Złapać może nie złapano, ale paliwo może ubywać.Tu przecież od lat nikogo nie złapano na kradzieży paliwa.
Nowe autobusy - ZTM
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
[quote]Kierowcy MPK niechętni miejskim solarisom
(...)
- Ale proszę pamiętać, że mówimy o stawce średniej. Nowymi autobusami będą jeździć osoby ze stosunkowo niewielkim stażem w naszej firmie. Nasi wieloletni kierowcy, którzy przejdą do ich obsługi, nie będą zarabiać mniej niż teraz[/quote]
Czy mi się wydaje, czy pani prezes przyznała, że kwota podana w kalkulacji była kłamstwem, bo jednak będą płacić więcej, czyli - inaczej mówiąc - finansować częściowo te przewozy z "dużej" umowy.
(...)
- Ale proszę pamiętać, że mówimy o stawce średniej. Nowymi autobusami będą jeździć osoby ze stosunkowo niewielkim stażem w naszej firmie. Nasi wieloletni kierowcy, którzy przejdą do ich obsługi, nie będą zarabiać mniej niż teraz[/quote]
Czy mi się wydaje, czy pani prezes przyznała, że kwota podana w kalkulacji była kłamstwem, bo jednak będą płacić więcej, czyli - inaczej mówiąc - finansować częściowo te przewozy z "dużej" umowy.
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
to raczej nowi kierowcy pójdą na stare linie (na starą umowę) a starzy kierowcy ze starej umowy na nowe linie.
Do przetargu kalkulowała wynagrodzenie kierowców których musiałaby zatrudnić do obsługi tej linii. Jak potem przetasuje tych pracowników to już insza inszość.
Do przetargu kalkulowała wynagrodzenie kierowców których musiałaby zatrudnić do obsługi tej linii. Jak potem przetasuje tych pracowników to już insza inszość.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
Tak naprawde to lista byla podana tylko pro forma, ale jesli w MPK traktuja ja za obowiazujaca, to nie wiem jak to bedzie funkcjonowac, ale na pewno juz zatrudnieni kierowcy nie beda dostawac mniej niz obecnie, a skoro MPK skalkulowalo koszt zatrudnienia kierowcy na 9zł/h, to oznacza, ze jesli beda placic starym kierowcom wiecej, to wygeneruja sobie formalnie strate... chyba, ze z tych 0,07 zl za wzkm beda w stanie ja pokryc
moze MPK jeszcze nie wie, ze nie moze finansowac tej umowy inną?
- sueno
- Kontakt:
Kwestia strajku za jakiś czas dlaczego kierowcy którzy robią dokładnie to samo, mają tak różne stawki. Przecież Związki Zawodowe powinny pilnować równego traktowania pracowników
A tu będzie podział na lepszych (starych) i gorszych (nowych).
Dla tysiąca złotych różnicy czyli ponad 50% większego wynagrodzenia za tą samą robotę ciężko znaleźć logiczne wytłumaczenie
Dla tysiąca złotych różnicy czyli ponad 50% większego wynagrodzenia za tą samą robotę ciężko znaleźć logiczne wytłumaczenie
- sueno
- Kontakt:

Kłopoty kieleckiego MPK
Kłopoty kieleckiego MPK. Będzie protest przeciwko wynikom przetargu na obsługę 40-stu nowych Solarisów – dowiedziało się Radio Plus. Najpóźniej do piątku ma go złożyć warszawska firma Mobilis. W zeszłym tygodniu ZTM Kielce wybrał ofertę MPK. Przedsiębiorstwo chce wozić pasażerów za 2 złote 66 groszy za kilometr, mimo, że Zarząd oszacował koszty na poziomie 4 złotych 10 groszy. Niewiele więcej - 4,25 - żądał właśnie Mobilis. Według jego prezesa Eugeniusza Szymonika, Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji zaniżyło cenę swoich usług, żeby nie wpuścić do Kielc konkurencji: - Zachodzi przypadek rażąco niskiej ceny i jednocześnie nieznacznego przekroczenia kwoty przewidzianej przez zamawiającego w przypadku naszej oferty; prawo zamówień publicznych zezwala zamawiającemu na uzupełnienie tej kwoty, jeśli nie jest zbyt duża.
Zarzuty prezesa Mobilisu odrzuca Elżbieta Śreniawska prezes MPK Kielce: - NA pewno monopol z punktu widzenia rynkowego jest zły i nie dążymy do tego, żęby być monopolistą, ale zależy nam na tym, żeby obsługiwać rynek kielecki, bo go znamy. Kalkulację zrobiliśmy taką, jakie mamy koszty – każda firma będąc podmiotem niezależnym może we własnym zakresie ustalać poziom cen i kosztów.
ZTM na rozpatrzenie protestu Mobilisu ma 7 dni. Jeśli Mobilis nie zgodzi się z decyzją Zarządu ma prawo odwołać się jeszcze do Krajowej Izby Odwoławczej w Warszawie.
źródło: http://www.plus.kielce.pl/www/index.php ... &op=3#nius
[quote="Autor"]Tak naprawde to lista byla podana tylko pro forma, ale jesli w MPK traktuja ja za obowiazujaca, to nie wiem jak to bedzie funkcjonowac, ale na pewno juz zatrudnieni kierowcy nie beda dostawac mniej niz obecnie, a skoro MPK skalkulowalo koszt zatrudnienia kierowcy na 9zł/h, to oznacza, ze jesli beda placic starym kierowcom wiecej, to wygeneruja sobie formalnie strate... chyba, ze z tych 0,07 zl za wzkm beda w stanie ja pokryc 8) moze MPK jeszcze nie wie, ze nie moze finansowac tej umowy inną?[/quote]
O to mi właśnie chodziło.
O to mi właśnie chodziło.
- sueno
- Kontakt:
Da rade wyciągnąć treść protestu? 
- AR
- Kontakt:
Kielecki WORD już to przerabiał.
Toyota wygrała tam przetarg na dostawę samochodów.
Nissan złożył odwolanie i wygrał bo oferta toyoty uznana została za dumpingową.
Teraz WORD jeździ Nissanem.
Nie wierzę że ZTM rozpatrzy odwołanie Mobilisu pozytywnie.
Wierzę, że Mobilisowi wystarczy motywacji żeby na ZTMie się nie skończyło.
Toyota wygrała tam przetarg na dostawę samochodów.
Nissan złożył odwolanie i wygrał bo oferta toyoty uznana została za dumpingową.
Teraz WORD jeździ Nissanem.
Nie wierzę że ZTM rozpatrzy odwołanie Mobilisu pozytywnie.
Wierzę, że Mobilisowi wystarczy motywacji żeby na ZTMie się nie skończyło.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
redoxygene
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
czorny