Kielce - Parkowanie w centrum
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Przynajmniej tyle, że parking wyszedł ładnie. Pierwotna wersja, sprzed protestów, to, o ile dobrze pamiętam - przewaga surowego betonu konstrukcyjnego. Ale nie zmienia to faktu, że jeśli takie działki mają iść pod zabudowę, to powinny na nich powstawać najbardziej prestiżowe inwestycje, a nie garaż (choćby ładny). Mnie zdecydowanie nie wystarcza, że jakieś miejsce wygląda lepiej niż przedtem - mam zdecydowanie większe wymagania.
Inna kwestia, podnoszona przez urbanistów, to jak ten parking będzie generował ruch w uliczkach śródmieścia. Zobaczymy, czy przyczyni się do wyprowadzenia ruchu ze starówki, czy też może przeciwnie - spowoduje problemy.
Inna kwestia, podnoszona przez urbanistów, to jak ten parking będzie generował ruch w uliczkach śródmieścia. Zobaczymy, czy przyczyni się do wyprowadzenia ruchu ze starówki, czy też może przeciwnie - spowoduje problemy.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Myślę, że byłoby jeszcze lepiej, gdyby w tym miejscu zagospodarowano prawdziwy PLAC. Optymalna lokalizacja parkingów to ring dookoła centrum, a nie samo centrum. Przy IX Wieków przed Urzędem Wojewódzkim spokojnie mógł stanąć wysoki na 20-25 metrów parking schowany za wąskim budynkiem biurowo-usługowym. Mielibyśmy ładną pierzeję przy jednej z ważniejszych ulic i parking znacznie pojemniejszy niż ten przed ratuszem. Wtedy ten parking byłby zbędny. Nie mówię, że jest brzydki, bo nie jest, ale można było to lepiej rozegrać...Onio pisze:Moim zdaniem lepiej wyglada ten parking niż poprzedni plac - zaniedbany, chodniki nie wyremtowane, samochody z parkigu pod Urzędem stawały niemal na trawie. Obecnie mamy nie wielkie place, które wyglądają tak jak powinno wyglądać centrum.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
To, ze gdzies jest brzydko nie oznacza, ze trzeba to zlikwidowac. Plac Wolnosci tez jest brzydki - tez bys go zabudowal?Onio pisze:Moim zdaniem lepiej wyglada ten parking niż poprzedni plac - zaniedbany, chodniki nie wyremtowane, samochody z parkigu pod Urzędem stawały niemal na trawie. Obecnie mamy nie wielkie place, które wyglądają tak jak powinno wyglądać centrum.
To, ze samochody stawaly niemal na trawie nie oznacza, ze trzeba im parking wielopoziomowy zbudowac w tym miejscu.
Nie mowie takze, ze ta czesc placu kategorycznie nie powinna byc zabudowana, ale z pewnoscia parking to najgorsze z mozliwych rozwiazan. Calkowicie zgadzam sie tu z wypowiedziami RZta i MeehoweCK. Lokalizacja parkingu w innym miejscu (np. przy UW) pozwolilaby zrealizowac go takze sporo taniej, ale oczywiscie nie ma to zadnego wplywu na jak najbardziej pozytywna ocene parkingu jako budynku samego w sobie.
Sypią się mandaty za złe parkowanie w centrum
Mandaty i upomnienia posypały się od samego rana w centrum Kielc. Od dziś obowiązują nowe zasady parkowania, o godz. 15 otwiera się piętrowy Parking Centrum na pl. Konstytucji.
Kierowca czerwonego volkswagena polo nie miał szczęścia. Stanął pod kawiarnią Sołtyków na Rynku, gdzie jeszcze wczoraj można było parkować legalnie. Od dziś jest zakaz zatrzymywania i postoju. Dostał wezwanie na komendę już po kilku minutach.
Takich jak on było więcej. - Stanąłem tylko na 5 minut i dostałem mandat! Co się dzieje? - pytał zdenerwowany kierowca alfy romeo.
- Mamy wspólne patrole z policjantami. Do godz. 9.15 wystawiliśmy 10 wezwań na komendę przy ul. Ogrodowej, co oznacza że kierowca musi wyjaśnić, dlaczego złamał przepisy. Czeka go albo upomnienie albo mandat - powiedział Adam Barchan, dyżurny Straży Miejskiej w Kielcach.
Wezwania funkcjonariusze przyklejają na szybach.
Nowe zakazy pojawiły się m.in. przy ul. Leśnej od Rynku do zakrętu, ul. Piotrkowskiej od Rynku do ZUS, Warszawskiej od Rynku do al. IX Wieków, Orlej oraz części Koziej i Hipotecznej. Na uliczkach w centrum ubyło od 60 do 80 miejsc.
Za to na parkingu piętrowym i nowym parkingu na pl. Wolności powstało ok. 500 nowych miejsc. Na pl. Wolności płaci się tak jak w strefie.
Pozostawienie auta na Parkingu Centrum kosztuje 2 zł za pierwszą godzinę i 3 zł za następne.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Mandaty i upomnienia posypały się od samego rana w centrum Kielc. Od dziś obowiązują nowe zasady parkowania, o godz. 15 otwiera się piętrowy Parking Centrum na pl. Konstytucji.
Kierowca czerwonego volkswagena polo nie miał szczęścia. Stanął pod kawiarnią Sołtyków na Rynku, gdzie jeszcze wczoraj można było parkować legalnie. Od dziś jest zakaz zatrzymywania i postoju. Dostał wezwanie na komendę już po kilku minutach.
Takich jak on było więcej. - Stanąłem tylko na 5 minut i dostałem mandat! Co się dzieje? - pytał zdenerwowany kierowca alfy romeo.
- Mamy wspólne patrole z policjantami. Do godz. 9.15 wystawiliśmy 10 wezwań na komendę przy ul. Ogrodowej, co oznacza że kierowca musi wyjaśnić, dlaczego złamał przepisy. Czeka go albo upomnienie albo mandat - powiedział Adam Barchan, dyżurny Straży Miejskiej w Kielcach.
Wezwania funkcjonariusze przyklejają na szybach.
Nowe zakazy pojawiły się m.in. przy ul. Leśnej od Rynku do zakrętu, ul. Piotrkowskiej od Rynku do ZUS, Warszawskiej od Rynku do al. IX Wieków, Orlej oraz części Koziej i Hipotecznej. Na uliczkach w centrum ubyło od 60 do 80 miejsc.
Za to na parkingu piętrowym i nowym parkingu na pl. Wolności powstało ok. 500 nowych miejsc. Na pl. Wolności płaci się tak jak w strefie.
Pozostawienie auta na Parkingu Centrum kosztuje 2 zł za pierwszą godzinę i 3 zł za następne.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
- kamilkw
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Potężny chaos w centrum Kielc. Służby wlepiają mandaty, kierowcy są wściekli. Sprawdź gdzie został wprowadzony zakaz parkowania
W poniedziałek zmieniła się organizacja ruchu w centrum miasta. Na wielu ulicach obowiązują zakazy parkowania w związku z otwarciem parkingu wielopoziomowego na placu Konstytucji 3 Maja. Na drogach zapanował zupełny chaos.
Policjanci i strażnicy miejscy od rana mają ręce pełne roboty. Wlepiają mandaty kierowcom, którzy parkują w niedozwolonym miejscu, i tłumaczą, dlaczego tak się dzieje. Kierowcy są mocno zdenerwowani.
– Kto te głupoty powymyślał? Albo wprowadzić zakaz parkowania w całej strefie, albo w ogóle tego nie robić, a nie ustawiać znaki na kilku uliczkach! – oburzał się pan Michał z Kielc.
Przypomnijmy, że od dziś nie można parkować na Piotrkowskiej od rynku do nowego parkingu, Leśnej od Małej do zakrętu, Warszawskiej od Orlej do Rynku, Orlej i Koziej.
W związku z uruchomieniem 150 miejsc parkingowych na placu Wolności wprowadzano także zakazy po prawej stronie ulicy Hipotecznej od Leonarda do Sienkiewicza i od Sienkiewicza do Mickiewicza oraz po lewej stronie ulicy Ewangelickiej
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /483675103
pletwa
- CKfan
Hieny muszą sobie punktów nałapać przecież, a kiedy się mogą tak obłowić jak nie teraz, gdy połowa mieszkańców i przyjezdnych nie ma pojęcia o zmianach? Jeśli już tam stoją, to powinni upominać ustnie bądź pisemnie kierowców i kazać im odjechać. Przynajmniej do końca roku powinni informować o zmianach, a mandaty choćby dopiero od stycznia. Ale przecież trzeba się obłowić na cudzej niewiedzy...
Mogliby też zainwestować w dodatkowe, wyróżniające się tablice, informujące o zmianie organizacji ruchu.
Domyślam się, że pod samym ratuszem, Wojtek może nadal parkować swoją A6. A może by jemu zlikwidować miejsce i karać maksymalnym mandatem?
Bardzo podoba mi się pomysł likwidacji miejsc parkingowych wzdłuż ulic, ale jednak powinno być więcej tolerancji w ciągu tych pierwszych dni, a prawo powinno być równe dla wszystkich, dla prezydenta też.
Domyślam się, że pod samym ratuszem, Wojtek może nadal parkować swoją A6. A może by jemu zlikwidować miejsce i karać maksymalnym mandatem?
Bardzo podoba mi się pomysł likwidacji miejsc parkingowych wzdłuż ulic, ale jednak powinno być więcej tolerancji w ciągu tych pierwszych dni, a prawo powinno być równe dla wszystkich, dla prezydenta też.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- CKfan
Zasugerowałem się tytułem artykułu. A że nigdy nie dostałem mandatu ani wezwania, to nie wiem na jakiej zasadzie się to odbywa
Mam nadzieję, że do końca roku będą upominać. Mogliby jednak upominać również ustnie, jeśli cały czas stoją przy tych zakazanych miejscach. Oszczędziliby ludziom problemów.
Rano SM nie bylo, dopiero potem ruszyla duza akcja. Na znaki trzeba patrzec, zaloze sie, ze wiekszosc kierowcow swiadomie lamala przepisy. Straznicy byli glownie w rejonie Urzedu Miasta, chyba, ze ktos widzial stale patrole w innych miejscach, ale ja nie spotkalem. Mam nadzieje, ze beda konsekwentnie pilnowali porzadku. Parking wielopoziomowy od razu cieszyl sie sporym zainteresowaniem kierowcow, a jak ladnie wygladaja teraz ulice, od razu estetycznie sie zrobilo.
- CKfan
Jasne, że porządek musi być, temu nie przeczę. Mnie też się to podoba. Jednak w pierwsze dni to jednak powinni raczej pouczać, niż karać. W przypadku powtórzenia się sytuacji, karać z całą świadomością.
Ciekawy jestem jak będzie z tym parkingiem, bo jest droższy niż strefa. Ceny powinny zostać zrównane, jeśli ma być konkurencyjny.
Ciekawy jestem jak będzie z tym parkingiem, bo jest droższy niż strefa. Ceny powinny zostać zrównane, jeśli ma być konkurencyjny.