Schrony w kieleckich blokach
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
rowerzysta
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
"Wyjście zapasowe ze schronu - w tym przypadku służące równocześnie za czerpnię powietrza."Adasiek CK pisze:Te wystające "domy/wiezyczki" nie są związane z żadną wentylacją. Są to po prostu wyjścia ewakuacyjne ze schronów
cytat stąd - http://pl.wikipedia.org/wiki/Schron
jest to podpis pod tym zdjęciem identycznego schronu o jakich tu piszemy znalezione w wikipedii
czyli jednak miałem racje że są one zwiazane z wetylacją :]
i inne ciekawostki z wiki pasujace do tematu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... pasowe.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ronowe.jpg
CK|PL|EU
-
rowerzysta
W odległości ok 20 metrów od "grzybka" na ul.sandomierskiej jest drugi,bardzo podobny.Ale tylko z daleka wygląda na wyjście ze schronu:

Jednak po bliższym przyjrzeniu się jest to(chyba) "centrum dowodzenia" fontanną,która jest obok niego.Albo kwestia estetyki tej okolicy,albo efekt psychologiczny(wygląda jakby był jeszcze jeden schron a nie tylko "wodotrysk"
).Albo moda...

Jednak po bliższym przyjrzeniu się jest to(chyba) "centrum dowodzenia" fontanną,która jest obok niego.Albo kwestia estetyki tej okolicy,albo efekt psychologiczny(wygląda jakby był jeszcze jeden schron a nie tylko "wodotrysk"
...kiedy stoję, patrzę w okno, krótka chwila
idą ludzie tam za bramą jeszcze senni
na ulicy mały płomień porzucony
nasze domy pośród nocy
nasze domy obok fabryk...
idą ludzie tam za bramą jeszcze senni
na ulicy mały płomień porzucony
nasze domy pośród nocy
nasze domy obok fabryk...
- Adasiek CK
1. Każdy schron wyposażony w stację filtrów, komorę ciśnieniową i podstawowy sprzęt do mieszkania jest schronem p-atomowym.agar28 pisze:A swoją drogą-czy jest w Kielcach schron przeciwatomowy z prawdziwego zdarzenia?Coś mi świta w głowie,że kiedyś kiedyś był artykuł w "Słowie ludu" o takim schronie zlokalizowanym gdzies w okolicach WDK-u..
2. 1935 roku kiedy wzniesiono obecny WDeK, nikt nie wyobrażał sobie, że moze powstać coś takiego jak bomba atomowa. Chyba, że zbudowano go później.
No może w głowie Alberta Einsteina coś takiego się kształtowało.
Wiem, że WDK ma bardzo ciekawy system klimatyzacji pochodzący z lat 30 tych.
3. W tym budynku w którym jest teraz IPN /tfu!/ napewno był jeden z najlepszych schronów w CK.
Boss: zwracam honor
<klawy tekścik w tym miejscu>
Bloki na St.Kostki były chyba budowane w latach 53-59 na potrzeby pracowników KW PZPR i funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa. Mieszkałem krótko w jednym z tych bloczków i takie informacje usłyszałem od sąsiadki mieszkającej tam od dziecka. Podobno schrony są połączone pomiędzy sobą korytarzami, a pod jednym ze środkowych bloków mieści się spory agregat prądotwórczy i system pomp powietrza lub wody(?) Schrony są regularnie poddawane inspekcjom. Sąsiedzi twierdzili, że cały system jest lub miał być połączony podziemnym przejściem z budynkiem KW na Żeromskiego 
- Adasiek CK