Oby, bo czas leci a miejsce bardzo szpeci...Rokiś pisze:Słyszałem że już zapadła decyzja iż okna będą zamurowane.baux pisze:Przechodziłem ostatnio i jak przerwali wyburzanie to taki stan jest do dziś. Wiadomo coś o decyzji z zamurowaniem okien?
PSS Spolem/Ryszard Grzyb - Ludwik XXI - ul. Staszica
Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nowoczesny budynek zamiast "Ludwika"
W marcu z mapy Kielc zniknie Dom Towarowy "Ludwik". W jego miejsce zostanie zbudowany nowoczesny budynek, w którym powstaną restauracja, kawiarnia oraz pomieszczenia biurowe i apartamenty.
Helena Gontarz, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców "Społem", do której należy "Ludwik", poinformowała, że projekt jest gotowy od dwóch lat, ale załatwienie wszystkich formalności trwało bardzo długo i dopiero teraz będzie można rozpocząć przebudowę. Inwestor czeka na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę. W ubiegłym roku doszło do falstartu, bo inwestorzy zaczęli rozbiórkę bez pozwolenia i zostali ukarani mandatem.
Helena Gontarz przyznaje, że wstydzi się obecnego wyglądu domu towarowego. Tłumaczy, że wcześniej nie można było przeprowadzić niezbędnych prac, bo brakowało planu zagospodarowania przestrzennego dla ulicy Staszica, przy której usytuowany jest budynek.
Ludwik powstał w 1968 roku. PSS Społem przebuduje go wspólnie z jednym z kieleckich developerów. Inwestycja ma kosztować 30 milionów złotych.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Nowocz ... cc334.html
W marcu z mapy Kielc zniknie Dom Towarowy "Ludwik". W jego miejsce zostanie zbudowany nowoczesny budynek, w którym powstaną restauracja, kawiarnia oraz pomieszczenia biurowe i apartamenty.
Helena Gontarz, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców "Społem", do której należy "Ludwik", poinformowała, że projekt jest gotowy od dwóch lat, ale załatwienie wszystkich formalności trwało bardzo długo i dopiero teraz będzie można rozpocząć przebudowę. Inwestor czeka na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę. W ubiegłym roku doszło do falstartu, bo inwestorzy zaczęli rozbiórkę bez pozwolenia i zostali ukarani mandatem.
Helena Gontarz przyznaje, że wstydzi się obecnego wyglądu domu towarowego. Tłumaczy, że wcześniej nie można było przeprowadzić niezbędnych prac, bo brakowało planu zagospodarowania przestrzennego dla ulicy Staszica, przy której usytuowany jest budynek.
Ludwik powstał w 1968 roku. PSS Społem przebuduje go wspólnie z jednym z kieleckich developerów. Inwestycja ma kosztować 30 milionów złotych.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)

To już koniec słynnego "Ludwika"
Marcin Sztandera
2010-02-04
Lada tydzień resztki kieleckiego "Ludwika" przestaną już straszyć. Następca słynnego domu towarowego będzie nieco mniejszy niż planowano.
Robotnicy demontują teraz metalową konstrukcję nośną. - Mamy pozwolenie na rozbiórkę. Prace potrwają dwa, trzy tygodnie - ocenia deweloper Ryszard Grzyb. To ważne, bo prace w samym sercu Kielc, przy ul. Staszica 6/8, rozpoczął już pół roku temu. Prowadzone je jednak bez zezwolenia. - To były budynki tymczasowe. Musieliśmy je rozebrać, aby móc wykonać odwierty geologiczne - tłumaczył wówczas Grzyb. Prace wstrzymał powiatowy inspektor nadzoru i jeszcze ukarał dewelopera 500-złotowym mandatem.
Początkowo planowano, że powstanie tam budynek z restauracją i barem na parterze oraz mieszkaniami i biurami na wyższych kondygnacjach. Ale plany zmieniono. - Będzie pięć pięter w kamienicy o wysokości 19,5 metra, a nie 25 metrów. Do obniżenia przekonał nas konserwator zabytków - wylicza Ryszard Grzyb.
- Chodziło o nawiązanie do charakteru ulicy. Inwestor zgodził się, a pochwała należy mu się za pozostawienie przejścia od Silnicy w stronę Wzgórza Zamkowego przez kawiarnię na parterze - mówi Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków. Całość uzupełnia podziemny parking o powierzchni 2 tys. m. kw. Inwestor czeka jeszcze na pozwolenie na budowę. - Ale to raczej nie powinno trwać zbyt długo. Budowę chcielibyśmy rozpocząć w marcu - zapowiada.
Nie wszyscy są zadowoleni z tej inwestycji. Od dwóch lat protestują mieszkańcy sąsiedniej kamienicy, bo budowa oznacza zamurowanie okien w północnej ścianie ich budynku. Sprawa oparła się m.in. o wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego. Ostatecznie uprawomocniła się decyzja, że okna trzeba zamurować, bo nielegalnie wybito je podczas remontu w 1971 roku. Protestujący nie składają jednak broni. - Będziemy się domagać zapewnienia odpowiedniej wentylacji. To okna w kuchniach z piecami gazowymi - mówi jeden z mieszkańców.
- Oczywiście może się okazać konieczna poprawa wentylacji. Taki obowiązek spoczywa na właścicielu budynku, a tam jest wspólnota mieszkaniowa z udziałem Miejskiego Zarządu Budynków - mówi Wiesław Krzyk, Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego.

Fot. Jarosław Kubalski / Agencja 2010-02-04
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ludwik znika z powierzchni ziemi
Do końca lutego potrwa rozbiórka centrum handlowego Ludwik przy ulicy Staszica. Na tym miejscu stanie nowoczesna kamienica, z restauracją, podziemnym ogródkiem i mieszkaniami.
Prace przy rozbiórce Ludwika rozpoczęły się na początku tego tygodnia.
Wybudowany w 1968 dom handlowy Ludwik znika z powierzchni ziemi. Praktycznie nie ma już części przedniej pierzei i bocznych ścian. Zmiany widać też wewnątrz - wyburzono większość ścianek działowych, rozpoczęło się również zdejmowane dachu.
- Pracochłonna może być rozbiórka części biurowej z piętrem, która była murowana. Jednak wszystkie prace powinniśmy zakończyć jeszcze w lutym, a w marcu ruszy budowa kamienicy na tym miejscu - mówi Ryszard Grzyb, właściciel Nieruchomości – Budowa – Kupno - Sprzedaż.
Ta firma deweloperska jest jednym z inwestorów nowego obiektu, drugi to PSS Społem w Kielcach - do spółdzielni należała działka i dom handlowy. Na jego miejscu powstanie nowoczesna kamienica, która zajmie całą działhttp://inwestycje.jupiter.superhost.pl/forum/posting.php?mode=reply&t=1886kę, zapełniając tym samym pierzeję tej części ulicy. Na parterze będą restauracja z polską kuchnią, szybki bar i recepcja. Wyżej zaplanowano powierzchnie biurowe, a kolejne kondygnacje przeznaczono na mieszkania. Inwestycja ma kosztować ponad 30 milionów złotych.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /866310181
Do końca lutego potrwa rozbiórka centrum handlowego Ludwik przy ulicy Staszica. Na tym miejscu stanie nowoczesna kamienica, z restauracją, podziemnym ogródkiem i mieszkaniami.
Prace przy rozbiórce Ludwika rozpoczęły się na początku tego tygodnia.
Wybudowany w 1968 dom handlowy Ludwik znika z powierzchni ziemi. Praktycznie nie ma już części przedniej pierzei i bocznych ścian. Zmiany widać też wewnątrz - wyburzono większość ścianek działowych, rozpoczęło się również zdejmowane dachu.
- Pracochłonna może być rozbiórka części biurowej z piętrem, która była murowana. Jednak wszystkie prace powinniśmy zakończyć jeszcze w lutym, a w marcu ruszy budowa kamienicy na tym miejscu - mówi Ryszard Grzyb, właściciel Nieruchomości – Budowa – Kupno - Sprzedaż.
Ta firma deweloperska jest jednym z inwestorów nowego obiektu, drugi to PSS Społem w Kielcach - do spółdzielni należała działka i dom handlowy. Na jego miejscu powstanie nowoczesna kamienica, która zajmie całą działhttp://inwestycje.jupiter.superhost.pl/forum/posting.php?mode=reply&t=1886kę, zapełniając tym samym pierzeję tej części ulicy. Na parterze będą restauracja z polską kuchnią, szybki bar i recepcja. Wyżej zaplanowano powierzchnie biurowe, a kolejne kondygnacje przeznaczono na mieszkania. Inwestycja ma kosztować ponad 30 milionów złotych.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Rozpoczęły się prace rozbiórkowe domu handlowego "Ludwik" przy ul. Staszica
05-02-2010
Już wkrótce dostępne będą najnowsze wizualizacje nowoprojektowanej inwestycji Ludwik XXI która zrealizowana zostanie w miejscu rozbieranego budynku.
Na parterze będzie znajdować się elegancka restauracja PSS Społem na piętrach zlokalizowane będą lokale biurowe, usługowo-handlowe oraz mieszkania od 35-190m2.
Ludwik XXI będzie prestiżową inwestycją zlokalizowaną w samym sercu Kielc. Piękne widoki na Park, Wzgórze Zamkowe, Pałac Biskupi czy Bazylikę Katedralną to tylko niektóre atuty najlepiej zlokalizowanej inwestycji w centrum Kielc.
Ludwik XXI będzie kontynuacją strategii zwiększającej się jakości oraz standardu wykończenia naszych budynków. Zaufanie Naszych klientów jest dla Nas największą mobilizacją na drodze do realizacji obiektów najwyższej jakości.
http://www.nieruchomosci.kie.pl/?mod=98 ... D=33&tab=4
05-02-2010
Już wkrótce dostępne będą najnowsze wizualizacje nowoprojektowanej inwestycji Ludwik XXI która zrealizowana zostanie w miejscu rozbieranego budynku.
Na parterze będzie znajdować się elegancka restauracja PSS Społem na piętrach zlokalizowane będą lokale biurowe, usługowo-handlowe oraz mieszkania od 35-190m2.
Ludwik XXI będzie prestiżową inwestycją zlokalizowaną w samym sercu Kielc. Piękne widoki na Park, Wzgórze Zamkowe, Pałac Biskupi czy Bazylikę Katedralną to tylko niektóre atuty najlepiej zlokalizowanej inwestycji w centrum Kielc.
Ludwik XXI będzie kontynuacją strategii zwiększającej się jakości oraz standardu wykończenia naszych budynków. Zaufanie Naszych klientów jest dla Nas największą mobilizacją na drodze do realizacji obiektów najwyższej jakości.
http://www.nieruchomosci.kie.pl/?mod=98 ... D=33&tab=4
11