Kolej miejska

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 30 września 2009, o 17:24

Dajcie spokój, przecież to to pekapowski rozkład, ZTM nie ma tu nic do gadania. Zresztą i tak godziny odjazdów zostały przytoczone w artykule za rozkładem, który wejdzie do stosowania na kolei dopiero 16 X.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 września 2009, o 18:00

Miał być odjazd ze Ślichowic o 6:59 i wtedy mógłbym sobie do pracy dojeżdżać pociągiem. Nie wiem czemu zmienili odjazd na 7:14... Teraz nie pojadę bo się spóźnię...
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 30 września 2009, o 18:17

Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 30 września 2009, o 20:33

Jeśli pogoda i zdrowie pozwolą, wybiorę się na ten dziewiczy kurs szynobusem o 11.55 i spowrotem o 12.10
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 1 października 2009, o 13:07

Ruszyła Kielecka Kolej Miejska. W pierwszym dniu zaledwie kilku pasażerów skorzystało z przejażdżki pociągiem

W czwartek kilkanaście minut po godzinie 5 rano ruszyła Kielecka Kolej Miejska. Pasażerów podczas pierwszy kursów było zaledwie kilku. O godzinie 11,30 oficjalnego otwarcia dokonali włodarze miasta i województwa.

Na otwarciu kolejki pojawili się także właściciele gruntów przez które Urząd Miasta bez zgody właścicieli wybudował drogę. Jako pierwsi informowaliśmy o tym w dzisiejszym, papierowym wydaniu "Echa Dnia" Na środku ścieżki właściciele gruntu postawili był szlaban, na którym widniał napis "teren prywatny".

Dopiero słowa "przepraszam", jakie padły ze strony zastępcy prezydenta Tadeusza Sayora nieco załagodziły złość właścicieli terenu. Ustalono, że odbędzie się spotkanie z władzami miasta w ratuszu, gdzie sprawa ma zostać zakończona po porozumieniu się obu stron.

Tymczasem zaś chętnych zapraszamy do przejażdżki koleją miejską i wypróbowania jej jako alternatywy dla autobusów miejskich.

Wkrótce galeria zdjęć i video z otwarcia kolejki miejskiej.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /259473901
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 1 października 2009, o 13:51

Pasażer z filmiku ma chyba niestety racę :?

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 1 października 2009, o 16:49

Heh, mówię Wam, ale jaja dzisiaj były z tym szynobusem! Wyczytałem rano w Teraz Kielce rozkład jazdy Kieleckiej Kolei Miejskiej i postanowiłem się przejechać tym cackiem, tak z ciekawości. Wsiadam do środka - a tam aż tłoczno od kamer. Było może pięciu pasażerów a chyba ze dwudziestu dziennikarzy ze wszystkich regionalnych mediów: Echo Dnia, TVP Kielce, ITV Kielce, Nowa TV Kielce i Radio Kielce! :D Nie spodziewałem się takiej pompy przy otwarciu. Sam wiceprezydent, Tadeusz Sayor się pojawił. Ja siedziałem koło tego faceta ze zdjęcia, przy drugim oknie. Siłą rzeczy przy tej ilości pasażerów mnie też zaczepili o wywiad. Ja się pozytywnie o pomyśle tego połączenia wypowiedziałem, bo mnie się spodobało, za to dla równowagi ten gość dał porządnego negatywa.

Rzeczywistość ma się tak, że z tego połączenia skorzystają ci, którzy mieszkają blisko stacji a udają się do miasta nie dalej, i jednocześnie przejazd pociągiem stanowi dla nich atrakcję. O wykorzystaniu torów dla Kieleckiej Kolei Miejskiej, czy Kieleckiego Metra była już mowa tak na Forum, jak i w UM, a teraz po prostu nadarzyła się okazja do przetestowania tego pomysłu. Ale plus i tak jest tego taki, że zrobili kawałek całkiem porządnej drogi od Massalskiego do Kolejowej, a PKP zrobiło przejście nad rowem do peronu, wycięło krzaki, wysprzątało i wymieniło ławki.

Ale to jeszcze nie koniec, bowiem nową drogę o której wspomniałem została zablokowana przez właściciela terenu przez który przechodzi. Samochód w poprzek i dwie taśmy z napisem "Teren prywatny". Byłem świadkiem negocjacji między Sayorem a owym właścicielem. O sprawie zasłyszałem w radiu rano, że droga została zrobiona mimo iż miasto nie dogadało się z właścicielem działki przez którą przechodzi. Gość mówił wiceprezydentowi, że nie raz już dzwonił do UM, ale niewiele z tego było, i dopiero teraz przy okazji remontu tej drogi miasto przypomniało sobie o Nim. Koniec końców rozmowa zakończyła się ugodą i przeprosinami ze strony miasta, wiceprezydent podał numer telefonu komórkowego (swojego albo kogoś od dróg), a protestujący w blasku aparatów przeciął scyzorykiem sznur zagradzający przejazd.

Właśnie obejrzałem Informacje. Właścicielem jest Hubert Zynkowski, a pasażerów było 4 :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 1 października 2009, o 17:12

Również byłem. Dziennikarzy było sporo. Najbardziej ciasno było obok maszynisty, gdzie każdy chciał wejść, zrobić zdjęcie lub sfilmować coś. Ogólnie też kręciłem się w tamtych rejonach. Prędkość szynobusu nie przekraczała 50 km/h. Mimo wszystko i tak jest dużo szybciej niż autobus 46. Drugim plusem tego przejazdu było to, że był darmowy :D

Natomiast nikt nie pomyślał o zaprogramowaniu trasy na wyświetlaczu. Widniał napis: "Skarżysko-Kamienna", co początkowo skutecznie skłoniło mnie do szukania pociągu na innych peronach. Tablice informacyjne na dworcu milczały. Dla wyszukiwarki na stronie pkp.pl również jest to pociąg widmo.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 października 2009, o 18:26

skomentuję krótko i treściwie - wiocha
...a pomysł był naprawdę dobry
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 1 października 2009, o 18:43

Ktoś miał dobry pomysł, a wyszło jak zwykle... po kielecku :(

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 października 2009, o 18:58

Powinni zacząć od końca, czyli sprawdzić jakie firmy są po drodze i w jakich godzinach pracują i pod pracowników tych firm zrobić rozkład. A w międzyczasie dać jakieś kursy dla klientów tych firm.
Na 2 przystanku są:
- ZUS
- PUP
- Kolporter
- jakaś drukarnia
- jakieś hurtownie
- II US
- Niedługo będzie ŚUS czy Izba Skarbowa (nie pamiętam)
Przy dworcu nie ma wiele i pozostają głównie firmy i sklepy które mieszczą się na Sienkiewicza i na okolicznych uliczkach (ale liczyłbym tylko te do Paderewskiego)

A tak zrobili kurs o 7:14 który pracownikom urzędów raczej nie będzie pasować bo będą się spóźniać. Do drukarni też chodzą na "po siódmej"

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

pk5

Post autor: pk5 » 1 października 2009, o 19:21

tak tylko ze rozkąłdu tu nikt nie układał, a jedynie udostepniono pociągi dla Kielczan, te pociągi które już normalnie jeżdża po tej trasie, wieć bezzasadne ejst tweirdzenie ze rozkąłdy zostały żle ułożone, bo one nie zostały ułożone teraz, one były dla zupełnie innych punktów docelowych :)

Ale teraz pytanie: co nas to obchodzi, prawda? Skoro otweira się kolejke, niech ona pasuje nam kielczanom. Tylko koszty takiego rozwiązania byłyby dorgie.

Jakie wiec wyjscie? Nie da się temu dac i temu dac. ALbo damy Kielcom, albo damy tym dystansom na których jeżdzą te pociągi. Mozna szukać kompromisu czyli tak możliwie dostosowac rozkąłd aby zachowane były cele po obu stronach.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 października 2009, o 19:44

Skoro ten rozkład obowiązywał od dawien dawna to czemu zniknął pociąg o 6:59 a pojawił się ten o 7:14? Zobacz poprzednie posty gdzie były informacje o kolejce z różnych mediów. Tam wszędzie jest 6:59 a nie 7:14

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 1 października 2009, o 19:58

Oj sueno, sueno, czepiasz się zamiast sprawdzić u źródła. Przesunięcie odjazdu pociągu z Kielc Czarnowa na 7.14 jest skutkiem prowadzenia prac torowych na szlaku Kielce-Fosowskie.

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 1 października 2009, o 20:07

no cóż pomysł na początku został spalony najpierw powinni pomyśleć o busie (nawet o # 800 jak jest jeszcze na bazie ) który powinien śmigać po Ślichowicach i dowozić bądz odwozić pasażerów i powinni wprowadzić bilety sieciowy czasowe a tak żeby dojechać na stok z ślichowic trzeba dać na ciuchcię 2 zł potem 2 zł na linię 46 i gdzie tu logika ? :evil:
BĄDZMY LUDZMI

ODPOWIEDZ