PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 8 grudnia 2009, o 21:13

Jak chcesz się dowiedzieć ile kosztowała ta kurtyna to napisz do PUKu o ksero oferty Kolportera na podstawie ustawy o informacji publicznej ;)
W ofercie miał się znajdować wyceniony przedmiar robót choć cena miała być ryczałtowa.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 8 grudnia 2009, o 21:49

Szczerze nie bardzo interesuje mnie sama cena... Bardziej ciekawi mnie, czy jest w przyszłości możliwość uzupełnienia projektu, czy już na zawsze pozostanie on niekompletny. Jak dla mnie gra jest warta świeczki.

W pewnym momencie cieszyłem się, że powstaje obiekt, do którego architektonicznie ciężko się będzie przyczepić... A tu jednak.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 9 grudnia 2009, o 05:24

Fakt, ze brakuje troche tych kurtyn, ale i tak jest rewelacyjnie (nie patrzac na to, ze caly czas nie moge przebolec tu tego parkingu). I nawet dobrze, ze nie bedzie tych ekranow z reklamami :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 9 grudnia 2009, o 08:13

Rzeczywiście, parking wygląda bardzo dobrze.
Ja się cieszę, że nie będzie ekranów LCD.
Już widzę te piękne reklamy wyświetlane na nich.
Myślę, że co za dużo to niezdrowo :)
Miejsce - wg mnie lepszy ten parking od wątpliwej urody trawnika z krzaczkami i psimi kupkami.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Nowy

Post autor: Nowy » 9 grudnia 2009, o 08:59

już teraz parking jest najlepiej dopracowanym w detalach budynkiem ostatnich lat, prezentuje sie troche lepiej niz ten przy galerii echo :D

moim zdaniem udana inwestycja 8)

baux

Post autor: baux » 9 grudnia 2009, o 11:43

Aby powiększyć nowy plac od zachodniej strony parkingu należałoby zlikwidować ogrodzenia od UJK i ZUS.

tk3008

Post autor: tk3008 » 9 grudnia 2009, o 17:38

Był plac i nie ma placu. Konstytucja została pod parkingiem

Co dalej z historyczną nazwą placu? Wielopoziomowy parking w samym sercu Kielc pierwsze auta przyjmie już za kilka dni. Tymczasem pod betonową konstrukcją zniknął pl. Konstytucji 3 Maja. Ani prezydent, ani radni nie uzgodnili, co z tym fantem zrobić...

Z połamanymi płytami chodnikowymi, niezbyt ładnie utrzymaną zielenią i zajęty przez parkujące samochody, ale jednak położony pomiędzy ratuszem a biurowcem ZUS-u pl. Konstytucji 3 Maja istniał na mapie miasta i w świadomości kielczan. Co jakiś czas odbywały się tu imprezy. To tu kielczanie przez kilka lat witali Nowy Rok. Ale nie tak dawno plac zmienił się w plac... budowy. I placem być przestał. A nazwa została.

„Nadano kiedyś placowi pomiędzy urzędem miasta a ul. Leśną zaszczytną nazwę » Konstytucji 3 Maja «. Ale chyba został zabudowany... Czyżby o nim zapomniano? Teraz mamy Konstytucję pod parkingiem? A może plac jest zwielokrotniony (każdy poziom parkingu to jeden plac)?” - pisze na forum kielce.gazeta.pl internauta o pseudonimie „apfu”.

Gdzie jest w Kielcach pl. Konstytucji 3 Maja? - zapytaliśmy wczoraj przedstawicieli władz miasta, radnych i członków Komisji ds. Nazewnictwa Ulic Miasta Kielce. Wszyscy najpierw długo milczeli...

- Pod parkingiem? - odparł nieśmiało Krzysztof Słoń, przewodniczący rady miejskiej.

- Ciekawe pytanie. Niby pl. Konstytucji jest, tylko że to nie jest plac - przytomnie zauważył radny Jarosław Karyś, przewodniczący Komisji Gospodarki Przestrzennej Rady Miejskiej.

- Mamy tam w tej chwili tak jakby dwa place, przy ratuszu i przy ZUS-ie. Plac się rozdwoił, tak trzeba powiedzieć - kombinował Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego.

- Nie ma placu, bo stoi tam teraz garaż. W zasadzie ta nazwa nie pasuje w ogóle do tego, co mamy w tej chwili - odparł z sarkazmem radny Robert Siejka, przeciwnik budowy parkingu.

- Placu ewidentnie nie ma, więc nazewnictwo obecne nie przystaje do tej części miasta - zgadza się z nim Jerzy Kapuściński z PTTK, członek Komisji ds. Nazewnictwa Ulic Miasta Kielce.

W miarę zgodnie udało nam się ustalić, że coś, co było placem, już nim nie jest. I to, że trzeba znaleźć jakieś rozwiązanie. Dalej nie poszło już tak łatwo.

Dyrektor Hajdorowicz proponuje, aby nazwę pozostawić dla części między ratuszem a parkingiem, a wymyślić nową dla części pod ZUS-em. - Te dwa miejsca, które się w tej chwili wykształciły, niewątpliwie są placami. Ten od strony ZUS-u plac stanie się miejscem do odpoczynku, spotkań, rozmów, czyli powtórką z niewątpliwego sukcesu pl. Artystów. Dlatego zasługuje na nową nazwę - uważa.

Pozostali nasi rozmówcy są przeciwnego zdania - jeśli coś ma pozostać pl. Konstytucji, to część przy ZUS-ie, a nie przy ratuszu. - Ten obszar między parkingiem a magistratem jest tak niewielki, że raczej w ogóle nie zasługuje na miano placu - uważa Karyś.

- Zobaczymy, jak będzie wyglądała przestrzeń między ZUS-em a parkingiem, kiedy budowlani rozbiorą ogrodzenie. W sumie nie musi to być wielki plac, więc nazwa mogłaby zostać - zastanawia się Słoń.

Wszyscy przyznają, że trzeba się jednak liczyć z poszukiwaniem nowego miejsca dla tak zaszczytnej nazwy jak Konstytucja 3 Maja.

- Dla mnie konstytucja to rzecz prestiżowa, a tu zrobiliśmy parking. Trzeba pomyśleć, czy nie zrobić takiego placu w innym miejscu. Przyznam szczerze, że nie mam jeszcze konkretnych pomysłów. Między parkingiem a ZUS-em to nie jest plac, ale przejście. To byłoby nieelegancko - uważa Kapuściński.

Prezydent Kielc uważa, że tym powinni zająć się radni. - To kompetencja rady. Możemy utrzymać tę nazwę między parkingiem za ZUS-em albo poszukać innej lokalizacji. Ale zapewniam, że plac pod ZUS-em dopiero będzie godny tej nazwy. Tam przeniesie się życie, powstanie żywy fragment miasta, będą bardzo fajne i zaskakujące propozycje - zapowiada Wojciech Lubawski. Jakie? - O wszystkich jeszcze nie powiem, bo to niespodzianka - odpowiada tajemniczo.

Problemem nazwy placu, który przestał nim być, ma się zająć Komisja ds. Nazewnictwa Ulic Miasta Kielce na swoim najbliższym, styczniowym posiedzeniu.

Co z placem? Co z Konstytucją

A co Państwo sądzą na ten temat? Czy pozostawić nazwę dla części placu? Czy szukać nowej lokalizacji? A może Kielce nie potrzebują takiej nazwy?

Czekamy na opinie na forum www.kielce.gazeta.pl, e-mailem: redakcja@kielce.agora.pl lub telefonicznie - 041 24 98 303

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

no juz ktos kiedys pisal o podzieleniu placu na dwa rozne, chyba ktos czyta jednak nasze forum :D

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 grudnia 2009, o 00:55

Elewację od strony ZUS tworzy spadająca z drugiej kondygnacji kurtyna wodna. Za nią schowane będą olbrzymie ekrany LCD, na których będzie można oglądać obrazy, filmy i reklamy.
Tak pisalem przed rozpoczeciem prac, wiec jeszcze inna opcja.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 10 grudnia 2009, o 01:53

Artur Hajdorowicz pisze:Dyrektor Hajdorowicz proponuje, aby nazwę pozostawić dla części między ratuszem a parkingiem, a wymyślić nową dla części pod ZUS-em. - Te dwa miejsca, które się w tej chwili wykształciły, niewątpliwie są placami. Ten od strony ZUS-u plac stanie się miejscem do odpoczynku, spotkań, rozmów, czyli powtórką z niewątpliwego sukcesu pl. Artystów. Dlatego zasługuje na nową nazwę - uważa.
Dla mnie najważniejsze jest to, że (znowu) moją koncepcje popierają specjaliści w tej dziedzinie- urbanista Hajdorowicz :-) Poza tym moją koncepcje podziału placu prezentowałem na forum miejskim i Pan H. się wypowiadał na ten temat.
tk3008 pisze:no juz ktos kiedys pisal o podzieleniu placu na dwa rozne, chyba ktoś czyta jednak nasze forum :D
Ja pisałem. Nawet odpowiedź z UM dostałem, że pismo będzie przedmiotem obrad w styczniu. Prze sekundą przekazałem kopie Panu Ziemowitowi z GW.

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 13 grudnia 2009, o 13:00

Parking (prawie) gotowy

21 grudnia zostanie otwarty parking wielopoziomowy przy Urzędzie Miasta. – Budynek jest już gotowy do przyjęcia pierwszych kierowców, ale trwa jego formalny odbiór – mówi Krzysztof Solecki, prezes Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych, które będzie administrowało obiektem. – Powołałem komisję, która już pracuje i dokonuje etapowego odbioru poszczególnych kondygnacji i urządzeń. Teraz następuje przekazywanie wind. Parking jest wyposażony we wszystko, co powinien mieć: gaśnice, wszelkiego rodzaju zabezpieczenia, kamery. Pierwsza godzina postoju przy UM będzie kosztowała 2 zł. Każda następna – 3 zł. Równolegle zostanie oddany do użytku tymczasowy plac parkingowy na pl. Wolności. Ma zrekompensować kierowcom zamknięcie części strefy płatnego parkowania wokół Rynku.

:arrow: http://www.um.kielce.pl/gfx/kielce/file ... e_nr62.pdf

Onio

Post autor: Onio » 16 grudnia 2009, o 13:39

Obrazek

Czy to co zaznaczyłem liczy się jako miejsce ? (kolumna na miejscu do zaparkowania)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 16 grudnia 2009, o 14:18

Skoro przed przetargiem dla (teoretycznej) oszczędności zezwolono na stropy zwykłe płytowe, zamiast kasetonowych, to najprwdopodobniej zmieniły się też rozstawy słupów. Być może kosztem zmiany liczby miejsc parkingowych względem projektu pierwotnego.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 16 grudnia 2009, o 14:44

Ja się trochę boję, że dla kierowców parkowanie na parkingu to będzie ostateczność. Będą szukali miejsca parkingowego gdziekolwiek, a dopiero jeśli nie znajdą, to będą jechali na Piotrkowską... Obym się mylił.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 16 grudnia 2009, o 14:51

Na początku z pewnością tak... Ale jeżeli kilka razy będą błądzić po mieście długie minuty, to może następnym razem skorzystają z parkingu... A jeśli tak bardzo im będzie szkoda pieniędzy, to przesiądą się do naszych nowych Solarisów :wink:

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 grudnia 2009, o 15:02

Wiemy już jak rozwiązano system pobierania opłat?

ODPOWIEDZ