Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 27 stycznia 2010, o 22:19

Weszli na bazę MPK i pomalowali graffiti trzy autobusy. Nagranie z ich "zabawy” jest już na policji

Grupa wandali wdarła się nocą na teren bazy Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach i pokryła malowidłami graffiti trzy autobusy. Wyczyny te utrwaliła kamera monitoringu.

- Gdy zobaczyłam, jak wyglądały pojazdy, to chciało mi się płakać - przyznaje Elżbieta Śreniawska, prezes kieleckiego MPK. - Autobusy, które zdemolowali ci chuligani, to roczne MAZ-y, czyli w sumie nowe pojazdy.

NOCNE GRAFFITI

Grupa młodych ludzi w nocy z niedzieli na poniedziałek w minionym tygodniu weszła na teren zajezdni i z pełną premedytacją wybrała nowe pojazdy, a następnie sprayem pomalowała niemal całkowicie boki pojazdów.

- Osoby, które weszły na teren zajezdni, doskonale wiedziały, gdzie są nasze kamery, bo te widoczne dla oka były przez nie unikane. Nie wiedziały jednak o kamerach ukrytych, a to właśnie one je utrwaliły. Na filmie widać wyraźnie, jak panowie śmieją się, rozmawiają i palą papierosy. Zostawili puszki po farbie, które przekazaliśmy policji, bo oczywiście natychmiast zgłosiliśmy tę sprawę. Policja otrzymała od nas także film z nagrania monitoringu. Nie nagłaśnialiśmy sprawy wcześniej, bo chcieliśmy najpierw zgłosić sprawę policji - mówi pani prezes.

SZANUJMY TO, CO NASZE!

Grzegorz Dudek, oficer prasowy świętokrzyskiej policji, przyznaje, że sprawą już się zajęto, nagranie jest analizowane.

- Najważniejsze dla nas jest to, aby ujawnić sprawców i aby odpowiedzieli za swoje czyny. Musimy zapoznać się z wartością uszkodzonych przez nich pojazdów, bo to także pośrednio wpłynie na kwalifikację ich czynu - podkreśla Grzegorz Dudek.

- Wiem, że kielczanie zaczęli uświadamiać sobie, jak ciężko pracujemy na to, by jeździło się dobrze. Dużo wyrzeczeń kosztowało nas kupienie nowych autobusów, wszystko dla naszych pasażerów. Dlatego też chciałabym prosić tych, którzy widzą, jak niszczone są nasze autobusy, o to, by reagowali. Sami widzimy, w jakim stanie są nowe już przegubowce, których szyby są pomalowane. To są autobusy za ponad milion złotych! Szanujmy to, co nasze! - dodaje prezes Śreniawska.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /941473097
P.S może czas założyć osobny temat bo coraz więcej tego typów incydentów :?
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 27 stycznia 2010, o 22:30

Ten Solarek wygląda mi na I gen. Ale chamstwo jest straszne. Mogę się założyć, że wtedy sprawiło im to frajdę, ale jak ich znajdą to już tak wesoło nie będzie! :twisted:

Krycho18

Post autor: Krycho18 » 27 stycznia 2010, o 23:27

jak ich złapią i zobaczą ile kosztuje naprawa to im sie odechce malowania i jeszcze dobrze by było aby nagłośnili to że ich złapali i ile zapłacą za naprawe to wtedy innym sie odechce malować autobusy :evil:

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 27 stycznia 2010, o 23:53

Jakbym złapał sk.....a to bym kazał mu to mordą zlizywać... Takie coś to jest prymitywizm i czysta głupota.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 28 stycznia 2010, o 08:17

#355 otrzymał nową osłonę prawego reflektora - dawcą został #332.
Może #332 przeznaczony jest już na przeszczepy?

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 28 stycznia 2010, o 09:42

Na filmie pokazany jest #310.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 28 stycznia 2010, o 20:08

Czekoladowy autobus wyjedzie na ulice Kielc

Już od najbliższego poniedziałku, 1 lutego na ulice Kielc wyjedzie czekoladowy autobus. Specjalnie oklejony autobus komunikacji miejskiej będzie woził pasażerów przez pięć dni, do 5 lutego na najpopularniejszych liniach: 30, 34, 46 i 35.

Czekoladowy autobus na trasach linii
1 luty - linia numer 30
2 luty - linia numer 34
3 luty - linia numer 46
4 luty - linia numer 35
5 luty - linia numer 46

----> http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /264985611
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 28 stycznia 2010, o 21:25

Mają najlepszą czeko w mieście. Super pomysł na promocje :D
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 28 stycznia 2010, o 22:18

Autobusy na pętlach: wpuścić czy nie wpuścić?
Agnieszka Drabikowska
2010-01-28, ostatnia aktualizacja 2010-01-28 18:52

Prezes kieleckiego MPK Elżbieta Śreniawska zaapelowała do kierowców, aby podczas postojów na pętlach wpuszczali zmarzniętych pasażerów. Ale nie wszyscy słuchają.

Fot. Paweł Małecki / Agencja Gaz
- Dlaczego kierowcy naszego MPK są tacy nieprzychylni? Ludzie stoją i marzną na przystanku, a oni nie otworzą drzwi i nie wpuszczą pasażerów. Przecież to ich nic nie kosztuje - podkreśla Czytelniczka, która we wtorek przed południem zaobserwowała taką sytuację na pętli autobusowej przy ul. Batalionów Chłopskich. Podobnie było wczoraj po południu na pętli na osiedlu Kochanowskiego.

- Tyle się w kraju teraz mówi jak groźny jest ten mróz, w niektórych miastach na ulicach nawet wystawiają koksowniki, a u nas nawet nie można wejść do autobusu się zagrzać - dodaje Czytelniczka.

Okazuje się jednak, że można, a nawet jest to wskazane. Prezes kieleckiego MPK Elżbieta Śreniawska zaapelowała bowiem do kierowców, aby podczas postojów na pętlach otwierali autobusy i wpuszczali zmarzniętych pasażerów. - Taki apel nawet umieściliśmy na naszej tablicy ogłoszeń. Możemy tylko prosić, gdyż to nie leży w zakresie obowiązków kierowcy. I wiem, że większość z nich się do tego stosuje - mówi Śreniawska.

Wtedy pojawiają się jednak kolejne kłopoty. - Często jest tak, że kierowca wpuści pasażerów do autobusu, ci skasują bilet, a za chwilę podjedzie inny, który wcześniej realizuje kurs i zaczynają się pretensje. Bywa też, że autobus podjedzie, by ludzie nie marzli na przystanku i blokuje miejsce innemu, który chce odjechać zgodnie z planem - opowiada pani prezes.

Na niektórych pętlach dochodzi do nerwowych spięć. - Jeśli są sytuacje, że ktoś podejdzie i poprosi o otworzenie drzwi, to kierowcy zwykle otwierają, ale bywa tak, że ktoś od razu bluzga, ma pretensje i robi się nieprzyjemnie. Jest jeszcze kwestia przerw śniadaniowych, kierowcy chcieliby w ich trakcie spokojnie zjeść. Ale ich proszę, żeby nawet wtedy wpuszczali pasażerów - dodaje.

Śreniawska zaznacza, że jeszcze raz zaapeluje do kierowców, aby otwierali autobusy na postojach.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 28 stycznia 2010, o 22:21

Pomysł bardzo dobry. Powinien już od dawna być stosowany. Brakuje tylko CG. A jak jakiś pasażer strzela fochy, to niech sobie sprawdzi rozkład. Myślenie nie boli.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 stycznia 2010, o 22:36

Argumentacja Sreniawskiej jak zwykle na bardzo wysokim poziomie :roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 29 stycznia 2010, o 00:05

Adasiek CK pisze:Czekoladowy autobus wyjedzie na ulice Kielc

Już od najbliższego poniedziałku, 1 lutego na ulice Kielc wyjedzie czekoladowy autobus. Specjalnie oklejony autobus komunikacji miejskiej będzie woził pasażerów przez pięć dni, do 5 lutego na najpopularniejszych liniach: 30, 34, 46 i 35.
Echo Dnia pisze: W godzinach szczytu, w autobusie będzie hostessa, która wręczy pasażerom drobne upominki oraz kupony promocyjne.
A ja myślałem, że darmowe czekoladki ;(

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 stycznia 2010, o 00:09

Beda czekoladki :wink:

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 29 stycznia 2010, o 01:00

Autor pisze:Beda czekoladki :wink:
to rozumiem ;)

pk5

Post autor: pk5 » 29 stycznia 2010, o 11:12

Śreniawska pisze: Możemy tylko prosić, gdyż to nie leży w zakresie obowiązków kierowcy.
Oczywiscie, ze leży.
Śreniawska pisze: I wiem, że większość z nich się do tego stosuje - mówi Śreniawska.
To macie problem.

Dla mnie ta cała sprawa to przeganianie kotka za pomocą młotka. Zamiast zwrócić się do Organizatora, lata się do przewodnika i potem mamy takie nieprawdziwe informacje i apele. I czyszczenie sobie wizerunku "my prosiliśmy, to oni nie słuchają".
A wystarczy poczytać:
Przepisy porządkowe dotyczące przewozu osób i bagażu środkami komunikacji miejskiej w Kielcach pisze:2. Wsiadanie do pojazdu na przystankach końcowych dozwolone jest dopiero po zakończeniu czynności związanych ze zmianą kierunku jazdy. W tym czasie pasażerowie nie mogą przebywać w pojeĽdzie.

3.Obsługa pojazdu po zakończeniu czynności, o których mowa w pkt. 3 obowiązana jest niezwłocznie podjechać do przystanku dla wsiadających, w celu umożliwienia osobom oczekującym na przystanku zajęcia miejsca w pojeĽdzie (z wyjątkiem przerw na spożycie posiłków lub awarii).

ODPOWIEDZ