Kielce - Budowa linii tramwajowej

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 czerwca 2006, o 18:14

Matt pisze:jak ja o godzinie 16-17 nie mogę przejechać przez miasto samochodem, to jeszcze tramwaj potrzebny, chyba po to żeby misto jeszcze bardziej było zakorkowane...
Bo tramwaj jest po to, zeby w sytuacji, kiedy stoisz w korku samochodzem i nawijasz na taka sytuacje, smignął obok Ciebie, zeby Ci sie zrobilo smutno, a potem w domu pomysisz i nastepnym razem skorzystasz z komunikacji, ktora ma zachowaną ciągłość ruchu.
Matt pisze:Najpierw zadbajmy o drogi a następnie pomyślmy o tramwajach, bo jakoś P. Lubawski nie umie wybudować drogi około 300m łączącej Targi Kielce a Makro i w ten sposób nie ma gdzie zaparkować samochodu oczywiście osoby która przyjeżdza z innego miasta...
Najpierw dowiedz sie, gdzie tkwi problem, a potem zrozumiesz czemu nadal nie ma tam drogi.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 19 czerwca 2006, o 18:35

Tak!!! Tramwaj w Kielcach to jest to! Kocham to miasto, ale zawsze brakowało mi tu torów i jadących pięknych tramwajów :D Od dziecka lubiłem pojazdy poruszające się po szynach :D Mogę nawet w czynie społecznym pomagać ustawiać szyny ;-) Miasto (nawet małe), które ma tramwaje ma swój styl :D Kielcom właśnie tego brakuje. Nawet dużo mniejsze od Kielc przygraniczne miasto, Frankfurt nad Odrą ma swoje tramwaje, to one dodają temu miastu uroku, choć jest ich tak niewiele... Sam widok szyn jest piękny ;p Zróbmy wszystko, by w Kielcach była choć jedna linia tramwajowa (najlepiej ze Stoku, bądź Dąbrowy na Ślichowice)! Od lat na to czekałem, a teraz może coś wreszcie ruszy z tym tematem! Jesteśmy w UE, więc to dla nas podwójna sznasa! Kielce po woli się wyludniają, nie pozwólmy na to! Tramwaj, nowoczesny dworzec i lotnisko przyciagną turystów, będzie więc więcej miejsc pracy i może Kielce wreszcie zanotują zwiększającą się ilość mieszkańców! Nasz region jest piękny, pokażmy to całej Polsce, a może i Europie :) Powiedzcie mi gdzie mogę podpisać tą petycję o budowie tramwajów w Kielcach to nawet teraz pobiegnę :D Ruszmy ten temat, zawalmy skrzynki urzędasów mailami o tramwaju w Kielach, nie bądźmy obojętni :D

Awatar użytkownika
Matt
Kontakt:

Post autor: Matt » 19 czerwca 2006, o 19:53

Proszę mnie nie porównywać do kogoś z lat 70-ych, bo każdy ma swoje zdanie i od tego jest forum żeby można było je napisać :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 czerwca 2006, o 20:17

Zmień zdanie, bo tramwaje w Kielcach być muszą :D:D:D

Crux

Post autor: Crux » 19 czerwca 2006, o 20:19

Deo pisze:Tak!!! Tramwaj w Kielcach to jest to! Kocham to miasto, ale zawsze brakowało mi tu torów i jadących pięknych tramwajów :D

(...)

Kielce po woli się wyludniają, nie pozwólmy na to! Tramwaj, nowoczesny dworzec i lotnisko przyciagną turystów, będzie więc więcej miejsc pracy i może Kielce wreszcie zanotują zwiększającą się ilość mieszkańców! Nasz region jest piękny, pokażmy to całej Polsce, a może i Europie :)

(....)
Nie mylmy skutków z przyczynami. Tramwaj nie sprawi, że Kielce nagle staną się prężnie rozwijającym się miastem, czy, że pojawią się nowe miejsca pracy. To prężnie rozwijające się miasto wymusi przebudowę komunikacji zbiorowej w mieście (jedną z możliwości jest budowa linii tramwajowych, ale nie jedyną).

Nierozstrzygnietą kwestią pozostaje jedynie, czy faktycznie jest szansa, żeby Kielce były owym "prężnie rozwijającym się miastem". Brak opracowanej do tej pory poważnej strategii dla miasta pozwala niestety w to wątpić. A jak ja widzę przyszłość naszego miasta? Z gruntu rzeczy jestem pesymistą i wolałbym kreślenie strategii pozostawić osobom o bardziej optymistycznym spojrzeniu ;-)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 czerwca 2006, o 20:21

Crux pisze:[...]Brak opracowanej do tej pory poważnej strategii dla miasta pozwala niestety w to wątpić.
Yyyyyyyy...
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... .php?t=340

Tommy

Post autor: Tommy » 19 czerwca 2006, o 20:30

Też uważam, że tramwaje są bardzo prymitywnym i przestarzałym środkiem transportu, ale napewno lepszym niż autobusy... Chociaż jak sobie przypomnę jazdę tramwajem w Poznaniu po centrum ( rowerem dojechałbym 2 razy szybciej ) to zaczynam mieć wątpliwości... :lol: Ale generalnie tramwaje są OK- tylko muszą być te nowe- bo jak 2 miesiące wstecz wracałem takim starym z Sosnowca do Katowic to nie dość że na sam jego widok rzygać mi się chciało to jeszcze sobie nabiłem guza jak tramwaj zarzucił na leciusieńkim zakręcie... Wiadomo, że metro czy kolej naziemna taka jaka jest np. w Detroit jest tysiąc razy lepszym rozwiązaniem niż tramwaj, ponieważ w ich przypadku nie ma kolizyjnych skrzyżowań, no i wygląda to sto razy lepiej od tramwaju... I nikt na świecie by se głowy nie zawracał jakimiś tramwajami, gdyby te rozwiązania były ciut tańsze...

Crux

Post autor: Crux » 19 czerwca 2006, o 20:33

Matt pisze:Proszę mnie nie porównywać do kogoś z lat 70-ych, bo każdy ma swoje zdanie i od tego jest forum żeby można było je napisać :)
Domniemuję, że to zdanie skierowane do mnie. Ja Ciebie nie porównywałem do "kogoś z lat 70-tych". Jedynie stwierdziłem, że podnosisz podobne argumenty przeciw, jak wówczas czyniły to Bardzo Ważne Osoby w naszym mieście.

Oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie, ale moim świętym prawem jest polemizować z tezami, z którymi się nie zgadzam. Takimi wg mnie fałszywymi tezami są stwierdzenia, że w Kielcach nie ma miejsca na tramwaj, że tramwaj jest przestarzałym środkiem transportu, albo to, że lepiej zająć się drogami i parkingami niż komunikacją zbiorową.

Jedyną rzeczą, jaką można dyskutować w tym temacie w moim mniemaniu jest to czy kalkuluje się budowa linii tramwajowej (jakoś nikt nie rozważał tego zagadnienia). Czy jest możliwość tańszego, a równie sprawnego, poprawienia kieleckiej komunikacji zbiorowej? No i gdzie jest ten wspaniały raport z Politechniki Krakowskiej na temat opłacalności tego przedsięwzięcia?

A jeżeli założylibyśmy, że tramwaj w Kielcach jest niezbędny (albo podpowiedzą nam to naukowcy z PK), to dalej można dyskutować nad przebiegiem linii, rodzajem taboru itp.

Wałkowanie stwierdzenia, że w Kielcach nie ma miejsca na tramwaj, że Kielce są za małe (conajwyżej za biedne), albo, że tramwaj przyczyni się do zwiększenia korków nie ma sensu, bo są to z gruntu rzeczy fałszywe tezy, które można potraktować jako tematy "rozmydlające". Tak właśnie ukręcono łeb całej sprawie tramwajowej w latach 70/80-tych.

Pozdrawiam

Crux

Post autor: Crux » 19 czerwca 2006, o 20:58

Tommy pisze:Też uważam, że tramwaje są bardzo prymitywnym i przestarzałym środkiem transportu, ale napewno lepszym niż autobusy...
Tak tramwaje to faktycznie przestrzały i prymitywny środek transportu ;-) Ciekawe tylko, co w nowych tramwajach robią te miliony układów scalonych. Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie pakowałby tyle elektroniki w drezynę? :)
Tommy pisze:Chociaż jak sobie przypomnę jazdę tramwajem w Poznaniu po centrum ( rowerem dojechałbym 2 razy szybciej ) to zaczynam mieć wątpliwości... :lol:
W Poznaniu komunikacja tramwajowa (przynajmniej w obrębie tzw. szybkiego tramwaju) jest zorganizowana bardzo solidnie jak na polskie warunki. Niestety (dla tego miasta) w Poznaniu (podobnie jak i w kilku innych) przebieg linii tramwajowych planowany był na przełomie XIX/XX w. Stąd też np. przebieg linii tramwajowych praktycznie przez Stare Miasto. I pewnie stąd odniosłeś wrażenie, że szybciej byłoby rowerem. Zresztą - czasem wystarczy porównywalny czas przejazdu jak rowerem, ale aby ten czas był przewidywalny. No i kwestia wygody.

Zresztą - rozbudowana sieć ścieżek rowerowych też świadczy bardzo dobrze o mieście.

W Kielcach można stworzyć naprawdę nowoczesną linię tramwajową, która umożliwiłaby szybkie przemieszczanie się mieszkańcom peryferyjnych dzielnic (w szczególności osiedl północnych, ale także Barwinka, Czarnowa i Ślichowic).
Tommy pisze:Ale generalnie tramwaje są OK- tylko muszą być te nowe- bo jak 2 miesiące wstecz wracałem takim starym z Sosnowca do Katowic to nie dość że na sam jego widok rzygać mi się chciało to jeszcze sobie nabiłem guza jak tramwaj zarzucił na leciusieńkim zakręcie...
A jechałeś kiedyś autobusem o równym stażu jak te tramwaje (cirka 30 lat)? Pewnie nie, bo już dawno zdążyły się rozlecieć.

Silnik elektryczny jest dużo bardziej niezawodny niż spalinowy (kto zna chociaż pobieżnie zasadę działania jednego i drugiego, przyzna mi rację). Dzięki temu tramwaje mogą służyć dużo dłużej niż autobusy.
Tommy pisze:Wiadomo, że metro czy kolej naziemna taka jaka jest np. w Detroit jest tysiąc razy lepszym rozwiązaniem niż tramwaj, ponieważ w ich przypadku nie ma kolizyjnych skrzyżowań, no i wygląda to sto razy lepiej od tramwaju... I nikt na świecie by se głowy nie zawracał jakimiś tramwajami, gdyby te rozwiązania były ciut tańsze...
Z metrem zgoda, z kolejką nie bardzo. Przede wszystkim nikt nie powiedział, że tramwaj nie może biec bezkolizyjnie (tak m.in. jest w przypadku linii szybkiego tramwaju w Poznaniu i obecnie budowanej linii w Krakowie). Ba! Może biec nawet spokojnie na nasypie. Poza tym, jak sobie wyobrażasz trasę kolejki naziemnej (rozumiem, że takiej jak w Trójmieście, czy, bardziej światowo, Chicago) np. przez Warszawską i IX Wieków? Do tego potrzeba miasta o niebywałym rozmachu i przestrzeniach. My żyjemy sobie spokojnie w Europie i tu świetnie sprawdzają się tramwaje. Kolej pełni trochę inną rolę - ona ma obsługiwać obszar metropolitarny, który Kielcom przez jakiś czas nie grozi.

Nie rozumiem jeszcze poruszonej przez Ciebie kwestii estetycznej. Zarówno kolej naziemna, jak i tramwaj mają torowisko i trakcję elektryczną (czasem chowaną w szynie). Więc różnic nie widzę.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 czerwca 2006, o 21:02

Wiadomo, że metro czy kolej naziemna taka jaka jest np. w Detroit jest tysiąc razy lepszym rozwiązaniem niż tramwaj, ponieważ w ich przypadku nie ma kolizyjnych skrzyżowań, no i wygląda to sto razy lepiej od tramwaju... I nikt na świecie by se głowy nie zawracał jakimiś tramwajami, gdyby te rozwiązania były ciut tańsze...
Nie przesadzajmy, to są Kielce, nie Detroit...

Tommy

Post autor: Tommy » 19 czerwca 2006, o 21:21

Jeżeli kieleckie tramwaje miałyby trakcje elektryczną chowaną w szynach to pod poparciem dla tramwaju w naszym mieście podpisałabym się rękami i nogami :lol:

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 19 czerwca 2006, o 21:43

a jechalem ostatnio bardzo ciekawym trmawajem w..Szczecinie... i nawet mi mowil jaki przystanek przede mna :wink: i bylo czysto, i byly kanary i dobrze, ze kupilem bilet u kierowcy (glownie po to, aby kolez, ktora je zbiera miala bilet tramawajowy ze Szczecina) bo bym skonczyl podroz po pierwwszym przystanku

a co do tramawajow... przydalby sie jeden nowoczesny srodek transoportu, sa miasta w ktorych inwestuje sie wielka kase w tramawaje... pora na KIELCE :!:
cochi

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 czerwca 2006, o 21:59

Kubio pisze:pora na KIELCE :!:
Też tak sądze, bylibysmy swiadkami wydarzenia historycznego :)

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 19 czerwca 2006, o 22:04

heheh obysmy tylko go dozyli :wink:

a tak niezgryzliwe to kiedys mowili ze w 2009 wsiade w ten trmawaj i dojade nim do Centrum, a teraz nikt juz o tym terninie nie wspomina...

mam rozumiec, ze to juz nie aktualne :(
cochi

Tommy

Post autor: Tommy » 19 czerwca 2006, o 23:14

Ech... Ja to bym chciał dożyć czegoś takiego w Kielcach
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... ne2005.jpg
To kolejka magnetyczna w Szanghaju- może jechać prawie 500 km/h :!: :!: 31 km ten kolejki kosztowało w przeliczeniu 3,5 miliarda złotych- to i tak nie dużo przy koszcie budowy warszawskiego metra... Ale to był żart- no ale chociaż takie coś by mogło u nas być
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... trasse.jpg
:lol: :lol: Może za 300 lat :cry: :cry:

ODPOWIEDZ