Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 października 2009, o 20:38

Wiekszosc wypunktowalem 2 lata temu, wiec teraz nie ma co plakac.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 7 października 2009, o 21:22

Musiało mi to umknąć :P Myślałem, że samo przez siebie się to rozumie i nie zwróciłem uwagi na ten szczegół :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

frezzo

Post autor: frezzo » 8 października 2009, o 19:38

MAZ 205 ma 2 pochylnie do wprowadzania wózków, przy 2 i 3 drzwiach.

http://www.youtube.com/watch?v=oeNUadQlm4M

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 października 2009, o 21:02

Myślę, że MAZa 205 możemy zobaczyć na testach w MPK.
...chyba że p. prezes ma awersję do marki z powodu Marka ;)

...ale cena wg mnie nie będzie super atrakcyjna, w dodatku to tylko MAZ.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 października 2009, o 22:13

Myślę, że nie warto ryzykować kupnem tej nowatorskiej konstrukcji. Na dodatek ergonomia wnętrza leży. Ela odżegnywała się od MAZów na Obiadach Czwartkowych, ciekawe czy dotrzyma słowa, że już nie będzie kupowania MAZów. Ale już wiele rzeczy nam MPK obiecywało...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 października 2009, o 22:15

Wcale sie nie odzegnywala konkretnie od Mazow, mogla miec na mysli Lazy.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 8 października 2009, o 22:19

a ja osobiscie czekam chwili, kiedy zaczna wysokie podlogi kupowac. I nigdy nie zgodze sie tutaj z Autorem, ze ktos cos obiecal itd. :P Ekonomia to ekonomia, a chec maksymalizacji zysku i ograniczenia kosztow to domena kazdej firmy (ale bywaja wyjatki).

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 października 2009, o 22:33

Ale jak firma ma klasę, to dba o swój wizerunek sama z siebie, a nie tylko wtedy kiedy musi. Tak samo z taborem. Oczywiście w pewnych granicach ekonomicznych, ale na pewno nie idzie po bandzie jak MPK.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 października 2009, o 23:05

Mieli okazje przy ostatnim zakupie 30 wozow.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 października 2009, o 23:31

Mieli okazję kupić maza 103, ale Wołoch mówił, że byłby to krok wstecz, po czym po kilku miesiącach kupują równie zacofanego SAMozłoma. Miejmy nadzieję, że już bardziej się nie cofną. Zresztą o wysoką podłogę z silnikiem min. Euro 4 to w dzisiejszych czasach musieliby się trochę postarać. Jelcze 120M już nie są produkowane na szczęście.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 9 października 2009, o 00:18

Owszem mieli okazje, ale czy to cos zmienia co do tego, ze jeszcze wiele przed nimi nastepnych okazji? Czy sytuacja firmy zawsze jest jednakowa? Czy kazdy prezes jest taki sam? Jak na razie maja juz maly ogon. Poczekamy jeszcze 2 lata i zobaczymy co wtedy bedzie - czy w imie "trzymania klasy" beda sobie ogon powiekszac. Bo akurat w to, ze sytuacja sie bedzie normowac jakos nie wierze.

PS do Autora - cos wiadomo co zrobia ze starymi wozami, kiedy nowe zajma swoje miejsce na Jagiellonskiej?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 października 2009, o 01:01

No teraz sytuacja jest podobno lepsza, a MPK za trzy kwartalu tego roku wypracowalo 0,5 mln zysku. Mysle, ze raczej mozemy spodziewac sie zakupow Solarisow i Mazow.

PS 16 autobusow idzie do kasacji, do tego MPK wydzierzawilo dzialke, na ktorej wybudowali juz nowy parking. Podobno sie zmieszcza bez problemu.

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 9 października 2009, o 06:58

Problem jest spory poniewaz ikarusy (te starsze) najlepsze lata mają za sobą a przeguby sa drogie.MAZ 205 ladnie wyglada z zewnatrz ale jak on sie sprawdzi niewiadomo.MAN i Solaris to byloby najlepsze rozwiazanie ale przegubowy ,,Lions" jest poza zasiegiem.SU 18 moze pare by się udalo kupic.Solbus dla mnie jest dziwny chociaz prezentuje sie eleganko, niewiem jak ze strony technicznej.Może by Tedom?Niewiem jak z cena ale to by taboru nieujednoliciło.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

frezzo

Post autor: frezzo » 9 października 2009, o 17:46

Tedom w obecej ofercie nie ma przegubowca. Za Solarosa SU18 ( klimatyzacja) trzba zapłaić jakieś 1 200 000 netto, podobnie za Volvo.
Można pomyśleć o SOR NB 18 - kwestia ceny. Za LAZa w wersji przegubowej chcą koło 160 000 euro ( koło 680 000 zł).
Ciekawie będzie gdy do przargu na przguba stanie Solaris i Solbus.
Solaris moze chcieć przyblokować Solbusa. Czasami w przargach są zapisy, ze ileś tam wozów musi już być wyprodukowanych. W chwili obecnej SM 18 będzie tylko w Krakowie ( ale pewien nie jestem). W ten sposób Solbus z pewnych przetargów moze być wykluczony ( nie spełnia warunków). Czyli ciekawa sytuacja - dobra oferta Solarisa i bobra oferta Solbusa, który będzie chiał coś sprzedać.

A co do MAZa. Szafa w I członie - tanie rozwiazanie. Eliminacja przegubu (przystosowanego do obciążenie takiej konstrukcji) bo nie ma ciężkiego silnika i skrzyni z tyłu. Przegub nie jest tak obciążony. Drugi człon
podparty jest na osi napędowej i włąśnie przegubiue (tak w skrócie).
Ratunkiem może być zastosowanie drzwi odskokowo - przesuwnych ( jak w SU 10 na TRANSEXOPO) i przemodelowanie wnętrza I członu. Usunięcie wiatrołapu po prawej stronie II drzwi - da to w miare swobodny dostęp do rzeźni. Jest to troszke partyzantka.

czorny

Post autor: czorny » 10 października 2009, o 06:18

Ale jak zamontują drzwi od skokowe to niech sie autobus troszeczkę obniży i drzwi urwane. Podoba była sytuacja z MAMami dwu drzwiowymi,a jak ludzie wysiadają to się autobus obniża. :o

ODPOWIEDZ