Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 28 października 2009, o 09:49

Duzy Plus dla ZTM Kielce rozkłady linii Cmentarnych sa na ich stronie :D

Pepe

Post autor: Pepe » 31 października 2009, o 17:25

Haha ja nie kumam jak można było wymyślać takie rozkłady dla linii "bis" ma dni 31 10. i 1.11. Podam na przykładzie "2". W kierunku Dymin/ulicy Sukowskiej kilka razy w ciągu dnia dzisiejszego zdarzało sie, ze normalna 2 i "bis" praktycznie jeździły za sobą :) Do tego ten Jelczyk na Bis ma chyba za każdym razem ponad 30 min. postoju na petli jednej, jak i drugiej... Wychodzi więc, ze cały dzień robi tylko 6 kursów! Oczywiście ta linia jest potrzebna i ja na miejscu ztm-u zastanowiłbym się nawet, czy aby przypadkiem nie wprowadzic ea na dobre na weekendy albo chociaż na same soboty. Szkoda tylko, że ktoś tak pieczołowicie ustalał godziny odjazdów :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 października 2009, o 18:04

To co w tym roku zrobiono z komunikacja w okresie 1.11 wypada nazwac masakra lub dostosowaniem mozliwosci do ilosci taboru MPK. Po pierwsze ograniczono ilosc brygad na linii Cbis, wiec na najbardziej obciazonej linii mamy odjazd srednio co 15 min (w poprzednich latach autobusy odjezdzaly maksymalnie co 10 min). Genialnym przypadkiem jest rowniez odjazd linii 23/23bis ze Slichowic po godzinie 14 w sobote (14:37/14:42). Brawo!

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 31 października 2009, o 20:20

Faktycznie słabo w tym roku wypada komunikacja dodatkowa. Za to w tym roku zmieniła sie pętla w Cedzynie i autobusy podjeżdzają aż pod same Leszczyny na drugi plac postojowy.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 31 października 2009, o 23:26

Autor pisze:To co w tym roku zrobiono z komunikacja w okresie 1.11 wypada nazwac masakra lub dostosowaniem mozliwosci do ilosci taboru MPK.
Przecież nie użyli dziś wszystkich swoich przegubów, na pewno mieli co jeszcze wystawić, a jak nie, to przecież są jeszcze dwudrzwiowe MANy i Neoplan #235.
Prędzej jako powód wymieniłbym oszczędności. I jak w taki sposób zachęcić ludzi do jazdy autobusem na cmentarz zamiast swoim samochodem?
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 listopada 2009, o 11:37

Na "C" puscili Jelcze :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 1 listopada 2009, o 16:40

Czy ktoś wyruszył na foty autobusów na liniach specjalnych? Miło byłoby coś dodać kilka takich do TWB 8) Jak będę miał możliwość to coś sfotografuję, ale konta nie posiadam, więc co najwyżej na forum lub KPK :P

EDIT: Jednak w tym roku nie dałem rady porobić zdjęć. Obowiązki rodzinne i szarówka na cmentarzu skutecznie to utrudniły :P Ale mam nadzieję, że ktoś mnie wyręczył :)

PS. Nie żałuję, że w tym roku pojechałem samochodem. Choć w sumie, to nie był mój pomysł, a rodziny, którą musiałem zabrać ze sobą. Tym razem dobrze mi doradzili. Korków dużych nie było, a za to autobusy były przeładowane do granic możliwości. Przeguby spotkałem tylko na liniach zwykłych miejskich i podmiejskich: 2BIS, 43, 38, 10, 1. Na F, C, Z zamiast nich, jeździły same krótkie, jak dla mnie skandal. Marian chciał przyoszczędzić za to, że uruchamia nam nowe linie w grudniu i za SKM, która jest jaka jest. Nie ma to jak polityka proekologiczna, zmień bus na wóz.

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 1 listopada 2009, o 18:56

Ja mam niestety jedna fotkę, więcej nie dało rady (za dużo ludzi chodziło). Zauważyłem ze jeździły same 12m na F, E, J, Z, C, S itp. itd. etc.

EDIT:
Obiecane foto :arrow: http://www.phototrans.eu/14,366902,0,Ne ... d_306.html

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 4 listopada 2009, o 20:59

04.11.2009
INFORMACJA

Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach informuje, że od dnia 07.11.2009r. linia nr 53 kursować będzie na częściowo zmienionej trasie i nie będzie dojeżdżać do pętli na os. Świętokrzyskim.
Nowa trasa w/w linii : Kielce ul. Częstochowska – 1 Maja - Pawia – Łódzka – Zagnańska – Okrzei – IX W. Kielc – Warszawska – Świętokrzyska – Al. Solidarności – Domaszowska – Kielce ul. Morcinka Pętla.
Trasa powrotna w odwrotnej kolejności.
Nowe rozkłady jazdy zostaną umieszczone na słupkach przystankowych oraz na stronie www.ztm.kielce.pl w dniu 06.11.2009r.
Informujemy ponadto, że w miesiącu grudniu 2009 roku planowane jest uruchomienie dwóch nowych linii tj. 102 i 107, których trasa będzie rozpoczynała się na pętli autobusowej na os. Świętokrzyskim.

ZTM KIELCE

Ładnie to rozwiązali nie likwidując linii 53 którą by zastąpiła po częsci linia 102 :o

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 4 listopada 2009, o 21:48

Od dawna mowilo sie o skomunikowaniu ul. Morcinka, oto i ono, tylko dlaczego ztm podstawowych relacji nie laczy z dworcem? To jest chore aby linie podmiejskie, a nawet miejskie podstawowe byly wysylane obok dworca, i sztucznie stworzono taka zytnia czy 9 wiekow jako punkty przesiadek pomijajac dworzec, gdzie swoja droga przystanek jest daleko.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 4 listopada 2009, o 22:20

Dwa razy ten sam post. :P
Gdzie jest pętla na tej ulicy :?:
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 5 listopada 2009, o 00:37

Nie przesadzajmy, aby wszystkie linie jeździły koło dworca. Akurat w tym przypadku cięzko byłoby puścić koło dworca tą linię, bo musiałaby robić kółko Żelazna- Żytnia- Paderewskiego. W godzinach szczytu raczej nikt nie chciałby tamtędy jeździć, bo to z miejsca daje oprócz dłuższego przejazdu, opóźnienie kilku(nastu) minut. Byłbym raczej za tworzeniem tras najkrócej łączących punkty A i B. Dlatego dziwię się, czemu nie puścili 53 od razu w Al. 1000-lecia i w Domaczowską. Jedyny powód takiej decyzji to wg mnie fakt zahaczenia o Galerię Echo (jakby od Al. 1000 lecia było daleko :P ) oraz Politechnikę na przystanku przy Warszawskiej. Ale jeśli 53 ma jeździć Świętokrzyską, to czemu musi jechać prze Okrzei i XI Wieków, zamiast od razu w Jesionową, szybko i łatwo można ominąć zakorkowane centrum? Nie wiem jak z frekwencją na tej linii, przebieg przez Centrum może obronić jedynie fakt wsiadania i wysiadania w nim większej ilości osób niż na reszcie trasy, jeśli tak rzeczywiście jest, to rozumiem.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 5 listopada 2009, o 03:37

B@rteK pisze:Nie przesadzajmy, aby wszystkie linie jeździły koło dworca.
Nikt nie mowi, ze maja jezdzic wszystkie. Maja jezdzic linie podstawowe z kazdego kierunku i to w zaden sposob sprawa skomplikowana nie jest. Zwlaszcza przy ukladzie takim, jaki jest w Kielcach - czyli nadmiernej ilosci linii. Jesli na zadupie dojezdza jedna linia, to ma jechac kolo PKP/PKS, jesli wiecej - wystarczy tez tylko jedna do dworcow. Chyba nie trzeba tlumaczyc korzysci plynacych z polaczen pomiedzy roznymi srodkami transportu publicznego.
B@rteK pisze: Akurat w tym przypadku cięzko byłoby puścić koło dworca tą linię, bo musiałaby robić kółko Żelazna- Żytnia- Paderewskiego. W godzinach szczytu raczej nikt nie chciałby tamtędy jeździć, bo to z miejsca daje oprócz dłuższego przejazdu, opóźnienie kilku(nastu) minut.
Nikt przeciez nie mowi o tym, zeby to akurat byla 53 i akurat po takiej godnej ZTMowskiego zmyslu planowania trasie.
B@rteK pisze: Nie wiem jak z frekwencją na tej linii
W ZTMie najpewniej tego tez nie wiedza :P

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 5 listopada 2009, o 09:11

B@rteK pisze:Nie wiem jak z frekwencją na tej linii
Teoretycznie to powinna odciązyc "13 " na odcinku Domaszowska II - IX Wieków bo do "13" nie da się wsiąć już pod Tesco i to często 8) Może ci co jada na tym odcinku wybiorą "53" bo to zawsze jakas alternatywa 8) a do tego nowy dojazd do WORD 8)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 listopada 2009, o 13:37

dovers_ck pisze:Dwa razy ten sam post. :P
Gdzie jest pętla na tej ulicy :?:
Robia gdzies przed stacja Orlen.

ODPOWIEDZ