może pomyślicie o zastosowaniu krzemienia pasiastegoT0MIKE pisze: Moim podstawowym celem było jak najszersze zastosowanie rodzimych materiałów (regionalnych)...
Unimax - Promenada Solna
Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1
Takie deklaracje chciałoby się czytać częściej... Tak trzymaćT0MIKE pisze: - Stolarka wszelkiej maści z naszych gatunków
- Okładziny parteru z piaskowca
- Cokoły przy samej ziemi (względy praktyczne) z granitu (Szklarska Poręba)
- nawierzchnie przed wschodnią fasadą - granit
- fasada telewizorów - kwarcyt (chyba u nas w regionie brak)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kwarcyt... Brzmi tajemniczo. Nie jest to częsty materiał na elewacje.
Mają to być duże płyty polerowane, czy może mniejsze płytki niepolerowane??
Może Konglomerat Kawrcytowy?? Albo Łupek Kwarcytowy??
Jeżeli chodzi o regionalne materiały, to kwarcytu jest u nas pod dostatkiem, tyle że on raczej nie nadaje się na elewacje... Bardziej na kruszywa budowlane (Wiśniówka)...
Mają to być duże płyty polerowane, czy może mniejsze płytki niepolerowane??
Może Konglomerat Kawrcytowy?? Albo Łupek Kwarcytowy??
Jeżeli chodzi o regionalne materiały, to kwarcytu jest u nas pod dostatkiem, tyle że on raczej nie nadaje się na elewacje... Bardziej na kruszywa budowlane (Wiśniówka)...
- T0MIKE
- Kontakt:
Mad, leniuchu!
Nie chciało Ci się wcześniej poczytać moim postów, zaledwie z ubiegłego tygodnia. Kwarcyt na elewacji będzie w formie płytek elewacyjnych o nierównej powierzchni zewnętrznej. Rozmiar jeszcze nie został ustalony, widziałem we wzorniku 20x20, ale tutaj musi to byc raczej 40x20. Forma podłużna jest wskazana (jak na wizualizacjach) z uwagi na spójność z kierunkiem "wystawania" telewizorów. U nas nie ma kwarcytów elewacyjnych w rodzaju Black Lava. Chodzi mi o konsekwentne utrzymanie na fasadach nieregularności, wpukłości i wszelkiego rodzaju trójwymiarowości materiałów. Stąd drewno na elewacjach nie będzie raczej w posaci desek z fazowaniem na krawędziach, a zupełnie innej formie: poziomych łat łączonych elementem na ślepe pióro. Piaskowiec także będzie miał nieregularną powierzchnię zmiast gładkiej, szlifowanej. Także kwarcyt będzie miał (jak już napisałem wyżej) nieregularną powierzchnię. Kluczowy argument za takim zestawieniem to wschodnia i południowa ekspozycja elewacji. Zobaczycie, co się będzie działo z cieniami na elewacjach. Jestem gorącym zwolennikiem takich powierzchni, do tego dużych rozmiarów. Sam mam elewację z łupanego silikatu i uwielbiam efekt grających cieni z popołudniowego słońca i wieczornej iluminacji fasad.
- MadMike
Musiałem przeoczyć... 
Ciekaw jestem czy kwarcyt z Wiśniówki nadaje się na łupane płytki elewacyjne...
Jeżeli chodzi o kolorystykę, to chyba nie ma wiele możliwości... Ja bym widział tam coś raczej ciemnego, ale takich naturalnych kwarcytów niestety nie ma...
Ładna ścianka wewnętrzna z kwarcytu:
http://img15.imageshack.us/img15/2940/58018116.jpg
Ciekaw jestem czy kwarcyt z Wiśniówki nadaje się na łupane płytki elewacyjne...
Jeżeli chodzi o kolorystykę, to chyba nie ma wiele możliwości... Ja bym widział tam coś raczej ciemnego, ale takich naturalnych kwarcytów niestety nie ma...
Ładna ścianka wewnętrzna z kwarcytu:
http://img15.imageshack.us/img15/2940/58018116.jpg
- T0MIKE
- Kontakt:
Owszem, jest, znów leniuchujesz, a raptem post wyżej
http://www.lupekdachowy.pl/index.php?a=c&id=552&id2=553
Pozycja Black Lava
A tutaj jest wygląd płytki kwarcytowej w zbliżonym rozmiarze, ale innym kolorze Bianco Cristallo (pozycja 30).
http://www.marmurowe.pl/index.php?action=article&id=383
Sądzę, że będzie to rozmiar 40x20cm, ale nie montowane w sposób ogrodzeniowy, na zakładkę, a klejona na ruszt dokładnie tak, jak widać to na wizualizacji.
http://www.lupekdachowy.pl/index.php?a=c&id=552&id2=553
Pozycja Black Lava
A tutaj jest wygląd płytki kwarcytowej w zbliżonym rozmiarze, ale innym kolorze Bianco Cristallo (pozycja 30).
http://www.marmurowe.pl/index.php?action=article&id=383
Sądzę, że będzie to rozmiar 40x20cm, ale nie montowane w sposób ogrodzeniowy, na zakładkę, a klejona na ruszt dokładnie tak, jak widać to na wizualizacji.
- T0MIKE
- Kontakt:
Trzymałem w ręku baaaardzo grafitową płytkę. Black Lava jest grafitowa, sprawdź po pierwszym linkiem, jaki podałem zdjęcie obok tego, które wkleiłeś).
Ponieważ wybór materiałów dokonywany był w Detanie na "żywym" materiale, jestem pewien, że będzie to ciemny grafit, o nieregularnej powierzchni.
Ponieważ wybór materiałów dokonywany był w Detanie na "żywym" materiale, jestem pewien, że będzie to ciemny grafit, o nieregularnej powierzchni.
Ostatnio zmieniony 12 października 2009, o 20:09 przez T0MIKE, łącznie zmieniany 1 raz.
-
shogun2111
- Kontakt:
- T0MIKE
- Kontakt:
Szczerze powiedziawszy to korzystamy z doświadczeń wspólników z Hiszpanii, którzy zamontowali solary na jednym ze swoich budynków i stwierdzili, że nie ma to ekonomicznego uzasadnienia. Jeśli u nich nie ma to sensu, to u nas tym bardziej. Skupimy się raczej na energooszczędnym oświetleniu i odpowiedniej izolacji cieplnej. Niestety, dzisiaj ekologia w budownictwie nie jest priorytetem z jednego, ale bardzo podstawowego powodu: niskiej świadomości klienta. Mamy tego najlepszy przykład w naszym projekcie Nad brzegiem Czarnej w Markach, gdzie nawet zasobni i wyedukowani ludzie nie bardzo przywiązują uwagę do oszczędności, jakie daje proponowany przez nas w standardzie system rekuperacji. Niektórzy byli nawet gotowi z niego zrezygnować, żeby zaoszczędzić na koszcie domu. Paranoja... Dlatego też jeśli nie będzie systemowych rozwiązań odgórnych, to nie ma co liczyć na istotną zmianę jakościową w budownictwie energooszczędnym w Polsce.
- T0MIKE
- Kontakt:
Powoli... najpierw niech wejdzie w życie plan zagospodarowania, a potem będziemy dalej procedować z rezerwacjami. Nie mamy zwyczaju zaczynać podpisywania umów rezerwacyjnych nie mając mocnych kwitów w ręku. Z końcem miesiąca zaczynamy obdzwaniać 140 osób z listy zainteresowanych, żeby sobie mogli wybrać mieszkanie.