Kielecki Obszar Metropolitalny

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 2 listopada 2009, o 13:22

Starzech pisze:Pryzmat województwa czyli jednostki administracyjnej.Sandomierz przynależy do województwa świętokrzyskiego ale według mnie nie pasuje do niego.Sandomierzanie bardzie utożsamiają się z podkarpaciem bliżej im do Stalowej Woli czy Tarnobrzega.Bez obrazy ale Kielce nie są ośrodkiem napędzającym rozwój takiego obszaru jakim jest teren obecnego województwo świętokrzyskiego.Śmieszą mnie mapki tzw. KOMu...
prosze Cie. gdzie Rzym a gdzie Krym... Zapewniam Cie że mieszkańcy Koszalina czy Wałcza też nie jeżdżą do swojej stolicy czyli Szczecina, czy mieszkańcy Kalisza lub Turku do Poznania a Białej Podlaskiej bądz Łukowa do Lublina. co w tym dziwnego? - Sandomierz ma pod nosem Tarnobrzeg i Stalową Wole więc tam im blizej robić zakupy itp.
co do Starachowic to jeśli Ci sie tak w NASZYM WSPÓLNYM województwie nie podoba i czujesz olbrzymi dyskomfort i ucisk to zbieraj podpisy moze Mazowieckie Was zechce - nikt nikogo na siłę nie trzyma. tylko pamiętaj wtedy o "dostęp do koryta" nie będziecie już konkurować ze Skarżyskiem czy Ostrowcem ale także z Radomiem, Płockiem, Siedlcami, Ostrołęką, Pruszkowem...
co ma KOM do Sandomierza czy Starachowic? - przecież to jest zupełnie inny projekt z innymi celami które nie są na skale wojewódzka tylko czysto lokalną. kto Wam broni zrobić sobie SOM i harmonijnie współdziałać z ościennymi miejscowościami czy gminami.
CK|PL|EU

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 2 listopada 2009, o 15:22

Starzech pisze: Sandomierzanie bardzie utożsamiają się z podkarpaciem bliżej im do Stalowej Woli czy Tarnobrzega.

No i widzisz - ot caly poczatek naszej dyskusji, czyli rozerwanie powiazan regionalnych, wsrod nich wlasnie wymienialem Tarnobrzeg z Sandomierzem.
Starzech pisze: Bez obrazy ale Kielce nie są ośrodkiem napędzającym rozwój takiego obszaru jakim jest teren obecnego województwo świętokrzyskiego.

A tego dotyczyla dyskusja nt. zrownowazonego rozwoju :P
Starzech pisze: Śmieszą mnie mapki tzw. KOMu czy lotniska.

Nie Ciebie jednego;)
Starzech pisze: redoxygene jakby nie istaniała nazwa ziemia starachowicka nikt by o niej nie pisał i nie mówił. Media coraz częściej używają termin ziemii starachowickiej patrz np.Lasy Starachowickie nazwa która używana była juz przed wojną.
Starzech! Wyraznie przeciez napisalem, ze "cos takiego jak "ziemia starachowicka" nie istnialo i nie istnieje w takim kontekscie".
Media tez okreslaja wojewodztwo mazowieckie Mazowszem mimo, ze nie ma ono z nim wiele wspolnego. Jesli chodzi o Lasy Starachowickie - nikt przeciez nie twierdzi ze tak nie jest. Jest tez dla przykladu Puszcza Kozienicka - czy to oznacza, ze termin "ziemia kozienicka" ma sie odnosic do tak olbrzymiego obszaru? O ziemi kozienickiej mozemy mowic w takim samym kontekscie jak o ziemi starachowickiej - czyli obecnym powiecie.
Boss pisze: kto Wam broni zrobić sobie SOM i harmonijnie współdziałać z ościennymi miejscowościami czy gminami.
A ustawa wlasnie bedzie bronic. Utworzenie OM jako swoistego stowarzyszenia gmin nie daje praktycznie nic.
Boss pisze: prosze Cie. gdzie Rzym a gdzie Krym... Zapewniam Cie że mieszkańcy Koszalina czy Wałcza też nie jeżdżą do swojej stolicy czyli Szczecina, czy mieszkańcy Kalisza lub Turku do Poznania a Białej Podlaskiej bądz Łukowa do Lublina. co w tym dziwnego? - Sandomierz ma pod nosem Tarnobrzeg i Stalową Wole więc tam im blizej robić zakupy itp.
I tym wlasnie potwierdzasz bezsens obecnego podzialu administracyjnego i takich a nie innych kompetencji poszczegolnych szczebli. Choc przyklady nie do konca dobrze dobrane.

Boss

Post autor: Boss » 2 listopada 2009, o 16:06

redoxygene pisze:
Starzech pisze: Sandomierzanie bardzie utożsamiają się z podkarpaciem bliżej im do Stalowej Woli czy Tarnobrzega.
No i widzisz - ot caly poczatek naszej dyskusji, czyli rozerwanie powiazan regionalnych, wsrod nich wlasnie wymienialem Tarnobrzeg z Sandomierzem.
jeśli dla Was Sandomierz i miasta COPu mają sie jakoś do siebie poza bliskościa to gratuluje. To tak jak Śląsk i Zagłębie "rzut kamieniem" a dwa światy.
a Sandomierz utożsamia się jedynie z... Sandomierzem
redoxygene pisze:
Starzech pisze: Śmieszą mnie mapki tzw. KOMu czy lotniska.
Nie Ciebie jednego;)
typowe psy ogrodnika. ale cóż, ja potwierdzam się tylko w tym że idziemy w dobrym kierunku kiedy mam okazje gościc każdego Radomianina czy poprostu z rozmów z masą ludzmi z Radomia tu studjujących którzy z zachwytem patrzy na Kielce i gratulują że mamy jaja, ze u nas się coś dzieje. że dlaczego my potrafimy a w Radomiu nie wychodzi.
Pamiętam jak powstawały plany stadionu w Kielcach - też Was śmiech ogarniał.
redoxygene pisze:
prosze Cie. gdzie Rzym a gdzie Krym... Zapewniam Cie że mieszkańcy Koszalina czy Wałcza też nie jeżdżą do swojej stolicy czyli Szczecina, czy mieszkańcy Kalisza lub Turku do Poznania a Białej Podlaskiej bądz Łukowa do Lublina. co w tym dziwnego? - Sandomierz ma pod nosem Tarnobrzeg i Stalową Wole więc tam im blizej robić zakupy itp.
I tym wlasnie potwierdzasz bezsens obecnego podzialu administracyjnego i takich a nie innych kompetencji poszczegolnych szczebli. Choc przyklady nie do konca dobrze dobrane.
czyli idąc Twoim tokiem rozumowania - skoro ze Szczecina jest bliżej do stolicy niemiec to powinien byc niemiecki? niech zgadne... zle dobrany przykład.
CK|PL|EU

Starzech

Post autor: Starzech » 2 listopada 2009, o 16:32

Bossie nie mam na celu przekonywać cię do swojej racji bo wiem z reguły że nic nie osiągnę. :D Piszesz o dostępie do koryta jakiego koryta? Jak Kielce zabierają wszystko co się tylko da.Gdyby nie projekty i dofinansowanie przez Unię ten region padł by w ciągu 2 lat. Zabierz Kielcom stolice zobaczysz na jakm poziomie stoi jego rozwój.Jezeli chodzi o KOM mam na mysli mapki z tego wątku zdiełane przez uzytkowników.Piszesz o stadionie dzisiaj taki stadion jaki ma Korona buduje się w miastach o wiele mniejszych od Kielc patrz Lubin.
Porównanie stadioniku do lotniska jest komiczne może kosmiczne :lol:
Wystarczy zmodernizować 7 na całej trasie do parametrów S i wybudować S42 szybki dojazd na Balice czy na Lublinek zapewniony lub rozważyć budowę lotniska w Radomiu które odciązyło by w pewnym stopniu Okęcie.

baux

Post autor: baux » 2 listopada 2009, o 20:12

Gadka szmatka :roll:

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 2 listopada 2009, o 20:39

Starzech pisze: dzisiaj taki stadion jaki ma Korona buduje się w miastach o wiele mniejszych od Kielc patrz Lubin.
Budują Ci na których stać. I takie obiekty na jakie są potrzeby.
Większość miast (nawet tych większych od Kielc) może pomarzyć tylko o takim obiekcie jaki jest obecnie w Kielcach i tak będzie jeszcze bardzo długo.
Starzech pisze: Wystarczy zmodernizować 7 na całej trasie do parametrów S i wybudować S42 szybki dojazd na Balice czy na Lublinek zapewniony lub rozważyć budowę lotniska w Radomiu które odciązyło by w pewnym stopniu Okęcie.
Przecież DK42, DK78 będą wkrótce a S7, S74 właśnie są globalnie modernizowane. Za 5 - 7 lat w województwie będą 4 drogi o najwyższej klasie.
Przeznaczenie niedawno ogromnych środków na dwie pierwsze wymienione drogi a także ogromne kwoty na dwa mosty przez Wisłę pokazuje, że województwo także dba o regiony, a nie tylko o swoją stolicę.

Proporcje "środki na stolicę" / "środki na region" w Świętokrzyskiem z pewnością są dużo poprawniejsze od woj. Mazowieckiego, czy Podkarpackiego (przecież udzielający się na tym forum nasi goście z innych regionów mogą to potwierdzić).
Rzeszów do końca nie chciał współfinansować mostu w Połańcu, a przecież z tego obiektu - wg Mnie - bardziej Podkarpacie, niż Świętokrzyskie skorzysta.

Chciałbym, aby lotnisko pod Kielcami powstało. Chciałbym z niego korzystać. Uważam, że jeżeli będzie nawet (początkowo i być może później) przynosiło straty dla miasta (biorąc pod uwagę działalność administracyjną lotniska) to przecież zysk z niego dla miasta (ekonomiczny) będzie wyraźny. (ktoś niedawno podał przykład Bydgoszczy)

Odnośnie cywilnego lotniska (planowanego) w Radomiu. Gdyby było ono już teraz to na pewno ja jako mieszkaniec Kielc, chciałbym, aby to z niego nasze miasto korzystało (Targi, firmy, widowiska sportowe na arenie Kielce) i nie optowałbym za opcją Obice.

Ale tego lotniska nie ma i tyle w tej sprawie.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 2 listopada 2009, o 23:19

Boss pisze: a Sandomierz utożsamia się jedynie z... Sandomierzem
A powiazania regionalne, to powiazania regionalne. Czyli to, dlaczego oddzialywania np. Radom-Kielce sa spore podczas gdy np Radom-Lodz znikome i dokladnie tak samo dlaczego powiazania Sandomierz-Tarnobrzeg silne, a Sandomierz-Skarzysko znikome.
Boss pisze: ale cóż, ja potwierdzam się tylko w tym że idziemy w dobrym kierunku
"Potwierdzac" sie mozesz jak chcesz i czym chcesz.
Boss pisze: kiedy mam okazje gościc każdego Radomianina czy poprostu z rozmów z masą ludzmi z Radomia tu studjujących którzy z zachwytem patrzy na Kielce i gratulują że mamy jaja, ze u nas się coś dzieje. że dlaczego my potrafimy a w Radomiu nie wychodzi.
Coz - taka specyfika ludzi. To widzisz - ja niejednokrotnie spotkalem sie ze stwierdzeniem postronnych osob, ze "w Kielcach to nawet komunikacje maja lepsza, bo tyle linii i nowych autobusow". Co z tego, ze autobusow o wiele mniej nowych jak w Radomiu, a sama komunikacja w Kielcach nalezy do jednych z najgorszych w kraju. Wszedzie jest lepiej "z zasady". Widocznie spotykasz zakompleksionych radomian.
Forum jest w koncu od tego, zeby podgladac co sie dzieje w Radomiu i w Kielcach. Czlowiek, ktory chce cokolwiek soba reprezentowac zeby wypowiadac sie w danym temacie, musi posiadac na ten temat wiedze. Ja zadnych kompleksow na tym punkcie nie mam i nie musze polegac na czyjejkolwiek zaslyszanej opinii wynikajacej wlasnie z niewiedzy, a juz z pewnoscia takich opinii nie przytaczam. Najwidoczniej kieruje sie innymi przeslankami niz Ty. Osobiscie znam w Kielcach troche osob nielubiacych Kielc i tego co sie w nich dzieje - i co z tego?
Niejednokrotnie w gronie, nazwijmy je "aktywistow", Kielce sa podawane za przyklad calkowitego braku jaj i pomyslunku - czy to oznacza, ze skoro z zachwytem sie patrzy na Radom i gratuluje sie nam że mamy jaja, że u nas się coś dzieje i dlaczego my potrafimy a w Kielcach nie wychodzi, to ma mowic, ze Kielce sa do dupy i tu sie nic nie da?
Boss pisze: Pamiętam jak powstawały plany stadionu w Kielcach - też Was śmiech ogarniał.
Ja tez pamietam i to doskonale. Nie wiem kogo smiech ogarnial, moze Twoich znajomych, ale z pewnoscia nie moich (zreszta nawet ani jednej znanej mi osoby z Radomia). Za to smiech mnie ogarnia jak slysze o formułach 1, metropoliach kieleckich siegajacych po Skarzysko czy Obicach gwarantujacych swietlana przyszlosc wojewodztwa.
Boss pisze: czyli idąc Twoim tokiem rozumowania - skoro ze Szczecina jest bliżej do stolicy niemiec to powinien byc niemiecki? niech zgadne... zle dobrany przykład.
Owszem, umiesz zgadywac. Chodzi tu o fakt, ze powiazania miast odleglych o 100 kilometrow moga byc silniejsze niz miast oddalonych o 50. Odpowiednio niedopuszczalne jest rozrywanie regionow o wysokim stopniu powiazania na regiony odrebne. To tak, jakby ktos stwierdzil, ze skarzysko powinno byc w mazowieckim. Ja osobiscie bym temu byl calkowicie przeciwny. Ot wystarczy glowa ruszyc, aby zrozumiec o co chodzi. Jesli na potrzeby tworzenia danego wojewodztwa rozerwano region na pol - to gdzie tu jest sens? Do celow obecnej reformy w sposob calkowicie nieracjonalny dokonano w bardzo wielu przypadkach wlasnie takich roszad - typu podlaczenie Elblaga do Olsztyna pomimo faktu, ze to miasto o wiele silniej jest powiazane z Trojmiastem i poprowadzenie granicy wojewodztwa praktycznie po granicach miasta, odrywajac aglomeracje miejska od wlasciwego jej maista, powpinanie odrebnych regionow do wojewodztw w zaden sposob niespojnych regionalnie (np. mazowieckie), rozlaczenie dwoch miast odleglych od siebie o rzut kamieniem na 2 wojewodztwa (Sandomierz i Tarnobrzeg) i tego typu przypadki.
Przeciez to nie jest trudne, aby pomyslec, jakiez to silne powiazania ma Koszalin ze Szczecinem, Czestochowa z Katowicami, Kalisz z Poznaniem, czy nawet Bodzentyn w jednym powiecie z Kielcami badz Ilza z Radomiem, aby nawet na pierwszy rzut oka stwierdzic, ze z reforma jest cos nie tak.
albatros3 pisze: Przeznaczenie niedawno ogromnych środków na dwie pierwsze wymienione drogi a także ogromne kwoty na dwa mosty przez Wisłę pokazuje, że województwo także dba o regiony, a nie tylko o swoją stolicę.
:lol: No tak, bo rozwoj pozostalych czesci wojewodztwa to przeciez tylko budowa drog :lol: w koncu gdzies te drogi idace przez Kielce musza dalej pojsc :D A najlepszy jest fakt, ze akurat do drog akspresowych to finanse wojewodztw maja tyle co i nic :)
albatros3 pisze: Proporcje "środki na stolicę" / "środki na region" w Świętokrzyskiem z pewnością są dużo poprawniejsze od woj. Mazowieckiego, czy Podkarpackiego (przecież udzielający się na tym forum nasi goście z innych regionów mogą to potwierdzić).
Czyzby? Skarzysko, Starachowice i Ostrowiec nie dostaja w sumie nawet proporcjonalnie tyle co dostaje Radom w mazowieckim i to bez sciany wschodniej.
albatros3 pisze: Odnośnie cywilnego lotniska (planowanego) w Radomiu. Gdyby było ono już teraz to na pewno ja jako mieszkaniec Kielc, chciałbym, aby to z niego nasze miasto korzystało (Targi, firmy, widowiska sportowe na arenie Kielce) i nie optowałbym za opcją Obice. Ale tego lotniska nie ma i tyle w tej sprawie.
To TY, a nie Lubawski, Gosiewski i s-ka, dzieki ktorym, nawiasem mowiac, na 2 lata wstrzymano wszystko co z Sadkowem bylo zwiazane. A lotnisko jest, tyle, ze nie cywilne i jego budowa to kwestia przede wszystkim decyzji administracyjnych, a nie pieniedzy. Takze - srutututu.

Tak czy inaczej - dyskusja odbiegla wyjatkowo od meritum, czyli kieleckiej metropolii i tego, jakie sa szanse na to, zeby powstala, a takze jakie jest uzasadnienie jej istnienia.

baux

Post autor: baux » 3 listopada 2009, o 02:14

Otóż to, ale poniekąd rozumiem że tytuł Kielecki Obszar Metropolitalny u niektórych powoduje podwyższone ciśnienie krwi i wywołuje większą skłonność do pisania farmazonów.

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 3 listopada 2009, o 09:05

Oj podnosi się, podnosi :) Do tego stopnia, że bzdury piszą.

A nie doinformowanym wyjaśniam, że DK42 i DK78 to nie droga ekspresowa.

I dodatkowo:
z listy Indywidualnych Projektów Kluczowych dla
RPO WM 2007 - 2013 i RPO WŚ na lata 2007-2013
Powiat Radom (i miasto) otrzymał z tego programu na różnego rodzaju inwestycje: ok 98 mln zł
Powiat Ostrowiec (i miasto) otrzymał z tego programu na różnego rodzaju inwestycje: ok 108 mln zł

To uzupełnienie danych na temat proporcji, o których pisałem wcześniej.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 3 listopada 2009, o 13:59

albatros3 pisze: A nie doinformowanym wyjaśniam, że DK42 i DK78 to nie droga ekspresowa.
:/ ... Moze poczytaj jeszcze raz co napisalem i wyjasnij sobie, co maja fundusze wojewodzkie do drog krajowych.
albatros3 pisze: To uzupełnienie danych na temat proporcji, o których pisałem wcześniej.
Cos Ci sie znowu dane mieszaja :) Od kiedy to projekty kluczowe stanowia istotny skladnik pozyskania funduszy unijnych. Juz same liczby rzedu 100 milionow na 7 lat pokazuja, ze cos Ci sie rozjezdza.

PS. Z kluczowych wypadnie prawie 30 baniek na stadion w Radomiu - bo o niego aplikujemy oddzielnie i na zupelnie innych zasadach niz chcial poprzedni zarzad miasta. To sie robi 70 i 108 :)
TUTAJ ot chociazby kawalek wyjasnien. Wez sobie kalkulator i policz ile w ogole funduszy zewnetrznych, w tym wojewodzkich, trafi do Radomia za 2009 rok. I jak sie ma te kilkaset milionow w 2009 do srednio 10 mln/rok z projektow kluczowych.

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 4 listopada 2009, o 08:49

Nie można porównywać danych o dofinansowaniach z tylko RPO z wszystkimi innymi dofinansowaniami.

Przecież ogólnie fundusze dzielą się na poszczególne projekty.

A dane z poszczególnych projektów mogą posłużyć jako skala porównawcza.

Weźmy np. dane tylko z Programu Infrastruktura i Środowisko:
http://www.pois.gov.pl/Documents/Lista_ ... a_2009.rar

Sumy projektów:
Radom: 27 874 721
Ostrowiec: 42 437 395

W sumie biorąc dane z wszystkich źródeł (ale bez PORPW):
to w Ostrowcu uzbiera się kwota tylko niewiele mniejsza od kwoty przeznaczonej dla Radomia, pomimo stosunku liczby mieszkańców 1/3.

----------------------------

Fakt, robi się z tego wątku już całkowicie Off Topic.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 4 listopada 2009, o 11:38

albatros3 pisze: Fakt, robi się z tego wątku już całkowicie Off Topic.
Zgadza sie, miedzy innymi Ty go robisz.
Przelicz z laski swojej matematyku te setki milionow dla Ostrowca za 2009 i napisz tu swoj wynik :) Ciekaw jestem jak sie liczy fundusze bez podpisanych umow na finansowanie :) Czytales moze ten artykul, do ktorego wkleilem link?

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 4 listopada 2009, o 12:06

Setki (ale nie jedna, czy dwie) mln zł to z funduszy unijnych otrzymają Kielce, a nie Radom, czy Ostrowiec.

Ale jak powiedziałem robi się OT.

Przecież to wątek o KOM :)

Jak ktoś chce podyskutować o sprawach niezwiązanych z głównym tematem tego wątku, to niech sobie założy nowy lub znajdzie inny zgodny z tematyką, której się podejmuje. W tym także te związane z umiejętnościami matematycznymi.

darek

Post autor: darek » 4 listopada 2009, o 14:00

Nie wiem,nie znam się na sprawach ekonomii,sprawach regionalnych.Wiem tylko jedno zauważyłem od jakiegoś czasu wielką troskę niektórych forumowiczów z Radomia odnosnie niesprawiedliwego środków unijnych w woj. świetokrzyskim,udzielją sie oni głownie na forach Ostrowca,Skarzyska ,Starachowic uzyskując poklas niektórych innych forumowiczów zaslepionych nienawiścią do grodu nad Silnicą.Nie wiem,nie znam się,ale...Czy gdyby tak Radom był na miejscu Kielc to byłoby tak wspaniale w trójmieście?
Trudno,aby stolica województwa stała w miejscu,a rozwijały się mniejsze miasta by nie była skomunikowana.Radmimianie w trosce o rozwój trójmiasta celowo podburzają ich mieszkańców jak to im źle w tym świętokrzyskim.Może niech zajmą sie swoimi nabrzmiałymi problemami,których chyba im nie brak,a niech przestana jątrzyć.W 1998roku zapraszano Radom do tworzenia wspólnego regionu,ale odmówili twierdząc,że wolą być w bogatym mazowszu,więc mają to co chcieli.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 4 listopada 2009, o 14:07

Kolejny widze merytoryczny glos... Dobrze chociaz, ze co chwile powtorzone jest "nie znam sie".

ODPOWIEDZ