Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 9 października 2009, o 21:02

1) 3 cyfry zmienią, jeśli wykona się to z głową - powtarzam po raz kolejny
2) napisałem już w poprzednim poscie, dodam tylko że ma to znaczenie dla poziomu informacji pasażerskiej
3) dostosowywać do własnej wielkości to nie znaczy dusić się w 2cyfrowym systemie bez ładu i składu, nie wyzywaj mnie, bo w ten sposób wystawiasz świadectwo swojej osobie
4) sądzę, że tak myślisz, bo krytykujesz nowe rozwiązania w tym mieście
5) nie piszemy na tym forum o innych użytkownikach i ich preferencjach, a skoro o tym napisałeś, to znaczy że sam masz jakieś kompleksy
6) pisałem w kilku postach powyżej, czy to takie trudne przeczytać to co napisałem wcześniej, mam dość powtarzania się
7) jeśli nie ma czego chwalić, to trudno, niektórym to nic nie pasuje, zwłaszcza w cudzym mieście, bo swoje to jakoś wychwala pod niebiosa i rzadko cokolwiek złego napisze
8) dlatego, że mam dość obrażania innych użytkowników, nazywania ich megalomanami, wmawiania im jakie mają dewiacje seksualne, wyśmiewania się z ich opinii, itd, jednym słowem tzw. trollowania. To świadczy o tym użytkowniku, który takich ciosów poniżej pasa używa. Na niektórych forach za osobiste wycieczki do innych użytkowników dostaje się ostrzeżenia. Dzięki temu dyskusja jest tylko i wyłącznie na temat i nie ma obrzucania się inwektywami.

Polecam forum radiopolska.pl Początkowo było ciężko się niektórym użytkownikom dostosować, ale dzięki konsekwentnemu usuwaniu nieregulaminowych postów, rozdawaniu ostrzeżeń, teraz jest tam rzeczowa dyskusja, bez obrzucania się błotem.

Wyciąg z regulaminu:
Autor pisze: 3)Należy pisać posty rzeczowe, merytoryczne, jak najwięcej wnoszące do dyskusji. Wypowiedzi zaśmiecające Forum będą usuwane, a ich autorzy upominani.
(...)
6)Na Forum nie ma miejsca na pisanie oszczerstw wobec innych.
7)Staramy się utrzymać pozytywną atmosferę.
Piszę po raz kolejny EOT

Na kolejne zaczepki nie związane z tematem nie odpowiadam.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 9 października 2009, o 21:16

chciałem się tylko upewnić o co Ci chodzi z tą "z głową i składem", czy dobrze zrozumiałem, nie musisz się złościć.

Nie wyzwałem Cię ani razu.

i nie mów o dewiacjach, żadnych dewiacji nie wymieniałem:P

i jeszce zapytam czy jeśli krytykuję 3cyfry to znaczy ze krytykuje również stadion? dziwne.

no wg mnie regulamin jest zachowany, dyskutujemy, odnosimy się do swoich wypowiedzi, i mimo tematów pobocznych, jesteśmy w temacie 3 linii:)
i nie powiem kto zaczął osobiste wycieczki, ale szczegół.

ale teraz dobranoc:)

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 9 października 2009, o 22:19

A nie lepiej linie nocne oznaczyć tak jak w wielu miastach europejskich - Nxx? Ostatnio Warszawa wprowadziła takie oznaczenia. Wiem że obowiązują one w Londynie i Berlinie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 października 2009, o 22:38

Można, ale np Warszawa stanęła przed perspektywą braku numerów 3-cyfrowych, dlatego przerobili linie cmentarne 2XX na CXX oraz nocne 6XX na NXX. Myślę, że u nas niepotrzebne jest mieszanie cyfr i liter w nazewnictwie, gdy mamy w zasięgu niewykorzystane np. 2XX. (Tylko proszę mnie po raz kolejny nie nazywać megalomanem, itd.) Na dodatek u nas oznaczenia literowe mają linie cmentarne, co może pomieszać sytuację jeszcze bardziej. Za to np. Krakowie jest system 6XX.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 9 października 2009, o 23:10

Jeszcze znając starsze osoby u nas w mieście to np. Cxx to już by się nie połapały, a jakby jeszcze doszło 2xx, Nxx itd. to dopiero.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 października 2009, o 23:14

Starsze osoby nocnymi nie jeżdżą, więc to akurat nie problem :D

redoxygene

Post autor: redoxygene » 10 października 2009, o 03:26

B@rtku! Ogolnie to [ocenzurowano], a tak w ogole [ocenzurowano]. Jesli chodzi o to, co mi sie podoba, a co nie - pisalem na ten temat wielokrotnie.
Jesli chodzi o trzy cyfry - pozostaje przy swoim dokladnie tak samo, jak przy likwidacji czesci wariantow, likwidacji polowy linii - a wszystko w celu maksymalnego uproszczenia ukladu i jego czytelnosci dla pasazera. Nie ironizowalem z tym rozdzialem na kolejne 'setki' - juz niejednokrotnie na tym forum pojawialy sie pomysly pouruchamiania nowych zakresow numeracyjnych. I to osob teoretycznie majacych spore pojecie o tym co mowia. Jeslic hdozi o reszte - nie komentuje, bo zwyczajnie czesc do komentowania sie nie nadaje.

Nie wolno w ten sposób sposób odzywać się do innych użytkowników forum redox, zwłaszcza do moderatorów! Jeśli jeszcze raz coś takiego sie zdarzy, to popamiętasz srodze! Popieram propozycje B@rtka co do wpisania zakazu wycieczek osobistych / automoderacja redoxygene

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 10 października 2009, o 06:18

A Ja bym własnie 101 zastapił numerem N1. Cmentarne od C1 itd. Numeracje bym zostawił tak jak jest i z tych linii zrobił porządek poprzez likwidacje bezsensownych linii i korekty tras typu: 42 tylko do Ślichowic a 3 cała za to do Kruszelnickiego. A ZTM by mógł pomyslec by te nowe autobusy puścic w nowe rejony miasta a nie robiac z nich dubla ale niestety Kielce sa za małe na tyle linii i nie ma nowych rejonów 8) W końcu jak juz to moze jakąś przyspieszoną linie zrobic na trasie Ślichowice - Świętokrzyskie czy tam Stok itp.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 10 października 2009, o 08:39

pk5 pisze: ale nie sadzisz ze 3 cyfry niczego tak naprawde nie zmienią?
W takim bądź razie o co ta cała dyskusja :?: :!:
O nowych liniach wiadomo było od dłuższego czasu.
Tak więc, jak już było pisane w tym temacie, jaka różnica czy linia będzie dwu czy trzy cyfrowa :?: Czy na rynek pojadę linią nr. 58 czy 108.
Wasza krytyka wydaje mi się bezpodstawna. Nie, bo nie.

pk5

Post autor: pk5 » 10 października 2009, o 10:22

No dla mnie to wygląda na "tak, bo tak."

Ta dyskusja jest o sensie powoływania 3cyfrowej numeracji, który wg mnie i redoxygene, jak widać, jest bezpodstawny.

Skoro nie ma różnicy czy 58 czy 108, to dlaczego upieracie, czy wiwatujecie, ze będzie 108?

A dlaczego 3 cyfrowa numeracja w Kielcach jest bezpodstawna?

1. Przez jej wprowadzenie układ nie stanie się czytelniejszy.
2. Dlaczego ma być rozbuchana numeracja trzycyfrowa, skoro nawet tyle linii nie ma, i w mieście takim jak Kielce to jest dziwne. To sie wydaje jakby ktoś pojechał do Wawy zobaczy 3 cyferki i powiedział " o rany, jakie to śliczne! zróbmy coś takiego w Kielcach".
3. Jaki jest sens oddzielania linii unijnych? Jaka jest róznica? Wszystkie należą do układu (sici) ZTM, nie do sieci linii unijnych. Autobusy i tak sa już odznaczone paskiem, ze są "supernowoczesne" jak napisała GW. Po za tym, na nowych liniach, nie jest powiedziane, ze ma jeździć tylko ten unijny tabor. Umowy sa na wzkm, wieć nie widzę problemu by mpk na podst. 10letniej umowy tez jeździło na nowych liniach. To ze działają rożni przewoźnicy na jednej linii, sa oni przesuwani na inne, w razie za potrzebowania, to kolejna z podstaw rozwiniętej, cywilizowanej komunikacji, która jako "miłośnicy" przecież reprezentujecie.
4. W Kielcach jest już prawie 60 linii, będzie dużo więcej, wprowadzimy jeszcze oznaczenia 3cyfrowe. jak ten układ km będzie wyglądał? Kielce nie potrzebują miliona linii, i tworzenia nowych - a bo zus tu, bo starostwo tam, bo nowe autobusy.
Kielce potrzebują mądrego układu. DLa Kielc optymalną linia linii (miejskich i podmiejskich - choć tak naprawdę nie ma takiego podziału w Kielcach do końca) jest około 35. racjonalnie stworzony ukłąd, zgodnie z zasadami, a nie jak teraz.

Czy wy, jako "miłośnicy" poczyniliście coś w kierunku opracowania takiego układu. nie mówię opracowania go kompletnie, ale chociaż zarysu? Czy w ciagu długiego istnienia tego działu wyszło coś takiego? Nie, tu dyskutuje się żeby linie miały 3 cyfry, żeby tworzyć doraźne rozwiązania itd.
Nikt racjonalnie nie krytykuje wielu decyzji ztm, które naprawdę mają ogromne znaczenie. Krytykuje się zle naklejony numer, podczas gdy fundamentalne sprawy często zostawione są bez jakiejkolwiek rzeczowej dyskuseji.

I nie piszcie, że nic nie możecie. Dużo możecie, jakoś km-owcy z innych miast robią dużo, zmieniają układy, podpowiadają władzom, władze ich słuchają. To chyba kwestia tylko i wyłącznie chęci.
i oni nie potrzebują swoich ludzi w ztmach. Zresztą, jak my mieliśmy, od forum nie poszło zupełnie nic ( z moich informacji), żadne propozycje zmian, gotowe przemyślane. A mówiliście, ze to właśnie "brak kogoś" w ztm jest problemem.

Mój post jest oczywiście moją opinią, wasze prawo sie nie zgadzać. Ja przedstawiłem swoje argumenty i dalej, przedstawiłem dalej subiektywną ocenę sytuacji. I nie, to nie był off-top, to się wiąże z budową układu - a temat jest o nowych liniach.

także to wszystko, serdecznie pozdrawiam i dziękuję.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 października 2009, o 11:28

pk5 pisze:A mówiliście, ze to właśnie "brak kogoś" w ztm jest problemem.
Gdzie? Kto?
pk5 pisze:Mój post jest oczywiście moją opinią, wasze prawo sie nie zgadzać.
Na pewno?

redoxygene

Post autor: redoxygene » 10 października 2009, o 13:30

Autor pisze: Gdzie? Kto?
Jak dobrze pamietam to B@rtek twierdzil, ze sie nie da, bo nikogo nie ma w ZTMie 'swojego', kto by chcial wspolpracowac. A gdzie? W ktoryms z watkow komunikacyjnych.
Autor pisze: Na pewno?
Podobnie do niektorych Twoich opinii. Tak samo jak i B@rtka itd. Zbedny komentarz.

Mirek

Post autor: Mirek » 10 października 2009, o 22:49

Uważam, że wprowadzenie numeracji trzycyfrowej dla nowych linii to nie najlepszy pomysł, podobnie jak tworzenie nowych linii na dotychczasowych zasadach (np 52, 53, 54). Robi się coraz większy bałagan i powinniśmy dążyć do racjonalizacji sieci połączeń. Redoxygene ma dużo racji, chociaż jego poglądy można uznać za "skrajne". Jeżeli już musimy te nowe solarki przeznaczyć do obsługi nowych połączeń (chociaż np w Białymstoku, który również kupił autobusy na podobnych zasadach nie ma takiej konieczności), to zlikwidujmy np. całkowicie linie 35 i 46 i zastąpmy je 55 i 56.
Inna sprawa to zasadność istnienia wielu linii w obecnym kształcie np: 3, 22, 23, 25, 36, 39, 40, 41, 42, 52, 53, 54 (pomijam podmiejskie, bo one działają na nieco innych zasadach, ale tam też potrzebne są zmiany)

czorny

Post autor: czorny » 11 października 2009, o 06:56

No,ale ZTM musi się wyróżniać przecież,nie wiecie jak jest.
Niech jeszcze na autobusach swoich zamontują głośniki i głoszą hasło "Proszę państwa tu jedzie autobus z ZTM " .

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 11 października 2009, o 08:00

Mirek pisze:to zlikwidujmy np. całkowicie linie 35 i 46 i zastąpmy je 55 i 56.
Na 35 jest ok. 10-12 brygad w tym ok. 5-6 przegubów. Na 46 jest podobna sytuacja, wiec jak ZTM to zastąpi to będzie musiał puścić ok. 17 wozów na jedna linie żeby także te przeguby zastąpić, bo będą same 12m i 10m.

ODPOWIEDZ