Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 sierpnia 2009, o 20:48

A ja chciałbym pochwalić kierowców MPK, bo za każdym razem jak ich przepuszczam, a czynię to zawsze, to ładnie mi dziękują awaryjnymi :) Taka małą rzecz a cieszy :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

michal641

Post autor: michal641 » 9 września 2009, o 21:12

Wczoraj kierowca trójki #662 skręcał z IX Wieków w Źródłową ze środkowego pasa dla jadących na wprost. Zablokował przy tym oba pasy ruchu. Na samym skrzyżowaniu wykonał niebezpieczny manewr.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 września 2009, o 12:55

Kielczanin najlepszym kierowcą w Polsce

W Targach Kielce zakończył się III Ogólnopolski Konkurs Kierowców Komunikacji Miejskiej o Puchar Prezesa Izby Gospodarczej Komunikacji Miejskiej.

Najlepsi kierowcy w Polsce - zwycięzcy III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kierowców Komunikacji MiejskiejTo widowiskowe wydarzenie zgromadziło dużą ilość zawodników, ale jeszcze więcej widzów, którzy z podziwem obserwowali zmagania profesjonalistów. Pierwszy etap – teoretyczny - składał się z zagadnień dotyczących przepisów, które obowiązkowo powinien znać każdy kierowca autobusu. Drugi i trzeci etap to jazda sprawnościowa z utrudnieniem na czas, na przygotowanym placu manewrowym 12 metrowymi autobusami firmy Solaris, a także konkurencje z udzielania pierwszej pomocy oraz rozwiązywania trudnych sytuacji, które zawodnicy mogą napotkać w pracy codziennej. Konkurs bowiem oprócz widowiska, spełnia również funkcję edukacyjną dla pracowników firm komunikacji miejskiej.

Najlepszym spośród 70 kierowców okazał się kielczanin – Janusz Kaszuba. W pierwszej piątce znaleźli się również przedstawiciele firm komunikacyjnych z Piły, Wejherowa, Poznania i Bielska – Białej. W konkursie udział wzięło aż 8 kobiet. Najlepszą z nich była Magdalena Stachowiak z Lubonia, która jako jedyna weszła do wielkiego finału.

Głównymi organizatorami zmagań byli: Izba Gospodarcza Komunikacji Miejskiej z Warszawy, współorganizator targów TRANSEXPO i Targi Kielce, z pomocą Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach- Wydział Ruchu Drogowego, MPK Kielce, ZTM Kielce, Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Kielcach, Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego w Kielcach oraz Polskiego Czerwonego Krzyża. Sponsorem I nagrody oraz Partnerem Głównym Konkursu był Solaris Bus & Coach S.A. Partnerami oraz fundatorami nagród za zajęcie kolejnych miejsc są Drabpol Sp.J., PGNiG, R & G Sp. z o.o. oraz firma Kiel.

Patronat medialny nad imprezą objęli: Rzeczpospolita, Autoświat, Onet.pl, TVP Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, transinfo.pl, Autobusy oraz Polski Traker Bus.

Obrazek

http://transexpo.pl/index.html?k=main&s=news&news=138

Gratuluję zwycięzcy.

Awatar użytkownika
Cervo

Post autor: Cervo » 19 września 2009, o 20:58

nie no, kielecki? Przeciez to na bank jeden z tych strajkujących, cham, prostak, cep, ktory zyje po to, zeby przytrzasnac staruszke drzwiami i ochlapac przechodnia woda z kaluzy!

a tak na powaznie, to ja bym chcial, zeby czasem o naszej zacnej spolce MPK i o kierowcach, powiedziec jakies mile slowo. bo chyba nie jest az tak zle, jak czasem to widzimy.

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 19 września 2009, o 21:20

Panu Januszowi jak najbardziej gratuluje ale... jest on instruktorem jazdy w jednej z kieleckich szkół (kat. A) i byłem z nim w piątek umówiony o godz. 12 pod stadionem na jazdę motorem. Pan Janusz jak widzę miał poważniejsze sprawy na głowie i wiem już czemu nie przyszedł ani nie odbierał telefonu. Miło by było gdyby najpierw zadzwonił lub napisał SMSa a nie najzwyczajniej w świecie mnie olał.

kadoron

Post autor: kadoron » 19 września 2009, o 21:22

Ciekawe, czy była konkurencja pod tytułem "Odjazd z przystanku 5 minut przed czasem" :evil:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 24 września 2009, o 07:54

Obrazek
Inwalida w autobusie miejskim na kierowcę nie zawsze może liczyć

Elżbieta ZEMSTA

Starszy, niepełnosprawny mężczyzna prosił kierowcę autobusu Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach o pomoc przy wysiadaniu. A ten, według słów pasażera nie dosyć, że zignorował prośbę, to jeszcze wywiózł mężczyznę na ostatni przystanek.

- To prawdziwe draństwo ze strony tego kierowcy, że nawet nie starał się mi pomóc, a przecież go prosiłem. Sam nie dałem rady wysiąść na przystanku, bo chodzę o kulach i zejście z wysokich schodów sprawia mi ogromne trudności - skarży się pan Bronisław, mieszkaniec Kielc.

Mężczyzna wsiadł w poniedziałek o godzinie 14.30 do autobusu linii 34 na przystanku przy bazarze. Gdy już przy pomocy innych pasażerów dostał się do wysokiego, przegubowego pojazdu od razu podszedł do kierowcy i poprosił go, aby pomógł mu przednimi drzwiami wysiąść na przystanku przy Premie przy ulicy Tarnowskiej.

- Kierowca, którego prosiłem o pomoc, nawet się nie odwrócił i nie odpowiedział. Ruszył za to z takim impetem, że o mało nie przewróciłem się na podłogę pojazdu. Nie pomógł mi w wyjściu z autobusu na moim przystanku, podczas, gdy ja stałem przed drzwiami i patrzyłem na niego, to jeszcze zaraz zamknął drzwi i wywiózł mnie na ostatni przystanek pętli na Wrzosowej. Jakoś wydostałem się z autobusu i musiałem wracać prawie 2 kilometry do mojego przystanku. Jestem oburzony zachowaniem kierowcy i tym, w jaki sposób mnie potraktował - mówi pan Bronisław.

Mężczyzna dodaje, że od blisko sześciu lat chodzi o kulach i jak do tej pory nie spotkał się z równie lekceważącym traktowaniem, jak podczas poniedziałkowego kursu autobusem MPK.
- Udało nam się ustalić, kto jechał tym autobusem i w środę rano mam z nim spotkanie. Muszę wysłuchać kierowcy, aby znać obie strony i wtedy, jeżeli potwierdzą się słowa naszego pasażera, to kierowca zostanie surowo ukarany. Absolutnie nie tolerujemy w naszej firmie takich postaw i kierowcy doskonale wiedzą, że podobne zachowania są mocna piętnowana - mówi Elżbieta Śreniawska, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach.

Przypomnijmy, że kilka tygodni temu zarząd MPK ogłosił program "Przyjazne autobusy”, w którym to kierowcy mieli wychodzić na przeciw osobom niepełnosprawnym. Miał to być rewolucyjny program, niestety z opisanej wyżej sytuacji wychodzi na to, że nie wszyscy pracownicy MPK stosują się do nowych wytycznych.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/79128720
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 24 września 2009, o 14:55

Taka sytuacja przeważnie zdarza się kilka razy dziennie. Dzisiaj kierowca #906 przyciąłby kobietę w ostatnich drzwiach ale w porę szybko przeszła o krok do przodu zanim zamknęła się druga połówka drzwi.

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 25 września 2009, o 06:13

Bardzo dobrze, że trafiło to do gazety bo takie zachowanie kierowców musi być napiętnowane.

Jako dziecko pamiętam historie, kiedy jednej kobiecie drzwi przycięły płaszcz podczas wysiadania i autobus ruszył. Od przystanku na Jesionowej koło pawilonów była ciągnięta po ulicy na tyłku aż do skrzyżowania z Klonowa! Nie wiem chyba nic się nie stało. Ludzie krzyczeli, ale kierowca miał swoje "Hi fi" za głośno podkręcone żeby się zorientować w porę.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 października 2009, o 00:29

Obrazek
Nowa moda w MPK
Marcin Sztandera
2009-10-05, ostatnia aktualizacja 2009-10-05 20:00

Nowe trendy w kieleckim MPK. Do lamusa pójdą granatowe sweterki, w które nie tak dawno zarząd miejskiej spółki przyodział kierowców. Nowa prezes uważa, że kierowcy autobusów są zbyt przystojni, by je nosić. I dlatego będą nosić bardziej twarzowe marynarki.
Kielecki przewoźnik zamierza kupić 450 marynarek. Mają być granatowe, z wyszytym na kieszonce na piersi logo firmy. - Będą je nosić pracownicy naszej firmy. Całość w połączeniu z nowymi spodniami i koszulami będzie wyglądała bardzo elegancko - zapewnia Elżbieta Śreniawska, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji.

To oznacza, że w niebyt odejdzie wprowadzany w 2005 roku przy ogromnych kontrowersjach obowiązek noszenia służbowych strojów przez kierowców. Ówczesny zarząd zdecydował się je wprowadzić, żeby poprawić mocno nadwyrężony wizerunek firmy. Wiele zarzutów pasażerów dotyczyło m.in. niechlujnego stroju niektórych kierowców.

MPK zdecydowało wtedy, że każdy kierowca otrzyma dwie pary ciemnogranatowych spodni, dwie jasnoniebieskie koszule z krótkim i dwie z długim rękawem. Uzupełnieniem na chłodniejsze dni były dwa granatowe swetry z logo firmy. Potem były problemy z wyegzekwowaniem noszenia strojów służbowych, bo kierowcy buntowali się, że kilkugodzinna jazda w krawatach po zatłoczonych ulicach, w autobusach bez klimatyzacji to koszmar. Narzekali też, że dwa komplety to mało, bo koszule trzeba prać codziennie.

Ale czas zrobił swoje. Panowie w autobusach przyzwyczaili się do stroju służbowego i obecna zmiana nie budzi już protestów. - Spodnie będą bardzo podobne, ale ze swetrów zrezygnujemy. Nie były zbyt eleganckie. Moim zdaniem kierowcy w MPK są bardzo przystojni, a marynarki jeszcze to podkreślą - tłumaczy Śreniawska. Twierdzi, że uroda jej pracowników skłoniła zarząd do rezygnacji z wprowadzenia polarów, bo i taki pomysł się pojawił. - Zastanawialiśmy się nad tym, ale polary nie wyglądają elegancko. Rozmawialiśmy już z pracownikami, oni zgodzili się na takie rozwiązanie - zapewnia Śreniawska.

Ale i kierowcy w końcu dopięli swego. Krawat nie będzie obowiązkowy. - Przekonali mnie, że w codziennej eksploatacji krawaty są bardzo niepraktyczne i kłopotliwe - przyznaje prezes MPK.

To kolejny etap poprawy wizerunku firmy. We wrześniu m.in. nakazano kierowcom zerwanie wszystkich prywatnych naklejek i ozdób z szoferek. - Chcemy skończyć z jarmarcznymi frędzelkami, naklejkami i misiami. To na pewno nie poprawiało estetyki autobusów - tłumaczyła wówczas Śreniawska.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... w_MPK.html

Ziarek

Post autor: Ziarek » 6 października 2009, o 08:56

Cieszy mnie to że ruszyło się coś przy stroju służbowym w MPK. Miejmy nadzieję że naprawdę te ładne stroje będą ładne (bardzo :P). Mam nadzieję też że kolor granatowy będzie bardzo ciemny (wpadający w czarny) a nie jasny, taki ciemny granatowy dużo lepiej wygląda wydaje mi się :)

Ziarek

Post autor: Ziarek » 12 października 2009, o 20:15

Na stronie MPK Kiece:

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Spółka z o.o zatrudni w pełnym wymiarze godzin do pracy w autobusach komunikacji miejskiej kierowców z kategorią prawa jazdy D.

Ponadto kandydat powinien posiadać:

# aktualne zaświadczenie lekarskie

# orzeczenie psychologiczne

# zaświadczenie o niekaralności

# ukończony kurs w zakresie przewozu osób

Szczegółowych informacji udziela dział kadr pok 109 tel: 0-41 34352421 w 212.

Dnia 25.09.2009 odbyło sie spotkanie z pracownikami MPK Kielce uprawnionymi do otrzymania nieodpłatnych udziałów spółki.
Poniżej znajduje sie druk Wniosku pełnomocnictwa do Umowy nieodpłatnego zbycia udziałów

Wniosek o pełnomocnictwo PDF
Wniosek o pełnomocnictwo DOC

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 października 2009, o 11:34

Dzis pewien gruby i wąsaty jegomość w #210 przełączał na N (bieg jałowy) podczas jazdy.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 13 października 2009, o 12:51

B@rteK pisze:Dzis pewien gruby i wąsaty jegomość w #210 przełączał na N (bieg jałowy) podczas jazdy.
W Ikarusach można wrzucać na luz w czasie jazdy lecz z powrotem na bieg można wrzucić po zatrzymaniu się. :wink:
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 13 października 2009, o 14:19

B@rteK pisze:Dzis pewien gruby i wąsaty jegomość w #210 przełączał na N (bieg jałowy) podczas jazdy.
Mozna by ich wymieniać w nieskończoność. #232, #231, #36x...

ODPOWIEDZ