i albo robi się coś na maxa wydawając relatywnie niewiele więcej (max hala max stadion, max basen itd) lub wydaje się relatywnie niewiele mniej i nadal nie spełnia się oczekiwań stąd moje wcześniejsze przykłady

pzdr

maklog

Post autor: maklog » 10 lutego 2010, o 00:08

Chyba zapominacie jak bylo wtedy gdy byl budowany stadion czy hala a to wcale tak dawno temu nie bylo. Po pierwsze Kielce zaczely jako pierwsze robic cos w kierunku budowy infrastruktory sportowej w Polsce na poziomie ktorego nie musimy sie wstydzic zagranica. Gdyby kilka lat temu ktos krzyczal ze hala jest zamala albo stadion, to by go zjedzono zywcem na kazdym forum nawet na tym... bo za duze bo bedzie trzeba utrzymywac, bo po co na co, miliony protestow, na inicjatorze nie pozostawionoby suchej nitki, i tutaj tez by mu sie oberwalo. Realia szybko sie zmieniaja w dzisiejszym swiecie. Dlatego tez w swiecie jest tak ze jezeli jest potencjal i zapotrzebowanie to sie stawia hale i stadiony jak nie ma zapotrzebowania i potencjalu to sie nie stawia. Zobaczycie co bedzie w Gdansku, Wroclawiu, Warszawie jak minie Euro 2012 zapewne beda stac puste i wyssysajace kase z samorzadow, lub jak jakis mecz reprezentacji bedzie, a jakims cudem uda sie zrobic koncert to bedzie sukces. No moze Warszawa jest wyjatkiem bo tam zawsze sie znajdzie ktos chetny na koncert albo jakis event. To samo jest w portugali gdzie po kilku latach od mistrzostw rozpatruje sie zburzenie stadionow. Lepiej pomalu rozwijac wszystko niz wydac cala kase i nie miec potem. I zazuty o niegospodarnosc sa jakims absurdem!!! niemieszczacym sie w glowie. Jezeli to jest niegospodarnosc zbudowanie nowej ladnej hali moze nie idealnej ale wystarczajacej na nasze potrzeby jako miasta w tym czasie w ktorym byla projektowana i planowana jest niegospodarnoscia to co w takim razie jest? A boom na sport kilka lat temu 4-5 kiedy bylo projektowane byl nie do przewidzenia przez nikogo. Popierwsze hala byla projektowana pod Vive i ewentualne imprezy (co nie zmienia faktu ze fuszerka w postaci naglosnienia i akustyki jest do wybaczenia). Oprocz vive w tym czasie nie istnial w Kielcach zaden liczacy sie klub uzywajacej takiej hali. Ani nie mielismy koszykazy II liga, ani siatkarzy, ani klubu lekkoatletycznego II liga i nie zanosilo sie na to ze takie powstana z prozaicznego powodu - braku chetnego inwestora. To po co budowac hale na 10tys ludzi ? Na Vive wtedy ludzi by napewno nie przyszlo. A pilka reczka popularna jest w Polsce od 2lat od medalu. Ja uwazam ze ten sport jest bardzo emocjunujacy i kibicowanie naszym jest naprawde przyjemnoscia. Ale sytuacja 4-5lat temu byla nie do przewidzenia. a jezeli ktos to potrafi to prosilbym aby przewidzial mi numery w totka odpale 10% niech strace ;).

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 10 lutego 2010, o 21:22

Dokładnie, tym bardziej że sport to wieloletnia inwestycja w promocję, a lepszej nie możemy sobie wyobrazić. Na potwierdzenie moich słów najnowsza wiadomość o sobotnim meczu z Rhein Neckar Lowen:
www.vivetargi.pl pisze:Sygnał z Kielc przekazany będzie w świat. Spotkanie pokaże na żywo nie tylko niemiecki Eurosport (a powtórki w Eurosport 2 w całej Europie), ale również francuski Sport + a nawet Saudyjski Dubai Sport!

Zainteresowanie naszym zespołem wyrazili również wydawcy magazynu Ligi Mistrzów, który można oglądać co weekend w Eurosporcie. W czwartek francuska ekipa przyjedzie do Kielc kręcić reportaż.
onet.pl pisze:Zainteresowanie ze strony mediów zostało jednak przebite przez kibiców chcących dostać się na mecz do hali. Kielecki klub szacuje, że gdyby hala mogła pomieścić kilkadziesiąt tysięcy fanów bez trudu zapełniliby wszystkie miejsca.

Niestety liczba fanów, która będzie oglądać mecz wyniesie tylko 4 tys., bowiem tylko taką pojemność ma hala w Kielcach.
http://sport.onet.pl/pilka-reczna/lm-gi ... omosc.html

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 11 lutego 2010, o 16:50

A teraz pytanie - ile takich meczy mamy w sezonie?
Jaka jest średnia widzów na meczach?
Niestety w naszej mentalności zakorzenione są skrajności - Kubica wygrał wyścig - wszędzie budujmy tory F1, Małysz wygrał zawody - wybudujmy 100 skoczni, piłkarz kopnął prosto piłkę budujmy 100-tysięczniki.
A może najpierw zająć się podstawową bazą dla szkolenia młodzieży - budować hale przy szkołach, aby młodzież miała gdzie trenować i szkolić się.
Prosty przykład - po wybudowaniu prostego boiska ze sztuczną nawierzchnią na Wichrowym, pełno na nim młodzieży grającej w piłkę.

Co nam po hali na kilkanaście tysięcy jeśli tak naprawdę młodzież tam nie wejdzie aby trenować?
Gdy będzie baza, będą zawodnicy którzy będą zasilać szeregi drużyn ligowych, a za tym będą wyniki i sponsorzy - wówczas budowa wielkich obiektów ma sens, gdyż wtedy się utrzymają.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 11 lutego 2010, o 17:24

Takich, na które chciałoby wejśc powyżej kilkunastu tysięcy?? W tej chwili może 3-4...

Takich na które chciałoby wejść powyżej 7-8 tys, jest może ok 10-11 w ciągu sezonu. Wszystkie mecze z Wisłą Płock- w zeszłym sezonie było ich 5 na naszej hali... Wszystkie mecze ligi mistrzów, czyli 5 meczów fazy grupowej, plus minimum jeden fazy pucharowej. Licząc po ok 40 zł za jeden bilet na ważny mecz i 10 tys ludzi na trybunach, jest to 4,4 mln zł z przychodów z biletów tylko z tych 11 meczów w sezonie. Gdybyśmy dodali do tego inne imprezy i pozostałe mecze klubowe i reprezentacyjne, wyszłoby nam że Atlas Arena w Łodzi byłaby 2 razy mniej rentowna od naszej.

Aby młodzież w ogóle chciała trenować musi mieć sportowe autorytety... Musi mieć też gdzie te autorytety podglądać... Taka jest moja opinia.

W tej chwili piłka ręczna w szkołach praktycznie nie istnieje i należy to zmienić...

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 11 lutego 2010, o 18:02

No i kółeczko się zamyka, aby mieć sportowe autorytety trzeba mieć je gdzie wychować, sportu młodzieżowego nie ma - bo nie ma obiektów na tę miarę.
Czy jedna Arena Kielc zastąpi dziesiątki małych boisk, czy jedna Atlas Arena rozwiązuje w Łodzi szkolenie młodzieży. Łódź miała kiedyś świetną drużynę ręcznej jaką była Anilana - czy hala Atlas zapewni taką drużynę ponownie - wątpię. Można sobie oglądać mecze i co z tego, gdy nie ma gdzie potrenować.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 11 lutego 2010, o 18:07

MadMike pisze:W tej chwili MOSiR zarządza kilkoma halami i w przyszłości by się to nie zmieniło... Jak dla mnie mogłyby to być nawet tylko dwie...
To najpierw niech sprzeda!! a potem buduje nową!!
MadMike pisze:Dobrze wiem czym jest niegospodarność... Wiem też że ta sytuacja nie miałaby z nią nic wspólnego... Jeżeli hala na Bocznej (która została wybudowana za grosze) się jeszcze nie zwróciła, to zdąży się zwrócić nawet jeśli zostanie wybudowana nowa hala...
Za grosze?? To proszę wyjmij ze swojej kieszeni i za sponsoruj miastu podobny obiekt, w zamian za ten. Właśnie tak podchodzą do sprawy politycy. Nie nasze pieniądze, więc co z tego, że mamy halę z 3, 5, 10 mln zł, będziemy mieli jeszcze jedną za 10, 20, 50 mln zł. Przecież to podatnicy płacą, a nam poparcie wśród sportowców wzrośnie w nadchodzących wyborach...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 11 lutego 2010, o 18:23

Same hale nigdy niczego nie rozwiążą... Rozwiązać może to, co się na nich dzieje. Sukcesy polskich sportowców mogą być nie lada impulsem dla poprawy jakości szkolenia młodzieży i ilości młodych adeptów... W sporcie nie chodzi o nic innego, niż o dostarczanie zdrowych emocji i o promocję pewnego stylu życia, który dla wielu młodych ludzi może być ciekawą alternatywą.

Hale i boiska, przy szkole są konieczne i jedno nie może się dziać kosztem drugiego...
michal_ck pisze:Za grosze??
Tak... Za grosze. Aktualny szacowany koszt budowy hali Gdańsk-Sopot to 341 mln zł. Jest tam 7700 miejsc stałych, co daje koszt jednego stałego miejsca - 45 tys zł...

Nasza hala została wybudowana za 29 mln zł, co daje koszt jednego miejsca stałego 9 tys zł, czyli pięć razy mniej niż w przypadku Gdańska... Dlatego są to grosze w porównaniu z pożytkiem, jaki ta hala przyniosła i przynosi miastu. W moim odczuciu, ta hala już się praktycznie zamortyzowała, a przed ną jeszcze długi żywot niezależnie od tego, czy powstanie nowa...

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 11 lutego 2010, o 18:48

Odnośnie hali Gdańsk-Sopot:
http://www.halagdansk.sopot.pl/node/115

Kwota jaka poszła na naszą, a na tamtą - sami oceńcie co mamy za to, a co dostaje wybrzeże.

ODPOWIEDZ