Unimax - Promenada Solna

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 9 października 2009, o 13:45

Ideowo zmiany będą wyglądały tak (trzeba kliknąć i powiększyć):

Obrazek

Zasadniczo zmieniliśmy wszystkie balkony i tarasy. Zostaną one wyposażone w balustrady szklane, na niższych kondygnacjach mocowane do słupków z nierdzewki, z pochwytem z nierdzewki, a na wyższych bezpośrednio do czoła tarasów (w większych taflach). Chodziło o jak najmniejsze ingerowanie w widok na Pałac z pomieszczeń od wschodu. Wszystkie te pomieszczenia z ekspozycją na Pałac mają pełne przeszklenia na całej wysokości pomiędzy stropami. To kolejny element "widokowy" na elewacjach. Środkowy segment będzie praktycznie cały przeszklony (wnętrze "telewizora na kondygnacjach I-III).
Ostatnie dwie, najdroższe kondygnacje będą miały ten sam charakter, z wycofaniem od lica elewacji i takimi samymi materiałami wykończeniowymi.
Pełne wizualizacje, uwzględniające wybrane przez nas materiały elewacyjne będą we wtorek, wymagają jeszcze doszlifowania, ale widać już większe uporządkowanie.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 9 października 2009, o 13:51

...a co będzie z drzewami roznącymi przy Silnicy?
Na wizualkach ich nie ma - bez nich, wg mnie, całośc lepiej by się prezentowała....
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 9 października 2009, o 13:53

Hm :( Mnie się ta wersja mniej podoba...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 października 2009, o 13:56

Mnie również :?
Ostatnio zmieniony 9 października 2009, o 13:59 przez ice, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 października 2009, o 13:56

Wczesniej bylo przesadnie, teraz z kolei odrobine za skromnie, troche nudno.

michau

Post autor: michau » 9 października 2009, o 16:51

Równiez mi się ta wersja nie podoba, jakos tak pusto, tamta była lepsza.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 9 października 2009, o 17:12

AR pisze:...a co będzie z drzewami roznącymi przy Silnicy?
Na wizualkach ich nie ma - bez nich, wg mnie, całośc lepiej by się prezentowała....
Trudno byłoby pokazać wizualizację elewacji z drzewami... :? Te są poglądowe, żeby było widać całość. Moim zdaniem nie jest przeładowne, jak poprzednio, a wrażenie pustki robią w tym przypadku szklane balustrady, które w tej rodzielczości giną. Myślę, że w przyszłym tygodniu będzie widać lepiej faktury (piaskowiec na parterach, kwarcyt na "telewizorach", drewno na górnych kondygnacjach i drewniane okna na skrajnych segmentach.
Hmmm, nam się wszystkim podobało, architekci też są bardziej zadowoleni niż poprzednio... :? Środkowy segment będzie jeszcze poprawiony, ponieważ na tych wizualizacjach są nieco inne kolory niż ustalaliśmy. Według mnie efekt końcowy będzie bardziej dostojny, mniej miszmaszowaty.
Osobiście sama wizualizacja mi się nie podoba, bo jest wyłącznie poglądowa, bez kominów wentylacyjnych, bez chmurek, nienaturalna, przez to gorzej się ogląda. Ale właśnie dlatego jest poglądowa. Na wtorek powinniśmy mieć już dopracowanego.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 9 października 2009, o 19:06

Ja się domyśliłem, że drzew na wizualkach nie ma celowo.
Chciałem zwrócić uwagę, że bez drzew wg mnie miejsce wygląda lepiej.
Czy drzewa będą np. przycięte, a może tylko mnie się te drzewa nie podobaja? :)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 9 października 2009, o 19:16

Wydaj nam się, że stworzenie spójnej koncepcji zagospodarowania obu brzegów Silnicy w postaci szerokich bulwarów z uporządkowaną zielenią oraz nowym, nowoczesnym oświetleniem ulicznym, a także połączeniem z Sienkiewką byłoby ze wszech miar wskazane. Ale, jak już wcześniej pisałem, teren nie należy do nas, tylko do Miasta, więc możemy tylko aplikować o zabudżetowanie takiego zagospodarowania w przyszłorocznym budżecie MZD. Uważam, że zamiana tych drzew na formowalne, np. klony jesionolistne dałoby lepszy efekt. Ale z pewnością nie wszystkim by się to spowodobało...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 9 października 2009, o 19:34

Tak to sobie właśnie wyobrażam :)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 9 października 2009, o 19:43

Chciałbym, kwestia dyskusji z Prezydentem i MZD. Moglibyśmy to zrobić razem, w jednym czasie. Tylko, że ekolodzy przykują się do drzew, nawet jeśli zasadzimy nowe, fajniejsze, zdrowsze i dające się formować.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 9 października 2009, o 20:39

Z założenia miało to być uspokojenie elewacji... W zasadzie się udałało, choć jak dla mnie bez pożytku dla urody budynku... Na elewacji niewiele się dzieje... Możnaby powiedzieć że budynek nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle budynków wznoszonych w niecentralnych częsciach większych miast.

Mocnym punktem poprzedniej koncepcji były właśnie te "telewizory" z pasiastą artykulacją wewnątrz... Jedna pozioma, druga pionowa... Bardzo ciekawie to wyglądało i sprawiało, że elewacja była... może "niepowtarzalna" to zbyt duże słowo, ale w każdym razie bardziej oryginalna od obecnej...

Jeżeli to koncepcja ostateczna, to ja jako laik-entuzjasta pokombinowałbym odrobinę z kolorystyką :wink: ...

Np tak:

Obrazek

Albo inaczej... Dla ożywienia...
Ostatnio zmieniony 9 października 2009, o 20:43 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 9 października 2009, o 20:42

Jest to jakaś opcja... do rozważenia, włanie po to wstawiłem tę wizualizację, żeby poddać ją krytyce. Wszystkie merytoryczne opinie są ważne.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 9 października 2009, o 20:49

Szczerze, to jakbym nie przeczytał że to inna wersja "Solnej" to nie zwróciłbym uwagi :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 9 października 2009, o 20:56

MadMike pisze: Mocnym punktem poprzedniej koncepcji były właśnie te "telewizory" z pasiastą artykulacją wewnątrz... Jedna pozioma, druga pionowa... Bardzo ciekawie to wyglądało i sprawiało, że elewacja była... może "niepowtarzalna" to zbyt duże słowo, ale w każdym razie bardziej oryginalna od obecnej...
Kurcze, wiadomo, że to też prostu kwestia gustu (nikt nie twierdzi, że projekt jest zły), ale właśnie myślę identycznie jak MadMike. Na mnie to właśnie robiło największe (pozytywne!) wrażenie. A teraz... Coż, bardzo ładny projekt, ale znikło to "coś", co akurat mnie kręci.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ODPOWIEDZ