michal_ck pisze:A mnie przeraża to, że nie chcesz, aby Sendlerowa patronowała w naszym mieście. To zasłużona kobieta.
Ja nie jestem przeciwny Sendlerowej jako takiej, tylko wlasnie, o czym wspomnialem - patronomanii, ktora doprowadza do nazywania wszystkiego czyims imieniem i potwornego nagromadzenia imion wszystkich wyjatkowo zasluzonych przy jednoczesnym, krzywdzacym porownywaniu do Zeromskich, Sienkiewiczow i probie wartosciowania ich itp. Spojrz ilu jeszcze w Kielcach zasluzonych ludzi brakuje - ot chociazby Okulickiego czy Moscickiego, skoro juz Naos wspomnial o Pilsudskim. O ile jestem w stanie popierac inicjatywy mieszkancow danej ulicy o nadanie konkretnej jej nazwy, a tyle dodawaniu i przemianowywaniu jestem przeciw z zasady. Powtorze - nie chodzi o SENDLEROWA!
To wlasnie podejscie likwiduje tak dobre nazwy ulic typu Mala czy Warszawska i prowadzi do Rewolucji czy Kilinskiego. Dla przykladu w Radomiu nikt sie nie chcial zgodzic na przemianowanie jednej z ulic na Chrapka, wiec nazwano jego imieniem glowna aleje w parku kolo katedry. I o ile jestem niewierzacy, twierdze, ze jemu ulica by sie nalezala jak najbardziej, ale nadanie tej nazwy alejce, czy wlasnie nazwanie malego skwerku "Skwerem Sendlerowej" jest dla mnie smieszne dokladnie tak samo, jak nazywanie rond (dlaczego do razu nie klasycznych skrzyzowan?). Rozumiesz juz o co mi chodzi?
michal_ck pisze:
Zrób i ty coś wielkiego dla ludzkości, a wtedy twoim imieniem (czy tego chcesz czy nie) będziemy nazywać place, skwery i ulice.
A to ma byc jakis argument do przekonywania mnie do czegokolwiek? Jakis taki wybitnie bzdurny.
michal_ck pisze:
Bo takim gadaniem na pewno sobie chluby mieszkańców nie zaskarbisz.
A to ja tu o chlube czyjas walcze? Mowie, jakie sa moje przekonania, dokladnie tak samo, jak w przypadku przystankow, linii autobusowych itd - tym sobie tez chluby nie zaskarbiam.
michal_ck pisze:
A Sendlerowej pozwól zostać wyniesioną na piedestał, bo na to najprościej mówiąc zasługuje, tak samo jak Żeromski, Sienkiewicz czy JP2.
Fajnie, ze wyniesieniem na piedestal jest nadanie nazwy skwerkowi

Sendlerowa najpewniej tez sie to snilo
michal_ck pisze:
Jeszcze jedno: dla mnie Sendlerowa jest bliższa od Żeromskiego, choć wcale nie umniejszam jego zasług dla PL. I mam do tego prawo, tak samo jak ty się z tym nie zgadzać!
Nie umniejszasz? Stwierdzenia "Sendlerowa jak nikt inny zasługuje na uwiecznienie w naszej pamięci, bardziej niż Sienkiewicz czy Żeromski" jakos jednoznacznie temu przeczy.
Widze, ze MadMike'a znowu cos boli zwiazanego z moja osoba