MZD Kielce - Most Herbski ul. 1 Maja

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 28 sierpnia 2009, o 17:44

Ja mam nieco inne zdanie co do węzła Żelazna. Ale to taki off topic:)

CZemu oni tak długo to budują? :D

suchy

Post autor: suchy » 28 sierpnia 2009, o 17:52

pk5 pisze: Obawiam się ze nie dogodzą każdemu - tylko większosci która chce wszedzie samochodem. Echh.. myślenie... i to ma być miasto?
Będzie taki kosmdrom, że nawet rozebrane panienki będą drinki podawać kierowcom, albo tańczyć na masce dla uprzyjemnienia przejazdu :D

=CK=

Post autor: =CK= » 31 sierpnia 2009, o 21:33

Trochę zdjęć (tel kom) z dn. 28.08.2009. Cały teren inwestycji oznaczony jest palikami, co widać na niektórych zdjęciach - czasem po głębszym wejrzeniu.
Pawia/Św. Weroniki:
Obrazek Obrazek Obrazek - do rozbiórki
1 Maja/Pawia:
Obrazek Obrazek Obrazek
1 Maja:
Obrazek
1 Maja/Św. Weroniki
Obrazek Obrazek
Wiadukt:
Obrazek Obrazek Obrazek
Widok na ul. Górniczą:
Obrazek
1 Maja/Herbska:
Obrazek Obrazek Obrazek
1 Maja/Jagiellońska:
Obrazek

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 31 sierpnia 2009, o 21:49

Czy przebudowa skrzyżowania 1Maja/Pawia będzie na tyle poważna, że zostaną wyburzone te chatki??
Może zainstalują tam wkońcu sygnalizację świetlną.

=CK=

Post autor: =CK= » 31 sierpnia 2009, o 22:28

Skrzyżowanie będzie poszerzone (lewoskręty?) i zmieniony zostanie lekko profil - chodzi o lepsze połączenie z ul. M. Skłodowskiej-Curie. Światła raczej na 100%.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 sierpnia 2009, o 22:44

Przeciez wystarczy przeczytac SIWZ, ktory powinien byc zamieszczony na stronie MZD i nie beda pojawiac sie pytania, co bedzie, a czego nie. Sygnalizacja jakas jest.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2009, o 11:52

15-go września koniec mostu herbskiego

15-go września koniec mostu herbskiego. Za niecałe dwa tygodnie drogowcy mają zamknąć przejazd mostem herbskim. Zostanie on wyburzony, a w ciągu kolejnych 2 lat powstanie na jego miejscu nowy wiadukt – mówi Zbigniew Czekaj zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach: - Są prace przygotowawcze do wyburzenia starej inwestycji, inwestor wycina drzewa kolidujące z budową i przygotowuje budowę kładki; prace przebiegają zgodnie z harmonogramem.
Nowy most herbski ma być elementem budowy węzła Żelazna. To przebudowa i połączenie ulicy Żelaznej z 1 maja i Zagnańską. Poza tym połączeniem wyremontowane zostanie także rondo przy kościele świętego Krzyża i ulica Czarnowska, która stanie się parkingiem i ulicą wyłącznie dla autobusów.

(...)

Radio Plus

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 3 września 2009, o 12:54

Nie wiem jak wy ale ja po prostu nie wyobrażam sobie jazdy po Kielcach z zamkniętą Czarnowską...
pletwa

suchy

Post autor: suchy » 3 września 2009, o 13:12

kamilkw pisze:Nie wiem jak wy ale ja po prostu nie wyobrażam sobie jazdy po Kielcach z zamkniętą Czarnowską...
Rowerek 8)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 3 września 2009, o 13:14

Pisałem to już kiedyś, ale przypomnę: Problemem naszych dróg nie jest przepustowość prostych odcinków ulic. Problemem jest przepustowość skrzyżowań. A przepustowość ronda jest tym większa, im mniej ulic do niego dochodzi. Pozostawienie ulicy Czarnowskiej dla zwyczajnego ruchu tylko pozornie odciążyłoby ul. 1 Maja i al. IX Wieków Kielc. Dlaczego pozornie? Bo jeśli na rondo będą wjeżdżały samochody z czterech dróg (pomijam Paderewskiego), to ruch na obwodzie ronda będzie większy niż gdyby miało być włączenie tylko trzech dróg. A większy ruch na obwodzie ronda to średnio dłuższe oczekiwanie na wjazd na to rondo i w konsekwencji - dłuższe kolejki na ulicach wjazdowych (w tym również 1 Maja i IX Wieków, które chcemy odkorkować).
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 3 września 2009, o 14:00

Tylko, że z tego co rozumiem to żeby dostać sie z północy Kielc do centrum trzeba będzie jechać Jesionową. Teraz w godzinach szczytu korki sięgają tam do Warszawskiej. Jeżeli dojdzie do tego cały ruch z ulicy Warszawskiej to jestem ciekaw jak to wyjdzie. Jestem lekko sceptycznie nastawiony do zamykania po kolei wszystkich ulic w centrum.
pletwa

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2009, o 18:12

Jestem za, z osiedli polnocnych autobusem dojedziesz do centrum miasta niemal bez przeszkod (korkow), bo na Warszawskiej bedzie buspas, zostanie tylko ok. 0,5 km do przejechania przez IX Wiekow.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 3 września 2009, o 19:34

Ale większość osób które jedzie do centrum jest spoza Kielc co widać dobrze po rejestracjach. A po za tym raczej niewiele osób będzie wybierało komunikacje miejską. Np dla mnie worzenie zakupów autobusem, albo dojazd z samego rana do pracy jest małą przyjemnością. Wogóle nie rozumiem waszego zamiłowania do zamykania centrum miasta dla samochodów...
Ostatnio zmieniony 4 września 2009, o 09:25 przez kamilkw, łącznie zmieniany 1 raz.
pletwa

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 3 września 2009, o 19:34

kamilkw pisze:Tylko, że z tego co rozumiem to żeby dostać sie z północy Kielc do centrum trzeba będzie jechać Jesionową.
Będziesz mógł skręcić z Nowożelaznej w 1-go Maja, przez rondo i dalej przez IXw.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2009, o 19:58

Zrozumiesz moze za pare lat, a tymczasem milo by bylo, gdybysmy dbali o poprawnosc jezyka polskiego, bo troche razi ilosc bledow.

ODPOWIEDZ