Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
pk5
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ceny powinny być 3 złote w ścisłym centrum:)
Autor pisze: a jak ladnie wygladaja teraz ulice, od razu estetycznie sie zrobilo.
i tak powinno być:)
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
"Pierwsze dni" beda zawsze, bo jestem przekonany, ze przez dluzszy czas SM beda pracowali niczym Syzyf, ale predzej czy pozniej powinno sie udac. Poza tym pewnie dzisiejsze wezwania skoncza sie pouczeniem.
-
Onio
np jak ostatnio wprowadzali zmiany w centrum krakowa to byly tablice - zmiana organizacji od dnia xx.xx.xxxx (na tydzien czy dalej przed) - wtedy każdy zauważy o co chodzi.
Druga sprawa, że Kielce to tak małe miasto, że wiekszosc kierowcow jezdzi na pamiec nie patrzac na znaki.
-
ice
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Uważam, że o zmianach w centrum było wystarczająco głośno w mediach aby kierowcy, jeżdżący nawet na pamięć, wiedzieli o zakazach.
-
Daniel
-
Kontakt:
Tylko, że media nie do końca prawdę pisały. Jeszcze wczoraj w echu dnia pojawiły się dwie mapki wzajemnie siebie wykluczające.
-
RZ
Powinien być jakiś krótki okres "pouczeniowy"- wystawianie manadatów 100-złotowych od razu w pierwszym dniu to przegięcie
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
MeehoweCK
-
Kontakt:
autor: MeehoweCK » 22 grudnia 2009, o 12:33

Radni kłócą się o parkowanie
ziem
Od sporu o nowe zasady parkowania rozpoczęła się wtorkowa sesja Rady Miejskiej w Kielcach.
O głos poprosił Robert Siejka, przewodniczący klubu radnych lewicy. - Wczoraj został oddany do użytku i poświęcony owoc uporu pana prezydenta, czyli parking wielopoziomowy. Jednocześnie wielu kielczan zostało bezlitośnie ukaranych mandatami za zatrzymanie samochodu w centrum, gdzie wprowadzono nowe znaki zakazu. Czy nie można było w tym okresie przedświątecznym ograniczyć się do pouczeń? Albo wprowadzić zmiany dopiero od stycznia, żeby ludzie mogli się przyzwyczaić? - pytał Siejka.
Prezydent Wojciech Lubawski bronił polityki miasta: - A jakby ten parking w ogóle nie był oddany, a chcielibyśmy wprowadzić zmiany w oznakowaniu dróg, to też powinniśmy z egzekwowaniem przepisów czekać do stycznia? Ja uważam, że dzisiaj przed świętami jest teraz lepiej ludziom chodzić po ulicach, bo nie ma takiego tłoku. A zmiany jeszcze będą, więc ludzie mają czas, żeby się dostosować. Ja wiem, że media to uznały za wielki dramat, że kierowcy dostali mandaty, ale niektórzy urzędnicy też dostali. Ja nie mam wpływu na egzekwowanie prawa przez policję - stwierdził Lubawski.
źródło
Wypowiedź radnego Siejki śmierdzi mi populizmem. Chyba chciał powiedzieć to co ludzie będą chcieli usłyszeć

Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
kamilkw
autor: kamilkw » 22 grudnia 2009, o 12:36
A prezydent Lubawski też parkuje swoim Audi na nowym parkingu czy dalej na niedozwolonym miejscu przed wejściem?
pletwa
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
W zatoce przed UM mozna parkwac i usunieto tabliczke, ze dotyczy to tylko sluzb UM. Do czasu rozpoczecia remontu Rynku bedzie mozna stawac w istniejacych zatokach.
-
Jezpir
To znaczy, że zakaz obowiązywał 1 dzień. Rewelacja. Tylko dlaczego ja (między innymi) płacę za bezmyślność urzędników? Przecież dojść do tego wniosku można było wcześniej.
Jeżpir
-
ice
Też zakaz parkowania na rynku wydał mi się dziwny.
ice pisze:Do czasu remontu powinna być możliwość parkowania na rynku tym bardziej, że istnieją zatoki.
-
CKfan
Puste zatoki przydałyby się, gdyby zdecydowano się na puszczenie linii 103 przez rynek, do rozpoczęcia jego remontu. Dałoby to wstępne rozeznanie, na ile potrzebny jest przystanek w tym miejscu.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
kamilkw
autor: kamilkw » 22 grudnia 2009, o 18:05
Autor pisze:W zatoce przed UM mozna parkwac i usunieto tabliczke, ze dotyczy to tylko sluzb UM. Do czasu rozpoczecia remontu Rynku bedzie mozna stawac w istniejacych zatokach.
Dzisiaj przejeżdżałem tamtędy i samochód pana prezydenta stał na miejscu dla inwalidów

pletwa
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Prosilbym Straz Miejska o interwencje, a bylo z kogo wybierac, bo sluzb bylo dzis duzo, nie tylko dookola Rynku.
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
autor: redoxygene » 22 grudnia 2009, o 18:46
B@rteK pisze:Puste zatoki przydałyby się, gdyby zdecydowano się na puszczenie linii 103 przez rynek, do rozpoczęcia jego remontu. Dałoby to wstępne rozeznanie, na ile potrzebny jest przystanek w tym miejscu.
Jak najbardziej za! Ja bym jednak powiedzial, ze bardziej w celu rozeznania jak bezproblemowo przejechac tam autobusem 12 metrowym, oraz jak ksztaltuja sie potoki stricte do srodmiescia.