Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Sebastian
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Sebastian » 6 stycznia 2010, o 20:19

B@rteK pisze:Obrazek

Do tej pory po Kielcach jeździł tylko jeden nowy przegubowiec...
:shock: No jak to?Chyba mają na myśli SAM-y,ale my ich chyba mamy 2 (#236 i #237) :D

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 6 stycznia 2010, o 20:42

Bo tylko jeden z nich rzeczywiście wygląda jak nowy.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 6 stycznia 2010, o 22:40

Zapewne chodziło im o tego z przyciemnianymi szybami z zewnątrz

Awatar użytkownika
tomascyzor
Kontakt:

Post autor: tomascyzor » 7 stycznia 2010, o 00:09

Koledzy a czy ktoś z was się orientuje jaki dalszy los będzie tego neoplana przegubowego?? Bo jak ostatnio widziałem to stał ciągle na bazie, kiedyś obiło mi sie o uszy że ma zostać sprzedany, potem ma miec jakieś NG :? :? :? :? Teraz to do końca nie wiem już jak to z nim będzie
http://www.youtube.com/watch?v=xiuCX2TTVGE czyż nie jest głośno ? Moim zdaniem powinniśmy takie coś wysłać na ukraine wzamian za lazy

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 7 stycznia 2010, o 00:24

Pewnie plotki. Kto by chciał remontować takie padło, które pali tyle co smok i ma już 19 lat... Może ktoś to kupi chociaż na części kiedyś...
Sorry, takiego mamy prezydenta...

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 7 stycznia 2010, o 01:24

Widze, ze zebralo sie grono domoroslych jezykoznawcow :lol:
Ziarek pisze: Jak coś się pisze na Wikipedii to może poprawnie. Nie żaden LAZ tylko ŁAZ! To że na KPK są błędy to nie znaczy że na Wikipedii też muszą być. W rosyjskim alfabecie nie ma litery "L" tylko "Ł"!!!
A co to ma za znaczenie jaka jest litera w swietle zasad zapisu dzwiekow, a co za tym idzie zapisu skrotowcow? Wazne jest to, jaki jest dzwiek - a w rosyjskim nie ma w zasadzie ani polskiego "ł" ani "l" (aczkolwiek pierwotnie wywodza sie od tego samego, jednak takich dzwiekow jest wiele, stad tez nie porownamy polskiego "ć" do "t'"). Co do zapisu, to uzywa sie miedzynarodowej transliteracji, a tutaj ewidentnie w miejscu rosyjskiego "л" stoi lacinskie "l". To nie jest taki sam przypadek, kiedy piszemy "Wołga", pomimo istnienia w transliteracji "Volga" badz "Lukoil". Nalezy takze nadmienic, iz nie ma osobnego zapisu dla miekkiego "л" w jezykach wschodnioslowianskich, stad tez twarde "л" ulega zmiekczeniu pod wplywem dzwiekow miekkich, a takze znaku miekkiego, wiec chcac uzywac spolszczonej nazwy, takze otrzymujemy LAZ, bo ЛАЗ oznacza Lwowskie Zakłady Autobusowe. Twarde "л" zostało w marce tylko dlatego, ze jest to akronim głoskowy.

Najwyzej w wersji mowionej, mozemy zastapic to "ł scenicznym".
MadMike pisze: Po pierwsze to nie język rosyjski, a ukraiński... Języki dość podobne. Po drugie w obu językach występuje jedna litera "Л", którą czyta się na dwa sposoby w zależności przed jaką kolejną literą ona występuje...
Po pierwsze, to w zaden sposob nie zmienia faktu wystepowania identycznego dziweku w obu jezykach.
Po drugie, to czlowiek dzwieki wymawia, a nie litery czyta, bo czytanie, to inny proces :D Pismo zas, to zupelnie inna para kaloszy. Litery wystepuja w alfebetach, a w jezykach, to wystepuja dzwieki.
MadMike pisze: W języku ukraińskim przed miękkim znakiem czytamy ją jako "L"... np, w słowie Львів (czyta się Lwiw, czyli Lwów)
To sie czyta "L'viv" - tam jest zmiekczenie, znak miekki to obrazuje dosc dosadnie. "л" zmiekcza sie do innego stopnia niz to, jak wymawiamy "l".
MadMike pisze: Ale już przed samogłoską "a", czytamy ją jako "Ł"... ЛАЗ=ŁAZ... I właśnie tak czytają to zarówno Ukraińcy, Białorusini jak i Rosjanie...
Co do tego jak mowia, zapraszam wyzej, zas co do zasady, to jest to banalne, bo "л" podlega takim samym proceson zmiekczajacym jak polskie "n" na przyklad. Jesli zas chodzi o Bialorusinow, to najblizej "ł" jest ich "ў".
MadMike pisze: Dlatego jestem zdania, że najbardziej poprawną wersją polskojęzyczną będzie Łaz, z odpowiednikiem anglojęzycznym LAZ... Podobnie jak z samochodami Łada i BiełAZ, które w tej formie występują w polskiej mowie pisanej i ustnej od bardzo dawna... Angielskie odpowiedniki to Lada i BelAZ.
Bo to troche inne przypadki i kazdy podlega oddzielnej ich ocenie. Dokladnie tak, jak Wołga, a nie Volga w jezyku polskim, tak jak Łukoil, a nie Lukoil i Łada, a nie Lada, czy BiełAZ a nie BielAZ to juz LAZ, a nie ŁAZ.
MadMike pisze: Z drugiej strony można to sobie tłumaczyć w ten sposób, że po Kielcach zamiast Łazów jeżdżą eksportowe wersje anglojęzyczne, czyli Lazy (nie mylić z leniwymi) :lol: Ogólnie ze spolszczeniami cyrylicy zawsze były ciekawe akcje... Tak jak z ciężarówkami Kamaz (КАМАЗ), czyli "Kama Trzy" :wink:
Jak rozni ludzie sobie rozne rzeczy tlumacza zgodnie ze swoim stanem swiadomosci i wiedzy :) How sweet :D
Nalezy jednak dodatkowo zaznaczyc, ze ze spolszczeniami nie bylo nigdy problemow, pod warunkiem, ze nie brali sie za to jezykoznawcy z domoroslym przygotowaniem :)

Podsumowujac - forma "LAZ" tak w mowie jak i pismie, jest prawidlowa, w przeciwienstwie do wymowy i zapisu "ŁAZ".
Ostatnio zmieniony 7 stycznia 2010, o 11:40 przez redoxygene, łącznie zmieniany 1 raz.

Profesor Solaris

Post autor: Profesor Solaris » 7 stycznia 2010, o 09:09

JAdą solarisy będą do 2 godzin witam jestem nowy :lol:
Michał S
Mercedes S 500 i E 500
i oba w moich rękach

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 stycznia 2010, o 09:18

Witaj!
Skąd masz taką wiadomośc?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Profesor Solaris

Post autor: Profesor Solaris » 7 stycznia 2010, o 09:44

mam znajomego dyrektora w solarisie i otrzymałem wiadomość że 6 żółto czerwonych solarek odjechało wczesnym rankiem
Więc to chyba te :?: :twisted:
Michał S
Mercedes S 500 i E 500
i oba w moich rękach

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 stycznia 2010, o 09:47

Oczywiście przegubowych?

Profesor Solaris

Post autor: Profesor Solaris » 7 stycznia 2010, o 09:55

tak więc to te raczej
Michał S
Mercedes S 500 i E 500
i oba w moich rękach

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 stycznia 2010, o 10:55

Zakładając, że autobusy wyjechały o godz. 6.00, licząc średnią prędkośc ok. 45 km/h, to będą u nas po ok. 8 godzinach od wyjazdu czyli ok. godziny 14.00 8)

...chociaż ja ostatnio podczas niesprzyjających warunków pogodowych, przejechałem 90 km ze średnią prędkością 30 km/h :)

Profesor Solaris

Post autor: Profesor Solaris » 7 stycznia 2010, o 13:34

nie wiemy tylko czy wyjechały o 6 mogły też jechać na ostatnie testy
kontaktowałem się z kolegą dyrektorem powiedział że sprawdzi bo solarek ani w kielcach ani przy zakładzie nie ma
Michał S
Mercedes S 500 i E 500
i oba w moich rękach

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 stycznia 2010, o 13:36

Na Kielce to jeszcze nie pora :)

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 7 stycznia 2010, o 16:07

No to wiadomo już coś?Przejeżdżałem kolo bazy przed 15 i niewidzialem nic nowego.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

ODPOWIEDZ