Pomniki w Kielcach
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A ja się nie cieszę PIŁSUDSKI TO ZBRODNIARZ I KAT POLSKIEGO NARODU!!!!
W samym zamachu majowym zgineło kilkaset osób, pierwszy raz ktoś poprowadził polskich żołnierzy przeciwko polskim żołnierzom. A wszytkich więzionych i zakatowanych politycznie w epoce rządów sanacji sie nie policzy. Niech żyje wielki marszałek!
Ktoś powie- ale przecież Piłsudski ,,wskrzesił" Polskę, a ja na to -nieprawda, Polska jest efektem starań całego narodu, czy tak czy owak by się odrodziła nie koniecznie z pomocą dziadka na kasztance.
Atakując mnie będziecie na mnie wylewac pomyje, ale nikt nie podważy autentycznych faktów jakie napisałem.
W samym zamachu majowym zgineło kilkaset osób, pierwszy raz ktoś poprowadził polskich żołnierzy przeciwko polskim żołnierzom. A wszytkich więzionych i zakatowanych politycznie w epoce rządów sanacji sie nie policzy. Niech żyje wielki marszałek!
Ktoś powie- ale przecież Piłsudski ,,wskrzesił" Polskę, a ja na to -nieprawda, Polska jest efektem starań całego narodu, czy tak czy owak by się odrodziła nie koniecznie z pomocą dziadka na kasztance.
Atakując mnie będziecie na mnie wylewac pomyje, ale nikt nie podważy autentycznych faktów jakie napisałem.
- Adasiek CK
To chyba nie miejsce na Twoje pseudohistoryczne wywody i interpretacje, mam nadzieję, że moderator posprząta. Bo takie osoby jak TY robią bałagan na forum. Nie mam zamiaru pisać wiecej na temat Piłsudskiego (chyba, że osamym pomniku), bo do osób takich jak TY i tak to nie dotrze, udaj się na forum onetu. Przepraszam za OT.
<klawy tekścik w tym miejscu>
- Adasiek CK
Adasiek CK pisze:To chyba nie miejsce na Twoje pseudohistoryczne wywody i .
Heheheh , tak jak napisałem, nie odpowiesz nic konkretnego bo nie masz argumentu, przeciw temu że ,,dziadek" posłał swoich żołnierzy w 1926 roku, żeby zabijali innyh polskich żołnierzy legalnej demokratycznie wybranej władzy. Nie napiszesz że ,,dziadek" nie katował ludzi w więzieniach, jak np Witosa, nie bedziesz umiał zaprzeczyć temu wszytskiemu. Więc pozostaje Ci tylko dyskusja niemerytoryczna w obronie pomnika Piłsudskiego. Hheheheh.
Ja się ciągle zastanawiam, ile jeszcze pomników się zmieści w Kielcach i komu jeszcze postawią. Ta pomnikomania, przechodzi moje pojęcie, w mieście, w którym tyle jeszcze konkretnch rzecz trzeba zrobić.
- Adasiek CK
- MadMike
Zdecydowanie byłbym za lokalizacją Piłsudskiego na Placu Wolności... Głównie z tego względu, że ten pomnik wykluczyłby raczej obecną koncepcję zagospodarowania tego miejsca i pomysł "piernikowych chatek"...
Piłsudski na Kasztance umieszczony na placu zrealizowanym według znanego nam projektu pasowałby jak świni siodło. Trzeba by całkowicie zrewidować zamysł przeznaczenia tamtej przestrzeni dzieciom... Pomnik stwarzałby raczej poważną i podniosłą atmosferę. Otoczenie również powinno być odpowiednie... Bez żadnych pokręconych i pretensjonalnych form. Wszystko proste i przejrzyste.
Plac Wolności, co już wielokrotnie podkreślałem, jest najładniejszym placem w mieście i szkoda go marnować na plac zabaw... Przy odrobinie woli, mogłoby tam powstać coś bardzo atrakcyjnego... Coś godnego sąsiedztwa Międzynarodowego Centrum Kultur.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby ogólnopolski konkurs SARP, co przy naszym wszystkowiedzącym i "wszystkomającym" magistracie jest marzeniem ściętej głowy... Prezydent myśli, że ma monopol na dobre pomysły, a wszelkie konkursy nie dają efektu... Z tego powodu trudno o wysoką jakość architektury kieleckiej przestrzeni publicznej.
Piłsudski na Kasztance umieszczony na placu zrealizowanym według znanego nam projektu pasowałby jak świni siodło. Trzeba by całkowicie zrewidować zamysł przeznaczenia tamtej przestrzeni dzieciom... Pomnik stwarzałby raczej poważną i podniosłą atmosferę. Otoczenie również powinno być odpowiednie... Bez żadnych pokręconych i pretensjonalnych form. Wszystko proste i przejrzyste.
Plac Wolności, co już wielokrotnie podkreślałem, jest najładniejszym placem w mieście i szkoda go marnować na plac zabaw... Przy odrobinie woli, mogłoby tam powstać coś bardzo atrakcyjnego... Coś godnego sąsiedztwa Międzynarodowego Centrum Kultur.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby ogólnopolski konkurs SARP, co przy naszym wszystkowiedzącym i "wszystkomającym" magistracie jest marzeniem ściętej głowy... Prezydent myśli, że ma monopol na dobre pomysły, a wszelkie konkursy nie dają efektu... Z tego powodu trudno o wysoką jakość architektury kieleckiej przestrzeni publicznej.
zgadzam sie z wami ze plac Wolnosci to najladniejszy plac w CK i mysle ze ogloszenie konkursy ogolnopolskiego a nawet miedzynarodowego to dobry pomysl. Dajmy na to na bryle non stop widze reklame zachecajaca do przestawienia projektu ulicy marszalkowskiej, a nie jak u nas tylko jedna firma robi koncepcje i konniec klamka zapadla ... trzeba miec kilka opcji do wyboru
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Co do samego pomnika - jak najbardziej przeciw.
Fakt jest faktem, ze polska historia jest wyjatkowo wybiorczo traktowana przez spoleczenstwo.
Piłsudski to ani Mussolini, ani Lenin, ani przywódca socjalistyczny. Jest to twór szczególny polskich stosunków społecznych i politycznych.(...) Nie można mówić o reakcyjności reżimu Piłsudskiego, ale nie ulega wątpliwości, że jest on pełną niebezpieczeństw przerwą w rozwoju społecznym i politycznym Polski.
Herman Lieberman
PS. No chyba sobie jaja robicie z wrzuceniem mojego postu do utylizacji - bede go wklejal do skutku. Posty MadMike sobie wrzucajcie, ale moj w zaden sposob nie narusza regulaminu. Poza tym, kolejny raz powtorze - dziwne zasady tu panuja w zakresie moderacji postow. Moderacje sie podpisuje.
Popieram i ani grama zarzutu nie mam do Twojego stanowiskasuchy pisze:A ja się nie cieszę
Piłsudski to ani Mussolini, ani Lenin, ani przywódca socjalistyczny. Jest to twór szczególny polskich stosunków społecznych i politycznych.(...) Nie można mówić o reakcyjności reżimu Piłsudskiego, ale nie ulega wątpliwości, że jest on pełną niebezpieczeństw przerwą w rozwoju społecznym i politycznym Polski.
Herman Lieberman
PS. No chyba sobie jaja robicie z wrzuceniem mojego postu do utylizacji - bede go wklejal do skutku. Posty MadMike sobie wrzucajcie, ale moj w zaden sposob nie narusza regulaminu. Poza tym, kolejny raz powtorze - dziwne zasady tu panuja w zakresie moderacji postow. Moderacje sie podpisuje.
Po co kolejna pyskowka na temat interpretacji historii? O Piłsudskim i okresie miedzywoja powstaly dziesiatki ksiazek analizujacych z kazdej strony te czasy, wiec kilkunastozdaniowe posty ogranicza sie tylko do przekrzykiwania na to, ze "moja racja jest racja najmojsza". Kazdy moze miec wlasne zdanie o Marszalku i pieniactwem nikomu nie narzucicie swojej interpretacji.
Co do samej idei pomnika jak najbardziej za! Pomnikow mamy duzo, ale wartosciowych niewiele. Oglosic i dobrze naglosnic konkurs na projekt Placu Wolnosci i pomnika, ponadto w zarodku zgasic pomysly placu zabaw i jeszcze wyjdzie na ludzi ten najwiekszy plac w centrum, bo potencjal ma ogromny.
Co do samej idei pomnika jak najbardziej za! Pomnikow mamy duzo, ale wartosciowych niewiele. Oglosic i dobrze naglosnic konkurs na projekt Placu Wolnosci i pomnika, ponadto w zarodku zgasic pomysly placu zabaw i jeszcze wyjdzie na ludzi ten najwiekszy plac w centrum, bo potencjal ma ogromny.
- Adasiek CK
Według mnie najbardziej beznadziejnym i zbędnym pomnikiem jest Homo Homini, jedynym plusem to to, że teren koło tego obiektu został jako tako zagospodarowany. Miejmy nadzieję, że stanie się i tak na pl Wolności.
http://www.free.art.pl/akcent_pismo/pli ... ziadek.jpg
Pomnik Józefa Piłsudskiego na placu Litewskim w Lublinie.
ten mi się podoba.
http://www.free.art.pl/akcent_pismo/pli ... ziadek.jpg
Pomnik Józefa Piłsudskiego na placu Litewskim w Lublinie.
ten mi się podoba.
<klawy tekścik w tym miejscu>
- MadMike
Kwestia Piłsudskiego pod jednym względem jest jednoznaczna... On zawsze działał z ogromnym poparciem społecznym. Niezależnie od tego, czy jego metody były demokratyczne, czy nie... Zawsze też był przez polskie społeczeństwo dobrze oceniany i nie zmieniła tego nawet wieloletnia bolszewicka propaganda w czasach PRL... Choć tej akurat, co bardzo dobrze widać na forum, niektórzy ulegli... Do dyskusji o Piłsudskim zapraszam do śmietnika