KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 16 lipca 2009, o 16:33

do kamilkw i wszystkich innych, którzy łamią zasady naszego regulaminu:
Regulamin Forum pisze: [...]
4)Jeśli do napisanego wcześniej postu chcemy coś dodać czynimy to po przez edycje tego ostatniego (funkcja „zmień”). Zabronione jest pisanie dwóch lub więcej postów bezpośrednio po sobie w krótkim okresie czasu.
zachęcam do zapoznania się ze wszystkimi zasadami, nie ma dużo czytania tam:
:arrow: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... .php?t=195

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 16 lipca 2009, o 16:53

Zrobiłem to specjalnie bo dodałem dwie niezwiązane ze sobą informacje. W jedym poście zginęłaby treść.
pletwa

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 16 lipca 2009, o 17:02

Ok, ale jest to temat bardziej ogólny i te informacje nie będą się "gryzły" i tak. Kilka linijek odstępu, powiękoszone tytuły (tak jak robiłeś) i każdy wie o co chodzi.

baux

Post autor: baux » 18 lipca 2009, o 11:03

Kot pisze:08.07.2009
Obrazek Obrazek Obrazek
Właśnie oglądałem "Alternatywy 4" i tamtejszy blok, główny bohater serialu, miał takie same wstawki na balkonach tylko że w białym kolorze :roll:

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 18 lipca 2009, o 12:52

18.07.2009 Sienkiewicza/Mała
Obrazek

Kot

Post autor: Kot » 22 lipca 2009, o 17:35

Tablicy informacyjnej jak nie było tak nie ma ale myślę, że rozważania o dworku na Śniadeckich 15 możemy przenieść z "wyburzeń" do "remontów".
Zdjęcia z 22.07.2009
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 23 lipca 2009, o 07:39

Te podwójne kolumienki :shock: ... Kto to wymyślił??? :roll:
Jeżpir

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 23 lipca 2009, o 09:52

Właściciel ma dobre intencje ale najwyraźniej wyjdzie z tego jakiś potworek. Jeżeli chce odtworzyć kolumienki (co jest chwalebne) to powinien ściśle trzymać się oryginału. Inaczej to bez sensu.
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 23 lipca 2009, o 20:31

Nie kamienica, ale elewację nową ma. Swoją drogą jeszcze młode to nasze forum, bo nigdzie o tym obiekcie nie znalazłem, a byłoby to chyba "2003 i wcześniej", w 2005 rozbudowane. Wcześniej był jasnoczerwony, nie mogę znaleźć zdjęć.

Obrazek
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 29 lipca 2009, o 16:11

Kot pisze:18.07.2009 Sienkiewicza/Mała
Obrazek
Nie wiem co tu robią ale rusztowania z boku kamienicy już zdjęte i postawione na środku kamienicy.
Elewacja chyba nie ulegnie renowacji.

Kot

Post autor: Kot » 29 lipca 2009, o 19:47

Potwierdzam. Falstart. Wyglądało z początku na remont. Podobnie z narożną Hipoteczna/Leonarda - rusztowania od podwórka już zdjęte, nie zanosi się na renowację.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 29 lipca 2009, o 23:21

ice pisze:
Kot pisze:18.07.2009 Sienkiewicza/Mała
Obrazek
Nie wiem co tu robią ale rusztowania z boku kamienicy już zdjęte i postawione na środku kamienicy.
"Uwaga remont dachu" - taką tabliczkę zauważyłem.

Kot

Post autor: Kot » 10 sierpnia 2009, o 17:25

10.08.2009. Seminaryjska 5
Obrazek

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 11 sierpnia 2009, o 10:22

Nowe szaty kieleckich kamienic
Monika Rosmanowska

Pięknieje eklektyczna Kamienica Smoleńskich, a wraz z nią ul. Sienkiewicza. Nowa elewacja to zapowiedź tego, co już wkrótce będzie się działo z innymi budynkami przy miejskim deptaku.

Nową elewację zyskała już część kamienicy Smoleńskich od strony ul. Małej, wciąż trwają prace od strony Sienkiewicza. - Zgodnie z planem remont zakończy się za miesiąc. Wówczas budynek odzyska dawny blask - zapowiada Mariusz Pająk, współwłaściciel budynku.

Kamienica u zbiegu Małej i Sienkiewicza to kolejny budynek, w którym w ostatnim czasie odnowiono elewację. Od 2007 roku, kiedy to miasto zrobiło dokumentację fotograficzną miejskiego deptaka i wystąpiło do właścicieli budynków z prośbą o ich remonty, wypiękniało już kilka kamienic, m.in. pod numerem 13, w której mieści się restauracja Royal i Antykwariat im. Andrzeja Metzgera, przy Sienkiewicza 26 (siedziba Orbisu) i przy Sienkiewicza 31 (dawny hotel Wersal).

Będą kolejne remonty. Część właścicieli budynków jest w trakcie załatwiania pozwoleń niezbędnych do rozpoczęcia remontów. - W przypadku kamienicy przy ul. Sienkiewicza 25, którą miasto niedawno sprzedało, właściciel ma już warunki zabudowy i jesteśmy na etapie uzgodnień z konserwatorem zabytków. Trwa kompletowanie dokumentacji. Budowę może też już zaczynać inwestor, który postawi budynek przy ul. Sienkiewicza 4, naprzeciwko kościoła ewangelickiego. Trwają prace przy Sienkiewicza 8, gdzie naprzeciwko poczty powstaje nowa kamienica. Poprawił się wreszcie wygląd siedziby banku PKO BP, ale to rozwiązanie tymczasowe. W tym miejscu ma powstać nowa siedziba banku - wylicza Andrzej Kędra, dyrektor Wydziału Architektury i Urbanistyki Urzędu Miasta w Kielcach.

Wspólnota zarządzająca budynkiem przy ul. Sienkiewicza 9 zapewniła miasto, że będzie on remontowany. - Jest dobra wola właścicieli, ale brakuje pieniędzy. Problemem pozostaje natomiast budynek przy Sienkiewicza 48, w którym mieści się NOT. Tu współwłaściciele nie mogą się porozumieć między sobą, a budynek straszy - zwraca uwagę dyrektor Kędra. - Deptak się zmienia. Mam nadzieję, że w ślad za właścicielami, którzy już zadbali o elewacje swoich budynków, pójdą kolejni - dodaje.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 17 sierpnia 2009, o 10:29

Modernizacja biurowca przy ul. Górnej należącego wcześniej chyba do R. R Donnelly.

Obrazek

ODPOWIEDZ