Kielce - Parkowanie w centrum

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 29 marca 2009, o 10:47

Kładka nad IX Wieków? :| Całkowicie chory pomysł. Przecież to centrum miasta! Takie kładki można stawiać, ale nad autostradami, lub często uczęszczanymi drogami na obrzeżach miasta a nie w ścisłym centrum. Za x/xx lat jak już wszystkie budynki przy IX Wieków będą wyremontowane a trójkąt bermudzki zostanie zabudowany to taka kładka będzie szpecić tak samo jak wielkie słupy elektryczne, które w wielu miastach chowa się pod ziemię. Według mnie w ścisłym centrum w grę wchodzą wyłącznie zadbane przejścia podziemne z oświetleniem i monitoringiem.
Wizard pisze:Jakby zlikwidowali przejście dla pieszych na IX Wieków, to jestem za kładką.
Jakby zlikwidowali przejście dla pieszych na IX Wieków a kładka miałaby prowadzić na ulicę Kozią to śródmiejska część ulicy Warszawskiej z czasem straciłaby na znaczeniu i 'wymarła' a przecież już za kilka lat ma stać się atrakcyjnym deptakiem.

Ja bym to widział jakoś tak:

Obrazek
zumi.pl

Przesunięcie przejścia dla pieszych (Urząd Wojewódzki <-> 'trójkąt bermudzki') za planowane przedłużenie Nowego Światu (przez co powstałoby szybsze dojście do planowanego wielopoziomego parkingu przed Urzędem Wojewódzkim), stworzenie chodnika pomiędzy pasami szerokiej części IX Wieków, prowadzącego do budynku obecnego Archiwum, przed którym powstałby plac z ławkami, zielenią i ewentualnie niewielką fontanną/pomniekiem. Co o tym myślicie?

Mały OT:
Co do samego budynku Archiwum (dawnej Synagogi) to można by go odbudować. Przed wojną wyglądał naprawdę imponująco:

Obrazek
wikipedia.org

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 27 kwietnia 2009, o 09:04

Grzegorz - bardzo fajny pomysł z tym placem przed synagogą. A rekonstrukcja jej elewacji - marzenie.

Ja również wypowiadam się przeciw wszelkim kładkom i tunelom w ścisłym centrum miasta. To jest dla mnie niepojęte, że można coś takiego zaproponować na IX Wieków, która w założeniu ma być reprezentacyjną osią nowych Kielc. Za 5 lat będziemy się zastanawiać jak za publiczne pieniadze to zburzyć. Jeśli chodzi o tunele podziemne to nie znoszę tego rozwiązania. We wszytkich centrach cywilizowanych miast odchodzi się od tego, przywraca przejścia dla pieszych i ogranicza tym samym prędkość przejazdu aut. To pieszy w centrum ma mieć przewagę. Nie wspominam nawet o antyhumanitarnym aspekcie podziemnych tuneli. Obecnie nawet w Warszawie likwiduje się takie przejścia i ja kiedyś doczekam chwili gdy skrzyżowanie Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich nie będzie wielkim rondem, a znów skrzyżowaniem z ludzmi przechodzącymi jak Pan Bóg przykazał na światłach. Dla zainteresowanych tematem jest fajna dyskusja na skyscrapercity:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=590505

Ale wracając wreszcie do meritum wątku. Zdjęcia naszego najpiękniejszego Piazza z 23.04.2009:
Obrazek Obrazek

W nawiązaniu do artykułu z GW z dnia 25 lutego, który zamieścił Oskar kilka postów wyżej, zadzwoniłem dziś do Miejskiego Zarządu Dróg i jako obywatel miasta rozmawiałem z panem dyrektorem Zbigniewem Czekajem oraz do Straży Miejskiej gdzie miełem również przyjemność rozmowy z panem komendantem Wojciechem Bafią. Zwróciłem panom uwagę, że od czasu ukazania się artykułu nic się tam nie zmieniło i zapytałem na jakim są etapie aby ten stan rzeczy poprawić. Obaj panowie widzą problem. Pan komendant obiecał lepszy nadzór w tej sprawie. Oby.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 27 kwietnia 2009, o 09:54

Grzegorzu, Pan Lubawski kiedyś wspominał o tym, żeby zrobić takie przejście do archiwum od ul. (przedłużenie) Nowy Świat. Albo powieliłeś pomysł prezydenta, albo odwrotnie- W.L. powielił twój, co może świadczyć o tym, że czasem zagląda na forum, tylko wstyd mu się przyznać.

Ale projekt mi się bardzo podoba, że też wcześniej na to nie wpadłem...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 kwietnia 2009, o 22:19

Ciekawe. :) Nie słyszałem wcześniej o takim pomyśle. Od dawna wyobrażałem sobie to miejsce w ten sposób.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 28 kwietnia 2009, o 13:52

Echo Dnia pisze:(...)Prezydent ma też pomysł na połączenie synagogi, usytuowanej na wyspie między jezdniami. - Jeśli przed Urzędem Marszałkowskim powstanie dwupoziomowy parking, połączymy go kładką z ulicą Kozią, będzie z niej zejście także do synagogi - mówi.
źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /788402837
Tekst z dn. 29-03-2009 r.
Twój projekt jest dokładnie z tego samego dnia co art. zamieszczony w gazecie.
Projekt bardzo podobny (idea ta sama), z tą różnicą, że W.L. proponuje kładkę, a ty przejście dla pieszych, i nieco bliżej synagogi- ty trochę dalej od niej.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 28 kwietnia 2009, o 22:39

No przecież to była moja odpowiedż na wypowiedź prezydenta w tej sprawie (patrz: wcześniejsza strona)... ;> Z tego co napisałeś wynikało, że prezydent również wpadł na pomysł chodnika między pasami IX Wieków i placem przed budynkiem, w którym znajduję się Archiwum. No nic, nieważne. :)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 20 sierpnia 2009, o 09:42

Obrazek
Skandal! Miejscy urzędnicy unikają opłat za parkowanie, wykorzystując służbowe pieczątki
Agata KOWALCZYK kowalczyk@echodnia.eu

- Miejscy urzędnicy blokują na cały dzień miejsca parkingowe na ulicach wokół ratusza w Kielcach. Choć jest to strefa płatnego postoju, to nie kupują biletów, a za szybę wykładają kartkę "Pracownik Urzędu Miasta”, z pieczątką ratusza i herbem miasta - napisał do nas czytelnik.

Ulica Piotrkowska, Kozia i Leśna w Kielcach są oblegane przez cały czas przez auta miejskich urzędników.

- To jest skandal. Urzędnicy są inaczej traktowani niż zwykli ludzie. Czy pracownikom innych firm ktoś gwarantuje darmowe miejsce parkingowe w centrum miasta za pieniądze podatników? Jestem zdenerwowany tak jak inni właściciele sklepów i zakładów przy Piotrkowskiej, Leśnej czy Koziej, bo tracimy klientów. Zwykli ludzie nie mają gdzie zaparkować, a przecież nie zostawią auta na Zagórskiej żeby przyjść do nas. Urzędnicy blokują miejsce przez osiem godzin, a mieszkańcy, którzy chcą wpaść do miasta załatwić sprawę nie mają gdzie postawić auta.

DOSTAJĄ MANDATY

Zarządca strefy płatnego postoju zapewnia, że urzędnicy są traktowani tak samo jak inni kierowcy, muszą kupować bilet albo płacić mandaty.

- Nasi pracownicy sprawdzają wyłącznie czy za szybą jest bilet parkingowy, inne kartki nas nie interesują. Urzędnik tak jak każdy kierowca ma obowiązek go wykupić i położyć w widocznym miejscu. Jeśli go nie ma, to robimy zdjęcie i wypisujemy mandat, a potem wszczynamy egzekucję - informuje Ryszard Świtakowski, kierownik strefy płatnego postoju w Kielcach. - Z przepisów jasno wynika, że uprawnione do parkowania bez biletu są niektóre służby państwowe jak Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz karetki pogotowia, pogotowie gazowe i wodociągowe oraz radiowozy. Ale takich uprawnień nie mają policjanci w prywatnych samochodach, prywatni lekarze czy służba krwi.

PREZYDENT PRZYPOMNI

Urzędnicze auta z kartkami masowo zaczęły się pojawiać, od kiedy plac Konstytucji 3 Maja został zajęty pod budowę parkingu wielopoziomowego.

- To nie jest wytłumaczenie. Urzędnicy tak pracownicy innych zakładów mogą przyjeżdżać do pracy autobusem, wykupić bilet parkingowy, albo korzystać z prywatnych placów - tłumaczy kierownik. - Wysłaliśmy pismo do prezydenta, podaliśmy numery rejestracyjne aut, które najczęściej spotykamy z kartkami, aby przypomniał pracownikom o zasadach parkowania w strefie.
Prezydent Kielc, Wojciech Lubawski przyznaje, że urzędnicy robią to bezprawnie, ale zarówno on jak inni pracownicy, którzy mogliby się zająć wyjaśnieniem sprawy są na urlopie.

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /278386382
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 27 sierpnia 2009, o 13:24

Koszty własne to są, po co z budzetu mają wypływac pieniądze zeby znowu wpływać? 8)

oczywiscie ironia:)

baux

Post autor: baux » 17 września 2009, o 12:14

Obrazek

Parkingowa rewolucja

FILM

Po oddaniu do użytku wielopoziomowego parkingu na Placu Konstytucji 3 Maja zlikwidowana zostanie strefa płatnego parkowania w Kielcach. W planach jest budowa kilku nowych parkingów, ale też zmiany w systemie parkowania w mieście.

baux

Post autor: baux » 17 września 2009, o 13:16

Obrazek

Kielce bez strefy płatnego postoju

Od grudnia nie zostawimy auta na żadnej z kieleckich ulic w centrum miasta. Wraz z otwarciem parkingu wielopoziomowego na placu Konstytucji 3 Maja zniknie strefa płatanego postoju.

Rolę strefy przejmą wyznaczone place. Jednym z nich będzie plac Wolności. - Jako parking będzie funkcjonował do czasu wyprowadzenia się kupców, więc najmniej dwa lata - przyznaje prezydent Kielc, Wojciech Lubawski. - Innych miejsc jeszcze nie mogę zdradzić.

Na terenie strefy, czyli ograniczonym ulicami IX Wieków, Źródłową, Seminaryjską, Ogrodową i Żelazną pojawią się znaki zakazu postoju, ale nie wszystkich będą obowiązywały. - Wprowadzimy karty dla osób prowadzących działalność gospodarczą w śródmieściu. One będą mogły zostawić samochód na niektórych ulicach. Całkowity zakaz parkowania mógłby położyć wiele firm działających w centrum, a do tego nie chcemy dopuścić - informuje prezydent.

Nie wiadomo, gdzie mieszkańcy śródmieścia będą mogli zostawiać auta i na jakich warunkach, bo nie wszyscy z nich mają możliwość parkowania na posesjach. Teraz mogą wykupić tani roczny abonament.

W TROSCE O NOWY PARKING

- Zmiany mają zachęcić kierowców do korzystania z nowego parkingu na placu Konstytucji 3 Maja oraz uporządkowanie centrum miasta. Chodniki mają służyć do chodzenia, a jezdnie do jeżdżenia, a nie jako parkingi - przyznaje Krzysztof Solecki, prezes Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach. - Nowe płyty chodnikowe czy kostka są niszczone przez parkujące auta.

Ustalono już ceny za zostawienie auta na parkingu wielopoziomowym na placu Konstytucji 3 Maja. Pierwsza godzina będzie kosztował 2 zł, a kolejne 3 zł. - Nie będzie żadnych zniżek, ani rezerwacji miejsc dla urzędników - zapowiada prezydent. - Nie wiadomo jeszcze, ile zapłacimy za parkowanie na placach, które będzie prowadziło Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych.

MIEJSC BĘDZIE MNIEJ

Pewne jest, że miejsc parkingowych od grudnia będzie mniej. Obecnie w strefie jest ich około 1200, a na parkingu wielopoziomowym powstanie ich niespełna 400. - Trudno będzie znaleźć ich nawet 1000 - przyznaje prezes Solecki.

Sytuacja poprawi się, gdy w centrum miasta powstaną kolejne piętrowe parkingi. Są one zaprojektowane w galerii handlowej przy ulicy Polnej (1200 miejsc), hotelu Łysogóry, pod apartamentowcem przy ulicy Solnej czy przed Urzędem Wojewódzkim. Czy chociaż jeden powstanie w przyszłym roku?

Planowane zmiany:
http://www.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/b ... =0&title=1

pk5

Post autor: pk5 » 17 września 2009, o 13:50

WOW, tego sie nie spodziewałem. Słusna decyzja :!:

redoxygene

Post autor: redoxygene » 17 września 2009, o 14:13

Jak najbardziej, gratuluje prezydentowi jaj i pomyslu !

PS. Pewnie ZTM bedzie protestowac, ze sie zmusza ludzi do korzystania z autobusow :lol:

jasiek

Post autor: jasiek » 17 września 2009, o 16:39

A w wyborczej pisza co innego http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... rawej.html
Ogolnie jestem za zakazem ale w wylaczenie calej obecnej strefy nie wierze. Nie znam miasta w Polsce, ktore by tak mialo. Jak wtedy beda parkowac mieszkancy? Ktos kto przyjezdza cos zalatwic do miasta czy nawet tam pracuje to nie widze problemu zeby zaparkowal gdzies dalej i sie przeszedl. Ale mieszkajac w centrum to sobie tego nie wyobrazam.

baux

Post autor: baux » 17 września 2009, o 17:39

Mieszkańcy centrum mają zazwyczaj dziedzińce przy swoich kamienicach i tam parkują auta, wystarczy przejechać późnym wieczorem po centrum i widać, że na ulicach stoi bardzo mało aut. Jakieś 80% tego co widzimy w dzień to auta przejezdnych.

jasiek

Post autor: jasiek » 17 września 2009, o 18:19

No wlasnie zazwyczaj. Ale nie wszedzie tak jest. Nawet jak juz jest dziedziniec to wszystkie auta sie nie zmieszcza. Mieszkaniec ulicy Sienkiewicza wiadomo, ze na tej ulicy nie zaparkuje wiec parkuje na okolicznych ulicach. Zamkna Mala, Duza, Rynek, Bodzentynska, ok beda fajne deptaki. Ale jak zamkna reszte ulic to gdzie mieszkancy beda parkowac? Bo chyba nie na nowym parkingu? Nawet jak bedzie abonament to na pewno nie bedzie kosztowal jak teraz 30zl za rok. A co z ulicami np Rowna czy Zlota? Tam tez jest strefa. I kto ma tam dziedziniec? heh.
Ostatnio zmieniony 17 września 2009, o 18:47 przez jasiek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ