K. Wilczyński fotografował raczej to co zmieniało się w latach 60-tych. Szydłówek jest o dekadę starszy i chyba dlatego wśród tych slajdów jest go niewiele. Z kolei osiedle Na Stoku, którego budowę pamiętam i na którym przemieszkałem większość życia nie jest dla mnie historycznie zbyt ciekawym obiektem

Ale jakbym coś miał to oczywiście wkleję. Przede wszystkim ze względu na pierwotne malowanie bloków - tysiąc razy lepsze niż ten straszliwy kicz, którym od 3 lat raczą nas władze spółdzielni.
Ale póki co jeszcze trochę slajdów K. Wilczyńskiego:
Dawne zakłady Kluźniaka:
Kadzielnia:
Widok z Kadzielni na Karczówkę:
Widok z Karczówki:
Karczówka, pałac i bank - wszystkie, podobnie jak kościół Św. Krzyża, kryte były wtedy dachówką (obecna blacha na wszystkich tych budynkach nie ma nic wspólnego z ich historią...). To samo hasło na banku i przed pałacem

:
Widok z wieżowca przy Chęcińskiej (nr 4). Mieszkałem obok (Karczówkowska 10, zresztą na 10 piętrze

) przez pierwsze 15 lat życia. Widać, jak fajnym budynkiem jest zaprojektowana przez Stanisława Szpakowskiego kamienica przy Karczówkowskiej:
A to już raczej z wąskiego wieżowca widocznego na poprzednim zdjęciu (obok dawnej kawiarni Biruta). I woda spuszczona ze stawu miejskiego: