PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 23 grudnia 2009, o 21:07

Obrazek
Jazda po nowym parkingu wielopoziomowym w Kielcach to horror – mówią kierowcy i przeklinają prezydenta Lubawskiego (video)

Oczywiście ci, którzy z niego korzystają. Ruchu jednak zbyt dużego na parkingu nie ma. Zobacz na filmie, jak jeździ się po tym obiekcie, i co sądzą o tym kierowcy.

Wybraliśmy się na parking z kamerą. Już po kilku minutach zauważyliśmy parę mankamentów. Największym utrudnieniem jest ustawiona na sporym wzniesieniu bramka przy wyjeździe z parkingu. Wsadzenie biletu do kasownika i ruszenie pod górkę wymaga dużej wprawy i umiejętności. Problem mają również kierowcy, którzy chcą skręcić do wyjazdu z najbliżej położonej przy nim uliczki. Żeby się wyrobić, muszą skręcać na dwa razy.

Kierowcy powinni również uważać na śliską nawierzchnię na wyższych kondygnacjach parkingu i kałuże na parterze.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /383104837
pletwa

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 23 grudnia 2009, o 23:53

No z wyjazdem pod takim kątem jest niefajnie... Lepiej zrobić rundkę po parkingu i wyjechać na wprost ;)
Kasowania biletu przy wyjeździe i ruszania pod górkę nie testowałem, bo bramka była zepsuta i szlaban otwarty :)

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 24 grudnia 2009, o 08:13

Śmieszny ten Pan, który wystepuje w roli głównej w filmiku.
Widocznie nie uczyli ruszania pod górkę :D

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 24 grudnia 2009, o 10:55

Na Okęciu jest ten sam system wyjazdu i nikt nie narzeka. Trochę techniki i niektórzy się gubią. Ręczny, bilet w dziurę, gaz puścić z ręcznego i po sprawie. Widać mają goście problemy z koordynacją.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 24 grudnia 2009, o 12:06

Albo niektórym się nie chce linki od ręcznego wymienić 8)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 24 grudnia 2009, o 14:30

Górka to chyba najmniejszy problem.
W wielu europejskich parkingach są ekstremalnie strome wyjazdy i tam też trzeba sobie poradzić ze stojącym na szczycie automatem - chyba to nie takie trudne...

Z tego co widzę na filmie to rzeczywiście automat mógłby byc zamontowany trochę bliżej krawężnika.

Osobiście zawsze staram się podjeżdżac jak najbilżej automatu aby uniknąć sytuacji z za krótką ręką :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 25 grudnia 2009, o 22:39

Problem wg. mnie stanowi źle dobrana nawierzchnia, na parkingu jest ślisko jak na lodowisku.

michau

Post autor: michau » 26 grudnia 2009, o 12:35

Czy to nie jest taka sama nawierzchnia jak na parkingu wielopoziomowym Galerii Echo?

tk3008

Post autor: tk3008 » 29 grudnia 2009, o 09:54

Nowy parking piętrowy do poprawki
Podjazdy, tablice informacyjne, znaki pionowe i poziome zostaną poprawione na nowym kieleckim piętrowym parkingu Centrum. Kierowcom ma być łatwiej poruszać się i płacić za zostawienie pojazdu.

Otwarty tydzień temu parking Centrum na pl. Konstytucji czeka co najmniej kilka poprawek. Zgłaszali je kierowcy. - To nie są jakieś wielkie rzeczy - uspokaja Zdzisław Łysak, od niedawna odpowiedzialny w Przedsiębiorstwie Usług Komunalnych za miejskiej parkingi.

Poprawa czeka zbyt śliskie podjazdy. - Myślimy o tym, już rozmawiamy z wykonawcą i projektantem. Nie przesadzajmy, nie będą to jakieś duże prace budowlane. Podjazdy nie są bardzo strome, może wystarczy nieco ulepszyć nawierzchnię - mówi Łysak.

Kierowcy skarżyli się też na położenie parkomatów kasujących bilety przy wyjeździe. Stały na stromym podjeździe, co mniej wprawnym kierowcom utrudniało włożenie do szczeliny maszyny biletu. - Zostały już przesunięte około metra niżej, tam jest mniej stromo - informuje Łysak.

Kolejna, najbardziej krytykowana sprawa, to jeden z wyjazdów. Jest pod tak ostrym kątem do jednej z parkingowych uliczek, że dłuższe samochody nie wyrabiają na zakręcie i aby się zmieścić, muszą cofać i manewrować. - Nie będzie już z niej można skręcać, bo będzie ona jednokierunkowa. Ruch poprowadzimy takim objazdem, aby samochód wjeżdżał na podjazd prosto. Trzeba będzie przemalować znaki poziome i postawić pionowe - opowiada przedstawiciel PUK.

Wewnątrz parkingu zamontowanych zostanie więcej tablic informacyjnych, m.in. o kierunku do wyjścia i zasadach płacenia za parkowanie. - Zauważyliśmy, że niektórzy kierowcy mają z tym kłopoty - przyznaje Łysak.

Przewidziany na 386 miejsc parking jest zapełniony maksymalnie do 80 miejsc. - Nie jest źle. Obserwowałem go w Wigilię. Od rana do godz. 11.30 przewinęło się prawie 500 samochodów, stało jednocześnie prawie 80. Miejmy nadzieję, że wkrótce będzie zapełnionych 380 miejsc, a sześć zostanie wolnych - liczy Łysak.

Nie wyklucza, że podczas najbliższych tygodni zdarzą się jeszcze jakieś poprawki. - Takie rzeczy wychodzą w trakcie użytkowania, nie są to jakieś duże mankamenty. Nie można wszystkiego przewidzieć - tłumaczy.

Popularnością cieszy się natomiast nowy parking na pl. Wolności, na którym płaci się tak jak w strefie parkowania. W poniedziałek w południe był zapełniony w dwóch trzecich.

Mimo wolnych miejsc na obu nowych parkingach w centrum wciąż można znaleźć sporo samochodów parkujących na zakazach lub chodnikach. Kierowcom grozi za to mandat.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... rawki.html

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 stycznia 2010, o 22:46

Dziś miałem okazję zaparkować swój bolid na parkingu... Linii parkingowych nie widać w ogóle. Są koloru brudnego śniegu zalegającego na parkingu.
Ta przyjemność kosztowała mnie 5 zeta bo w UM spędziłem 70 minut więc mnie podliczyło 2 zeta za 1 godzinę i 3 zeta za kolejne 10 minut.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 12 stycznia 2010, o 23:14

Parking się zwraca :lol:
Every dream has a price

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 stycznia 2010, o 23:19

To jest nawet myśl... Ograniczyć liczbę urzędników po to, żeby ludzie spędzali więcej czasu w kolejkach, przez co będą musieli dłużej parkować.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 stycznia 2010, o 12:15

Dla mnie to jest głupota. Cały czas będę się upierał, że godzina powinna kosztować 1,5, a kolejna 2 zł, a nie 3. A jak zostawiasz samochód na 9 godz. (czas pracy + godz. na dojście z i do parkingu) lub 8,5 h to za całość powinno się zapłacić 13,50 (12.75) ewentualnie 15. Wtedy parking by zarabiał, a nie stał pusty. Potem można by te ceny podnieść a tanie parkowanie zlikwidować. Ludzi trzeba zachęcić (przyzwyczaić) do parkowania, a ceny ich odstraszają.

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 8 lutego 2010, o 22:30

Obrazek
Wystawa na parkingu. Co kryje w sobie Marek Wawro
mon
2010-02-08

Niezwykle prywatną wystawę "Interior-Cube (Environment") otworzył w poniedziałek na parkingu Centrum Marek Wawro.

Co ciekawe jednym z "dzieł" tworzących ekspozycję jest sam artysta, który codziennie przez kilka godzin będzie do dyspozycji zwiedzających. Prezentowane prace, głównie obrazy, odzwierciedlają dobre i złe rzeczy, które wydarzyły się w jego życiu w ciągu ostatnich lat, a więc m.in. śmierć ojca i narodziny wnuka. Widzimy też pokój-pracownię, w którym artysta spędza znaczą część życia oraz dzieła odzwierciedlające codzienność, na którą składa się np. poranny rytuał picia kawy. A podczas projekcji specjalnego filmu dowiadujemy się co jest dla Marka Wawry szczególnie ważne. - To przestrzeń zbudowana z moich kontaktów z najbliższymi - mówi artysta. Wystawę Stanisława Zacharko z BWA porównuje do świata fizyki, w którym istnieje antymateria. Dowodem na to jest takie, a nie inne zachowanie materii. - Tak samo jest z pracami zebranymi na tej wystawie. Oprócz tego, co oglądamy powinniśmy zwrócić uwagę na to, czego nie ma. Szczególne relacje, emocje - zwraca uwagę Stanisława Zacharko.

Wystawę można oglądać do końca marca. Na zwiedzających artysta czeka od poniedziałku do piątku, od godz. 11 do 16. "Gazeta Wyborcza" jest patronem medialnym wystawy.

Źródło: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... Wawro.html

Obrazek
Obrazek
===============================================
Myślę, że to w pewien sposób ratuje parking. Szkoda, że więcej przestrzeni nie przeznaczono pod tego typu funkcje (albo w ogóle pod handel-usługi).
Take that, RZ! :)

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 8 lutego 2010, o 22:56

ja pare razy parkowałem i dałem radę :D

Jestem natomiast bardzo bardzo mile zaskoczony architekturą budynku w nocy podświtlone przeszklenia i te czerwone ''linie'' wyglądają naprawdę super

ODPOWIEDZ