Kielce - Plany i przyszłość na drogach (ogólnie)

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 6 listopada 2009, o 19:09

Oczywiscie, ze bylo...zreszta w materiale to powiedzieli, ze to japonskie rozwiazanie przeszczepione na grunt londynski. W kontekscie Czarnowskiej nie ma to sensu, jezeli ma byc tam ruch uspokojony. To na zasadzie ciekawostki sprzedaje.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 6 listopada 2009, o 20:36

Bardzo się ciesze, że udało mi się wywołać wielka merytoryczną dyskusje. Wszystkie wasze koncepcje są naprawdę dobre. Tak trzymać :-)
B@rteK pisze:Myślę, że można by lepiej zagospodarować cały plac przed dworcem PKS (po dogadaniu się z PKS-em, bo to ich teren). Mogłaby się tu znaleźć pętla dla linii podmiejskich i kilka peronów dla nich. Takie mini centrum przesiadkowe.z tego co się orientuję, to ludzie i tak wolą wsiadać na Czarnowskiej i Żelaznej zamiast iść na dworzec
Nie jestem za takim rozwiązaniem. To wprowadziłoby tylko niepotrzebny chaos, jak na dworcu w Lublinie. Poza tym ludziom powinno się ułatwić dostęp do dworca ,a nie stwarzać warunki, żeby dworzec był przed dworcem.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 6 listopada 2009, o 23:20

michal_ck pisze: Nie jestem za takim rozwiązaniem. To wprowadziłoby tylko niepotrzebny chaos, jak na dworcu w Lublinie. Poza tym ludziom powinno się ułatwić dostęp do dworca ,a nie stwarzać warunki, żeby dworzec był przed dworcem.
W calosci popieram!!!

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 10 listopada 2009, o 11:54

Takie ma być przejście na Grunwaldzkiej

Żelbetowa, z windami oraz z nowoczesną konstrukcją - wiemy jak będzie wyglądać nowe przejście dla pieszych, które stanie na wysokości Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach. Dziś prezentujemy wizualizację kładki.

Projekt wykonała firma Polswiss. - Kładka jest żelbetowa. Będzie miała długość ponad 31 metrów, a wysokość nad jezdnią będzie wynosiła 5 metrów - mówi Tomasz Borek z Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

W kładce będą zamontowane windy. Jeśli Miejski Zarząd Dróg otrzyma unijne dofinansowanie na budowę przejścia, to windy będą nowe. Jeśli nie, to najprawdopodobniej zostaną przeniesione te z kładki przy ulicy Źródłowej. Wstępny koszt budowy kładki to około 3 milionów złotych.

Ostatnio pisaliśmy o przeciwnikach budowy kładki. Są nimi pacjenci Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach, ich rodziny oraz personel. Zamiast przejścia nad jezdnią woleliby sygnalizację świetlną.

Urzędnicy zdecydowali jednak, że kładka na pewno powstanie. Ale oprócz niej będzie również dodatkowa sygnalizacja świetlna. Będzie się znajdowała dokładnie na wysokości nowej siedziby straży pożarnej.

- Robimy to z myślą o pieszych oraz o ich bezpieczeństwie - mówi Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

Obrazek

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /649066760

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 listopada 2009, o 13:02

Dla mnie porażką są windy - strata pieniędzy.
Windy zostaną wg mnie bardzo szybko zdewastowane.
Nie popieram tutaj tego rozwiązania.
Wg mnie powinny byc tylko i wyłącznie pochylnie.

...na Źródłowej już nie są potrzebne windy :?: :!:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 listopada 2009, o 13:16

I to pochylnie dla wozkow i rowerow. Gdzie to jest?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 listopada 2009, o 13:22

To już lepsza byłaby sygnalizacja świetlna.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 10 listopada 2009, o 14:50

AR pisze:To już lepsza byłaby sygnalizacja świetlna.
:)

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 10 listopada 2009, o 17:14

AR pisze:To już lepsza byłaby sygnalizacja świetlna.
przy czym może przejscie na poziomie chodnika, spowoduje to ograniczenie prędkosci nawet przy zielonym dla samochodów świetle.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 listopada 2009, o 17:46

Niech byłoby ustawione tak aby po ruszeniu z zielonego przy Jagiellonskiej zapalalo się czerwone przy szpitalu.
Denerwują mnie tak ustawione światła, ale jeśli to miałpby pomóc przy przechodzeniu przez przejscie i uspokojeniu ruchu to ok.

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 10 listopada 2009, o 23:32

A ja jestem przeciwny światłom. W tym miejscu (przynajmniej w kierunku Ślichowic) ruch jest dość spokojny, a z powodu fotoradaru niewielu widuję tam szarżujących. Poza tym po to chyba buduje się kładkę, aby nie trzeba było "zatrzymywać" samochodów?

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 11 listopada 2009, o 00:01

Według mnie jeśli ma być kładka to nie powinno być świateł. Co to za głupi pomysł. Przecież jakby takie coś zrobili, to chyba mało kto by przez kładkę przechodził. Chyba że chciałby sobie widoki obejrzeć. Właściwie to światła są tam potrzebne ale tylko po to, żeby straż pożarna mogła z łatwością włączyć się do ruchu. Ale w tym wypadku to jedynie samochody poruszające się po Grunwaldzkiej i wyjazd straży pożarnej powinien mieć zamontowaną sygnalizację. Ale nie powinno być świateł dla pieszych. Jak chcą przejść na drugą stronę to niech z kładki korzystają. A na Grunwaldzkiej świeciłyby się zawsze zielone światła, chyba że straż chciałaby wyjechać, to oni mogliby mieć włącznik zmiany świateł, a żeby sobie mogli wyjechać gdy akurat będą mieli wezwanie do pożaru.
Ostatnio zmieniony 11 listopada 2009, o 00:02 przez tomasz2719, łącznie zmieniany 1 raz.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 11 listopada 2009, o 00:01

Gandalf pisze:Poza tym po to chyba buduje się kładkę, aby nie trzeba było "zatrzymywać" samochodów?
I wlasnie w tym caly bol, ze samochodow nie zatrzymuje sie kosztem m. in. pieszych i rowerow.
tomasz2719 pisze:Jak chcą przejść na drugą stronę to niech z kładki korzystają.
Jak chcesz przejechac samochodem to z objazdu korzystaj - taka sama logika. A tutaj jest mowa tylko o swiatlach.
Ostatnio zmieniony 11 listopada 2009, o 00:34 przez redoxygene, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 11 listopada 2009, o 00:29

Jeżeli mają postawić kładkę, a 100m dalej dodatkowo światła, to chyba faktycznie wolałbym aby te pieniądzę poszły na coś innego. Ruch tak czy inaczej będzie spowolniony, czy będzie tam jednen komplet świateł czy dwa.

Kładka kompletnie nie podchodzi mi wizualnie... Chyba przez te dwa bycze szyby windowe po bokach...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 11 listopada 2009, o 11:01

Gandalf pisze:W tym miejscu (przynajmniej w kierunku Ślichowic) ruch jest dość spokojny, a z powodu fotoradaru niewielu widuję tam szarżujących.
Tu się mylisz.
Jest inaczej.

ODPOWIEDZ