PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 20 października 2009, o 21:26

14/10/09
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 31 października 2009, o 22:37

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 31 października 2009, o 22:48

Kurcze... ogólnie jako parking to moim zdaniem wygląda bardzo bardzo dobrze... Tylko w tym miejscu niespecjalnie pasuje.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 1 listopada 2009, o 01:24

Ja tam jestem zadowolony...

Co by tam nie powstało, i tak by w tym miejscu nie pasowało... Wszystko przez to, że zabudowa wokół placu przed budową parkingu była bardzo niespójna. Z jednej strony przeszklony, niedomyty pasztet, z drugiej kilka biednych kamienic, z trzeciej kawałek przyjemnego, majestatycznego neoklasycyzmu, a z czwartej socrealistyczny blok.

Tak więc... Czy on tam pasuje?? Z pewnością pasuje do okolicznych budynków nie gorzej, niż one same nawzajem do siebie.

Sam parking, trzyma niezły poziom... Można to ocenić już teraz, choć do oddania jeszcze kawałek. Podoba mi się, jak nawiązuje swoją kolumnadą do ratusza... Miło byłoby zobaczyć te kolumny podświetlone nocą. Podobają mi się materiały i kolorystyka...

Generalnie po wybudowaniu parkingu i po przebudowie Dekomu, ten kawałek Kielc będzie dla mnie przyjemniejszy w odbiorze niż kiedyś... A już z pewnością bardziej "miejski"... Plac przed powstaniem parkingu nigdy nie należał do atrakcyjnych... Ni to był park, ni to plac, a do tego jeszcze ten chaos w zabudowie.

Trochę smutnym jest jednak fakt, że jeżeli chodzi o jakość współczesnej architektury w Kielcach, przez jakiś czas w czołówce będziemy mieli parking... :wink:

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 1 listopada 2009, o 11:32

Wjazdy na parking od strony Piotrkowskiej.

Obrazek

Obrazek
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 listopada 2009, o 21:14

Parking koło Urzędu Miasta będzie dostępny już w grudniu
Artykuł dodany: 2009-11-12 18:09:08, ostatnia aktualizacja: 2009-11-12 18:45:53

Dobiega końca budowa parkingu wielopoziomowego przy Placu Konstytucji 3 Maja w Kielcach. Obiekt będzie miał 4 kondygnacje i 386 miejsc parkingowych. Wicedyrektor Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych Bogdan Klikowicz ma nadzieję, że inwestycję uda się zakończyć zgodnie z planem, czyli do końca listopada.
Obrazek
Nie wszystko zależy jednak od budowlańców.

Bogdan Klikowicz zapewnia, że sąsiedztwo parkingu z Urzędem Miasta nie będzie mieć wpływu na dostępność miejsc parkingowych. Wykonawcą budowy jest firma Condite, będąca spółką-córką Kolportera. Koszt inwestycji wynosi 19 i pół miliona złotych.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Parkin ... 0c3c5.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

tk3008

Post autor: tk3008 » 13 listopada 2009, o 09:11

przechodzac wczoraj kolo parkingu, bylem oczarowany jego pieknem. Na uwage zasluguja materialy uzyte do jego budowy, wczoraj zakladali szklenia ( chyba pod wodospady). Jednym slowem uwazam te inwestycje za bardzo udana :)

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 13 listopada 2009, o 11:15

Wczoraj jechałem IX Wieków przed 17 i był świetnie oświetlony. Bardzo fajnie to wygląda. Mam nadzieje że w planach będzie też podświetlenie Decomu i było by świetnie. Marzy mi się jeszcze podświetlenie wierz Kościoła na 1 Maja.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 13 listopada 2009, o 12:34

Parking bardzo ładny, ale lokalizacja do d...y
Jeżpir

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 listopada 2009, o 20:36

MAŁY pisze:Mam nadzieje że w planach będzie też podświetlenie Decomu i było by świetnie.
Z informacji Echa potwierdzam- Dekom ma być na rogach podświetlony.

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 14 listopada 2009, o 16:12

14.11.2009
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 14 listopada 2009, o 16:28

Wrecz szok :shock: z poczatku bylem przeciwny tej inwestycji, potem spodziewalem sie, ze postawia betonowego klocka zamiast tego co na wizualkach bylo, a teraz patrze i jednak oczu nie moge oderwac. Moze na kolana nie rzuca, ale jednak i tak bombowo sie prezentuje. I idealnie dorzuca swoje pare groszy do panujacego dookola chaosu stylow architektury ;) stary zus, ujk, dekom, niskie kamieniczki, ratusz i posrodku nowoczesnie wygladajacy parking ;)

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 17 listopada 2009, o 22:43

Obrazek
Kultura i sztuka na parkingu wielopoziomowym w Kielcach (video)

Na parkingu, który lada moment zostanie oddany do użytku (obok Urzędu Miasta) są pomieszczenia wystawowe. Nie wiadomo, kto i na jakich zasadach je zajmie.

Mowa o mieszczących się na trzech kondygnacjach salach o powierzchni ponad 1000 m kw. Jeden fragment – przeszkolony narożnik widoczny jest od ulicy Leśnej, reszta kryje się za elewacją.

- To długie, szerokie na 7 metrów pomieszczenia, które projektowano z myślą o miejskim expo - przyznaje Artur Hajdorowicz. – Urzędowi miasta brakuje miejsca, gdzie można pokazywać np. wyniki konkursów przez nas ogłaszanych. Dlatego zaprojektowano przestrzeń, która może być wykorzystywana w tym celu.
Oczywiście, jak podkreśla Hajdorowicz, nie przesądza to o przeznaczeniu takiej "parkingowej” galerii. Mogą z niej korzystać różne osoby czy firmy. Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych może ja wydzierżawić. Na początku realizacji inwestycji mówiono, że galerię przejmie Biuro Wystaw Artystycznych, ale ono nie było skore, bo na tak wąskich ścianach trudne dobrze pokazywać obrazy.

Co więc będzie się mieścić w garażu? Prezes Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych Krzysztof Solecki Odsyła od prezydenta. – Decyzje zapadną, gdy budynek zostanie odebrany – mówi.

Prezydent Wojciech Lubawski także nie chce zdradzić jakie ma palny w związku z galerią. - Najpierw odbierzemy budynek potem będziemy mówić o planach. Mam bardzo ciekawy pomysł, związany z kulturą, ale nie mogę go wcześniej zdradzić - mówi.

Odbiór budynku przewidziany jest na koniec listopada.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /329047470
pletwa

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 19 listopada 2009, o 14:03

Tylko sześć placów zastąpi strefę płatnego postoju. Gdzie będziemy parkować?
Parking wielopoziomowy na placu Konstytucji w Kielcach nie zostanie oddany do użytku 30 listopada. Termin został przesunięty do 20 grudnia. Place do parkowania, które mają zastąpić strefę płatnego postoju także nie będą gotowe w tym roku.
- Opóźnienie przy budowie parkingu pojawiło się już na początku inwestycji. Musieliśmy, że uda się nadrobić spóźnienie i parking będzie gotowy na 30 listopada. Niestety nie było to możliwe, pojawiły się dodatkowe problemy z wykończeniem obiektu. Umowa została przedłużono do 20 grudnia, może kilka dni wcześniej uda się prace zakończyć - informuje Stefan Przemyski, kierownik Działu Technicznego w Przedsiębiorstwie Usług Komunalnych w Kielcach.

Wraz z otwarciem parkingu ma zniknąć strefa płatnego postoju, a auta będzie można zostawić wyłącznie na wyznaczonych placach, płatnych.

TYLKO SZEŚĆ PLACÓW

Miejscy urzędnicy znaleźli sześć placów, ale trzeba je przygotować, przebudować lub powiększyć. - Jesteśmy na etapie ustalania granic działek, aby nikt nam nie zarzucił naruszenia prywatnej własności. Potem trzeba wykonać projekty, zgłosić zakres planowanych prac i wykonać je. To wymaga czasu, na pewno w tym roku się nie zdążymy - dodaje kierownik.

Najwięcej aut zmieści się na placu Wolności, gdzie po rozebraniu betonowej sceny powstanie 140 miejsc. Aż 120 samochodów ma stanąć na placu przy ulicy Kościuszki 7/9, położonym w podwórku za kamienicami. - Prowadzimy rozmowy ze wspólnotą mieszkaniową, aby wydała zgodę na przejazd bramą. Jeśli nie dojdziemy do porozumienia, to dojazd zrobimy od ulicy Niecałej, ale będzie on mniej wygodny niż od strony Kościuszki - dodaje kierownik.

Ponad 100 aut wjedzie na plac przy ulicy Jana Pawła II koło radia Jedność, a około 80 miejsc powstanie po przebudowie parkingu przed budynkiem Nidy przy ulicy Wesołej. Kierowcy będą mogli skorzystać także z parkingu koło hali "Planty”, gdzie zmieści się 70 samochodów. Mały parking z 17 miejscami czeka przy ulicy Warszawskiej koło budynku telekomunikacji.

KIEDYŚ MOŻE BYĆ WIĘCEJ

- W sumie to będzie około 600 miejsc, tyle mamy pewnych. Rozważanych jest jeszcze kilka lokalizacji, ale są kłopoty z ustaleniem stanu prawnego nieruchomości - tłumaczy kierownik.

W strefie płatnego postoju jest 1200 miejsc, po jej zamknięciu nie będzie ich więcej niż 1 tysiąc (razem z parkingiem wielopoziomowym). Za zostawienie auta na parkingu wielopoziomowym na godzinę trzeba będzie zapłacić 2 złote, za każda następną już 3 złote. Parking ma być otwarty całą dobę, ale jeszcze nie wiadomo, ile zapłacimy za nocne parkowanie. Nie jest ustalona także opłata za korzystanie z placów oraz godziny ich działania. Część z nich będzie płatne przez część dnia, a część całą dobę.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /890236584
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

tk3008

Post autor: tk3008 » 19 listopada 2009, o 16:21

super !! plac wolnosci zamienimy w parking :? :x :evil: :!: cudowny pomysl ...

ODPOWIEDZ