MZD Kielce - Węzeł Grunwaldzka-Żytnia/Żelazna-Armii Krajowej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 2 lutego 2010, o 14:55

Moje uwagi: krótko i treściwie:
- estakada Żelazna-Armii Krajowej po 2 pasy jazdy na wprost (samochodów przybywa, i potem będziemy wydawać kolejne XX mln zł na poszerzanie).
- rondo (duże) pod estakadą
- ekrany akustyczne na estakadzie
Masmix pisze:Ścieżkami zajmuje się obecnie (lub zajmować się będzie, nie pamiętam dokładnie) Biuro Planowania Przestrzennego, gdzie pracują ludzie, którzy jeżdżą na rowerze. Mniej/więcej słowa Pana Hajdarowicza na OC...
Sprostowanie. Obecnie ścieżkami zajmuje się MZD. Pan Hajdorowicz wspominał jedynie, że jego Biuro będzie chciało zaplanować sieć ścieżek przez śródmieście (realizacja założeń programu Ur-bicke), a zasugerował, że powinna powstać odrębna komórka zajmująca się ścieżkami lub działająca PRZY MZD, ale profesjonalna i mająca pewną dozę samodzielności, w tym finansowej.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 2 lutego 2010, o 15:14

Masmix pisze: Tak jak mówiłem, przez wyspę w osi Grunwaldzka - Żytnia przejazdy dla autobusów (CKKarol możesz mi to narysować?:wink: ), uprzywilejowanych podobnie jakby to było z tramwajami.
Chyba o to chodziło.
Obrazek

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 lutego 2010, o 15:38

tramwajem pisze:dlaczego na trzypasmowej ul. Żytniej jeden pas jest non-stop zastawiony samochodami? Kiedyś w wakacje naliczyłem tam 4 samochody na całym odcinku. I dla tych czterech samochodów warto rezygnować z buspasa?
Na ulicy Żytniej to nie kwestia parkujących samochodów, a kształtu zwężeń jezdni pod przejścia dla pieszych, przez co autobusy muszą wyjeżdżać z zatoki i to uniemożliwia powstanie pełnego buspasa. Jest tam też chyba postój taxi.
Moje uwagi: krótko i treściwie:
- estakada Żelazna-Armii Krajowej po 2 pasy jazdy na wprost (samochodów przybywa, i potem będziemy wydawać kolejne XX mln zł na poszerzanie).
- rondo (duże) pod estakadą
- ekrany akustyczne na estakadzie
Autobusów przybywa, tramwajów przybywa, rowerów przybywa... nawet deskorolek przybywa - niech przybywa i samochodów, tylko może nie w tym miejscu o którym jest mowa.
O ekranach już wspominałem.
Sprostowanie. Obecnie ścieżkami zajmuje się MZD. Pan Hajdorowicz wspominał jedynie, że jego Biuro będzie chciało zaplanować sieć ścieżek przez śródmieście (realizacja założeń programu Ur-bicke), a zasugerował, że powinna powstać odrębna komórka zajmująca się ścieżkami lub działająca PRZY MZD, ale profesjonalna i mająca pewną dozę samodzielności, w tym finansowej.
Dzięki.

CKKarol
: W gruncie rzeczy tak, wielkie dzięki :wink: Ale bardziej myślałem o dwóch wydzielonych, zaczynających się na skrajnych prawych pasach. Tak żeby można było to ewentualnie połączyć z prawie buspasami na Żytniej. I ta estakada... :wink:

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 lutego 2010, o 15:52

Pomysł z rondem pod estakadą jest ok.
Buspas na pasie zieleni i środkiem ronda ok tylko niewiem czy senowny w tym przypadku bo autobusy musiały by lawirować z prawej na lewą i spowrotem. No chyba, że przystanki powstały by również na pasach zieleni. Dodatkowo jak by miał wyglądać lewoskręt z buspasa?

@tramwajem, nie wiem gdzie widziałeś non stop zaparkowane samochody na Żytniej? Może na chodniku. Postoju Taxi również tam już nie ma.
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2010, o 16:16 przez ice, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 2 lutego 2010, o 16:11

Masmix pisze:Skąd ta prawie pewność?
Bo ta droga będzie miała cały czas pierwszeństwo? 8) Nawet jak będzie dużo samochodów, to tak czy inaczej będą się poruszać (choćby w wolnym tempie), a nie stać :P

A co do ronda to przyznam się szczerze, że jestem zdziwiony. Na żywo nie wydaje się że jest tyle miejsca jak widać na mapie. Może to nie jest głupi pomysł, jeśli udrożniłoby to Grunwaldzką. Ale powinno być turbinowe, tak jak rondo Grudzińskiego w przyszłości i powinny być prawoskręty, które pozwolą nie wjeżdżać na rondo i skręcić bezpośrednio.

Pas dla autobusów pośrodku jest ciekawym pomysłem, ale ja bym postawił na zewnętrzy trzeci pas jako buspas (rondo turbinowe - więc odpowiednio odgrodzony)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 2 lutego 2010, o 16:29

Więc podsumowując wg mnie dobrze było by zrobić za te 70 baniek ulice Mielczarskiego + ścieżka rowerowa i ucywilizować tamten rejon, w końcu ma tam powstać Nowe Miasto. Wyremontować Armii Krajowej + Żelazną + ścieżki rowerowe + bus pasy a w miejscu skrzyżowania zrobić rondo turbinowe, którego również jestem zwolennikiem. Zostanie myślę parę "baniek" na różne szczytne cele :wink: Bezcenny za to będzie brak betonowego kolosa (który i tak się zapcha kiedyś) i brzydkich ekranów akustycznych, które stwarzają sztuczne podziały i negatywnie wpływają na wygląd otoczenia. Upieczemy 2 pieczenie na jednym ogniu (AK-Żelazna + Mielczarskiego) i pomyślimy o naszych przyszłych pokoleniach :) Jeszcze by nam dziękowały.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 lutego 2010, o 16:33

Zjazd w Czarnowską, zjazd w Grunwaldzką/Żytnią, zjazd w Karczókowską... i mamy z głowy.
Nawet jak będzie dużo samochodów, to tak czy inaczej będą się poruszać (choćby w wolnym tempie), a nie stać
Pełen sukces.

Chodzi dokładniej o coś takiego (tylko bez estakady):

Obrazek

Buspasy zaznaczone na niebiesko.
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2010, o 16:34 przez Masmix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 2 lutego 2010, o 16:33

Noo zapomniałem dodać jeszcze: rondo turbinowe + wiadukty :) takie jest moje zdanie :P ale zaraz mnie tu oskarżycie o niegospodarność :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 lutego 2010, o 16:46

Więc podsumowując wg mnie dobrze było by zrobić za te 70 baniek ulice Mielczarskiego + ścieżka rowerowa i ucywilizować tamten rejon, w końcu ma tam powstać Nowe Miasto. Wyremontować Armii Krajowej + Żelazną + ścieżki rowerowe + bus pasy a w miejscu skrzyżowania zrobić rondo turbinowe, którego również jestem zwolennikiem. Zostanie myślę parę "baniek" na różne szczytne cele Wink Bezcenny za to będzie brak betonowego kolosa (który i tak się zapcha kiedyś) i brzydkich ekranów akustycznych, które stwarzają sztuczne podziały i negatywnie wpływają na wygląd otoczenia.
W pełni zgoda. A zrobić Mielczarskiego to znaczy połączyć z 1-ego Maja?

Naos: w związku z samooczyszczeniem tematu usunąłem część personalną tego posta.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 lutego 2010, o 17:25

Masmix a co z lewoskrętem z Grunwaldzkiej w Żelazną, mam na myśli bus pasy?
Skoro mielibyśmy rondo, które przyczyniło by się do upłunnienia ruchu Grunwaldzka-Żytnia to uważam, że buspasy przez środek ronda mogły by tylko tę płynność zaburzyć.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 2 lutego 2010, o 17:42

Pomysł ronda mi się podoba... Jednak nie ma szans na buspasy w takim rozwiązaniu... Po pierwsze autobus przejeżdżając buspasem przez takie rondo dwukrotnie musiałby się włączać w ruch (wjeżdżając i zjeżdżając z ronda)... W godzinach szczytu byłoby to praktycznie niemożlowe by tak dwukrotnie przecinać pasy ruchu pod kątem prostym, tym bardziej że główny potok ruchu będzie się tworzył miedzy Grunwaldzką, a Żelazną.
Sprawę mógłyby rozwiązać światła... Ale skoro światła, to po co rondo??

Po drugie buspasy nie mają tam racji bytu ze względu na ograniczenia przestrzeni... Pas zieleni na Żytniej jest za wąski do wygospodarowania czegoś sensownego, poza tym mamy wiadukty pod torami i Mielczarskiego, które chyba raczej nie będą rozbierane, a co za tym idzie światło wiaduktów nie ulegnie zmianie i będzie za wąsko...

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 lutego 2010, o 18:41

Jak myślicie, czy takie przecięcie buspasów to byłby problem?

Obrazek
Ice pisze:Skoro mielibyśmy rondo, które przyczyniło by się do upłunnienia ruchu Grunwaldzka-Żytnia to uważam, że buspasy przez środek ronda mogły by tylko tę płynność zaburzyć.
Skąd wiesz, że Rondo Estakady przyczyni się do upłynnienia ruchu? Ja tak nie twierdzę. Wiem natomiast, że zastosowanie rozwiązania z wydzielonymi pasami dla komunikacji miejskiej spowodowałoby wzrost przepustowości skrzyżowania. I nie mowie tu o samochodach, a pasażerach. Świetnie to przedstawił Tramwajem:
tramwajem pisze:Co do wyznaczania buspasów na 2-pasmówkach: http://fotozajezdnia.pl/details.php?ima ... ode=search Tak wygląda nie licząc Alej jedyne połączenie mojej 70-tys. dzielnicy z Centrum Krakowa. Przepustowość wewnętrznego pasa - 8,3 tys. pas/h w szczycie. Przepustowość zewnętrznego - poniżej tysiąca. I nie mówcie, że to tramwaje, bo autobusy mogą pełnić identyczną funkcję.
MadMike:
Do tego przejazd przez wyspę (w osi Grunwaldzka - Żytnia) tylko dla autobusów, z uprzywilejowaniem jak dla tramwajów
Bez tego ani rusz.

Jak jest pokazane na obrazku wyżej: jeśli chodzi o Żytnią wydzielone pasy dla autobusów nie na pasie zieleni, a na skrajnych prawnych pasach ruchu (włącznie z usunięciem zwężeń pod przejście dla pieszych).
Jeśli chodzi o Grunwaldzką to za wąsko na co? Czym Ty chcesz tam jeździć? :wink: Jednym pasem ruch samochodowy, drugi (skrajny) wydzielony dla komunikacji miejskiej.
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2010, o 19:42 przez Masmix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 2 lutego 2010, o 19:00

Jeden pas dla samochodów to zdecydowanie za mało... W tej chwili są dwa i to też jest za mało, by odciążyć to skrzyżowanie w godzinach szczytu. Może od razu na wszystkich drogach, w tym Żytniej, IX w i Czarnowskiej dajmy samochodom tylko jeden pas? To byłby taki mały KM-szantaż :wink:

Jeżeli chodzi o ronda z tramwajami przecinającymi je w poprzek, to ze względów bezpieczeństwa i płynności, ruch i tak jest kierowany światłami... Więc powtarzam: Skoro światła, to po co rondo??

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 2 lutego 2010, o 19:32

MadMike znowu idziesz w złą stronę. Dlatego, że są dwa pasy to skrzyżowanie się "przeciąża".
Może od razu na wszystkich drogach, w tym Żytniej, IX w i Czarnowskiej dajmy samochodom tylko jeden pas?
Żeby w ogóle mówić o tworzeniu buspasów to trzeba zacząć od całkowitej reorganizacji ZTM-u i komunikacji miejskiej. To, że ja proponuje zawarcie ich budowy jeszcze przed, nie oznacza że od razu miałyby funkcjonować.
To byłby taki mały KM-szantaż
Weź.. weź.. :roll:

Ja też powtarzam: nie płynność, a przepustowość.

Jeszcze jedna kwestia: obecnie mamy zakaz skrętu z Żytniej w Armii Krajowej. Czy gdyby powstało rondo powinien być utrzymany?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 lutego 2010, o 20:29

Możliwe, że wraz z budową estakady będzie zmieniona nieco organizacja ruchu na samym skrzyżowaniu.
Zapewne powstanie nowa sygnalizacja świetlna być może z lewoskrętami i wtedy może zostanie zniesiony zakaz skrętu z Żytniej w AK.

ODPOWIEDZ